Sallat - Grönsakslandet

Sallat och citat om husbehovsodling

Grönt som i en ren och härlig sallat

Grönt inte som i allt som är ätligt grönt utan grönt som i en sallat enbart av olika sallatssorter. Helst serverad på franskt vis med en syrligt pepprig dressing på vinäger och fransk senap. Det är bestående minnen av franska semestrar där måltiderna inleddes med en skål sallad nästan alltid en mix av bara olika sallatssorter. Bladen var saftiga, krispiga och rejält… ..ja vad kallas det med mycket stuns. Det där man sällan får i köpesallad.

Lång bakgrund och motivering till – jag har sått 12 SORTERS SALLAT. Försvarar mig med – bara 4 av varje i första omgången. Och jag äter nästan bara  sallatssallad på sommaren…

Jag lovar varje gång att jag ska välja endast 1 sort ur varje sallatstyp, jag räknar inte rucola, men det sk..er sig! Jag förlorar mig i förförande beskrivningar av sötma, krispighet, god att lägga på grillen eller varför inte stekpannan.

Grönsakslandet

Grönsakslandet är ca 200 kvadratmeter. Nu är det en gräskant till vänster i bild och innanför den en blomsterlist med pioner, Iris sibirica sorter och sommarblommor för snitt. Förra året i mars blommade krokus i listen

Ett stycke historiskt trädgårdsprogram

Ett inslag på radion som påminde om då… Fru XX intervjuades på 40- eller 50-talet om sin köksträdgård. Först lät det bara lite styltat och krystat men damen hade järnkoll. För deras familj om 4 vuxna behövdes 60 kvadratmeter grönsaksland för att odla ärtor, bönor, rotfrukter, spenat mm. Sallat nämndes inte. I beräkningarna ingick att ha följt hur mycket yta som behövdes för varje sort inom de 60. Potatis odlades utom de 60 kvadratmetrarna. Intressant i sig – men det stannade inte där. Damen följde upp genom noggranna anteckningar och utifrån det gjorde hon 4-års rullande genomsnittsberäkningar. För som hon uttryckte det, det varierar ju över åren med hur mycket man måste vattna mm. Och om hon hade glömt att skriva ner om till exempel potatisen så grävde hon upp och gjorde om…

Siffrorna

Ett kilo potatis krävde 6,5 min!!!! skötsel från groddning till rengjord och placerad i matkällaren. En kvadratmeter grönsaksland krävde 45 min. Ekonomin då? Jodå hon hade beräkningar på det också – den ekonomiska aspekten var att det skulle gå plus, det var drivkraften. Varför annars hålla på?

Försöker hitta en länk till programmet men går bet. Det var nog en reklamsnutt för ett trädgårdsprogram på P1. Snutten sändes vid 11-tiden 4/4 om du vill leta 🙂

Sallatssådd - Grönsakslandet nyfräst

Min sallatssådd

Nej – jag tog inte tiden. Men hittills har jag kanske lagt 30 minuter på att välja sorter, beställa, ta fram brätte och jord och sen så. 48 pluggar med 3-4 frön i varje – tänker att jag kan plocka blad innan jag driver 1 huvud ur varje plugg… Sådde på påskafton och nu har alla sorter grott.

Nu sådde jag mer än så men sallaten är viktigast. Förgror du sallat?

35 Kommentarer

 1. Anita den 5 april, 2018 kl 10:12

  Oj, hon hade verkligen järnkoll! Jag för ju noteringar varje år men inte på den detaljnivån. Men jag har väldig hjälp av det!
  Det där med att äta sallat som du beskriver det är något jag alltid gör när jag odlar min egen på sommaren. Även om jag bara har en fin olivolja över. Jag brukar köpa salladsmixer hos Runåbergs som jag tycker är väldigt lyckade. Dom innehåller olika sorters sallat men så finns det också andra. Asiatiska blad är en och så en blandning med Mangold, rubola, körvel, krasse, cikoria och oiika sorters kål. Dom sår jag alltid direkt i pallkragar. Förutom det brukar jag ha en del huvudsallad och olika sorters plocksallat. Roman är ett måste. Tycker den är så bra i matlagning. Jag köpte några olika sallater i Berlin förra året som jag ska testa. I och med att jag äter så mycket sallat på somrarna så blir det mycket sådder också. Och huvudsallat förgror jag alltid. Så även om det inte bara är ren sallat så äter jag mycket grönt … som sallat. Kändes som jag rörde till det. Men jag tror du förstår ändå 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 5 april, 2018 kl 19:07

   Aha! Jag har sett dem men har haft dålig erfarenhet av mixer från andra företag så – jag har aldrig beställt dem. Hos andra brukar mixen innebära 90% av den billigaste sorten 🙂 Runåberg mixar alltså på riktigt?? Då ska jag testa. Jo jag förstår precis 🙂 Den sista blandningen lät väldigt spännande.

   Kram, Carina

   • Anita den 7 april, 2018 kl 09:38

    Ja, jag har alltid haft bra erfarenhet av Runåbergs mixer, det har alltid blivit en ”riklig mix”. Vackert i pallkragen, vackert på talriken och gott. Jag hoppas det blir samma i år. Den som du tyckte lät god heter Fedco Green Mix. Vet att mixerna ibland är svåra att hitta när man söker på deras sida.

    Kram Anita

 2. Marit Sønstebø den 5 april, 2018 kl 12:36

  Det høres ut som en dame som hadde kontroll på det meste! Jeg sådde salat før når jeg hadde pallekarmer nede i hagen, men det ble for det meste dårlig avling. Det var nok for mye skygge der tror jeg. Nei, salat er for meg et tilbakelagt stadie 😉
  Kos deg med dyrkingen!

  Klem, Marit

  • Carina den 5 april, 2018 kl 19:08

   Det är inte kul att fortsätta när det inte blir bra resultat. Jag har förgrott och satt plantor i pallkragar men de har stått soligt. Då blev det kanonbra. Och det är kul att fortsätta.

   Kram, Carina

 3. Susie på stjärnarve... den 5 april, 2018 kl 12:42

  Wow – jag beundrar er alla som kan sköta sina odlingar så fint! Själv tröttnade jag helt när jag redan första året med växthus (som innehöll 12 sorts chili – hur många plantor vet jag inte, tomater 4 sorter, paprika 3 sorter , vindruvor 2 sorter samt lime. Och alla chili fick MASSOR av bladlöss som spred sig till en del av mina blommande växter. Inte kul! Så redan förra året drog jag ner på sortimentet, men inte 17 hjälpte det. Så i år blir det på sin höjd en enda köpt planta med chili och en köpt med tomater. Sen blir det bara massor av blommor – fast druvorna och limen är ju kvar förstås!
  KRAM/Susie

  • Carina den 5 april, 2018 kl 19:12

   Ohyra kan såklart bli ett problem men tanken att inte ha något att skörda känns helt främmande. Så jag odlar en del grönsaker jag gillar ändå. Det kan ju bli en utmaning i sig att försöka bekämpa 🙂

   Kram, Carina

 4. Vigdis i Romerikshaven den 5 april, 2018 kl 15:07

  Inspirerende om salat, Carina! Jeg skjønner at du er storforbruker av de grønne deilige vekstene. Og jeg fikk lyst til å reise til Frankrike og spise lunch! Ha en fin kveld!

  • Carina den 5 april, 2018 kl 19:14

   Jo så är det nog 🙂 Det blir en helt annan smak på den egna sallaten. Lunch i Frankrike är alltid härligt.

   Tack detsamma! Carina

 5. Karsten F den 5 april, 2018 kl 15:43

  Hej Carina

  Jag tar också gärna senap på min sallat!
  Kul med gamla radioprogram – själv kommer jag ihåg Lars-Eric Samuelsson och ”Trädgårdsdags”. Men det är länge sen!

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 5 april, 2018 kl 19:16

   Trädgårdsdags finns kvar men programledaren är en annan. Det finns en tysk basdressing som också är suverän. Den innehåller vispgrädde, ovispad 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Inger den 5 april, 2018 kl 16:16

  Jag hörde också inslaget på P1 häromdagen och blev väldigt imponerad. https://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1602
  Kram

  • Carina den 5 april, 2018 kl 19:16

   Å vad kul! Tack för länken – nu kan jag lyssna om. Jag körde bil och funderade delvis på annat också så en del missade jag.

   Kram, Carina

 7. Lisbeths Haveblog den 5 april, 2018 kl 17:05

  Hvilket fantastisk engagement og viden damen havde. Jeg er sikker på, at din salat bliver vidunderlig, selv om du ikke har tal på det hele. Smag og glæde tæller også, og hvordan måler man det? Det bliver skønt at hente friske grønne blade hver dag 🙂

  • Carina den 5 april, 2018 kl 19:18

   Javisst hade hon 🙂 Men det är inte min grej. Jag odlar för smakens skull och för att det är så skönt att ha det gröna precis utanför dörren 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Luna Ek den 5 april, 2018 kl 20:15

  Visst är det intressant och lärorikt att lyssna på gamla radioprogram om Trädgård och vilken järnkoll! Sallat är en favorit här också, går åt massor fast jag sår inte sallat så tidigt i år. Kanske ändå jag skulle förså snart. Bloggar smittar.
  Kram Luna

  • Carina den 10 april, 2018 kl 18:07

   Jag gör olika år från år. I år blev det förgroning ganska tidigt inomhus. Det var intressant att lyssna på – ska ta och lyssna om för jag fick inte med mig hela programmet.

   Kram, Carina

 9. Laila den 6 april, 2018 kl 05:20

  Intressant som alltid här hos dig. Är lite seg pga förkylning (giftiga barnbarn) men idag åker brätten och såjord fram igen och visst förgror jag sallat men inte 12 sorter! En favorit här är Little Gem och i år ska jag testa Buttercrunch från Runåbergs.
  Kram

  • Carina den 10 april, 2018 kl 18:09

   Undrar om inte Buttercrunch var en av dem. Och om det är Sweet Gem eller Little Gem jag alltid köper i affären och sår själv – jag kommer inte ihåg. Men de små gem är fantastiskt goda. Jag köper också från Runåbergs 🙂

   Kram, Carina

 10. Marika den 6 april, 2018 kl 09:24

  Hej Carina!
  Sår sallad varje år, med varierande resultat. Har inte samma koll som damen du beskriver. Försökte så i en pluggbox förra året, med dåligt resultat. Det blev bättre då jag sådde direkt i landet, men det tar längre tid, innan man får smaka. I år har jag köpt en rootmaster, så då får det bli sallad i den, som jag kan plantera ut . Brukar så 4-5 olika sorter, härligt att gå ut och plocka i n från de egna odlingarna.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 10 april, 2018 kl 18:11

   Har upptäckt att sallat är känsligt för höga temperaturer och fröerna behöver vara ganska färska. Men det är fantastiskt gott och kul när det blir bra resultat.

   Ha det gott! Carina

 11. Marie den 6 april, 2018 kl 11:45

  Min mand er køkkenhavemesteren og dyrker den på gammeldags maner uden højbede. Vi har ingen problemer med at avle salat og forspirer det ikke; men det er absolut ikke den vigtigste afgrøde i køkkenhaven. Der skal jo jævnligt sås nyt, hvis man skal have frisk salat hele sommeren. Efterhånden bruger jeg fintsnittet spidskål som salat mere og mere.

  • Carina den 10 april, 2018 kl 18:13

   Jag gör både och – förgror en del för tidig skörd och sår en del direkt i landet som tar över . Allt för en lång och bra säsong. Kål är också gott på sitt sätt.

   Ha det gott! Carina

 12. Elna Slot den 6 april, 2018 kl 22:16

  Der var da en dame, der havde orden i både køkkenhave og regnskab. Men hun var sikkert ikke særlig impulsiv. Det kan være ret sjovt at lytte til gamle radioprogrammer.
  Held og lykke med dine salatbede – og rigtig god weekend!

  Hilsen Elna

  • Carina den 10 april, 2018 kl 18:14

   Haha. . det var en klok reflektion! Impulsivitet är en viktig del för mig också. Nu är de små plantorna flyttat ut i växthuset och börjat få karaktärsblad.

   Ha det gott! Carina

 13. Rost och rädisor den 7 april, 2018 kl 06:35

  Hej!
  Har man en välkomponerad grönsallat behöver den inget mer. Jag vill ha köttiga blad, salta, krispiga, peppriga, fräscha, milda, olika färger allt i en enda blandning så jag förstår precis att du satt många sorter. Däremot går det inte åt så mycket av varje på en gång här, så jag tränar på att bara sätta lite grand av varje och istället fylla på med plantor efter hand.
  Lite spännande är det allt att hålla kolla på vad mödan ger, men tiden räknar jag som rekreation. Efter att förra året fått potatisbladmögel på tomaterna kommer det inte in minsta lilla potatis här längre, men jag har ju en satellitodling också där de roterar på sex år.
  Härlig natur hos dig med odlingen mellan berghällarna och fin utsikt. Antar att det måste bli ett fantastiskt mikroklimat och lång säsong med hjälp av berget.
  Kram
  /Anette
  Ps. Jag får skriva in alla uppgifter namn, epost, websida varje gång jag kommenterar

  • Carina den 10 april, 2018 kl 18:17

   Precis!!! 🙂

   Jag är på din linje – det är för lusten och känslan jag odlar. Inte för min personliga statistik. Det är bra mikroklimat där mellan bergen. Kan bli direkt jobbigt varmt på sommaren..

   Jag vet tyvärr inte varför du behöver göra det. Detsamma har hänt när jag ska kommentera hos alla utanför wordpress. Funderar på om det kan va ett resultat av GDPR som träder i kraft i maj. Eller kan du ha varit inloggad på ett wordpress-id tidigare och utloggad nu?

   Kram, Carina

 14. Anne, hagenvår den 7 april, 2018 kl 18:52

  Hei Carita!

  Jeg får vann i munnen om å lese om salat og fransk dressing. Salat som bare har har vært i hagen.
  Ikke sett meg på ideen om å ta tiden.. Når jeg skal f.eks velge frø, kan det ta et hav av tid.
  Det er en deilig tid.. Jeg sår og sår.
  Klem Anne

  • Carina den 10 april, 2018 kl 18:19

   Mmm… jag tror att vi odlar av delvis andra orsaker idag. Och då är inte tidsaspekten det viktigaste – åtminstine inte för mig. Det tar tid här också att välja frön 🙂

   Kram, Carina

 15. Lena i Wales den 8 april, 2018 kl 10:20

  Jag kunde nästan känna smakerna i munnen från din beskrivning.
  Vilken odling du har! Imponerad!
  Önskar dej en skön söndag i ett vårlikt Sverige!

  • Carina den 10 april, 2018 kl 18:20

   Tack det var en fantastisk dag med födelsedagsfirande och middagslagning. Men solstolen fick besök ett par timmar ändå 🙂

   Ha det gott! Carina

 16. Helene; Trädgård i Torslanda den 8 april, 2018 kl 17:17

  Ja man kan ju ha olika inställning till nöjet med trädgård. Låter lite tvångsmässigt med damen i fråga. Gillar din franska touch mer. Jag var på en finkrog med en gäst i jobbet. Sallad fanns inte på menyn men på ett sådant ställe bör man kunna fixa en sallad så han beställde en före huvudrätten. I sitt inre såg han nog en mixed sallad med lite av varje. Han såg väldigt besviken ut närd et kom in en helt grön blandad sallad, i din franska stil.
  //Helene

  • Carina den 10 april, 2018 kl 18:21

   Ja tänker på äldre generationers idoga odlande till husbehov snarare än för nöjets skull… Och visst känns det aningens tvångsmässigt. Tänk – vi är olika även där. Men en blandad grön sallat på köpegrönsaker är nog inte det roligaste.

   Ha det gott! Carina

 17. Anja den 9 april, 2018 kl 07:52

  Hej, hej!
  Nä. Sallat förgror jag då icke. Har hittills sått dem i s.k. balkonglåda på altanen för att lättvindigt kunna hämta in sallatsbladen. Har heller inte haft så höga ambitioner med dem, men from i år blir det ändring. Jag sår flera sorter – med få frön av varje.
  Nu är det bråda tider så att damen med järnkoll i radion får vänta.

  Ha det gott!
  /Anja

  • Carina den 10 april, 2018 kl 18:23

   Jag förgror eftersom jag har en hel del sniglar. Förgrott får jag mer sallat och tidigare. Det låter klokt att låta henne vänta. Det var kul att lyssna på men också något tvångsmässigt över det. Inte min grej.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.