Enkla hjälpmedel för att fotografera växter

Fota är kul men ibland också utmanande

Enkla hjälpmedel i utmanande situationer… Den största utmaningen att fota under är kombinationen av snö och solsken eller vatten och solsken. Omgivningen har ju fortfarande kvar sina skuggor och hur man sen gör måste någon del prioriteras framför en annan. I de stora miljöerna är filter bra men i de små finns några enkla hjälmedel…

3 enkla hjälmedel

Gråkort

Att få ’rätt’ exponering kan vara utmanande utan enkla hjälpmedel. Att ha kameran på manuellt läge och fokusera på ett gråkort för att se vilken bländar- respektive slutartidsinställning som mätaren rekommenderar är ett enkelt sätt att få en bra exponering. Så småningom brukar ögat bli så tränat att hitta något som är lagom grått i omgivningen att gråkortet kanske inte ens behövs. Med tiden lär man sig också att vissa objektiv behöver en kompensering, jag fotar ofta 1-2/3 dels bländarsteg över det ljusmätaren rekommenderar. Gråkortet hjälper kameran att förstå vad som är riktigt vitt respektive riktigt svart. Det jag har är ca 15 cm när det ligger ihopvikt i sin lilla påse. Pröva att ljusmäta och fota – något vitt, något grått och något svart – se vad som händer med det vita respektive det svarta området.

PS, vad som är en ’rätt’ exponering beror på en mängd saker, motiv och stil till exempel. Men om du tänker ett histogram där du har en peak, topp i kurvan på mitten av histogrammet är en bra utgångspunkt. Du kan välja att visa histogrammet i kamerans baksidedisplay på många kameror. En bra grej!

Diffusor

Nu när jag fotat de sista dagarna i solsken och med snö kvar har jag tagit med en kombinerad så kallad diffusor och reflektor ut. En diffusor silar ljuset så att de där stora skillnaderna i ljus mjukas upp. Särskilt gula, röda och vita blommor mår bra av det. En utmaning att hålla reflektorn i blåsten men det går ofta att luta den mot något, eller liksom trä den mellan ena armen och kroppen när jag håller kameran. Den minsta storleken på diffusor jag sett är 50 cm i diameter och det är ganska lagom. Min nedan är lite större och ibland otymplig utfälld. Man kan bygga sin egen kring en ram och använda en bit av ett vitt duschdraperi. Om du googlar får du fler träffar om du istället använder ’scrim’.

Galanthus nivalisDetaljer kvar i alla delar

Diffusor i praktiken

I de här bilderna har jag använt diffusorn för att jämna ut ljuset. Det finns detaljer kvar i de allra ljusaste partierna samtidigt som de mörkaste delarna inte har svärtat igen. Det blir också mjukare för ögat att titta på. Om kameran får för mycket ljus är risken att det blir ’vita hål’ – jodå det finns såna också 🙂 – alltså partier som är så kallat utfrätta. Det syns tydligt om du skriver ut en bild – ett utfrätt parti har inga som helst detaljer utan det är bara vitt fotopapper. Det vill man helst undvika lite beroende på motiv. Jag vill inte ha utfrätta partier i växter men det är ok i solen, bild av himlen, eftersom det är nästan omöjligt att undvika.

Adonisen har fått en behagligare gul nyans i det silade ljuset – det här gillar jag bättre men framförallt stämmer det bättre med det ögat ser.

Fota - Adonis amurensis
Så här ser min diffusor/reflektor, den är allt i ett, ut som jag använt. Den har ett handtag som jag kan spänna fast i stativ eller bara hålla i, spänna runt handleden eller vad jag vill. Men jag har tänkt skaffa en lite mindre, rund historia som kan få hänga med ute och kanske bli smutsig apropå enkla hjälpmedel.

Enkla hjälpmedel - fotografera växterDiffusor och reflektor i en trekantig modell, enkla hjälpmedel

Reflektor

Reflekterande ljus är allt ljus som studsar tillbaka från en ljusreflekterande yta som träffas av en ljuskälla som tex solen. Svart studsar mycket lite ljus, svart tyg ännu mindre. Vita, silvriga, blanka ytor reflekterar mycket ljus. Ibland är det bra att dra nytta av det här. Den enklaste reflektorn är något vitt som finns till hands,  kan vara en servett… ..jodå under en fotoworkshop i Portugal ville min engelske, matintresserade fotokompis att vi skulle hålla servetter runt middagsrätterna varje kväll 🙂

Det här är enkelt och användbart när jag fotar mot en riktning med mycket ljus. Vad händer då? Jo förgrunden blir för mörk, för mycket och för djupa skuggor. Att hålla upp något vitt framför motivet som solens strålar studsar mot och tillbaka in mot motivet blir som att fyra av en blixt fast mjukare och ofta vackrare. Diffusorn i bilden ovan fungerar också som reflektor. I de flesta fall följer det med fler dukar att trä över. Jag har solid vit, silver/vitt, guld/silver, guld och svart som följt med och allt ryms i ett litet runt fodral ca 30 cm i diameter. Sen har jag köpt vita foamboards, finns i många A-storlekar och kan följa med i en kameraväska. En väldigt prisvärd lösning. Reflektor är bra att använda när helst det är stor obalans i ljus mellan motivets olika sidor och jag inte vill ha djupa skuggor.

Enkla hjälpmedel som gör stor skillnad, jag ska se om jag kommer på några mer… Men först ska jag ta några bilder så du kan se skillnaden de gör!

 

14 Kommentarer

 1. Inger den 10 april, 2018 kl 20:32

  Intressant, och vilken kanonbild på adonisen.
  Kram

  • Carina den 12 april, 2018 kl 06:57

   Tack Inger!

 2. Gunilla Teckenberg den 11 april, 2018 kl 06:16

  Hej Carina!

  Ja, nog är det utmanande att fotografera. Jag har inköpt en ny kamera samt tre olika objektiv och det krävs mycket tid och träning att lära sig det mest elementära. Just den känslan du nämner, när man lär sig vad som fungerar tar tid innan det känns naturligt. Det viktigaste att börja med tycker jag är att lära känna sin kamera och till det krävs massor av övning. Hundratals bilder hamnar i papperskorgen men så småningom dyker det upp en och annan bild som är värd att spara. Jag brukar kolla filinformationen på bilderna, både de som blev bra och de som inte blev det och det blir så småningom en användbar kunskap.

  Fina bilder på Adonis!

  Kram!

  • Carina den 12 april, 2018 kl 07:00

   Att reflektera över det som blev är jätteviktigt. I början tog jag kameran och manualen och bestämde mig för att lära en funktion i taget. Så knapp för knapp gick jag igenom den. Idag sitter de flesta funktioner i fingrarna. Det blev bara problem när jag skulle ställa tillbaka fokus till en knapp på baksidan istället för i avtryckaren. Det var en instruktion jag hittat på nätet…

   Du har skaffat dig en kanonkamera 🙂

   Kram, Carina

 3. Lisbeths Haveblog den 11 april, 2018 kl 08:21

  Tak for tips. Man kan tydeligt se på dine billeder, at du kender dit kamera og hjælpemidler. Adonis’en er vidunderlig på billedet.
  Jeg er en af dem, med hvide huller 🙂 – jeg må prøve med noget hvidt foran motivet.

  • Carina den 12 april, 2018 kl 07:03

   Tack Lisbeth!

   När jag köpte den så lovade jag mig själv att lära mig den – annars fick jag inte lov. Jag gick några distanskurser på högskolan i Jönköping. Sen har jag försökt bygga på med workshopar i ljussättning och produktfoto.

   Att få utfrätta partier är väldigt lätt särskilt om man använder autoläget. Och ’utfrätt’ var ett ord jag aldrig hört innan jag började kursen i digital bildbehandling :))

   Ha det gott! Carina

 4. Karsten F den 11 april, 2018 kl 08:52

  Hej Carina

  Super att du ger råd och visar hur du gör!
  Klart man kan göra ok bilder med sin mobil. Men med en större bildsensor kan man något de små inte kan.
  Att ta emot goda tips och sen prova sig fram, som också Gunilla skriver, det är nog vägen fram:)
  Fantastisk Adonis!

  Ha en trevlig dag

  • Carina den 12 april, 2018 kl 07:05

   Tack Karsten!

   Absolut – man behöver ju förstå varför något blir som det blir för att kunna ta medvetna beslut innan nästa gång. Jag håller på med en workshop i ljussättning nu och det handlar mycket om att förstå ljus och sen använda förståelsen. Jag älskar mobilkameran i många lägen 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Anita den 11 april, 2018 kl 11:17

  Toppen Carina att du delar med dig av din kunskap. Jag tar tacksamt åt mig alla tips. Att fotografera i starkt ljus är inte lätt. Din bild på Adonisen är väldigt fin. Ler när jag läser om servetterna runt maträtterna. Jag vet att jag har använt fiberduken som jag haft utlagd ibland när jag varit ute i trädgården. Vet inte om resultatet blivit så bra men man ibland får man ta vad man har 🙂 Men nu ska jag nog faktiskt investera i en ”riktigt” diffusor/reflektor. Du har inspirerat mig. Ser fram mot bilder där skillnaderna syns.

  Kram Anita

  • Carina den 12 april, 2018 kl 07:06

   Haha… ja men Anita du har ju redan koll! Det visar ju fiberduken 🙂 Jag tar inte alltid med mig de här grejerna ut men ibland så… Är övertygad om att duken gjorde skillnad.

   Kram, Carina

 6. Anne, hagenvår den 11 april, 2018 kl 12:41

  Hei Carina!
  Tusen takk for gode tips. Det med reflektor skal jeg prøve ut. Foam board har jeg aldri hørt om, men nå har jeg vært på yuu tube og vet hva det er.
  Vakker Adonis.
  Ha det godt! Klem Anne

  • Carina den 12 april, 2018 kl 07:08

   Tack Anne! Reflektor är bra. Har fixat bilderna som jag tog med och utan ska publicera de snart. Jag har köpt foam board i en butik för kontors- och konstnärsmaterial här. En riktig godisbutik 🙂

   Kram, Carina

 7. Inger Marie den 11 april, 2018 kl 19:10

  Så flott du deler dette. Jeg opplever ofte det vanskelig å fotografere i sterk lys og skygge, så dette er nok en god invistering.
  Takk:)

  • Carina den 12 april, 2018 kl 07:09

   Kul att du gillar tipsen! Det är svårt – det märker vi alla tänker jag. Det är roligare om man kan hitta en väg runt det.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.