Höstbestyr - Sommarrudbeckia 'Sahara'

Höstbestyr i trädgården – jag planerar för våren

Höstbestyr och kaoskärra

Kaoskärra?? Höstbestyr brukar betyda att jag försöker att komma ihåg att samla ihop, ställa undan osv. Så kaoskärra för – ja nu börjar jag så smått flytta runt saker som jag tidigare på säsongen skjuter upp till sen. Ett annat namn blir jag-ska-bara. Jag grävde upp ormbunken Arachnioides igen – fick rådet att kruka och förvara den frostfritt ett par säsonger innan utplantering. Så den, jord till den, 6 krukor taklök och så just det…. måste ta vara på paprikan och chilin. På den vägen var det… Nu är kärran tom.

Höstbestyr och kaoskärra

Planerar för våren

Mesta höstbestyret, och dessutom ett ogenomtänkt sådant, är nog att gå igenom diverse växtreor. Det skapar alltid mer jobb. Å andra sidan är det perfekt tid att plantera nu och många fynd finns det. Genom åren har jag fyndat många träd och buskar sent på säsongen. I år har en kombination av faktiskt bara några få fynd och en rhododendronbeställning till våren 2019 fått mig att ta tag i saker i tid… Resultatet i bilden nedan. Ett antal nya kvadratmeter på plats. Grus- och jordhögarna betydligt mindre. Jorden är en special surjord jag beställde. Och om det ser konstigt ut runt? Det här är fortfarande bara en provisorisk trädgård – allt ska flyttas senare.

Höstbestyr - ny plantering

Det här var tisdag, jag hade sneglat på den här biten ett tag…

…och onsdag kväll..

Projekt norra ön

Men det ena gav det andra och höjdskillnaden mot planteringen jämte kändes konstig. Växterna som var låga i kanten där hamnade i mitten och skulle skapa en inåtvänd V-form – så kan jag väl inte ha det eller hur? Strax var allt uppgrävt. Rabarbern, en gammal sort, har rötter som faktiskt är tjockare än mina underarmar – tur för mig att de är sköra. När jag stog och betraktade eländet kändes det som jag borde ha en gång rätt igenom. Så ska jag eller ska jag inte? Det tar ju trots allt också en del yta att ha en gång där… Men det är det sköna så här års – växterna kan stå vid sidan en vecka eller så om det behövs medan jag jobbar vidare.

Medan jag planterade en stund idag i väntan på Knut så  bestämde jag mig. Det blir en gång mellan verktyget i framkant och det i bakkant. Så klart!

Traditionella höstbestyr

Jag brukar göra en plastrensning. Alla säsongens jordsäckar, trasiga eller dåliga krukor, runda små krukor mm allt åker till återvinningen. Sen är det höst!

Ibland har jag planterat några krukor för höstfint men oftast inte. I år kommer en eller flera krukor toppas med taklökssorter. De ingick i perennrean och det fanns mängder med fina varianter. En gammal bekant som då började kännas tråkig och städades bort bland mina växter men som jag blivit sugen på igen. Jag såg några stora krukor på ett bord där taklökarna flöt som ytspänning på toppen – briljant.

Fikonet har fått en ny kruka men väntar på jord. Cedern är numera utflyttad i landet. Traktor och skopa är bra ibland.

Höstbestyr - ta in det som kan frysa ute

En nyhet om och bland lökar

Jag har helt gått förbi alla lökpåsar hittills. Det fanns mängder av fina lökar när jag köpte vitlöksutsäde men lusten infann sig inte. Många fina, som i åtråvärda, sorter av tulpaner i lösvikt, ’Angelique’ till exempel. Och jag ska plantera ett par krukor att ta fram till våren. Det är brist på ett lockande färgtema som gör att jag avvaktar. Självklart har jag beställt lökar från Vänföreningen till Göteborgs botaniska. Ingen aning var de ska få plats dock.

Sommarrudbeckia 'Sahara'Gräset sprider sig självt men sommarrudbeckian ’Sahare’ ska få flytta in i verkstaden. Vet att den kan överleva ute en snäll vinter men tänkte inte chansa

Men i helgen är det årets roligaste lökdag. Jag lär hitta något men då antagligen någon liten hundtandslilja eller så.

Jag länkar till Trädgårdsfägring där du kan läsa fler blogginlägg om just trädgård och det som pysslas med här och nu.

Ha en härlig helg!

22 Kommentarer

 1. Rost och rädisor den 21 september, 2018 kl 17:47

  Hi, hi, det där med kaoskärra känner jag ingen och en jordig kamera, men blir alldeles matt när jag tänker på att du ska flytta alla raringar så småningom. Det blir ett riktigt styrkeprov.
  Tack för idén med taklökar. Ska jag minsann göra en variant av. Här försvinner alla taklökar som sätt i jorden. Vet inte om det är hönsen eller sorken som har en förkärlek för dem.
  Trevlig helg och kram
  /Anette

  • Carina den 22 september, 2018 kl 09:33

   Mmmm kameran det är nog det värsta. Men det är åtminstone det gamla kamerahuset som följer med dit ut. Testa vet ja… Krukorna jag såg var kanske 40 cm höga och trattformade. Uppe på det en matta av taklök i varje. Hela härligheten placerad på ett utebord. Om de är kvar när jag kommer till Oslo i början av veckan ska jag försöka komma ihåg och ta en bild 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Inger den 21 september, 2018 kl 19:32

  Tycker inte alls det ser ut som kaos i kärran utan tvärtom. Sommarrudbeckian ‘Sahare’ är verkligen fin, hoppas den klarar vintern.
  Imponeras av att du orkar lägga så mycket energi på en provisorisk trädgård, men har förstått att ditt intresse är stort. Att vara utan trädgård skulle vara svårt för mig.
  Kram

  • Carina den 21 september, 2018 kl 21:56

   Tack Inger! Jag var så trött och orkade inte springa fram och tillbaka en massa gånger. Ibland gör jag det och ibland inte. Men framförallt är det så tråkigt för en projektmänniska som jag är att inte kunna skapa något nytt. Men visst vore det kul att ha en riktig trädgård.

   Kram, Carina

 3. Karsten F den 21 september, 2018 kl 20:28

  Hej Carina

  Någon liten hundtandslilja låter bra – det behöver inte vara så mäktigt!
  Det är en bra løk- lista vänföreningen har, jag bemärkte de nya F. raddeana x eduardi kryss!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 21 september, 2018 kl 21:51

   De är duktiga men framförallt så stöttar intäkterna trädgården. Har en av korsningarna sen tidigare och de är vackra. Hoppas det kommer fler.

   Tack detsamma, Carina

 4. Merja den 22 september, 2018 kl 07:22

  Kaoskärran känner jag igen:) Fast nu är den fylld med fall frukt som jag måste ta reda på. Jösses så mycket äpplen det är i år!!Fin Rudbeckia med gräset intill.
  Här har det inte heller blivit nått nytt höstfint vid entren. Taklök lät fint!
  Ha en fin helg!

  • Carina den 22 september, 2018 kl 08:51

   Härligt att höra 🙂 Fallfrukten ratas till och med av älgarna som hellre norpar från träden. Om inte kon är trött för då kan hon lägga sig ner och äta…

   Taklök kändes plötsligt nytt och spännande… Kan ju bidra att de ingick i perennrean och kostade 15 kr krukan.

   Tack detsamma! Carina

 5. Marit den 22 september, 2018 kl 07:44

  Skal si ar du er flink! Var det den Cederen du kjøpte på Vegge? Den ser ut til å ha vokst mye! Jeg har kun kjøpt 3 Erythronium løker i høst, og orker ikke en gang å tenke på å bestille mer. Jeg angrer sikkert til neste år, men det får ikke hjelpe. Traktor er et kjekt hjelpemiddel ja. Kjører du den selv?

  Klem, Marit

  • Carina den 22 september, 2018 kl 08:50

   Tack Marit!
   Nej det var en hängande form och den satte jag ut i en annan bädd. Den här köpte jag på rea förra hösten och krukade. Men övriga tycker den är ful så nu satte jag ut den istället. Jag är lite trött på lökar nu så det blir nog inga stora inköp känner jag. Vet inte var jag ska göra av dem och blir trött när jag tänker på det. Ett bra tecken tror jag.

   Jag skulle gärna köra själv – då blir jag oberoende. Men pappa som äger den tror inte jag klarar det……………

   Kram, Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 22 september, 2018 kl 08:26

  Hej Carina
  Kaos er vist et både evigt og midlertidigt element i enhver have. Du er nu så flittig, så jeg tror ikke, dit kaos varer ret længe hvert sted.
  God arbejdslyst og god fornøjelse – du finder sikkert nogle spændende og uundværlige løg.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 22 september, 2018 kl 08:47

   Tack Lisbeth!
   Jo jag behöver bli hyfsat klar idag så du har nog rätt 🙂 Sen ska jag åka till min dotter och måla – som det verkar. Ja det är specialhandlare som har gått samman och har en lökdag. Bland annat en holländare som har många spännande sorter med sig.

   Tack detsamma! Carina

 7. Susie på Stjärnarve... den 22 september, 2018 kl 09:31

  Det är konstigt nog så att jag inte riktigt förstått att det börjar bli höst. Trots att vi haft en så otroligt lång vår och sommar – och att jag också gillar hösten med sina ”krispiga” vackra dagar. Dom gråmulna och disiga står jag gärna över! Men det är precis samma varje år, så det är inget speciellt för den här!!
  Jag gillade tidigare att planera nytt samt dona för våren och nu när jag inte längre orkar på samma sätt, så börjar det här med trädgården ta på psyket. Jag vill ut och göra saker, men så fort jag kommer ut får jag ont. Igår rensade jag ur en pallkrage (massor med lupiner, som jag faktiskt gillar, i olika färger) och så grävde jag ner 45 tulpaner och 15 allium, sen var jag helt slut. Idag ska jag göra en pendang till pallkragen med resten av lökarna i pallkragen på andra sidan den lilla mittgången. Så jag vet vad som väntar…..
  KRAM/Susie

  • Carina den 24 september, 2018 kl 06:53

   För mig är det nog tvärtom. Jag har ont efter benbrott i hand och fot. Men inser att jag kommer få ändå ondare och det sporrar mig. Jag behöver dock ta värktabletter både före och efter.

   Ha det gott!

 8. Trädgård i Torslanda; Helene den 22 september, 2018 kl 21:46

  Ja man kan lätt blir lite överrumplad över allt som måste tas om hand när det blir höst. Lätt att vänta lite för länge eller inte ha lust. Jag tenderar känna det senare. Men nu är det väl dags. Hoppas du hittar en massa spännande lökar.
  Ha det fint
  Helene

  • Carina den 24 september, 2018 kl 06:51

   Exakt – jag kan vänta för länge och sen sätter både lust och väder stopp 🙂 Tyvärr gjorde jag ju det 😉

   Tack detsamma! Carina

 9. Marika den 23 september, 2018 kl 09:28

  Hej Carina!
  Det ser ut att du har koll på allt du skall göra, och det är inte lite. Några växter har det blivit på rean och en lökbeställning är gjord.
  Underbar sommarrudbeckia.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 24 september, 2018 kl 06:50

   Visst är den vacker 🙂 Ja och nu har jag koll i dubbel bemärkelse… Grävningen är klar och det som behöver i jord har fått en plats.

   Tack detsamma! Carina

 10. maggans blogg den 23 september, 2018 kl 14:46

  Du verkar ha mycket på gång men det är ju roligt att planera för framtiden även om det innebär en hel del att ordna med och då brukar det gå ganska lätt och man känner sig nöjd efteråt.Hösten för min del tycker jag om även om jag känner ett stänk av vemod.Då jag bor i norr så innebär det att jag städar bort sommarens krukor en del blommor åker ner i komposten jag åker i väg till skogen och plockar enris att pynta med i olika byttor för det är så fint..
  Din sista bild med blommor och gräs är så vacker.
  Ha det gott/Margareta

  • Carina den 24 september, 2018 kl 06:49

   Tack Margareta! Pyntar också gärna med det naturliga. Vemod känner jag igen men också en känsla av att nu räcker det… ..och resan mot nästa säsong börjar. Jag fick gjort klart det nödvändiga igår och det känns väldigt bra.

   Tack detsamma! Carina

 11. Anita den 24 september, 2018 kl 14:30

  Kaoskärra, det fick mig att le. Jag har för närvarande ett kaosrum 🙂 Men ur kaos kommer ordning! Skön känsla att planera för våren. Det kommer att bli bra det där. Så du har också ’Sahara’ som du dessutom tänker övervintra. Jag chansar på att vintern blir hyfsat dräglig så att den kan övervintra ute. Lyckas ofta. Annars sår jag några nya i vår. Den gör sig så bra i höstrabatten.

  Ha en fortsatt skön vecka! Inatt varnar dom för nattfrost här. Hösten är verkligen på gång ordentligt!

  Kram Anita

  • Carina den 24 september, 2018 kl 18:04

   Exakt!! Igår föll allt på plats och just nu har jag inge växter på G i någon planteringskö. Jag hade tänkt gräva ner Sahara ute, den är krukad nu, men kom på att det är lättare att flytta krukan till verkstan. Glömde kolla dahliorna men snubben som for runt i grannskapet för att kolla elledningarna hade skrapat bilen i morse han bor 10 minuter bort.

   Jag ska få nöjet att måla en lägenhet i Oslo… Vet inte om det är förknippat med skönt.. 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.