Logiska namn eller artististiska penseldrag

Det slog mig att alla planteringarna på Lillevarn fått praktiska, logiska namn. Ja till och med tråkiga namn, namn som jag mest har för att hänga upp växterna på ett visst ställe. Här hemma skapade jag rabatter som fick  poetiska, talande namn som  ’Vit skymning’. Nu tänkte jag kanske inte finkulturpoesi precis utan kan lugnt landa med en mer Hötorgsnära variant. De artistiska penseldragen? Innehållet målar jag precis som förr.

Rosa 'That's Jazz'Uttryck som östra och västra rundeln, sockan, larven är just bara det dem är. Sockan ser ut som en socka. Larven smyger runt berget som en skyddssökande hopkrupen jättelarv trots att den skulle kunnat heta – röd passion, vibrerande jazz eller något annat ’fyndigt’. Rosen ’That’s Jazz’ tog sig för övrigt en rejäl svängom i sommar. Det räckte att jag skrev om hur hon inte riktigt kom igång…

Innehållet målar jag som förut. I förbifarten medan jag rensar, gräver, kör gödsel och ja helt enkelt jobbar med växterna så ser jag saker. Kombinationer. Skulle inte den där funka väldigt bra med den där? Har inte de där ståndarna tonen hos hon den där andra?  Ibland pausar jag för att komponera på riktigt. Jag fotar, komponerar om och fotar igen. Gömmer på kompositionerna… Och så småningom får nya stycken liv. I registret är växterna beskrivna som kort och gott ’rosa’, ’aprikos’ eller liknande men tonerna, nyanserna är så många… ..det som kanske inte fungerar på pappret blir ofta väldigt bra i verkliga livet.

Artistiska penseldrag – ja det är nog det närmsta jag kommer. Fast jag fick frågan i våras när jag fotograferade en annan fotograf – målar du också? Nej det är jag inte så bra på!! Det tror du bara… Här och nu är jag nöjd med att måla så här eller med kameran istället. Dessutom fick alla akvarellfärgerna fötter…

Hemerocallis ’Pearl Necessity’

20140812_plants_0094_komponera

Austinrosor ‘Leander’ och ‘Crown Princess Margareta’, dagliljor Hemerocallis ‘Blessing’ och ‘Pearl Necessity’, Lythrum ‘Blush’, Veronicastrum, Agastache ‘Tangerine Dreams och en ny namnsort, en kopparfärgad Carex som frösått sig, en blomsterböna, solhattar; Echinacea ‘Pink Double Delight’, Crocosmia hybrid, fältvädd, och en stormhatt; Aconitum variegatum, med flera

20140812_plants_0102_komponera

Ni som läste om kryddiga lägen och heta färger ser kanske att jag hittat mina Agastache och lite till. Crocosmia i varmt orange och en liten Kniphopia i en glassig kombination. Ska nog ta och gräva ner dem i växthuset över vintern. När en tanke om att våretablering kan vara lättar och hoppas på 3:e gången gillt 🙂

Önskar dig en riktigt skön sensommarhelg! Carina

19 Kommentarer

 1. Katarina /En Grön Sida den 23 augusti, 2014 kl 07:33

  Jag klickar upp bilden på ditt stilleben och vilar länge i den. Det skira som möter det slitna träet. Du målar vackert!

  Lustigt, jag har också fått frågan om jag målar med pensel på papper… Den som frågade, en konstnär, menade att trädgårdsfolk som är roade av form och färg, hur de mötes på olika vis, är som gjorda för pensel på papper. Jag tvekar. En gång utmanade jag en liten grabb att fundera kring vad man kan måla med om man inte har en pensel. Hans svar blev det självklara: Purjolök! Jag lovade att vi skulle försöka när sommaren kom. När sommaren kom hade jag glömt, men inte han. Jodå, vi målade med purjolök och det var så skoj. Stort format, pappret rullades ut på gräset. En lek, som lockade flera att delta.
  Växterna bjuder upp mig till lek i trädgården, en dialog, som jag nog saknar då penseln ligger där med pappret och väntar. Fast kanske något att utveckla…

  Du fick mig också att tänka på det där med hur vi namnger trädgården och dess olika miljöer. Åh, vad jag är tråkig! Urtråkig! Jag vill också ha en larv och en socka! =o))

  kram
  Katarina

  • Carina den 25 augusti, 2014 kl 05:49

   Tack Katarina! Jo jag tänkte på en gång när jag satte mig med en Clematisbild och en penna – bara bestämde mig för att det skulle gå.. Det blev helt ok. Sen pratade jag med nån i något sammanhang om att måla när min dotter flikar in – och det jäkliga är att hon kan när hon väl bestämmer sig!

   Älskar berättelsen! Måla med purjolök – att ta tanken på allvar och så småningom leva ut den… Gillar! Tur att åtminstone några vuxna lyssnar på barnen 🙂

   Ok då! Det skulle ju kunna vara en sån där kashmirvariant av socka. En alldeles underbart lyxig historia. Det är den väl med sitt innehåll iofs 🙂

   Kram, Carina

 2. Anette Brunsell den 23 augusti, 2014 kl 08:19

  Så vackert både i text och bild.
  Även om jag inte tagit min akvarellteknik till några högre höjder tänker jag faktiskt på min trädgård som en akvarell, mjukt, lätt, luftigt, med färger som rinner i varandra.
  Ha det så gott
  Anette

  • Carina den 25 augusti, 2014 kl 05:43

   Tack Anette!

   Det var en fin liknelse; mjukt, lätt och luftigt är det jag söker här också. Akvarellerna här når bara låg höjd. Tanken var att akvarellfärgerna skulle vara fantastiskt bra att skapa rabattidéer med 🙂

   Ha det gott! Carina

 3. Birgitta den 23 augusti, 2014 kl 21:41

  Härligt målat både i bild och text. Just nu flyttar jag om och gräver bort så jag känner igen frågan. Skulle inte den där funka väldigt bra med den där?
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  • Carina den 25 augusti, 2014 kl 05:41

   Tack Birgitta! Visst är det den roliga sidan med att gräva och göra om. Jag ska gräva nu i höst så ’Elvis Lives’ får sig en placering i rabatt.

   Ha det gott! Carina

 4. Kristinas oas den 23 augusti, 2014 kl 21:47

  Vilken fin tavla du målade med kameran, full av vackra växter. Den där kniphofian ser ju så läcker ut i färgtonen, vad heter den? Fnissade lite åt det där med namn, hjälp vad jag är tråkig där. Alldeles för praktiskt lagd är jag rädd. 😉
  Kram Kristina

  • Carina den 25 augusti, 2014 kl 05:39

   Tack Kristina! Ska försöka komma ihåg och kolla namnet. Den är inte inskriven i registret ännu så jag måste ut i rabatten och kolla.. Huvudsaken är att man är nöjd själv och att det funkar rent praktiskt 🙂

   Kram, Carina

   • Kristinas oas den 25 augusti, 2014 kl 20:59

    Ta det när du tänker på det, jag lär inte leta efter den förrän till våren. 🙂
    Kram Kristina

 5. Anita den 24 augusti, 2014 kl 16:31

  Ditt stilleben är makalöst vackert där det trägrå underlaget lyfter fram varje färg till en fantastisk kombination. Log åt namnet ”sockan” och såg rabatten framför mig. Jag hade en rabatt jag kallade långdansen för en färg tog nästa i hand tills det blev som en brokig långdans. Rabatten finns kvar men nu kallar jag den bara ”rabatten mot vänstra grannen” … definitivt inte lika kul men lättare att förstå. Fast namnen azaleasluttningen och månskenslandet kommer jag alltid att ha kvar 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 25 augusti, 2014 kl 05:36

   Tack Anita! En långdans precis som din tanke har jag alltid velat ha… Började här också men när jag kom till ändan som skulle gå från rosa – aprikos och sen över i gult så kom åkerfräken i vägen och projektet las ner… Men vem vet?? Namn som Azaleasluttning och månskensland är för vackra för att vara något annat 🙂

   Kram, Carina

 6. lenaericsson den 25 augusti, 2014 kl 18:36

  Jag tror det är precis så som din målande vän uttryckte sig. Man tror bara att man inte kan måla! Det är förmågan att ”se” som spelar roll säger min kusin som målar och även har kurser i detta, men jag gör som du. Jag fotar och ”ser” världen så istället. En dag kanske man blir modigare… 🙂

  • Carina den 26 augusti, 2014 kl 05:39

   Modigera och får mer tid 🙂 Då när jag sett och skissade med blyerts så var det just som du säger – att se och sen ta tålamodet att få till det 🙂

 7. Britt den 27 augusti, 2014 kl 12:54

  Vilka små konstverk i fina färger. Och så litet poesi på det. Trevlig helg (vädermässigt ser det riktigt lovande ut).

  • Carina den 27 augusti, 2014 kl 16:50

   Tack Britt! Blir glad om vädret är fint. Ska på en långhelg till Skåne 🙂

   Du får också ha en riktigt skön helg!

 8. lenadyche den 27 augusti, 2014 kl 14:08

  Fina bilder och text!!!!

  • Carina den 27 augusti, 2014 kl 16:50

   Tack Lena!

 9. lotta den 31 augusti, 2014 kl 18:42

  Härligt mustiga färger du målar med. Själv tecknar jag helst med blyerts, och tyvärr inte speciellt bra om det inte är något jag kan kopiera… alltså tecknar jag inte heller… jag förfalskar!
  Ha en härlig helg i Skåne (och hoppas ni undkom regnet i Malmö).
  Kram

 10. ScienceHelena den 5 september, 2014 kl 19:09

  Tycker din rubrik på inlägget är helt underbart! 🙂

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.