Salix 'Mt Aso' - vide, sälg rosa videungar

2018 månadsbild Februari – slask och blask

Februari – dags att lämna semlorna

Helleborus niger 'Jesko'

Februari – den stora semmelmånaden för entusiaster, jag har ätit en god semla, nöjd så. Jag är mer sugen på höjdpunkten i mars – våffeldagen.

Februari har också varit en riktigt klassisk västkustvintermånad – min spontana känsla. Det har varit en fröpysselmånad. Jag har fått fröer från olika håll och sått en del enligt konstens alla regler.

De flesta dagar går jag en runda ute bland växterna men om solen har lyst så har vinden isat. Det har inte varit något arbetsväder alls – utomhus, åtminstone om du frågar mig…

I verkstan håller pappa fortfarande på,  han trivs inte heller ute. Men därför har det varit varmare än vanligt och det syns. I en av lökkrukorna visar hycaintherna färg.

När jag tittar på en av krukorna får jag en spontan bild på näthinnan. Det är ett hål i jorden. Hålet blir till en bassäng, hjärnan lägger till hopptorn och något som gracilt dyker ner i bassängen – läs jorden… ..och sannolikt frossar på tulpanlökar. Har bestämt för mig att jag redan har fyllt igen hålet så någon bor kvar… ..ett tag till!

Julrosen, Helleborus niger ’Jesko’, trivs ännu bättre inne i verkstan och har vecklat ut hur många knoppar som helst. Faktiskt en otrolig skillnad även om den var väldigt fin ute också.

Jag har inhandlat Tricogarden, ett flytande talgmedel som blandas med vatten, och sprutat på buskar där rådjuren ätit. Nu ser jag bara rådjursspår i snön 🙂 Och då passar det väl bra att ta en titt på den riktiga bilden – svängen i februari. Nu är utsnittet på bilden lite annorlunda. I veckan som gick kalibrerade jag alla mina linser med en programvara för att optimera skärpan. Och mest sugen var jag att testa mitt 50 mm som gick från att vara suveränt till jättekonstigt i samband med en kamerareparation. +18 av någon slags mätpunkter och nu är jag nöjd igen. Jag är intresserad av resultatet inte resan dit.

Februari - månadsbild över svängen

Svängen i februari 2018 skillnaden är stor mot samma månad 2017, länk i slutet

 

Salix 'Mt Aso'

Liten trädgårds- och väderdagbok

Februari har slaskat och blaskat. Snö har kommit, töat en del men ett lager har envist legat kvar. Västkustvinter betyder: snö som aldrig lägger sig så där vykortsvackert, mulen himmel, regn och dimma.  Ett par soliga dagar, eller minst en som jag minns nu när jag tänker tillbaks. Några kalla nätter i början av månaden när jag plockade in de sista krukorna som stog ute. Sen har det fyllts på snö och töat om vartannat. Temperaturen har mest legat runt 0 förutom nån vecka i början av februari. Men nu avslutas månaden med rejäl kyla under hela veckan som kommer – alltså börjar mars med minusgrader. Solen ska också visa sig mer regelbundet om jag ser sätt.

Bilden jag tog av det rosa videt ger en mer uppoppad version av sov du lilla videung. Undrar om det var helt genomtänkt att slänga av sig alla vinterkläderna…

Salix chaenomeloides ’Mt Aso’ är precis så rosa som det ser ut. Till sommaren kommer jag sätta många sticklingar.

Det är sista helgen i månaden som blir avstämningstid i år. Februari 2017 såg det ut så här.

Andra månadsbilden 2018 och det börjar bli synligt ljusare!

 

23 Kommentarer

 1. Susie på Stjärnarve... den 25 februari, 2018 kl 09:57

  Det var en otrolig skillnad sen förra årets februari! Julrosen var jättefin, min som växer ute och är rätt stor ser man inte längre!!
  Jag ska nog gå in på min egen blogg och kolla hur vädret var här förra året, för just nu har vi en trädgård som är täckt med ett otroligt tjockt lager snö (det har snöat i 3 dygn nu) för att vara här. Och tydligen ska vintern fortsätta minst en vecka till. Förra veckan trodde man att det var på väg till våren med storsteg men…..
  KRAM/Susie

  • Carina den 25 februari, 2018 kl 10:36

   Ja visst är det 🙂 Framförallt blir det tydligt hur mycket buskar jag planterade under säsongen som gick. Är ändå glad att vintern kommer nu och inte fram i april/maj som förra året.

   Ha det gott! Carina

 2. Anita den 25 februari, 2018 kl 10:28

  Våffeldagen ser jag också fram emot. Då äter vi vår våffelmeny bestående av förrätt, varmrätt och efterrättsvåffla. Men det är längre fram det. Än så är det februari, kalla februari. Och kalla mars också, i varje fall inledningen. Det var en väldig skillnad mellan bilderna. Det är det som är så kul att följa samma plats år efter år. Den vita julrosen är ju makalöst vacker för att inte tala om de röda videkissarna. Men usch så kallt för dom. Har dom inte insett att ”än så är det långt till vår”.

  Nu är det dags att fylla på hos fåglarna, dom äter mycket nu när det är så kallt! Ha en fin söndag!

  Kram Anita

  • Carina den 25 februari, 2018 kl 10:39

   Kul att höra! Eftersom mamma fortfarande gör egen sylt på egenplockade vilda bär så MÅSTE jag varje år testa en våffla med varje syltsort. Då räcker det inte med 3 våfflor men attans så trött jag är efteråt och ont i magen… Men nån enstaka gång är det värt att äta vitt mjöl.

   Jag är så glad att jag åkte förbi hallarnas trädgård just den dagen när de fått in julrosorna. Har bara sett sorten där. Ett par dar senare var det soprent. Dit åker alla trädgårdsanläggare och handlar nämligen.

   Lyckliga fåglar som har dig! Kram, Carina

 3. Marika den 25 februari, 2018 kl 11:11

  Hej Carina!
  Förstår att inte vintervädret på västkusten är riktigt stabilt. Upplever februari som en riktigt skön månad i år.
  Lite snö, som stannat kvar, många soliga dagar, och framförallt några minusgrader. Min Julros från Julen är här inne och ser lite vissen ut, liksom primulan, och snart går pelargonerna samma öde till mötes. Kanske klarar de sig tills det är dags att plantera ut dem.
  Ha en fin söndag /Marika

 4. Carina den 25 februari, 2018 kl 11:41

  Det är nog solen och minusgraderna vi gått miste om här annars håller jag med. Älskar de engelska pelargonerna men misslyckas alltid kapitalt med dem. Tyvärr tror jag att alla fina doftpelargoner från förra sommaren gått samma öde till mötes – döda 🙁

  Tack detsamma! Carina

 5. Lisbeth Rosdahl den 25 februari, 2018 kl 11:50

  Hej Carina
  Herligt sprog I har: ”Slask og blask” 🙂
  Hvad hedder det, du vander med mod rådyrene?
  Mange hilsener, Lisbeth

  • Carina den 25 februari, 2018 kl 11:59

   Hej!

   Ja ibland är svenskan kul 🙂 I Sverige heter medlet Tricogarden, verkar vara ett svenskt medel men kan säkert handlas via nätet i Danmark.

   Ha det gott! Carina

 6. lisbeth den 25 februari, 2018 kl 13:49

  Nå det var den anden Lisbeth, som spurgte efter rådyrsmidlet, så forstår jeg det bedre. Vores have er hegnet ind, så vi har ingen problemer.

  • Carina den 25 februari, 2018 kl 15:49

   Oj, oj – jo jag hade för mig att jag läst att din trädgård har hägn runt hela så jag förstog inte riktigt… Men det gör jag nu. Har tyvärr lite svårt för namn och att hålla isär människor med hjälp av namn.

   Ha det gott! Carina

 7. marie den 25 februari, 2018 kl 15:12

  Hvis jeg har forstået dig ret, så har februar været en trist måned vejr- og havemaskiner. Det samme her. I dag skinner solen dog på smukkeste vis, og så begynder man at længes efter lunere tider.

  • Carina den 25 februari, 2018 kl 15:51

   Det händer ju mycket även om inte alla syns som vårtecken. Igår hittade jag en kruka med frösådd Eranthis ’Schwefelfeuer’ som tyckte det var lagom att gro nu. Så visst går det framåt 🙂

   Carina

 8. Gunilla Teckenberg den 25 februari, 2018 kl 16:03

  Hej Carina!

  Låter nästan som om vi har haft västkustväder här också. Inte alls så kraftig kyla som det brukar vara och relativt snöfattigt, snålt med solen i februari.
  Jag föredrar alla gånger att kylan kommer nu och inte till påsk som ifjol. Det resulterade i att massor av städsegröna växter bara dog men någon vår måste väl bli sådär lagom, rent statistiskt alltså. Ännu lever hoppet om den perfekta våren.

  Kram!

  • Carina den 26 februari, 2018 kl 08:54

   Hej Gunilla!

   Håller med dig helt och fullt! Igår var jag ute och fixade granris som jag har stuckit ner runt massor av växter. Behöver fortsätta idag också. Så kallt som det blir nu och sen solsken på det… Men under snön är det bara en tunn kaka tjäle 🙂

   Kram, Carina

 9. Karsten F den 25 februari, 2018 kl 19:08

  Hej Carina

  Kul att se skillnaden!
  Februari vet vi aldrig vart vi har. Gärna rejäl kyla nu och i första hälften av mars, om vi slipper hård frost sen!

  Så bra du fick din kamera i ordning!

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 26 februari, 2018 kl 08:55

   Hej Karsten!

   Det har hänt mer än jag själv ser när jag går runt där nu 🙂 Jag, eller snarare en programvara, kalibrerade alla linserna till kameran. Den kostar lite men är värd det för att få finlir på skärpan.

   Ha det gott! Carina

 10. Elna Slot den 25 februari, 2018 kl 21:08

  Der har været skrevet meget om februarvejret på diverse haveblogs. Jeg kan forstå, vejret har været lidt skiftende hos jer, som det også har hos os.
  Flot billede af Salix. Der er mange smukke detaljer i haven, når man giver sig tid til at betragte dem.

  Hilsen Elna

  • Carina den 26 februari, 2018 kl 08:57

   Haha… jo vädret är alltid ett spännande ämne 😉 Tycker det känns viktigare och viktigare att plantera saker i trädgården som lockar ut mig vintertid. Då är olika viden, Salix, bra precis som jag älskar vintergröna växter.

   Ha det gott! Carina

 11. Marit Sønstebø den 25 februari, 2018 kl 22:37

  Så flotte bilder du har tatt! Ser det er litt vinter hos deg også. Men jeg regner med at det ikke er like kaldt hos deg som her. -15 her i skrivende stund 🙁
  Vakker helleborus. Jeg har to orientalis i kjelleren, men det var det å holde liv i de da. Din ser veldig flott ut.
  Nå skal jeg flytte for min mor i en uke, så det blir mye arbeide. Jeg er så glad for at det fortsatt er vinter her, for ellers hadde det ikke vært til å holde ut 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 26 februari, 2018 kl 08:59

   Det låter som ett styvt jobb – lycka till med flytten!

   Jo det är vinter här också. Inte så många minusgrader men man har lovat 15-16 nattetid i veckan. Så igår tog jag ner granris som jag har stuckit ner runt känsliga växter. Solen värmer bra på dagarna märker jag 🙂

   Kram, Carina

 12. Lena i Wales den 26 februari, 2018 kl 09:10

  När du skriver om semlor är jag glad att jag varit i Sverige och fått i mig några, annars hade jag blivit grön av avund. Älskar semlor och har tyvärr ingen gräns för antalet. Tur att jag inte är i Sverige längre!
  Jag har förstått av många att man börjar bli trött på vintern och längtar till våren nu, vilket jag förstår.
  Önskar dej en bra början på den nya veckan och snart är det mars månad!

 13. Rost och rädisor den 26 februari, 2018 kl 22:19

  En rosa vide kommer det defenitivt att bli här. Har kollat upp var det finns.
  Såg din kommentar hos Luna om Insta. Jag fotar nästan allt som läggs ut på insta med vanliga kameran och lägger in dem i datorn, kanske beskär och photoshopar lite också. Sen bluetoothar jag över dem till mobilen. Det tar bara nån sekund.
  Kram
  /Anette

 14. Anja den 27 februari, 2018 kl 16:44

  Vilken tjusig vide! Känner inom mig att en sådan vill absolut bli adopterad av mig. Får kolla var jag kan hitta den .
  När du pratar om plask och slask i februari på Västkusten så undrar jag vilken världsdel du menar ;-)? Här, på min Västkust har det varit i princip kallt hela månaden 😉 Och så har vi två-tre decimeter snö. Men det är klart. Jag bor på Göteborgs Sibirien.
  Din julros ser helt ”hysteriskt” vacker ut för årstiden.

  Ha det alldeles underbart gott!
  /Anja

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.