Kubik

Kubik närmare 132 stycken med torv

Kubik har jag räknat många gånger, en jordhög kan ju se så stor ut men täcka så lite. Torv hade jag redan insett att jag skulle behöva mycket av men det är samtidigt i delar kontroversiellt. Fast jag har i ärlighetens namn sett olika uppgifter och kan villigt erkänna att jag inte gått på djupet i frågan

132 kubik torv – den här känner jag inget som helst dåligt samvete för. Marken är detaljplanerad som industriområde av en kommun. Sen har en företagare köpt marken och för att ha sin verksamhet där måste en stabil grund byggas och därför måste mängder av kubik med torv grävas upp och ta vägen nånstans. Jag blev en stans. Annars – kanske nån megadestruering?

Kubik – här ligger de nu på rad

Lassen jag hittills fått hit är 3 och närmare bestämt 44 kubik åt gången ligger på rad. Det bästa är att den är genomblöt jag behöver inte addera något extra vatten vilket tar en evighet annars.

Kubik
132 kubik torv direkt ur mossen, genomvåt och klar att använda

Här ska odlas det här och mer av det här…

Kubik av torv från mossen

Enda oron jag har är att den kan innehålla fräken… Men jag tänker att torven kommer läggas i ett lager uppe på berg och det innebär att jag kommer kunna bekämpa den i så fall. Och det kan faktiskt vara värt det för den mängd vatten, energi och pengar som skulle gått åt att köpa motsvarande mängd är långt mycket större.

Sen sist…

Vi har grävt ner en elledning och det var väl så knepigt som man trott. När jag är lite för trött tittar jag på stenarna som kommer upp och sorterar de i finhög och fulhög. Det är förvånansvärt vad jag orkar med det som motivering. Jag har hittat ett bord, en trapp och lite bra kantsten. Och visst egentligen vill man inte ha de där reporna från skopan på men det går knappt att undvika. Sen vill jag ha några synliga. Tror det här är sista projektet jag gör med pappa och de kommer påminna om hur vi slet.

Surprise när det mesta var klart och till och med igenfyllt – 2 gigantiska stenar till som låste varann. Trägen vinnner….
Kubik - bord av sten
Den här var uppe sen tidigare och den är paxad av mig. Den ser jag som ett bord på en grusad yta.

Det har kommit lite regn och lite är mer och bättre än inget. Snön som föll medan vi grävt ner en elledning var blöt och kylig. Som vanligt länkar jag till Trädgårdsfägring och vill du läsa mer om trädgård finns det fler inlägg ett klick bort. De vårlökar jag odlar hittar du HÄR.

Önskar er en riktigt härlig vecka i maj! Nu ska jag ut och plocka sten för bortforsling.

14 Kommentarer

 1. Linda den 4 maj, 2019 kl 13:02

  Hej!

  Jösses! Vilket lass. Jag har misstänker starkt att de där högarna skulle se ännu mäktigare ut i verkligheten! Som två stora komockor 😀

  Jag blir så impad av din ork. Själv kommer jag ingenstans i trädgården. Det är torrt, det är varmt och soligt så att jorden spricker och så blir det snö och iskyla. I dag är det bara iskyla. Jag har aldrig haft så bedrövliga tomatplantor. Någonsin. Vet inte när jag ska stoppa ner mina fröer som ännu inte är sådda eller om jag ska göra det inne, i växthuset eller direkt i landet. Så det blir ingenting. Men sent ska väl även jag vakna 😉 (Fast i ärlighetens namn låter jag mest tiden förflyta medan jag försöker komma i gång med bok nummer tre och drömmer mig tillbaka till Indien – längtar tillbaka dit så pass att det faktiskt gör lite ont. Otippat!) Vi har i alla fall ätit en god fisksoppa till lunch i växthuset och maken har klippt gräsmattan. Varför han klippte själv och inte lät roboten göra jobbet står skrivet i stjärnorna 😉

  Det är synd att stenarna som dyker upp inte är rundade och fina som stora ägg. Det hade varit något! Jag älskar sten, men det kan ta sin tid att finns rätt sten.

  Kram och trevlig helg!
  Linda

  • Carina den 4 maj, 2019 kl 18:17

   Aha du är som min pappa – han vill också att stenarna ska vara runda och tycker att min smak för sten är mycket konstig. Jo i verkligheten är högarna mer, mycker mer respektingivande 🙂

   Mina tomatplantor är inte ens omskolade och sommarblomsplantorna mår sådär. Inser att det här blir en säsong där jag får prioritera bort.

   Indien är fantastiskt men jag blev ledigt jättetrött på linsgrytan med olika namn men samma smak som serverades varje dag i lunchmatsalen. Det var först sista dan som jag insåg att jag kunde lagt till en spottstyver och fått lite kokt lamm till.

   Kram, Carina

 2. Marika den 4 maj, 2019 kl 15:04

  Hej Carina!
  Här händer det saker, vilket jobb. Stenarna ser närmast oflyttbara ut, antar att de väger en hel del.
  Den stora blir fin som ett bord, kan se dig sitta och fika vid det. Vädret inbjuder dock inte till utomhusfika just nu.
  Men det blir nog bättre.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 4 maj, 2019 kl 18:18

   Hej Marika!

   De är nästintill oflyttbara vet inte vad de väger men de släpades bort med kätting i kran och drag på traktorn. Nästa gång den ska släpas på plats så är det nerförsbacke undrar vem som kommer fram först – traktorn eller stenen 🙂 Men det är exakt de där synerna som håller mig igång.

   Tack detsamma! Carina

 3. Marit den 4 maj, 2019 kl 15:43

  Jeg er misunnerlig på dine hauger med kompost! Det er jo som gull i hagen 🙂
  Steinene var imponerende store, og det ligner på et bord, ja. Får håpe at du slipper å flytte på det 😉
  Her er det 10 grader nå, men det kjennes ut som -10…
  Ønsker deg en fin helg, og prøv å ta det med ro innimellom 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 4 maj, 2019 kl 18:21

   För en gångs skull är jag glad för den där korta facebookstunden som gjorde att jag såg erbjudandet om torv 🙂 Stenarna är flyttade och det har känts rätt kallt i här också – jag jobbar mig varm. I ärlighetens namn skulle jag gärna vila lite men eftersom pappa, över 85 fortsätter och det är mitt ’fel’ att han jobbar så känner jag att jag vill hjälpa till. I morron blir vila – växtmarknad 😉

   Kram, Carina

 4. Karsten F den 4 maj, 2019 kl 17:40

  Hej Carina

  Super som det går fram!
  Spaghnum och torv är en längre diskussion, jag tar själv torv från egen mark.
  Super med de sten du gräver fram, det ger så många möjligheter!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 4 maj, 2019 kl 18:23

   Hej Karsten!

   Den här torven skulle ändå bort så en känns mer än ok. Stenarna – javisst finns det fina såna 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Lisbeth Rosdahl den 5 maj, 2019 kl 07:50

  Hej Carina
  Det var en dejlig bunke torv. Det er bestemt kontroversielt. Vi har et par bede med torv, men hvis jeg skulle anlægge have i dag, gjorde jeg det nok ikke. I dag kan jeg i højere grad lide at plante efter forholdene.
  Det er også en masse skønne sten, du harfået gravet op. Bordstenen er meget flot. Det er sjældent, at se så store OG flade sten.
  Fortsat god arbejdslyst.
  /Lisbeth

  • Carina den 10 maj, 2019 kl 18:06

   Hej Lisbeth!
   Tack – arbetslusten finns oftast där 🙂

   Där jag bor klyver sig berget av sig självt i bitar med flata ytor och det är ju rätt tacksamt. Den här tomten är mest lämplig för lundväxter i grunden så torv är nästan nödvändigt.

   Ha det gott! Carina

 6. Anita den 5 maj, 2019 kl 09:23

  Oj … det var rejält med torv! Ibland ska man ha tur. Hoppas nu bara att den är fri från fröken fräken (ursäkta ordvitsen).
  Jag har förstått att du har mycket omkring dig nu. Och dom stenarna var inte att leka med. Kom bara ihåg att vila dig mellan varven.

  Kram Anita

  • Carina den 10 maj, 2019 kl 18:12

   Ordvitsar är vardag när man bor i Göteborgstrakten 🙂 Ja det är en hel del nu och jag styr det inte riktigt själv. Så tomaterna är inte omskolade och bara pyttelite potatis är satt. Men jag tänker att det kommer många säsonger framöver. Idag har jag lyckats köra kompostkvarnen igen. Det verkar som saven spritt sig i träden och barken går igenom. För ett par månader sen så kladdade det fast i valsen.

   Jo jag försöker vila emellanåt 🙂

   Kram, Carina

 7. Anna-Karin Rickardsson den 6 maj, 2019 kl 12:00

  Lyllos dig! 🙂 Så mycket torv uppblött och klar, och med tanke på att den annars bara skulle ha grävts bort så kommer den nu till nytta och nöje istället. Hoppas du slipper fräken. Jag har fått en del hos mig med torv men jag har varit ihärdig och tagit bort den när den dykt upp och nu är den i princip borta. Så härligt att få arbeta med sin pappa i trädgården. Förstår om du vill ta till vara på de stunderna och på stenarna som ni gräver fram. Förstår också din fascination i att sortera ful- och snyggstenar. Jag är likadan . 🙂

  Önskar dig en fortsatt bra vecka!
  Kram Anna-Karin

  • Carina den 10 maj, 2019 kl 18:13

   Javisst – jag är glad. Precis så tänker jag att om jag bara har koll från början och är ihärdig så försvinner den. Den har ju liksom inget stort rotsystem på djupet. Härligt att fler förstår sig på ful- och finstenar 🙂

   Ha en fin helg! Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.