Hostablomning - Hosta 'Wrinkle in Time'

Hostablomningen som står ut med sin skönhet

Hostablomningen beskrivs av många som ful och störande. Jag tycker att det i många fall är totalt fel. Det finns ett fåtal jag tycker har fula blommor men de är just ett fåtal. Och om jag ska vara ärlig är det inte den enskilda blomman utan en alltför tätt packad blomställning. Däremot slås jag oftare och oftare av hur vackra både blomstänglarna och blommorna kan vara mot bladruggen. En del menar att de stör upplevelsen av bladruggen och det får stå för dem. Men jag odlar flera, väldigt många där jag tycker att blommorna och blomstänglarna verkligen tillför något. Och hos till exempel ’Cherry Berry’ är även frukterna supersnygga – körsbärsbär är väldigt träffande.

Hosta 'Cherry Berry'
Hosta ’Cherry Berry’

Doft hos hostablomningen

För ett par veckor sen fick jag se en hosta i blom och det var en wow upplevelse även från några meters håll. Det var ’Green Acres’ som är en stor hosta. Men det här var första gången den blommade och storleken på de enskilda blommorna stog ut men som när jag gick nära också doftar. Och den doftar ljuvligt. Det gör också ’Guacamole’ med flera. Men doftegenskapen har de ofta ärvt från H. plantaginea, doftfunkia, som blommar väldigt sent. Och därför behöver flera av de med doftande blommor ett soligare och varmare läge. Green Acres står i full sol hos mig. Den är köpt för bladens skull men nu kommerden få stå kvar så den hinner blomma. Medan flera av de andra som lär dofta har jag mer planterat för bladens skull. Jag såg och doftade på en rent vit plantaginea kultivar i Kina och suckade inombords. Det där kommer jag nog aldrig få uppleva hemma. Men ’Green Acres’ är just allt det där och det enda som skiljer är att den inte är rent kritvit.

Hostablomningen - Hosta 'Green Acres'
Hosta ’Green Acres’

..och bladen är också snygga helt i grönt och stora fast de ska nog bli ännu större om ett par år.

Hosta 'Green Acres'
Hosta ’Green Acres’

I våras fick jag några nya med doftande blomning och de har hamnat i ett soligt läge framför ett berg som lagrar värme sommartid. ’Fragrant Dream’ till exempel. I artikeln nämns fler hostor med doft – de går inte att enkelt söka fram hos större plantshoppar om inte namnet börjar på ’fragrant’.

Hostablomningen - Hosta 'Fragrant Dream'
Hosta ’Fragrant Dream’ är ju vacker så här också och verkar trivas i det soliga och varma läget

Bara väldigt vacker blomning

Det är oftast så det är – jag ser en blomstängel och slås av hur snyggt det är med de höga stänglarna. Jag gillar de som har glesa blomstänglar där hostablommorna verkligen syns. De flesta är ljust syrenlila på utsidan men inuti kan de vara randiga, ha vita kanter eller liknande. Och faktum är att jag ofta ser humlor och insekter djupdyka i blommorna. Gott så!

Hostablomningen - Hosta 'Deane's Dream'
Knoppställningen är snygg hos den här hostan – Hosta ’Deane’s Dream’
Hostablomningen - Hosta 'Atlantis'
Hosta ’Atlantis’

Insekter håller med…

Det surrar bra runt hostornas blomstänglar också och det gör saken ännu bättre.

Hostablomningen - Hosta 'Fan Dance'
Den här humlan for runt som en yr höna bland blommorna hos ’Fan Dance’ och andra runt omkring

Veckan som gick

I helgen fick jag samlat ihop ett nytt, stort lass med stora stenar och flera är på plats runt dammen. Det känns så bra. Men jag märker också att jag är rätt trött när jag är klar och bloggidéer och bildredigering skjuter jag upp just nu. Vi får väl se hur det blir senare i höst med det… Nu länkar jag till Trädgårdsfägring men vill du läsa mer om mina hostor finns de HÄR.

Nu är det snart september och jag ska testa en stor flistugg till helgen!

8 Kommentarer

 1. Marika den 30 augusti, 2022 kl 22:28

  Haj Carina!
  Vilken otrolig samling av Hosta du har. Jag tycker blommorna är vackra, så de får givetvis vara kvar. Hosta är en fantastisk växt, vackert bladverk och vackra blommor. I år har de dessutom hela fina blad.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 31 augusti, 2022 kl 10:03

   Hej Marika!

   Mmm de är många och på ett sätt kanske jag kan säga att det sluter en cirkel. Naturen inspirerar med lugna miljöer – mossa och något som fungerar som solitär men allt i nedtonade nyanser och färger. Den miljön vill jag ha runt mig och då är hostorna en bra del. Visst är de fantastiska växter – jag kan bara hålla med 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Marit den 31 augusti, 2022 kl 07:31

  Ja, hostablomster er vakre, men de er mer anonyme enn mange andre blomster i hagen og derfor blir de ofte glemt. Jeg synes de er flotte, og skulle nok gitt de mer oppmerksomhet. Humlene er veldig glad i de ja. Du har mange fine hosta.

  Klem, Marit

  • Carina den 31 augusti, 2022 kl 10:04

   Tack Marit! Jo hostorna har blivit många. Visst är de vackra. Jag kanske lägger mer märke till dem eftersom de omges av mer grönt än andra blommande växter. Har inte så många hostor bland de blommande perennerna eller jo men där har jag de som fungerar som en enfärgad ’häck’ i någon bladfärg.

  • Marie den 31 augusti, 2022 kl 13:02

   Hårdt arbejde, du har gang i. Du må udvikle nogle flotte armmuskler 💪hosta er jeg ambivalent overfor. Jeg kan ikke fordrage det, når de får sneglehuller og tørre bladrande. Så kan jeg godt finde på at klippe dem helt ned. Hvad blomsterne angår, kan jeg absolut godt lide dem, men klipper dem af, hvis de ser tørre ud, og måske klipper jeg dem allerede af, når blomsterstanden halvt vissen nedefra. Det er ikke let at være hosta i min have.

 3. Lisbeth den 31 augusti, 2022 kl 13:47

  Endelig en der også holder af hostablomster, ganske vist er de ikke alle lige kønne, men der er mange rigtig fine velduftende. Jeg har en del, der dufter dejligt. Jeg kan slet ikke nænne at klippe dem af før blomstring, som mange gør. Til gengæld klipper jeg af så snart de er grimme eller begynder at blive det.
  Kram, Lisbeth

 4. Ingeborg Hald den 31 augusti, 2022 kl 20:33

  Helt enig med deg, ingen grunn til å fjerne hostablomstene, gleder meg hver gang jeg går forbi. Nå blomstrer Halcyon og Guacemole her. Sistnevnte blomstret ikke da den stod i skyggen, men nå står den to steder med litt sol, og der blomstrer den fint. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

 5. Anita den 2 september, 2022 kl 10:01

  Jag tycker mycket om hostans blommor och så positivt med en doftande som ’Green Acres’. Har också märkt, speciellt i år, att humlorna varit många i just hostorna. Fjärilarna har inte varit så många men humlorna däremot.

  Du har så många fina hostor. Jag har en hel del också. En del måste jag flytta på för jag ska plantera buskar där för att få mer skugga och insynsskydd. Men jag har sett ut plats för dom så det ska nog fungera.

  Så fint det låter med stenar runt dammen. Men jag hoppas du tar det varligt.

  Önskar dig en fin inledning på september!
  Kram Anita

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.