Adventstid och dekoration

Adventstid och dekoration

Adventstid och dekoration  – advent har börjat, den aprikosrosa julstjärnan är funnen. Inspiration till dekoration har behövts… Till slut blev det en del av lådan jag har med mönsterbitar som kan plockas ihop till broderier.  Jag har inte kommit igång med någon krans. Och jag brukar ju prata om – det ska va kul. Istället fick jag lust att rita av några bilder jag gillar. Bilder som kan bli bra broderier så småningom. Narcissen gömde sig inuti ett kuvert jag fick. Julklappspappret från en affär hade små detaljer som påminner om jul och som kan sammanfogas till något vackert. Eller med något jag redan har. Lådan är full av mestadels mönster och beskrivningar över stygn och färger. Genom åren har jag skaffat såna där pappers…. ja vad ska man kalla dem? Samma figur hela vägen i många exemplar som när man drar ut den blir en stående prydnad. När jag hittar gammaldags sådana så köper jag. Fast på bordet hamnar de aldrig.

Broderi inspiraton

Broderi – inspiration två tomtar och mellan sig har de en korg med griskultingar… En av de avritade ’dragremsorna’.

Rita själv

Blomman med gren och bär kommer från ett broderi. Det går lätt att nåla fast ett smörpapper, det är bättre än mönsterpapper som går sönder lättare, och sedan följa linjerna i broderiet under med en penna. Sedan finns det en särskild typ av kalkerpapper hos välsorterade handarbetsaffärer som jag lägger på tyget och sen nålar jag på mönstret över. Att jag började – det finns inga vackra att köpa längre om man inte hittar gamla på till exempel blocket. Korsstygnsbroder är vanligt men korsstygn och jag kommer inte överens. Faktum är att i skolan kunde jag knappt få till broderi alls. Det är en av få gånger som vänsterhäntheten ställt till det. Så småningom var min morfar på ett äldreboende och där i närheten fanns tillverkningen av broderier till ett svenskt företag som gjorde mycket vackra saker. Vet inte varför men en gång gick vi in där mamma och jag. Fyndlåda med sekunda vara och jag broderade en kudde… ..snarare 3 med tanke på hur mycket jag tog upp. Men det fastnade och jag gillar variationen. Företaget la ner men jag har fortsatt. Det blir dock svårare och svårare att hitta en bra kvalitet på själva tyget jag ska brodera på.

Inspiration till dekoration

Julklappspapper med fina detaljer bakom ytterligare en av de där remsorna – en tomte med julklappssäck

 

Veckan som kommer

Missade månadsbilden förra söndagen och idag när jag tänkt gå ut så ösregnade det. Men i morron tänker jag försöka ta bilden och kanske göra en krans. Jag har två olika linkvaliteter liggande på stora matbordet. En del av något av det ska bli nästa projekt. Exempel på tidigare hittar du bland annat här. När jag letade efter inlägg med broderi hittade jag det här – en lovsång till november  och både bären och tisteln med sin klängande humlekompis är bra att rita av.

Adventstid är temat för  Trädgårdsfägring. Så klicka på länken för fler tankar om inspiration så här års.  Blommigt fredags foto har blommor på fredag som stående tema.

19 Kommentarer

 1. Ingmarie We/Refugium den 2 december, 2018 kl 21:25

  Carina! Du har verkligen konstnärliga anlag, det har inte jag, så jag köper ’färdiga’ broderier. Härligt att ha en låda full med skatter. Ha en fin vecka.

  • Carina den 3 december, 2018 kl 08:17

   Tack Ingmarie! Kommer ihåg din färdiga pionkudde designad av Kaffe Fassett. Letade en del på nätet då efter något fint Kaffe broderi men utan framgång. Lådor med skatter är underbara – många gånger räcker det att bara ta fram lådan och plocka en stund. Låta idéerna flöda och sen kan jag vara väldigt nöjd med att bara ställa undan den igen.

   Tack detsamma! Carina

 2. Luna Ek den 2 december, 2018 kl 22:56

  Ser spännande ut, säger jag som älskar att brodera.Så långt som att rita mina alster helt har jag inte gjort än men däremot härmat gamla folkloremönster . Nu har jag pippi på Ehrmans tapestry från England. När jag opererat mina ögon från grå starr i januari hoppas jag kunna sitta längre stunder med sånt. Lycka till!
  kram Luna

  • Carina den 3 december, 2018 kl 08:15

   Tack – det var en kul länk till Ehrmans 🙂 Gillar färgintensiteten i en del av dem och Kaffe gör fina färgstarka saker. Men så var det det där med korsstygnen… Får fundera på om det ska bli en utmaning 🙂

   Kram, Carina

 3. maggans blogg den 3 december, 2018 kl 09:05

  Så mycket fint du har ritat av förr broderade jag en hel del nu blir det mest att sticka som jag ägnar mig åt är på stickcafé varje torsdag och får inspiration.Jag känner igen mönstret med de två tomtarna som bär en korg mellan sig det mönstret fanns på en gammal julduk i min barndom.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 3 december, 2018 kl 10:24

   Tack Maggan! Det är inte så svårt att kalkera 🙂 Roligt att du sett tomtarna som broderi förr. Misstänker att det är ungefär samma mönster som vandrat runt länge, länge. Ju elakare som tomtarna ser ut desto äldre är ofta mönstret.

   Tack detsamma Carina

 4. Marika den 3 december, 2018 kl 10:30

  Hej Carina!
  Broderade mycket förr, men det tog slut när barnen kom, började sy och sticka till dem i stället. Har några fina broderier som jag fått av svärmor, de kommer fram varje år till Jul. De där tomtarna på rad såg jag igår i ett fönster, Så fina.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 3 december, 2018 kl 12:08

   Ja mönstren lever kvar. Jag köper ju de där pappersveporna eller vad de nu kallas i affärer som har lite gammaldags karaktär. En skatt att ha kvar gamla broderier och det finns en gräns för hur mycket man kan ha 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Susie på Stjärnarve... den 3 december, 2018 kl 15:25

  Nån tid för dekorationer har jag inte, jag njuter stället av andras idéer – utan jag bara plockar ner saker och lägger i kartonger och påsar. Böcker trodde vi att vi gjort oss av massor med, men nu har jag fått ihop 45 stora tunga påsar. Sen har vi en full stor bokhylla till, men den är i gästrummet som tur är. Behövs alltså inte plockas bort. Alldeles strax ska jag ut igen till biblioteket och plocka ner alla gamla videoband i 2 lådor, sen får det vara klart. Skåpen ska naturligtvis tas bort, men det gör inte jag ensam. Men min käre gubbe kanske……
  Visst hade det varit bra att fått golvet lagt i januari, men så långt tänkte inte min gubbe. Han julpyntar ALDRIG så han ”tänkte inte på det”! Och vi har väntat sen i våras, så det börjar bli hög tid nu…..
  KRAM/Susie

  • Carina den 4 december, 2018 kl 18:05

   Jag ser nog dekoration och pyntning som samma sak… Lycka till med flyttande och packande 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Anna-Karin Rickardsson den 4 december, 2018 kl 14:19

  Hej Carina!
  Så otroligt duktig du är. Det ser väldigt fint men svårt ut tycker jag, men att du är konstnärlig det har jag sett tidigare. I dina fina kransar, buketter, arrangemang och samplanteringar. De där dragspelsjuldekorationerna är kul. Jag har en från min mans mormor där tomtarna står och håller i öronen på en gris som de har mellan sig. Den ser ut att vara i samma stil som dina. Häftigt att använd dem i broderier.

  Kram Anna-Karin

  • Carina den 4 december, 2018 kl 18:07

   Oj – tack Anna-Karin! Ser mig inte som artistisk men tycker det är skönt med idéer och skapande på en låg nivå. Och jag får nog erkänna att utveckling och förändring är kul. Får ofta den återkopplingen på jobbet också.

   Nu blev jag nyfiken. De där tomtarna och grisen som hålls i sina öron låter ju jätteroligt. Och det är ju inte på riktigt så ingen djurmisshandel 🙂

   Kram, Carina

   • Anna-Karin Rickardsson den 5 december, 2018 kl 19:53

    Jag får ta med en bild på tomtarna och de ”stackars” grisarna i ett av mina inlägg nu innan jul. Skickar ett meddelande till dig när de är med. ?
    Och jo, du är artistisk. Såg kransen och ska läsa den i lugn och ro en dag framöver. Den var jättefin. ?

    • Carina den 6 december, 2018 kl 08:18

     Tackar allra ödmjukast! Ser fram emot bilden 🙂 Ibland känner jag att jag skulle vilja göra något mera kreativt. Å andra sidan har jag varit med och tagit fram en ny utbildning i höst och det är ju skapande på ett annat sätt.

     Kram, Carina

 7. Anja C. Hill den 7 december, 2018 kl 18:37

  Carina!
  Rena rama flickdrömmen förverkligad i med skatter i en fullproppad låda. . Din kreativitet känner visst inga gränser ,
  Jag vet inte heller vad den där dekorationen med till ex tomtar i en rad som man ställer framför någon kruka eller eller annat.
  Om jag skulle ha sådan idag skulle den definitivt få pryda fönsterbrädan med hyacinter….

  Ha en riktigt fin fortsättning på advent!
  /Anja

  • Carina den 8 december, 2018 kl 08:33

   Tack Anja 🙂 Jag gillar att ha saker att plocka med. Inte alltid jag gör något i slutändan… Jag har garn som jag tidigare hade i en garderob. Det plockar jag fram om jag är nere. Jag tittar på färgerna, funderar och skapar saker i tanken. Sen är jag oftast på gott humör igen och lägger tillbaka garnet:) Som någon sa – billig terapi.

   Tack detsamma! Carina

 8. Anni den 12 december, 2018 kl 12:04

  Sitter här och blir lite lycklig av att du också broderar. 🙂 Ser Lunas kommentar och måste kika in på företaget hon tipsar om. Kaffe Fassett har varit en favorit sedan han började, tror bestämt att jag har ett inlägg om en fantastisk utställning som jag plötsligt var nära på en resa. SÅ inspirerande! (Vill du, så kan du söka på Kaffe hos mig)

  • Carina den 12 december, 2018 kl 21:42

   Jag kikade in där, Kaffe har jag några böcker av med både lappteknik, stickning och annat. Och länken hade mycket fint inte bara hans grejer. Men så var det korsstygnen 🙂 Men jag ska absolut söka på Kaffe…

 9. Birgitta den 3 december, 2021 kl 18:35

  Carina! Du har många strängar på din lyra och nu lockar din kreativitet mig till att lägga bort stickningen och återigen plocka fram det svarta ylletyget jag köpte på fårfesten 2019 och boken Yllebroderier av Ingrid Eggimann Jonsson. I den finns många mönster att rita av eller själv kombinera ihop men att jag ännu inte kommit till skott beror på att jag inte vet hur jag skall gå tillväga för att förstora mönstren till den storlek jag vill ha dem. Förstår att du haft en fin tur till Klässbol och sett och köpt mycket vackert. När ett gäller julpynt av glas går det fortfarande att hitta på loppisar men man får vara morgonpigg. Själv besöker jag inte så många loppisar längre men Holmens julmarknad i Gbg har jag svårt att motstå och det bara för att att utbudet där är både bra och stort även om priserna gått upp.
  Trevlig helg och andra advent!
  Birgitta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.