Månadsbild av mars – en uppdatering

Vad göra under några veckor i mars?

Irisrakan

Bilden av mars är inte EN bild. Det är mer en bild av det som hänt. Temperaturen har tydligen legat 3-4 grader högre än snittet hittills i år. Fast mars har känts ganska kylig. Snö, snöblask, regn och blåst har avlöst vartannat. Men förra helgen började jag göra en del ute. Helt underbar känsla. Lite rensning, mycket spaning och förberedelser för än det ena, än det andra.

Spaning, spaning och mera spaning. Det senaste jag spanar efter, nästan varje dag är små, små skott i irisarna jag satte i höstas. Träffade kvinnan som jag importerade iris tillsammans med förra hösten i helgen som gick. Hon berättade att hon hittat livstecken i elva av sina. De mådde inte särskilt bra efter att ha blivit liggande hos postens Malmöterminal. Men sen hade vi mera tur med en otroligt mild höst. Och nu finns det livstecken i åtminstone 60% av mina plantor… En rad längs snöret som jag hoppas på 🙂 trots att den inte ser mycket ut för världen nu.

 

Pionsådd - hittade frön i fickanFrösådderna förstås… Det händer inte jättemycket bland perenner, träd och buskar ännu. Men några som har bråttom är pioner. Det här är nog frön från en Quad-hybrid – hittade en massa fröer i en ficka och då hade jag glömt bort vad jag plockat.  Vet inte vad jag ska göra med de heller. Har egentligen inte plats men har å andra sidan svårt att slänga. Det kan ju bli något alldeles speciellt…

Såg tunga gråblå skyar i tisdags och tänkte Yes!! Jag ville ha regn i torven som ska bli rhododendronjord. Men när man vill något blir det ju oftast inte så, men jag fick som jag ville. Mars har levererat.

Gråa skyar över älvenHimlen känns ganska representativ för hur mars varit

Torv ska bli rhododendronjord
Mars har som sagt blivit mycket förberedelser. Växthuset är fixat, tomater och chili är omskolade och sommarblommorna sådda eller planerade. Och nu ska jag tydligen få en hel räcka med soliga och varma dagar innan april knackar på dörren.
’Månadens bild’ är veckans tema i blommig fredag. Du kan läsa andras tolkningar och se fler bilder om du klickar på länken nedan.

Önskar dig en härlig helg!

30 Kommentarer

 1. Susie på Stjärnarve... den 23 mars, 2017 kl 21:31

  Visst går man i ”väntans tider” nu i mars, men snart så står allt i blom samtidigt! Underbart!!
  KRAM
  Susie

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:51

   Jovisst är det så! Men jag är trots allt glad åt färgklickarna som breder ut sig bland jord och fjolårsrester.

   Kram, Carina

 2. Marit Sønstebø den 23 mars, 2017 kl 23:45

  Så bra at så mange av irisene har overlevd! Iriser tåler mye 🙂
  Spennende med alle dine planter. Vi har mye å glede oss til!

  Klem, Marit

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:50

   Ja det ska bli spännande 🙂 Helst skulle de ju blomma snart också men det tar nog 2-3 år. I år är det väl dags för alla dina pseudator att blomma tänker jag 🙂

   Kram, Carina

 3. Luna Ek den 23 mars, 2017 kl 23:54

  Återigen har vi samma grundtanke på temat. Det kan inte bli en bild utan mer en massa olika för olika stadier, händelser och känslor. Me like. Trots mild vinter verkar våren sen kan bero på få soltimmar här.
  Kram Luna

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:49

   Ja det var så 🙂 Jag hade ju redan börjat med min egna månadsbild så det här temat blir min lilla månadssammanfattning. Jag har funderat på samma sak. Mild vinter men inte tidig vår… Vi har också haft väldigt lite sol..

   Kram, Carina

 4. Anita den 24 mars, 2017 kl 06:16

  Vilken härlig vårläsning. Och grattis till livstecknen bland irisarna. Jag får vänta länge innan jag kan gå ut i trädgården. Snön och tjälen måste först försvinna och sedan ska det torka upp. Vi har rätt många minusgrader varje natt så det tar väl sin tid. Men jag har mycket annat att göra så det gör inget 🙂

  Ha en skön helg!

  Kram Anita

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:47

   Lider med dig, eller är det så att det är skönt för du får valt och fixat grejer till badrummet i lugn och ro? Så kan jag tänka – sämre väder ger mig tid att fokusera annat 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Merja den 24 mars, 2017 kl 06:28

  Känns som mars varit en ganska bra månad hos dig. Känner som du angående månadsbilden. Den jag har varje månad händer det inte mycket på, där emot ser jag fler mindre på olika ställen i trädgården. Ska ut och fota idag efter jobbet:)
  Trevlig helg! Nu hoppas på trädgårdsväder;)

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:46

   Tänk att det finns ljus nu att ge sig ut efter jobbet – det är ju ett härligt tecken i sig 🙂

   Ganska bra på så sätt att jag har sått och fixat massor med utsättningsplantor. Då är det skönt om det är inneväder annars kan jag hamna i en inre konflikt 🙂

   Trevlig helg! Carina

 6. Gunilla Teckenberg den 24 mars, 2017 kl 08:13

  Jag har också råkat ut för postens strul när jag beställt växter och det var ett riktigt detektivarbete att hitta paketet. Hoppas dina irisar klarar hanteringen, vill gärna se bilder på skönheterna speciellt om de tillhör våririsarna.

  Kram!

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:45

   Ska göra ett inlägg om våririsarna… Dessa är I sibirica hybrider i många spännande färger. De är så himla tacksamma att odla och ger mycket struktur även som bladrugge.

   Jag visste var paketet var men innan vi fick fatt i det och fått dit en växtinspektör… Vet inte hur många samtal jag ringde. Var på väg att sätta mig i bilen och köra ner till Malmö men så kunde inte inspektören före helgen och då gick det några dagar till…

   Kram, Carina

 7. Anette den 24 mars, 2017 kl 11:42

  Hoppas, det är det vi gör med sådder och . En del verkar ju vara ok trots all fördröjning.
  Nog finns det att stå i, denna månad och nästa och …med pauser för att njuta ännu mer blir det som vi väntat på några månader.
  Trevlig helg!
  /Anette

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:42

   Ja det kan man säga – det finns en del att göra. Pauserna är jätteviktiga för mig – tiden att njuta och ta vara på ljuset och värmen. Tror vi behöver det här i norden.

   Tack detsamma! Carina

 8. Trädgårdsvägen den 24 mars, 2017 kl 15:24

  Spännande med perennsådder, jag har inte sått några själv denna säsongen eftersom vi har en större renoveirng på gång hemma med mindre plats att både ställa saker och att arbetet på för att inte tala om mindre tid. Men, nu när jag ser dina bilder blir jag så sugen på att så perenner, jag får sommarså lite i år tror jag. Trevlig helg! /Charlotte

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:41

   Ibland är det bra att vara realist 🙂 Var försiktig med vad du sommarsår. En del perenner gror väldigt fort på hösten och har sen svårt att klara vintern. Jag sådde en Baptisia som grodde jättefint i oktober. Men sen ruttnade och möglade alla groddar i december. Fritillarior är bra att så tidigt på hösten.

   Ha en fin helg! Carina

 9. Rosor och ruiner den 24 mars, 2017 kl 18:25

  Oj, så mycket du fått gjort nu i mars, härligt! Jag har i alla fall rensat bort alla perenner, det är jag nöjd med!

  Ha det gott, trevlig helg!
  Gunilla

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:39

   Ja det känns väldigt bra. Rhododendronjorden måste bli klar eftersom vi sambeställt från Skottland och de fraktas barrotade. Så det är snabb kärlek som behövs till dem.

   Ha en fin helg! Carina

 10. Villroses hage den 24 mars, 2017 kl 19:00

  Ja, det skjer mye mer inne i såpottene enn ute i hagen for tiden!
  God helg!

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:38

   Jamen visst 🙂 Går en lov runt kallbänkarna med sådder ute varje dag men det står nästan still ännu…

   Trevlig helg! Carina

 11. Corina den 24 mars, 2017 kl 20:01

  Trillade in på din blogg.
  Så mkt fina trädgårdsbilder här.
  Trevlig helg

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:37

   Tack och välkommen! Carina

 12. AnnA den 24 mars, 2017 kl 21:20

  Hej Carina!
  Man väntar och längtar, men jag försöker ändå njuta av här och nu, för tiden går undan, med åren som går.
  Trevlig helg!
  Hälsningar
  AnnQ

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 08:36

   Precis så 🙂 Men jag är nöjd med det som är nu – jag hinner massor och känner mig i fas. Sen rasslar det på så vansinnigt fort…

   Tack detsamma! Carina

 13. Anja den 25 mars, 2017 kl 08:57

  ”Spanig” är nog ett bra sammanfattande ord för mars. Och du har dessutom hunnit med mycket av vårbruket redan.
  ”Duktig flkicka” 😉
  Ha det fint!
  /Anja

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 09:27

   Tack Anja! Fast jag försöker hålla mig från det där duktig-flicka, storasyster kraven och jobba när jag har lust.

   Ha en fin helg! Carina

 14. Marika den 25 mars, 2017 kl 09:33

  Hej Carina!
  Så bra att dina Iris klarade sig, med en tuff start. Ser fantastiskt ut med dina krokus i blom. Det blev en härlig dag ute i trädgården igår, hoppas det fortsätter idag.
  Ha en fin helg /Marika

  • Carina den 25 mars, 2017 kl 09:48

   Tack! De crocusarna är inte så maffiga ännu. Det är en massa lökar som jag hjälpte mamma att flytta i höstas. Men det är kul att så många klarat sig.

   Det hoppas jag också 🙂

   Carina

 15. Anni den 25 mars, 2017 kl 21:41

  Frösådda pioner låter som en prövning av tålamodet!? Hoppas att de tar fart när de planterats.

  • Carina den 26 mars, 2017 kl 08:12

   Njae… de är både lätta och tacksamma. Det är ju tåliga växter. Däremot får man vänta på blomningen några år 🙂

   Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.