Våtbädd - lillevarn

gör-om-gör-rätt – återkommande favoritsyssla i trädgården

gör-om-gör-rätt kanske inte låter som en optimal favoritsyssla. Men jag vill hellre ha det rätt och bortser då från jobbet det innebär att göra om. Långsiktigt mår själen bäst så.

Optimalt, och det är kanske det som är min favoritsyssla nuförtiden, är att göra rätt från början. Och därför kan jag låte saker bero, de kan få ligga som tankar och ibland en känsla tills de är mogna att genomföra.

gör-om-gör-rätt - rhododdendronsträckan
I botten en våtbädd som kan lagra fukt till växterna - Rhododendronsträckan

Tillfällig lösning och gör-om-gör-rätt på vägen

När jag flyttade rhododendron från min gamla trädgård för många år sedan skapade jag en slarvig våtbädd. Det var ju en tillfällig lösning. Men jag drog lärdomar ändå. Det är bilden i headern som är den tillfälliga lösningen.

Senare bröt jag isär den och skapade en lundmiljö på åkern. På vissa ställen gjorde jag helt rätt, men på andra slarvade jag en del...

Brist på grus - gör-om-gör-rätt

Först när jag gjorde bäddarna i lunden växte allt så det knakade och det blev fort tätt. Men efter några år började en del växter se ut att må dåligt. När jag sen grävde upp dem insåg jag att de till och med var på väg att försvinna helt. Varför är jag inte helt säker på men jag vet att i just den bädden la jag inte ett rejält lager grus under själva odlingssubstratet. Så min tolkning blev att en våtbädd är väldigt bra men det är viktigt att göra rätt. Lägg ett rejält lager om 15 cm grus i botten.

gör-om-gör-rätt, Trillium 'Gothenburg Pink Strain'
Trillium grandiflorum 'Gothenburg Pink Strain'

Den här var nästan helt borta när jag insåg att hoppsan - jag ser den inte och tog fram spaden. Nu är den flyttad och har återhämtat sig fint. Sockblomman jämte, Epimedum leptorrhizum, fjärilssockblomma som växte jämte blev också mindre och mindre. Men efter flytt är den numera växtglad och väldigt blomrik. Den har också börjat breda ut sig fint.

Epimedium leptorrhizum - fjärilssockblomma
Epimedium leptorrhizum - fjärilssockblomma

Nu är växterna räddade och glada igen

Men nu är frågan hur jag ska göra i framtiden... Ska jag göra fler våtbäddar och dessutom rätt anlagda från början? Eller ska jag hoppa våtbäddarna och göra mer som vanligt. Det vill säga bygga uppåt på den befintliga ytan... Jag låter tanken mogna fram. Men antagligen kommer plånboken bestämma eftersom det skulle gå åt många lastbilslass grus för att göra rätt.

Fjärilslilja - Nomocharis aperta
Fjärilslilja - Nomocharis aperta

Rätt från början

När jag behövde en ny och stor plats för ett flertal rhododendron så gjorde jag rätt från början. Och där satte jag också ett antal frösådder av fjärilslilja som sen blommade vackert. Nu är de lite lynniga och det är växter som jag egentligen alltid behöver så om och om igen och sen plantera kontinuerligt men ändå...

Numera fungerar bädden som barnkammare för små plantor av olika nya rhododendron där många dessutom är tveksamt härdiga.

gör-om-gör-rätt får illustrera veckans tema

Favoritsyssla är veckans tema hos Trädgårdsfägring och jag valde ett ämne som jag vet många undviker. Jag hör ofta människor som säger - jag skulle vilja .... men det är för mycket jobb. Så funkar inte jag, jag skulle se det jag inte är nöjd med och se hur jag skulle vilja ha det. Och bara tanken på det driver...

Februari är slut och den sista dagen surrade det vilt bland mina blommande vårlökar!
carina2

22 Kommentarer

 1. Marit den 3 mars, 2023 kl 17:04

  Ja, det er nok en god innstilling å ha. Det er jo en god ting sånn sett at vi har muligheten til å lære av tidligere feil. Den Trillium Gothenburg Pink Strain er så vakker!
  Jeg skal i gang med å gjøre om på et stort gammelt bed nå i vår, og da må jeg få gjort det riktig 🙂
  Nydelig epimedium også.

  Klem, Marit

  • Carina den 3 mars, 2023 kl 17:20

   Jag orkar inte gå och se sånt jag inte är nöjd med. Det är enklare att göra om. Pink Strain är fin och den blommade regelbundet det var därför jag märkte att den verkade ha försvunnit. Hittade en liten rhizom som jag snabbt räddade.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 3 mars, 2023 kl 18:59

  Godt du fik reddet det hele, det vil du altid kunne glæde dig over.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 4 mars, 2023 kl 11:12

   Ja det var flera både dyra och rara växter jag höll på att förlora där. Men läxan är lärd 🙂

   Kram, Carina

 3. Marika den 4 mars, 2023 kl 09:22

  Hej Carina!
  Du har stora projekt och det känns säkert bra att göra om , då det är något du inte är nöjd med. Trots att det blir mycket merarbete. Har sett dig flytta både stora träd och stenar. Det är bra med planering innan, men det tror jag att du är mycket bra på. Den fjärilsliljan är helt fantastisk. Så söt.
  Ha en trevlig helg /Kram Marika

  • Carina den 4 mars, 2023 kl 11:07

   Tack Marika!

   Det är alltid skönt med tilltro. Visst är fjärilsliljan vacker! Jag kommer på sikt så fler igen och sen se till att kontinuerligt föröka upp dem. Men just nu sår jag ingenting – har inte tid att sköta de små sådderna när de kommer upp.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Sydney den 4 mars, 2023 kl 12:32

  Jeg har også prøvet at være for hurtig til at plante og bagefter skulle grave alt op og gør det om. Det er ærgerlig tid at spilde og det er trist at se på planter som ikke er glad. Nu bruger jeg mere tid til at tænke og planlægge og mindre tid at grave. Og det er godt!

  • Carina den 4 mars, 2023 kl 20:06

   Eller hur 🙂 Det är liksom ingen mening att stressa fram saker har jag kommit fram till. Men ibland så testar jag ändå olika teorier men när testet inte faller väl ut så försöker jag göra om.

   Ha det gott! Carina

 5. Elna Slot den 4 mars, 2023 kl 17:14

  Det er altid bedst at få tingene gjort rigtig fra starten. Men det er jo desværre ikke altid det lykkes. Men opdager man, hvad man har gjort forkert, gør man sig selv en tjeneste ved at rette fejlen.
  Hvor er din Trillium smuk.

  Hilsen Elna

 6. Carina den 4 mars, 2023 kl 20:08

  Visst är den fin och det hade varit trist om jag inte hade fångat upp i tid att den mådde dåligt. Den kostade en mindre förmögenhet. Tror vi har samma filosofi – vi vill få till det även om det kräver en hel del jobb.

  Ha det gott! Carina

 7. Anita den 6 mars, 2023 kl 10:04

  Japp … det har jag ägnat mig åt ett antal gånger. Förutom att det var intressant att läsa om dina gör-om-gör-rätt-erfarenheter så var det även njutbara bilder. ’Gothenburg Pink Strain’ har visserligen pink i namnet men färgen tycker jag är ljust, ljust lila. Mycket vacker. Och fjärilssockblomman svävar ju fram som fjärilar. Och så fjärilsliljan … en snygging!
  Vintern är på väg tillbaka rejält här så än tar det ett tag innan jag kan leta blåsippor.

  Kram, Anita

  • Carina den 8 mars, 2023 kl 08:43

   Tack – alltid härligt att dela misstag med andra. De känns liksom mindre då…. Den inte bara har pink i namnet – den är väldigt rent rosa. Så om du får ett intryck att den är ljust lila så är antingen bilden något för kall eller så är din skärm inte rätt kalibrerad eller både ock… 🙂 Den lyser verkligen som en vacker, mättat mellanrosa blomma över ett mörkare rött bladverk.

   Idag vaknar jag till en vacker vit och solig värld. Det är en skön känsla som kanske blir skönare av att det kommer vara en tillfällig visit på några dagar…

   Ha det gott! Carina

 8. Ingeborg Hald den 6 mars, 2023 kl 18:19

  Det er lurt å la fremtidige prosjekter være litt på tankestadiet før de iverksettes, men må innrømme at jeg også jobber litt ut fra innfallsmetoden, tror det har noe med energien i øyeblikket å gjøre. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 8 mars, 2023 kl 08:45

   Det är bra att ta ett steg tilbaka…. Där och då var gruset slut och jag hade uppgrävda rhododendron som stog och torkade. Så att göra något kändes viktigt. Men nu har jag lärt mig så nästa gång kommer jag se till att ha ett överskott av allt jag behöver hemma 🙂

   Tack detsamma! Carina

 9. Lillian den 6 mars, 2023 kl 19:26

  Når man legger mye jobb i en ting er det en veldig god følelse når man lykkes.

  • Carina den 8 mars, 2023 kl 08:45

   Så är det – dessutom tänker jag att den där känslan av att lyckas och att vara förnöjd är bra för våra själar.

   Ha det gott! Carina

 10. Martin den 7 mars, 2023 kl 07:36

  Jeg har faktisk aldi hatt noen langsiktig plan med hagen.
  Hos meg er det mye vind som kommer inn fra havet, og det meste dreier seg om å finne en plass i le.
  Spesielt din trillium er ei ønskeplante for meg. 🙂

  • Carina den 8 mars, 2023 kl 08:48

   Då är vi två – jag har ingen långsiktig övergripande plan som jag sen plockar projekt ur. Men däremot att hellre tänka ett extra varv när jag ska genomföra ett projekt så att jag tänkt igenom det från alla aspekter och får til grunden på ett bra sätt. Att flytta en växt hit eller dit är lätt. Men att göra om själva grunden är jobbigare. Trilliumen är vacker – hela släktet är vackert 🙂

   Ha det gott! Carina

 11. Ulrika den 7 mars, 2023 kl 08:58

  Så är det nog, att det bästa vore om man gjorde rätt från början 🙂 Men ibland går det lite fort eller så hoppas man att det ska gå bra även om man ”fuskar” lite. Tycker man lär sig något nytt hela tiden och det som går bra på en plats kan visa sig fel på en annan, lite av charmen med trädgård.

  Kram Ulrika

  • Carina den 8 mars, 2023 kl 08:50

   Just så är det! Och den gången var det faktumet att gruset var slut och ett nytt lass tar tid och kostar pengar…. Och jag behövde få ner några uppgrävda rhododendron. Men nu har jag lärt nytt och det tänker jag också är viktigt. Dessutom är det ju faktiskt charmen med trädgård som du skriver.

   Kram, Carina

 12. Helena den 8 mars, 2023 kl 09:38

  Jamen igenkänning på det 😉 Det går nog än då har jag många gånger tänkt & satt växter i ljus skugga som vill ha sol eller vanlig som vill ha surjord ja you name it allt har jag testat 😀 Men man lär sig & tur är väl det!
  KRAM från mig!

 13. Anni den 8 mars, 2023 kl 16:23

  Fjärilsliljan är ju helt underbar!

  Det därmed att saker kan behöva ligga och mogna känner jag alltför väl igen, både vad gäller trädgården och mitt glas (eller alla bra-att-ha-saker). Just nu försöker jag övertyga mig om att en eller helst två rabatter ska grävas upp framåt våren – tänker jag tanken tillräckligt ofta kanske den är mogen när det är dags?

  Men idag känns våren långt borta, jag har just skottat mig igenom all eländig nysnö…

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.