Rhododendronstigen i april

Rhododendronstigen i april – värme

Rhododendronstigen i april vad sen sist? Jo exempelvis har vattnet som jag skrev om i mars kommit och gått som i torkat upp. Dessutom det vattnet och lite, mycket, till skulle jag tro för bäcken är numera helt tyst och torr. Dessutom är det nu som spelet mellan ljus och mörker börjar framträda här.

Rhododendronstigen i april
Rhododendronstigen i april – det börjar bli riktigt torrt nu. I förgrunden till höger blommar den vita hundtanden – Erythronium sibiricum ’Altai Snow’

Rhododendronstigen i april

Längs rhododendronstigen börjar karaktären ändras och Fotbladet ’Spotty Dotty’ repar sig med nya skott efter den tråkiga frosten som kysste de första. Det känns som det är lite hicka i takten på växterna och jag upplever till exempel att de som brukar komma samtidigt inte taktar den här våren. Och just nu är det trots allt mest lökar och sippor som blommar – Muscari neglectum tillsammans med gula vitsippor och bollviva. Jag har också gett några av buskarna från Skottland ett nytt hem längs kanten och en del perenner visar sig.

Rhododendronstigen i april - Magnolia stellata 'Royal Star'
Magnolia stellata ’Royal Star’ buskarna runt har växt mer än jag tänkt på och det var nära jag missade hela blomningen
Anemone nemorosa 'Bracteata'
Anemone nemorosa ’Bracteata’ börjar bilda ett ljust golv i planteringen om än tillfälligt
Anemone x lipsiensis och Anemone ranunculoides 'Semiplena'
Anemone x lipsiensis och Anemone ranunculoides ’Semiplena’ och snart slår den japanska guldlönnen över dem ut och en guckuskohybrid avlöser dem

Kriget har blivit ett ställningskrig

Sorkarna verkar inte bry sig nåt nämnvärt om mina åtgärder. Jag gräver igen och tror de är borta. Har lockat dit en katt och använder andra metoder men hittills vet jag inte om det är något vettigt resultat. Tack och lov har mina dubbla trilliumsorter klarat sig annars hade jag varit än mer mordisk.

Veckan har bjudit försommartemperaturer, sol och torka därtill mycket tungt jobb kanske därför jag är inaktiv här och hos er. Men jag är åtminstone klar med vårens workshop i ljussättning av till exempel porträtt.

Mer trädgårdsläsning, inspiration, favoriter – allt du kan tänkas vilja läsa om det finns här på Trädgårdsfägring. Rhododendronstigen finns bland mina planteringar.

Håller tummarna för regn även om mängden krymper i prognosen varje gång jag tittar!

26 Kommentarer

 1. Marit den 27 april, 2019 kl 12:36

  Sånn er det her også, og jeg begynner å bli redd for at det ikke kommer noe regn av betydning i det hele tatt. Rhododendronstien din ser fin ut, og veksling av lys og skygge er så pent å se på. Flotte tepper av anemoner!

  Klem, Marit

  • Carina den 28 april, 2019 kl 11:05

   Här har regnat stilla och lugnt men inte tillräckligt – tyvärr 🙂 Det är fint nu och sen när det är varmt är skuggan skön – det går alltid att jobba någonstans i behaglig temperatur 🙂

   Kram, Carina

 2. Ingmarie We den 27 april, 2019 kl 16:46

  En sådan fin rhododendronstig! Hoppas att du opckså fått litet regn idag så att den bäck porlar igen. Ha det bra.

  • Carina den 28 april, 2019 kl 11:06

   Tack Ingmarie!

   Lite regn har fallit men inte så att bäcken lär porla men jag ska gå ut nu och se efter 🙂

   Tack detsamma! Carina

 3. Karsten F den 27 april, 2019 kl 17:28

  Hej Carina

  Där står din ’Altai Snow’ superbra – det ser så naturligt ut!
  Sork är at stort besvär – jag har detta året försökt skrämma bort dem med Fritillaria imperialis – det ser ut at fungera.

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 28 april, 2019 kl 11:08

   Tack – den är fin men faktum är att jag flyttade dem igår. De började bli överväxta av en iris. Just rabatten där jag har Fritillaria imperialis är de inte i men alla andra. Odlar du väldigt många och har i alla rabatter då? Andra sorter av Fritillaria struntar dem i eller till och med äter upp 🙁

   Ha det gott! Carina

 4. Villroses hage den 27 april, 2019 kl 19:19

  Mye småfint som blomtrer i Rhododendronstien! Alle sorter hvitveis er så fine. Og hvit hundetann!
  Tørken er skummel. Vi har et døgns pause fra den akkurat nå.
  God helg!

  • Carina den 28 april, 2019 kl 11:09

   Tack Villrose! Så härligt att ni fick regn. Det har kommit lite här också men skulle behövas betydligt mer. Den hundtanden är speciell och svår att få tag i men mycket vacker.

   Tack detsamma! Carina

 5. Lisbeth Klastrup den 27 april, 2019 kl 19:27

  Hej Carina
  Jeg måtte lige have oversat sorkarne, jeg kan jo ikke svensk som Karsten. Det er da uheldigt med sorka/markmus,kan jeg forstå. Hos mig planter de hasselnødder, så der kommer buske op alle vegne.
  Anemone nemorosa ’Bracteata’ er meget flot.
  Ha´det godt
  Lisbeth

  • Carina den 28 april, 2019 kl 11:10

   Ja det är riktigt tråkigt och jobbigt. Jag har läst om det hos andra och varit lycklig över att vara förskonad men nånstans förra året flyttade dem in och på bred front dessutom. ’Bracteata’ är jättesöt och varierar en hel del.

   Ha det gott! Carina

 6. Marie den 27 april, 2019 kl 19:40

  Det er en spændende sti, du har skabt, med en afvekslende beplantning. Ja, der er nogle planter , som virkelig nødigt vil undvære. Især planter som har været mange år om at vokse sig store og flotte.

  • Carina den 28 april, 2019 kl 11:12

   Tack Marie!

   Jag är riktigt nöjd med hur den blivit och jag har lärt mycket. De stora plantorna är roliga att ha för allt ser så mycket mer färdigt ut och så har vi haft ett antal år tillsammans.

   Ha det gott! Carina

 7. Marika den 27 april, 2019 kl 22:58

  Hej Carina!
  Jag gillar din rhododendronstig, och de härliga anemonerna, som täcker marken. Min magnolia har tre större knoppar, måste komma ihåg att
  titta till den, så jag inte missar dem, när de slår ut. Får nog skaffa mig ett nytt exemplar, för denhär vill inte växa.
  Ha en fin söndag /Marika

  • Carina den 28 april, 2019 kl 11:13

   Hej Marika!

   Såg på Facebook i nån grupp någon som hade två exemplar av samma sorts magnolia och de hade växt något otroligt olika. Den ena stor och fin den andra liten och tanig. Så det låter som en bra idé att pröva med en till 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Rost och rädisor den 28 april, 2019 kl 00:07

  Så härligt det låter med rhododendronstig, dessutom kantat med så mycket fint alla redan. Sorkarna kan verkligen ställa till det. Om inte katten är intresserad, kan jag rekommendera burfällor, men de måste förstås kollas varje dag och man får själv ha ihjäl sorkarna.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 28 april, 2019 kl 11:15

   Tack Anette! Det är en härlig stig att vandra längs och förra sommaren när det var så varmt var det väldigt skönt där. Tittade på burfällor men ska maila dig. Vet inte vilken storlek jag bör ta och lanthandeln hade flera. Vad betar du med och såna saker.

   Kram, Carina

 9. Marit den 28 april, 2019 kl 08:30

  I går skrev jeg en kommentar og så at den var postet. Hvor ble det av den mon tro? 😉

  Rhododendronstien din har virkelig blitt fin, og det skiftende lyset er så fint der nå.
  Jeg sendte deg en mail i går. Du få se om du har fått den.
  Sork er det det samme som vi kaller jordrotte/vånd? Det har jeg fått her i vinter/vår. Jeg leste om et ”kjerringråd” og det var å plante chalottløk. Jeg vet ikke om det fungerer, men de liker åpenbart ikke løklukt. Det skal jeg prøve, for det gjør jo ingen skade.

  Klem, Marit

  • Carina den 28 april, 2019 kl 11:17

   Den hade landat under fliken ’titta igenom och godkänn’. Du får alltså inget meddelande om att kommentaren ska granskas… Får titta på det och lägga till något.

   Löktipset ska jag testa… Det finns en del färdiga gångar/gropar att plantera i 🙂 Och schalottenlök är min favorit i matlagning så det blir ju två flugor i en om det fungerar.

   Kram, Carina

 10. Anita den 28 april, 2019 kl 15:33

  Det är samma sak här … torrt, torrt, torrt. Första året det är så sedan vi flyttade in i vårt hus för 22 år sedan. Vi brukar ju ha en blöt tomt. Jag har faktiskt inte städat trädgården ännu. Väntar så länge som möjligt för att i möjligaste mån hålla fukten kvar i jorden. Vet inte om det är en smart taktik men jag försöker. Nu finns lite regn inritat i SMHIS:s kommande prognoser men dom är samtidigt klassade som osäkra så när regndagarna närmar sig så brukar regndropparna ha försvunnit ur molnen och ersatts av en stor sol. Men hoppet är det sista som överger en.
  Så trist med sorkkriget. Hoppas den inlånade katten kan göra en insats.

  Ha en bra kommande vecka!
  Kram Anita

 11. Lisbeths Haveblog den 28 april, 2019 kl 20:08

  Hej Carina
  Din rododendronsti er meget charmerende, og jeg ville gerne gå ture der og se alle dine vækster.
  Det særligt fine er, at det er dig, der har lavet den, men det ser fuldstændig naturlig ud. Flot lavet. De må sorkarna også mene.
  Mange hilsener Lisbeth

 12. Elna Slot den 28 april, 2019 kl 21:31

  Det er en skøn sti, du har lavet. Det ser ud, som om den fortsætter langt ind mellem træerne. Og det er en fin skovbund med de forskellige anemoner og andet. Her ville jeg gerne gå en tur sammen med dig.

  Hilsen Elna

 13. Anni den 29 april, 2019 kl 09:58

  Något regn har jag inte sett sedan i höstas, nog undrar man hur det ska bli när vattenförråden redan är så uttömda?
  På bilderna dina syns i alla fall ingen torka, det ser så vårligt och underbart vackert ut. Tur att du såg din Stellatas blommor, min är placerad så den inte kan missas – men så är den 2,5 meter hög också vid det här laget. Ganska få blommor hos mig i år dock, även om det är fler än i fjol.
  Kram!

 14. maggans blogg den 29 april, 2019 kl 16:12

  Så mysigt med en stig in till din lund och många underbara skönheter som kantar den .Så trist med torkan som Ni har här uppe i norr så finns en del snö kvar på sina ställen och nu väntar vi regn och även snö hör och häpna men man får nog vara tacksam för vi lider inte av torka på samma sätt som Ni gör .Sork är ingen hit att ha hoppas verkligen att du får bukt med dem.Ha det gott/Margareta

 15. Birgitta den 1 maj, 2019 kl 20:35

  Vilken härlig stig!
  Hoppas regnet som kom, vi fick 30 mm, hjälpte lite.
  Ha det gott!
  Birgitta

 16. Anna-Karin Rickardsson den 3 maj, 2019 kl 08:28

  Hej Carina!
  Så mycket spännande du har utmed din rhododendronstig. Anemone x lipsiensis fick mig att ”falla pladask”. Den där ljusgula färgen är oemotståndlig och så vacker till rododendronbuskarnas mörkt gröna blad.

  Jag ser att det är torrt hos dig också , och hoppas att du också fått regn nu de senaste dagarna. Här har det kommit några småskvättar och en lite rejälare skur, men allt är så välkommet ……

  Kram Anna-Karin

 17. Anja Hill den 3 maj, 2019 kl 08:33

  Hej Carina
  Jo, jag gillar din rhododendronstig. Gillar den naturliga känslan med undervegetation och allt. Problemet för dig just nu är torkan. Vilka möjligheter har du att vattna?

  Ha en bra trädgårdsvecka!
  /Anja

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.