Odlade med kärlek och känsla

Fådda, sådda eller köpta blommor... ..det spelar ingen roll. Alla odlas med kärlek & känsla för dem och det de vill ha. Varför annars ha dem från början?

Övergripande

Mina växter - det här är en sammanställning över i stort sett allt jag odlar. För att underlätta läsbarheten och navigeringen navigerar du i en trädstruktur baserat på växttyper som oftast är ungefär desamma som plantskolor anger. Och det hoppas jag gör det lättare för dig att hitta om du letar efter något speciellt.

Kategorier och information

Det innebär att varje kategori nedan länkar vidare till sidor med de arter och sorter jag odlar. Och från början var det här jag tänkte ha bilder av växterna men så tänkte jag varför inte komplettera med det jag vet utöver bilderna. Jag anger namn, eventuella synonymer, naturligt växtområde för arter och en kort beskrivning inklusive höjd och  blomningstid om det är relevant. Jag försöker också komplettera, successivt, med bilder av allt. Ibland - ursäkta...! - är en del bilder inte tip top. Det beror på att jag dokumenterar även för min egen skull. Det är en visuell komplettering till ett skrivet växtregister jag har.

Mina växter - hur jag väljer

I dagsläget, hösten 2020, odlar jag drygt 2.500 olika sorters växter. Mest fokus har legat på vårens lökväxter. Det är så otroligt härligt att kunna gå ut och leta vårtecken när ljuset återvänder. Men med tiden har jag börjat ogilla den bruna jorden runt. Har kommit underfund med att frodig grönska är vackert och härligt. Lunden, vitsippsbackens silade ljus, är där jag lägger mest fokus på växter idag. Därför har mängden magnolior, ormbunkar, rododendron och andra vuxit sig betydligt större. Visste du att det finns mänger av rododendron som har ett mycket vackert bladverk?

Jorden försöker jag anpassa till växternas behov och du kan läsa mina tankar om den goda jorden HÄR. Just nu anlägger jag en ny tomt och miljön är i stor utsträckning vald för att mina favoriter ska trivas. 

Förökar en del av mina växter själv

Jag har svårt att motstå utmaningen... Att så ett konstigt frö samlat någonstans och att få det att gro. Det är en underbar känsla. Lika underbart är att ta en stickling och sen vänta på rötter och visp, nja så snabbt går det egentligen inte, ha en ny växt. Det är fascinerande. Och om du vill ta exempelvis sticklingar så är det bra och roligare att börja med något lätt som olika viden, Salix. Jag har skrivit en hel del om förökning och odling HÄR. Det finns många sällskap i Sverige och utomlands där man kan beställa frön till spännande sorter.

Läs mer om mina planteringar HÄR

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

 TRÄD & BUSKAR

Precis som ett hus behöver en inbjudande trädgård tak och väggar. Jag bygger dem med hjälp av träd & buskar som ska ha skönhetsvärden under flera årstider. Jag brukar titta på växtsätt, lövutspring, blomning minst viktigt många gånger, höstfärger och stammarna och dess bark. Lönnar är favoriter liksom Magnolior, Rhododendron och... 

Faktum är att de blir bara fler och fler för jag behöver ett starkt tak och starka väggar.

Malus toringo 'Freja'
Helleborus seedling

PERENNER

Rabattens stabila stomme, växter som återkommer år efter år... Det här är örtartade växter som vissnar ner på hösten och sen skjuter nytt nästa vår. Jag väljer utifrån blomning, bladverk och inte minst när de blommar. 

Numera funderar jag också på doft och om de lockar insekter och fjärilar. Det är häftigt att gå runt under högsommaren och lyssna, känna hur luften surrar och se hur vingar fladdrar.

 LÖKAR & KNÖLAR

Tidiga vårkrokus som lyser ikapp med solen och där humlorna dansar som berusade... Dessutom är krokusarna humlornas första välbehövliga pollenstopp. Tulpanerna och narcisserna till vårens buketter... Narcissernas doft och tulpanernas skönhet.

Jag älskar vårlökarna och deras blomning. Men lökar & knölar är så mycket mer!

Tulipa polychroma - porslinstulpan
Carex muskingumensis - palmstarr

BAMBU & GRÄS

Ett vackert grönt inslag som 'blommar' på sensommaren med vackra ax. Axen får stå kvar hela vintern. Ett härligt lugn infinner sig när jag sitter i min stol - lyssnar och njuter när vinden leker ibland gräsen "det susar i säven känslan" lägger sig  som en rogivande melodi.

Genom åren har jag satsat på fler gräs. Tycker de är fantastiska planterade i grupper. Men lika vackra bland till exempel storbladiga hostor. Och utbudet har blivit större och jag testar fler och fler även lägre sorter

  ORMBUNKAR

Fascinerande växter med en uråldrig historia. Vackra hela säsongen men kanske allra mest spännande när de rullar ut sina nya 'blad' på våren. Gröna och sköna pryder de lunden hos mig.

Urtidsväxter som jag förknippar med bilder av Dinosaurier och Magnolia. En frodighet som är svårslagen och en sirlighet helt i en egen klass... Det finns ganska många som är lämpliga att odla och alla behöver inte massor av fukt eller djup skugga.

Polystichum braunii - skuggbräken
Clematis 'Haku Ookan'

KLÄNGVÄXTER

Clematis och klängrosor är kanske de växter de flesta förknippar med klängväxter. Det är också det vanligaste släktena bland mina klängande. Men det finns också vintergröna och sådana med vackra bär.

Clematis vill ha en del sol och därför är det tacksamt med andra som trivs i skuggigare lägen. Men hos mig saknas till exempel den frodiga piprankan.

 ORKIDÉER

Växter som fascinerat trädgårdsodlare med sitt utseende och ibland svårighet att odla. Vår älskade guckusko hör hit. Vilda orkidéer är fridlysta! Alla och alltid utan undantag!!! Men det finns många bra och lättodlade hybrider att köpa idag...

Det är en ganska ny kärlek i min trädgård. Och jag tycker de är ganska svåra att etablera. När de väl klarat första vintern går det betydligt bättre. 

Orkidéer - Cypripedium 'Kentucky'
Rosa 'That's Jazz'

 ROSOR

Rosor, många trädgårdars primadonnor. Blommar ofta länge, doftar ofta gott och har älskats under tusentals år.

Jag har aldrig haft en trädgård med jord som lämpar sig särskilt bra för rosodling. Trots det försöker jag med en del ibland. Jag tycker doften, prioriterar sorter med doft, är fantastisk hos många. Utseendet och färgerna - variationen är fenomenal. Och numera, precis som med många andra växter, väljer jag gärna det enkla före det utstuderade. Ögonfransrosor - de med en synlig ring ståndare - har blivit favoriter med tiden.

 

 Kryddor & ätligt

Matlagning intresserar mig... Färska kryddor som jag bara kan gå ut och hämta är en ly och faktiskt beroendeframkallande. En lyx som är långt billigare och smakrikare än affärens krukodlade. Vintertid lyfter jag in krukorna med kryddor i verkstaden och kan fortsätta skörda timjan, salvia och rosmarin där. 

Odlar också några favoritgrönsaker som sallad, tomater och gurka samt bönor. Potatis till sommarens grillningar för att kunna göra potatissallad eller ugnsstekta - de godaste.

Kryddor och ätligt jag odlar...

Mogna tomater i juni