Lunden, woodland, hosta

Mina växter - odlade med kärlek och känsla

Fådda, sådda eller köpta blommor... ..det spelar ingen roll. Alla odlas med kärlek & känsla för dem och det de vill ha. Varför annars ha dem från början?

Övergripande

Mina växter - det här är en sammanställning över i stort sett allt jag odlar. För att underlätta läsbarheten och navigeringen navigerar du i en trädstruktur baserat på växttyper som oftast är ungefär desamma som plantskolor anger. Och det hoppas jag gör det lättare för dig att hitta om du letar efter något speciellt.

Kategorier och information

Det innebär att varje kategori nedan länkar vidare till sidor med de arter och sorter jag odlar. Och från början var det här jag tänkte ha bilder av växterna men så tänkte jag varför inte komplettera med det jag vet utöver bilderna. Jag anger namn, eventuella synonymer, naturligt växtområde för arter och en kort beskrivning inklusive höjd och  blomningstid om det är relevant. Jag försöker också komplettera, successivt, med bilder av allt. Ibland - ursäkta...! - är en del bilder inte tip top. Det beror på att jag dokumenterar även för min egen skull. Det är en visuell komplettering till ett skrivet växtregister jag har.

Mina växter - hur jag väljer

I dagsläget, hösten 2020, odlar jag drygt 2.500 olika sorters växter. Mest fokus har legat på vårens lökväxter. Det är så otroligt härligt att kunna gå ut och leta vårtecken när ljuset återvänder. Men med tiden har jag börjat ogilla den bruna jorden runt. Har kommit underfund med att frodig grönska är vackert och härligt. Lunden, vitsippsbackens silade ljus, är där jag lägger mest fokus på växter idag. Därför har mängden magnolior, ormbunkar, rododendron och andra vuxit sig betydligt större. Visste du att det finns mänger av rododendron som har ett mycket vackert bladverk?

Jorden försöker jag anpassa till växternas behov och du kan läsa mina tankar om den goda jorden HÄR. Just nu anlägger jag en ny tomt och miljön är i stor utsträckning vald för att mina favoriter ska trivas. 
Förökar en del av mina växter själv
Jag har svårt att motstå utmaningen... Att så ett konstigt frö samlat någonstans och att få det att gro. Det är en underbar känsla. Lika underbart är att ta en stickling och sen vänta på rötter och visp, nja så snabbt går det egentligen inte, ha en ny växt. Det är fascinerande. Och om du vill ta exempelvis sticklingar så är det bra och roligare att börja med något lätt som olika viden, Salix. Jag har skrivit en hel del om förökning och odling HÄR. Det finns många sällskap i Sverige och utomlands där man kan beställa frön till spännande sorter.

Läs mer om mina planteringar HÄR

THE PICTURES ARE ALL PROTECTED BY © AND ARE NOT TO BE USED WITHOUT MY PERMISSION

 TRÄD & BUSKAR

Precis som ett hus behöver en inbjudande trädgård tak och väggar. Jag bygger dem med växter som  ska ha skönhetsvärden under flera årstider. Jag brukar titta på växtsätt, lövutspring, blomning,  höstfärger, stammarna och dess bark. Lönnar är favoriter liksom Magnolior, Rhododendron och...  Favoriterna är många!

Mina växter - Malus toringo 'Freja'
Mina växter - Helleborus seedling

PERENNER

Är den stabila stommen i mina rabatter. Det är örtartade växter som vissnar ner på hösten och skjuter nytt på våren. Jag väljer utifrån bladverk och blomning men också doft och om de lockar insekter och fjärilar.  Det är häftigt att gå runt och lyssna, känna hur luften surrar och se hur vingar fladdrar.

 LÖKAR & KNÖLAR

Snödroppar, vintergäck, iris och strax krokus är underbara efter en lång vinter. Tidiga vårkrokus som lyser ikapp med solen och där humlorna dansar som berusade... Dessutom är krokusarna ett välbehövligt näringstillskott för humlornas drottningar när de vaknar på våren. Jag älskar vårlökarna och deras blomning. Men lökar & knölar är så mycket mer!

Tulipa polychroma - porslinstulpan
Carex muskingumensis - palmstarr

BAMBU & GRÄS

Lugna, vackra och oftast gröna inslag som finns i alla möjliga höjder. Ett härligt lugn infinner sig när jag sitter i min stol - lyssnar och njuter när vinden leker ibland gräsen och en känsla av  "det susar i säven" lägger sig. Nu är de dessutom estetiskt mycket vackra bland perenner, träd och buskar. Jag har satsat på många gräs och ofta är de planterade i grupper.

ORMBUNKAR

Fascinerande växter med en uråldrig historia lika lång som dinosauriers och magnoliors. De har en frodighet och sirlighet som är svårslagen.  Vackra hela säsongen men kanske allra mest spännande när de rullar ut sina nya 'blad' på våren. Och flera är dessutom vintergröna även hos oss. Det finns många ormbunkar att odla även om plantskolans utbud kan vara skralt. Och det finns ormbunkar för de flesta miljöer - inte bara skuggiga och fuktiga.

Athyrium vidalii - pagodbräken
Clematis 'Haku Ookan'

KLÄNGVÄXTER

Clematis och klängrosor är kanske de växter de flesta förknippar med klängväxter. Det är också det vanligaste släktena bland mina klängande. Men det finns också klängväxter som är vintergröna och sådana med vackra bär. De flesta av de som blommar behöver ett soligt läge men det finns några  olika för skuggiga lägen också...

ORKIDÉER

Växter som fascinerat trädgårdsodlare med sitt utseende och ibland svårighet att odla. Vår älskade guckusko hör hit. Vilda orkidéer är fridlysta! Alla och alltid utan undantag!!! Det finns många bra och lättodlade hybrider att köpa idag. Jag tycker det är lättast att etablera dem på våren - försommaren då överlever de allra flesta.

Orkidéer - Cypripedium 'Kentucky'
Rosa 'That's Jazz'

ROSOR

Jag har aldrig haft en trädgård med jord som lämpar sig särskilt bra för rosodling. Trots det har jag ett fåtal. Jag prioriterar sorter med god doft. Men variationen i utseende och färg är ju enorm så det något för de flesta.  Ögonfransrosor - enkla rosor med en synlig ring ståndare - har blivit mina favoriter med tiden. Det är något väldigt charmigt över dem.

Kryddor & ätligt

Färska örter och kryddor som jag bara kan gå ut och hämta är en lyx och faktiskt beroendeframkallande. En lyx som är långt billigare och smakrikare än affärens krukodlade. Vintertid lyfter jag in krukorna med kryddor i verkstaden och sätter dem under ljus. Ock så kan jag fortsätta skörda timjan, salvia och rosmarin hela vintern.  Ätligt - favoriterna är sallad, tomater och gurka men också bönor och olika sorters kål. Och så delikatesspotatis för ugnsstekning och sallader.

Kryddor och ätligt jag odlar...

Mogna tomater i juni