Saxifraga x geum 'Dentata'

Produktionskalkyl – glad att jag vågade

Produktionskalkyl – som jag väntat och försökt mig på en svår balansgång. Tjata lagom mycket – så mycket att det skapar lagom stress, inte för mycket så att hantverkarna struntar i mig. Nej, jag klagar inte på hantverkare utan jag har full förståelse för att de har haft mer än fullt och att då är inte kalkyler det man orkar efter en mer än full vecka.

Jag har hela tiden tänkt att när jag tittar tillbaka en gång så ska jag se tillbaka på saker jag gjorde, saker jag vågade. Och genom åren har jag fått frågan – hur går det med huset? – massor av gånger. Jag har investerat både tid och pengar men nu är det faktiskt dags att lägga projektet på hyllan. Och det utan ånger!! Känslan är ändå att det är jag som styrt, pengarna har varit investerade i att få svar. Ånger har aldrig legat för mig, inte ältande heller. Varje gång jag har sett med facit i hand att jag kunde fattat ett annat beslut så har jag ändå kunnat känna i magen hur jag kände där och då. Då var beslutet det enda jag kunde ta med den info som var tillgänglig då. Punkt!!

Produktionskalkyl - Rhododendron 'Junifeuer'
En vacker hybrid fotad i juni på en del av tomten som jag ska stycka om tror jag – Rhododendron ’Junifeuer’

Projektet som förändras av min produktionskalkyl

Jag ler när jag tänker på hur nyss jag gjöt en mur i dammen. På tomten som nog blir istället finns inget utrymme för den. Kanske, nej sannolikt, behöver växterna anpassas och vem vet vad mer. Vissa dagar, de flesta, är jag taggad. Andra dagar känns jobbet stort, väldigt stort. Men sen tänker jag – men allt är ju faktiskt flyttat ganska nyss, du kan se det som en rotbeskärning som kommer gynna de vedartade växterna när det är dags igen.

Plaskdamm behövs
Augusti 2020 och vi hämtar jord – kanske kan vi flytta den igen…
Terminen - ännu en skottkärra full
2020 – Skottkärran har gått varm i hela våren och försommaren med växter som ska flyttas. Just den här är ovanligt tom
Rhododendron calostrotum ssp riparium
En annan som jag också ska försöka behålla precis där den står – Rhododendron calostrotum ssp riparium

Så gick det med mina planer är veckans tema hos Trädgårdsfägring. Så när jag tänker att planen var att köra en husbyggnation i botten då är det full pott på leveransen. Sen är det tråkigt att det inte blir av men det dyker upp andra möjligheter i dess ställe. Slutet kommer bli gott! Så här kan det se ut när jag funderar kring nya broderier

Tredje Advent strax och jag kombinerar stickning med att rita broderi!

12 Kommentarer

 1. Marit den 9 december, 2022 kl 20:17

  Ja, sånn kan det gå, men så bra at det er din beslutning over tid med huset og ikke noe du måtte måtte bestemme deg for veldig hurtig.
  Da kan det bli feil, og anger etterpå fordi det gikk for fort. Det er best å ta seg god tid når det gjelder store prosjekter. Vi har brukt lang tid her på huset, og det er jeg glad for nå.

  Klem, Marit

  • Carina den 15 december, 2022 kl 10:28

   Absolut är det så och mer tid ger ofta ett bättre resultat. Ert hus och tomt är jättefint och förändringarna jag sett har blivit jättebra 🙂

   Kram, Carina

 2. Marika den 10 december, 2022 kl 10:30

  Hej Carina!
  Det låter bra att det känns som ett rätt beslut. Att bygga hus är inget litet projekt.
  Ha en skön helg och tredje advent .
  Kram Marika

  • Carina den 15 december, 2022 kl 10:30

   Hej Marika!

   Så är det, det är ett stort projekt. Men jag såg fram emot att slippa tänka på renovering. Jag har rotrenoverat två fastigheter inklusive alla invändiga rördragningar för vatten, el och avlopp – det är och kändes jobbigare. Fast det är också skönt att ha fattat ett beslut 🙂

   KRam, Carina

 3. Marie den 10 december, 2022 kl 16:12

  Jeg har været nødt til bruge Google for at oversætte nogle af de ord, du bruger, til dansk og tror, jeg nogenlunde har forstået, hvad du skriver om dine positive og negative oplevelser i forbindelse med planlægning. Det er fint, at en plantenørd som dig også finder glæde i diverse former for håndarbejde. Vintersæsonen kan vel være lang i Sverige.

  • Carina den 15 december, 2022 kl 10:32

   Ja så kan det vara med danska och svenska. Jag tolkar ofta från sammanhanget annars får jag översätta. Det är bara två veckor sedan jag grävde det sista i trädgården men om det blir en vinter med tjäle är det inte så mycket att göra ute. Fast jag tycker det är skönt med en lugn och slapp tid på året och handarbete är kreativt och bra.

   Ha det gott! Carina

 4. Ingeborg Hald den 11 december, 2022 kl 18:52

  Kjekt med prosjekter, og når det ikke blir noe av så må en jo akseptere det. Ha en fortsatt fin søndagskveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 15 december, 2022 kl 10:33

   Så är det men jag är glad att jag försökte. Nu tog jag ett informerat beslut 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Anita den 12 december, 2022 kl 16:37

  Har allt funderat på hur det går med huset och nu fick jag svar. Tycker om din inställning. Att se andra möjligheter. Och så tycker jag om bilden på skottkärran. Så härligt somrigt, jag känner nästan sommardofterna …

  Önskar dig en fortsatt fin vecka!

  Kram Anita

  • Carina den 15 december, 2022 kl 10:36

   Jo jag har tänkt det ibland… ..hur jag sa A och sen tystnade. Men det kändes bara tjatigt så jag tänkte att det får mogna lite innan jag säger B 🙂

   Jag upplever att det känns tröstlöst att lyssna på människor som är mer eller mindre bittra och som ältar saker. Livet är för kort helt enkelt. Kanske har de där kurserna i mental träning för länge sen påverkat en hel del…

   Sommardofterna – ja de är en bit bort just nu. Vintern är här med snö och minus. Tyvärr ser jag att det ska regna nästa vecka – trist!!

   Kram, Carina

 6. Anni den 17 januari, 2023 kl 18:28

  Ofta är det så, att beslutet blir den lättnad som behövs för att man ska kunna gå vidare. Även om det inte blev som man trott från början.

  • Carina den 20 januari, 2023 kl 09:43

   Så är det – saker som hänger i luften tar mycket energi. Jag har upplevt att vänta på andra är frustrerande. Ofta blir det bättre än jag tänkt från början när det inte blev som jag först tänkte… Rörirt – du fattar nog!

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.