Rhododendronstigen i mars

Rhododendronstigen i mars

Rhododendronstigen i mars vad sen sist? Jo vattenmagasinen har fyllts på och det ganska rejält hör jag från bäcken. Regnskurarna har varit många. Det här är jag glad för eftersom ja… naturligtvis är det bra med högre vattennivå men också för att jag ändå varit sjuk och inte orkat. Det är, om jag använder rolig på norska, roligare att inte orka då 🙂

Iris Reticulata-grp 'Palm Spring'
Iris Reticulata-grp ’Palm Spring’ det blommar många sorter i lökbäddarna nu och det är en fröjd att gå svängen om. Idag när jag rensade ogräs kom ljuvliga parfympuffar från en annan sort ’Scent Sational’

Rhododendronstigen i mars

Några fler krokus blommar och det är bland annat min favorit ’Blue Pearl’ med sin vackra ljust blå, lavendelblå tänker jag, färg och grå teckningar som blommar i skuggan. När den blommat klart ska den få en soligare plats där den trivs bättre. Och några steg närmre mig blommar en variant av snökrokus som får en strimma av sol – perfekt placerad.

Crocus tommasinianus 'Lilac Beauty' - snökrokus
Crocus tommasinianus ’Lilac Beauty’ – snökrokus den har uppstått av sig själv och är planterad så att den får sol mellan några buskar
Rhododendronstigen i mars
Rhododendronstigen i mars

Fortsättning från februari…

Jag har börjat samla ihop olika löksorter och idag har jag grävt upp en del narcisser som ändå inte mått bra. De och sina etiketter har fått plats i krukor och i morron ska jag gräva ner de på ett bättre ställe. Jag älskar narcisser men det älskar inte mig eller om det är min gödsling.

Lökbäddarna med narcisser, iris, krokus och tidlösor
Lökbäddarna med narcisser, iris, krokus och tidlösor

Krig är inlett…

För det visar sig att sork har flyttat in och nu vet jag vad det är de kalasar på – det är hostor och Iris sibirica sorter som verkar vara favoriten på matsedeln. Och det är inget jag vänder bort huv’et och blundar för. Min dotter tycker jag är barbarisk och frågade vem som var där först… Det var faktiskt jag sorkarna flyttade in i slutet på förra sommaren tror jag. Men som tur är har de lämnat lökbäddarna ifred.

Det börjar bli lite tajt nu jag har inte fått besked om att min rhododendronleverans har kommit till Sverige hoppas bara den lämnar UK i tid.

Mer trädgårdsläsning, inspiration, favoriter – allt du kan tänkas vilja läsa om det finns här på Trädgårdsfägring.

Till nästa gång – borde jag se än fler vårtecken fast april är nog den mest väderlynniga månaden här hos mig!

23 Kommentarer

 1. Sabelhagens olivlund-Maria den 23 mars, 2019 kl 20:41

  Underbar vårblomning hos dig. Sork är inte roligt att ha i trädgården. Lycka till i din kamp, hoppas du vinner!
  Tack för tips om mina lökväxter, det är nog inte narcisser. Men jag tycker dom är lite höga för att vara scilla. Hade många ruggar i förra trädgården. Botanisk tulpan hade varit trevligt, men med tanke på alla rådjur verkar det väl vågat. Jag får helt enkelt vänta och se vad det är:).
  Åh jag vill ha en Guernsey Cream igen, tack för att du påminde mig.
  Ha en fin söndag
  Kram Maria

  • Carina den 23 mars, 2019 kl 21:17

   Tack! Nä nu är det krig – jag bär runt en vattenkanna och en burk med nåt som luktar illa när det reagerar med vattnet. Du kan väl visa sen vad det blev. Jag tänker bara att bladen är för gröna och har lite fel form för narciss.

   Kram, Carina

 2. Marit den 23 mars, 2019 kl 21:11

  Hos deg ligner det i alle fall på vår. Flotte crocus! Så ble du også syk, og så dumt å bli det nå. Får håpe du blir bra snart. Du må ta det rolig, ja 😉

  Jeg lengter etter vår!

  Klem, Marit

 3. Carina den 23 mars, 2019 kl 21:18

  Förstår att du gör det men varmt och lite blåsigt låter lovande. Började skriva när jag hade bältrosen och det var skönt att det regnade hela tiden.

  Kram, Carina

 4. Karsten F den 23 mars, 2019 kl 22:03

  Hej Carina

  Jag försökte ta reda på vad rolig på norska är – kanske samma som på danska? Altså ’lugn’. men google påstår det är ’tyst’… Kul med språk!
  så fin din ’Lilac Beauty’ är! En favorit!

  Ha en trevlig söndag

  • Carina den 24 mars, 2019 kl 16:09

   Att ta det ’rolig’ på norska är att ta det lugnt 🙂 ’Lilac Beauty’ är väldigt fin särskilt om man kan plantera den mot en mörkare bakgrund men så att de får sol på sig.

   Tack detsamma! Carina

 5. Marika den 24 mars, 2019 kl 00:10

  Hej Carina!
  Härligt med både Iris och crocus i blom, mina crocus står i startgroparna. Skall bli så spännande att se alla lökar som jag beställde, poppa upp. Inte kul om du har fått inhysingar som gillar dina växter. Vårt hus är byggt på gammal åkermark, de första åren hade jag sork i rabatten. Hittade några hål och dem stoppade jag hår i, vet inte om det var det som gjorde susen, men sorkarna försvann. Hade fått ett tips om det, och provade.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 24 mars, 2019 kl 16:11

   Hej Marika!

   Det var ett bra tips! Kan kolla med min frissa om jag kan få lite klipp av dem. Låter som du har mycket roligt att se fram emot och krokusar i startgropen är en härlig känsla. Det verkar ju som vi ska få rätt fint väder framöver.

   Tack detsamma! Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 24 mars, 2019 kl 07:34

  Øv med sork/mus. Jeg håber, du vinder kampen i haven, så de lader dine smukke planter være.
  Jeg er vild med din rhododendronsti. Det må være skønt at gå tur på så megen ’naturlig’ plads.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 24 mars, 2019 kl 16:13

   Tack! Nej det är inte kul jag blev rätt ledsen när jag insåg att några irisar antagligen är helt borta innan jag ens sett de blomma 🙁 Stigen älskar jag – det är så fint att kunna plantera bland naturliga träd. Stigen har jag täckt med sågspån som snabbt mörknar och när man så är det så där lagom mjukt och tyst.

   Tack detsamma! Carina

 7. Marie den 24 mars, 2019 kl 09:47

  Fin stil, hvor der sker meget nu. Den tur går du sikkert tit.

  • Carina den 24 mars, 2019 kl 16:14

   Tack Marie! Ja där går jag ofta och gärna. På försommaren så växer det smultron i bortre ändan på stigen också 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Frk.Anemone/Ulla den 24 mars, 2019 kl 16:39

  Det er en fin rhodoendronsti og de små Lilac Beauty er så fine.

  Ikke godt med mus – som jeg kan forstå er det danske ord for sork ?

  Håber at du har fået det bedre.

  • Carina den 25 mars, 2019 kl 08:42

   Tack Ulla!
   Jo det är sorkar, det säger vi på svenska också, som har flyttat in. Vansinnigt irriterande men jag kan vara enveten 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Charlotta den 24 mars, 2019 kl 18:52

  En rhododendronstig, det är något att inspireras av. Vacker hela året om. Så här års brukar jag fascineras över hur vackert roddisarnas blad samspelar med solljuset när det når fram mellan molntussarna (eller större…)
  Ha det jättegott på din stig! ♥

  • Carina den 24 mars, 2019 kl 19:00

   Tack Charlotta! Det är en kort men härlig liten stig och visst är det fascinerande med de mörka bladen och solens strålar. Nästa vackra period är när de nya skotten kommer och bladen vecklas ut 🙂

   Ha det gott! Carina

 10. Anni den 25 mars, 2019 kl 13:54

  Så fint med alla dina vårblommor, framstädade och frilagda. Jag gick just en sväng i trädgården och såg alla vissna perenner som låg över mina krokus och snöklockor. Borde såklart rensa direkt, men mitt knä började krångla efter en onödigt snabb rusning uppför en lång rulltrappa (eländes Stockholm City med alla stillastående rulltrappor!).
  Men läser jag rätt att du fått bältros? Det lär ju göra förskräckligt ont! Lider med dig och hoppas att du fått den hjälp man kan få.
  Hur vet man om det är sork eller brunråttor som gräver i trädgården? Jag vet inte ens om det finns sork i Stockholm, men råttor lär här finnas fler än stockholmare. Jag har några konstiga grävda gångar bland rötterna på bland annat min fläder. Hmmm. Får googla lite på sorkar.
  Kram!

  • Carina den 26 mars, 2019 kl 12:42

   Härligt att det ser städat ut 🙂 Jag har inte tagit ett tag i bäddarna bara krattat gångarna. Tycker lökväxter är vackrast när de växer ut en matta av löv – en mininaturmiljö. Så ta du hand om knät och fundera på om du alls måste rensa. Bältrosen är över sen två veckor man det var mycket smärtsamt och vädligt tröttande och tröttheten har hängt i.

   Hmm bra fråga. Men jag bor på landet och här tenderar nog råttorna att dras till de gårdar som finns dem är ju födgenier. Och jag tror att det bara är sork som äter trädrötter och vissa perenners. Strandiris är tydligen känt förstog jag på några som också odlat många såna.

   Kram, Carina

 11. Helena Mattsson den 25 mars, 2019 kl 19:06

  Vad mysigt med enrhododendron stig jag har en hemlig stig 😉
  KRAM från mig!

  • Carina den 26 mars, 2019 kl 12:44

   Så spännande 🙂 Den idén ska jag ta med mig till nya tomten. Tänk att gömma en stig bakom en stor buske i varje ända och få planteringen däremellan se ut som en helhet. Min stig är nästan hemlig mycket få som går där utom jag och älgarna 🙂

   Kram, Carina

 12. Elna Slot den 25 mars, 2019 kl 20:23

  Stien indbyder til en stille gåtur, hvor man rigtig kan nyde alle forårsblomsterne. Hvor er der smukt!

  Hilsen Elna

  • Carina den 26 mars, 2019 kl 12:45

   Tack Elna! Jag känner mig riktigt nöjd med den och trots att allt här är provisorium så har jag lärt massor som jag kan ta med mig till nästa stig 🙂

   Ha det gott! Carina

 13. Anita den 27 mars, 2019 kl 10:06

  Skönt att höra att bältrosen är borta nu. Hoppas du får tillbaka dina krafter för jag vet hur smärtsamt det kan vara.
  Jag känner riktigt vårljuset i din översta bild.. Det där med sork låter definitivt inte kul. Förstår att du inlett ett krig. Här har det börja dyka upp kaniner igen efter att dom varit borta under flera år.
  Nu har det gått några dagar sedan ditt inlägg och jag hoppas dina rhododendron är på väg till dig.

  Kram Anita

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.