Trädgårdstankarna - Miscanthus 'Undine'

Trädgårdstankarna flyger och far men landar ibland

Trädgårdstankarna är i sig ganska statiska just nu och planen ren och klar. Men vissa dagar far de som rön i vinden, som gräsen ovan. Det är när jag tänker på grannens klagande kring allt som jag blir trött. Eller när jag går igenom offerter kring huset i sig. Ett par stycken lite mer ordningsamma har kommenterat – så du börjar med trädgården, det var annorlunda…

Trädgårdstankarna - Acer carpinifolium, avenbokslönn
Acer carpinifolium, avenbokslönn, så här kommer den stå vintern igenom även om det har blåst rejält. Faktiskt bättre än avenboken själv och snarare som en bok. Vacker det är den

Annorlunda eller ej

Annorlunda – det är det, men det är också det som gör att jag har något att landa i, må bra i när de där andra bitarna inte faller på plats. För nån vecka sen tittade jag på ett hus, färdigt, men med en hel del jobb som skulle komma kräva arbete och pengar snart – tak, badrum, ventilation, sättningar i grunden, äldre sommarstuga som i grunden var sen slutet av 60- och början av 70-talet. Men ändå… ..då kunde jag flytta in nu före jul. Men så landar jag i trädgårdstankarna – visionen jag har och trädgården där var för liten. När det sen blev budgivning, tror faktiskt inte de flesta insåg hur mycket grundliga jobb som behövdes, så kände jag – nej tack!

Osmanthus heterophyllus 'Goshiki' - doftbuske
Osmanthus heterophyllus ’Goshiki’ – doftbuske – kanske kommer den blomma någon gång men jag valde den för bladverkets skull

När trädgårdstankarna styr

Ja då ser jag till att hitta en lösning på huset så det blir genomförbart. Grannen har 1 vecka till att kunna överklaga avloppsansökan som kommunen godkänt. Om han låter bli att överklaga – ja då kan jag köra vidare med trädgårdstankarna. Annars får jag kanske plantera de där tankarna nån annanstans. Magnolian med de enormt stora bladen är i vart fall planterad i en kruka och jag har en tänkt kommande plats till den.

Trädgårdstankarna, Magnolia macrophylla - storblading magnolia
Magnolia macrophylla – storblading magnolia – har gigantiska blad och i trädgårdstankarna vet jag var den skall stå

En vän sa när vi pratade om det – jamen allt jobb du gjort… Jovisst men det är trots allt värdsligt och det kan ju dyka upp något ännu bättre – eller hur! Men i tanken jobbar jag vidare med en lösning här där jag börjat. Nya växter blir planterade som ett gäng små rododendron i en rododendronbarnkammare. Där ryms mycket nyupptäckt och ovanligt och självklart en del som är knappt härdiga…

Trädgårdstankarna - barnkammaren för rododendron
barnkammaren för rododendron – här finns flera nya eller relativt nya arter och flera som egentligen är ett experiment. R falconeri till exempel.

En sista tanke som uppfyller trädgårdstankarna

Jag kan flytta huset en del och bygga annorlunda. Det blir inte som jag tänkte men hur ofta är inte livet så? Och oftast brukar jag tänka sen – det här blev ju bra, faktiskt till och med bättre. Så en reservplan finns… För mig är det viktigt att hålla hela förhållningssättet lösningsorienterat annars är det lätt att drunkna i om, men, varför – problem helt enkelt… Och jag tror på trädgården – har hittat lite fler skägglösa iris som jag önskar mig 🙂

Iris sibirica 'Black Joker'
Iris sibirica ’Black Joker’ blommade hos mig första gången 2020

Det är snart tredje advent och det känns overkligt efter en lång varm höst och en nästan lika varm december hittills. Blåbärsriset jag såg i skogen börjar på en del ställen ha saftspända knoppar och ser ut att vilja slå ut. Det behövs en temperatursänkning som signalerar vila till allt växande därute…

Länkar till Trädgårdsfägring! Mer om mina örtartade irisar kan du läsa HÄR.

Önskar oss en fin Tredje advent!

23 Kommentarer

 1. Lisbeths Haveblog den 12 december, 2020 kl 09:08

  Det er sandelig store tanker, du gør dig. Jeg imponeres – og er spændt på, hvad der sker med haven og grannen og huset.
  Held og lykke med det. Lisbeth

  • Carina den 12 december, 2020 kl 13:51

   Tack Lisbeth!

   Ja en oberäknelig granne som ska bråka om allt – det blir en övning i att kunna distansera mig själv. Men för måendet så behöver jag ha en strategi – då kan jag må bra trots allt.

   Ha et gott! Catina

 2. Marie den 12 december, 2020 kl 09:31

  Forhåbentligt når du snart til en afklaring på dine husovervejelser, for den slags spekulationer er utroligt stressende. Hvis du ender med at vælge at flytte, er jeg ikke et sekund i tvivl om, at du omgående går i gang med at realisere de visioner, som du uvægerligt vil få allerede første gang, du ser din nye have.

  • Carina den 12 december, 2020 kl 13:53

   Tack Marie!

   Jag tror du har helt rätt. Jag har alltid kunnat landa rätt fort och se det positiva i det som blev. Brukar inte ångra beslut jag tagit. Jag kan känna och minnas känslorna jag hade då och vara trygg i att jag fattade det beslut jag mäktade med där och då. Visionerna är avgörande – får jag inga om jag tittar på ett hus eller tomt då är det ju dött 🙂

   Ha det gott! Carina

 3. Marika den 12 december, 2020 kl 11:45

  Hej Carina!
  Tråkigt att du har en granne som verkar villa stoppa ditt bygge. Det skall vara ett kul projekt, inte en massa problem med överklaganden och annat.
  Hoppas att det löser sig, på bästa sätt.
  Ha en fin tredje Advent!
  Kram, Marika

  • Carina den 12 december, 2020 kl 13:56

   Hej Marika!

   Eller hur! Han har kostat mig onödigt mycket pengar rent konkret och tid. Det lustiga, not, i kråksången är att han är grannen i byn som går runt och pratar om vikten av grannsämja…. Han verkar inte förstå att alla mail och skrivelser han gör i olika sammanhang får jag del av i samband med att beslut fattas. Det är en hopplös sörja av osanningar, spekulationer och brist på saklighet.

   Kram, Carina

 4. Villroses hage den 12 december, 2020 kl 12:43

  Mye tankevirksomhet! Vet litt om det der, for jeg har alltid mange planer, ønsker og muligheter i hodet, og følger intenst med på salsannonser. kanskje dukker drømmehuset/hagen opp nærmere sjøen, og man slår til? Vet at jeg er i stand til å bryte opp og legge alt bak meg, for det har jeg gjort før.
  Flotte planter du viser. Blanding av lønn og agnbøk liker jeg! ’Black Joker’ er fantastisk. Den skaffet jeg meg i fjor 🙂
  Ønsker deg all lykke til med planene! Håper det går din vei!
  /Irene

  • Carina den 12 december, 2020 kl 13:58

   Tack Irene! På något sätt kommer det gå vägen även om det inte blir den tänkta vägen… Tänker att vi är rätt lika när jag läser din kommentar 🙂 Hittar du avenbokslönn så satsa på den. Den är väldigt fin i sin enkelhet. Blir inte jättelik heller.

   Ha det gott! Carina

 5. Sabelhagens olivlund Maria den 12 december, 2020 kl 18:53

  Hej Carina.
  Mysigt att kika in till dig. Jag har inte hunnit läsa i kapp, utan bara läst detta inlägg. Förstår att saker kanske är på gång.
  Önskar dig en fin 3:e advent
  Kram Maria

  • Carina den 13 december, 2020 kl 08:17

   Hej Maria och Tack!

   Jag hoppas ni också har en fin 3:e advent och att julgranen blivit fin.

   Kram, Carina

 6. Villa Ryttarängen den 12 december, 2020 kl 19:50

  Åhh så trist med jobbiga grannar. Vi har nyligen fått en ny granne som bråkar och är trist på många sätt. Önskar dig lycka till med allt. Kraaam Pia

  • Carina den 13 december, 2020 kl 08:19

   Ja faktiskt! Om allt går i lås så kommer han inte besvära direkt. Jag bor på ett berg och han nedanför. Kanske är det det som stör honom. Tråkigt att ni fått en ny och besvärlig granne…

   Kram, Carina

 7. Anita den 13 december, 2020 kl 10:17

  Så tråkigt att läsa att du har problem med överklaganden. Då får vi hålla tummarna för att veckan går utan att någon överklagan skickas in och att allt kanske till slut ordnar sig. Skönt ändå att du försöker fokusera på det positiva och hitta lösningar. Men visst tar det energi.

  Håller tummarna för dig och önskar att du får en fin lucia och tredje advent!
  Kram Anita

  • Carina den 14 december, 2020 kl 13:47

   Tack Anita! Det tar en hel del energi men jag väljer att inte drunkna i det. Det vore ännu tristare om någon annan som inte ens är medveten om det lyckas dra ner mig i skiten 🙂 Men jag är tacksam för tummarna!! Jag hoppas han inser att det krävs något substantiellt för att Länsstyrelsen ska gå på hans linje och inte miljönämndens. Hittills har han skrivit svamliga inlagor. Jag kan tycka synd om honom – han vill verka smart och påläst men det blir bara så dumt…

   Kram, Carina

 8. Birgitta den 13 december, 2020 kl 18:51

  Carina, Du tålmodiga!
  Vet att en överklagande granne kan fördröja ditt projekt trots att kommunen gett sitt tillstånd? Ge dig inte, skriver jag som en gång fått gå ända till kammarrätten på grund av en gnällig granne. Just kammarrätten upplevde vi som betydligt mer både kunnig och påläst än de i kommunen och länsstyrelsen . Det är snart 40 år sedan så instanserna har säkerligen bytt namn.
  Lycka till!
  Birgitta

  • Carina den 14 december, 2020 kl 13:49

   Tack Birgittta – det var en fin komplimang. Och med tiden så har jag insett att jag har en hel del tålamod, det trodde jag inte förr.. Jag tror kammarrätten är professionell. Jag hoppas han stannar innan och inser att om han förlorar så får han ta kostnaderna… Jag börjar få ont om tid. Behöver ha alla lån placerade och allt klart innan jag fyller 60.

   Tack igen! Carina

 9. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 14 december, 2020 kl 11:48

  Vad tråkigt med en granne som sätter käppar i hjulet hoppas att det reder ut sig.Jag delar ditt gillande av din fina Goshiki buske den skulle jag bra gärna vilja ha i min trädgård. så vacker.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 14 december, 2020 kl 13:50

   ’Goshiki’ är jättefin! Först var jag orolig att den inte skulle klara sig här men har nu bott hos mig ett antal säsonger. Däremot får jag fortfarande kommentarer – människor som ska förklara för mig att det är en järnek jag har 🙂

   Ha det gott! Carina

 10. Ulrika den 14 december, 2020 kl 19:54

  Hej Carina,

  Trist med din bråkiga granne. Mycket av glädjen man känner för de drömmar man har försvinner ju om någon försöker hindra dem (trots att man fått okej av kommunen etc.) Har ju förstått att du verkligen kämpar och sliter för att skapa en plats att trivas på.
  Tur att du har din trädgård att fokusera på när det blir för mycket av grannar, husbygge/flytt och kostnader som det för med sig. Hoppas det löser sig!

  Kram, Ulrika

  • Carina den 18 december, 2020 kl 11:49

   Hej Ulrika!

   Eller hur… men om allt går igenom och i lås så småningom så tänker jag på hur jag kan sitta på mitt berg och bokstavligen titta ner på honom. Och hoppas att han mår riktigt dåligt i sitt grannsämjehjärta.. Det är nämligen bara han här som pratar om vikten av grannsämja – vi andra gör 🙂

   Kram, Carina

 11. Ätliga trädgården den 18 december, 2020 kl 10:50

  Du menar inte att en sur granne skulle ha mage att kunna sätta käppar i hjulet efter allt…!!! Vilken terror att leva i denna ovisshet och inte riktigt kunna gotta ner sig helhjärtat i ett projekt. Jag hade inte klarat det, men du verkar hittat ett förhållningssätt. Jag håller tummar och tår. Scrollar tillbaka för att se när du gjorde inlägget och konstaterar att sista dagen för överklagande är idag. Jag har sån respekt och beundran för människor som kämpar och sliter, följer sin dröm och skapar sin framtid.
  Lycka till och låt oss fortsätta veta hur det går.
  Önskar dig fina helger
  Kram
  /Anette

  • Carina den 18 december, 2020 kl 11:47

   Å jo… ..som han gjort genom hela lantmäteriet vilket i slutändan kostade mig ca 60′ extra 🙁 Och jovisst överklagade han i sista dagen. Just nu far tankarna men jag är lugn i att någon lösning kommer jag hitta. Men trädgårdsjobb känns inte så kul just nu 🙂

   Kram, Carina

 12. Anni den 12 januari, 2021 kl 12:44

  Men vad folk ska ha åsikter och lägga sig i! Nu har det gått nästan en månad sedan du skrev så det kanske står mer i nyare inlägg men jag får ju spader på paragrafryttare som bara skriver för skrivandets skull. Jag har tagit del av liknande skrivelser när vi städat ur fasters två fastigheter och förstå varför grannarna kallade hennes man ”arga gubben”.
  Hoppas att överklagandet slås ned och att planerna kan fortsätta, TUR att du har trädgården att finna kraft ur!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.