Oslo botanisk hage - oldemorshave

Oslo botanisk hage en liten pärla

Oslo botanisk hage är lätt att ta sig till, jag brukar ta tunnelbanan till Töyen och sen gå ca 5 min. Min dotter, som är anledningen till att jag är i Oslo allt som oftast, bor i lägenhet och jag behöver ut som omväxling. Ingen kamera med den här gången, bara mobilen.

Här har jag fått inspiration att odla Berkheya, tistelaster, liksom ett doftande try, Lonicera mackii ’Kristall’. Och jag har upptäckt att hagtornssläktet, Crataegus, innehåller vackra små träd. Plus en hel del till…

Oslo botanisk hage har etablerats runt en gammal gård, Tøyen hovedgård, och den började anläggas 1814 vilket syns på många av träden. Det finns många fina avdelningar men jag går oftast till fjällträdgården och oldemors hage. I den sista har man samlat perenner från äldre trädgårdar främst sydöst om Oslo. Och den är magnifik nu i augusti med flox, prästkragar, rudbeckior och olika astrar. Det enda jag inte tycker är fint är materialet man använder när man binder upp – vita snören och för höga käppar som syns men det är bara en detalj. Du kan läsa mer om trädgården här.

Jag samlar inspiration

Jag tittar på hur den lilla spetsmössan bildar fin kant mot gången och hur Hydrastis canadensis bildar en spännande spetsgardin mot gräsmattan bakom. Det är för övrigt en växt jag aldrig sett tidigare. När jag sen kommer till dammen förstår jag varför min sammetshortensia inte trivs. Och den håriga kryddbusken är jättestor – min står nog för skuggigt. Tips på fler växter får jag också. Det är sirliga astrar som jag alltid är glad i liksom tistlar i olika former. Det finns mycket inspiration både kring växter att skaffa och hur jag kan jobba med former och ljus. Sen gick jag en runda bland magnifika tallar med långa barr… Jag vill nog inte veta hur gamla de är men jag vet att mina kanske är fem år.

Och nånstans under besöket passerar jag caféet för norsk lunch. Det är en så härlig miljö att landa i. Och nu har jag funderat ut vad fyllningen i kardemummabullarna består av – kardemumma såklart, mandelmassa och syrligt äpplemos, det är min gissning.

Önskar dig en härlig ny vecka!

24 Kommentarer

 1. Marit den 11 augusti, 2019 kl 20:27

  Heldige deg som kan ta deg en tur i Botanisk hage rett som det er. Jeg har kun vært der en gang, og det var på våren. Det er så fint der og det er mye å se på uansett årstid.
  Hydrangea aspera er så fin. Den trives dessverre ikke her.

  Klem, Marit

  • Carina den 12 augusti, 2019 kl 15:48

   Tack Marit! Jo jag känner mig lyckligt lottad. Min sammetshortensia trivs inte heller men nu tänker jag att den ska flyttas till ett fuktigare ställe. De har mängder av träd och flera har fått fascinerande former så egentligen bör jag ge mig dit en vinterdag också 🙂

   Kram, Carina

 2. Villroses hage den 11 augusti, 2019 kl 23:18

  Så gøy at du har vært i botanisk hage igjen! Var på en tur med noen damer + Cava i vår under Magnoliablomstringen.
  Jeg bor 3 mil sørvest for Oslo. En gang kan di besøke meg 🙂

  • Carina den 12 augusti, 2019 kl 15:50

   Det lät ju som en fantastisk idé med sällskap och Cava. Tycker om trädgårdar där man får vistas med pick-nick och filt. Det ska jag komma ihåg 🙂 Har besökt Marit flera gånger och det är alltid kul att träffa andra trädgårdsmänniskor.

   Kram, Carina

 3. Karsten F den 11 augusti, 2019 kl 23:46

  Hej Carina

  Så bra – ännu en botanisk trädgård att besöka

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 12 augusti, 2019 kl 15:51

   Hej Karsten!

   Kan varmt rekkommendera den 🙂

   Tack detsamma! Carina

 4. Lisbeth Klastrup den 12 augusti, 2019 kl 06:48

  Det ser ud til at være en spændende have at besøge.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 12 augusti, 2019 kl 15:52

   Den är väldigt fin och nära Munch museet om man vill vara kulturell också 😉

   Ha det gott! Carina

 5. Marie den 12 augusti, 2019 kl 07:43

  Det har tydeligvis været et besøg med masser af inspiration. Godt at der findes den slags offentlige anlæg.

  • Carina den 12 augusti, 2019 kl 15:52

   Jo det är en väldigt vacker trädgård och jag har varit där många gånger. Den är dessutom välskött 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 12 augusti, 2019 kl 08:49

  Hej Carina!
  Vilket härligt besök, ser fint ut där. Alltid trevligt att se växter i sin rätta miljö. Har hittat några favoriter bland dina bilder , pärlemorrönnen och sammetshortensian. Förresten fick jag tag på frön till tistelastern ,Hade spanat in plantor i Visby men företaget fanns inte längre.
  Hoppas jag lyckas med sådderna.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 12 augusti, 2019 kl 15:55

   Hej Marika!

   Å vad roligt! Har för mig de grodde snällt och väldigt bra redan samma vår., kollade och jag sådde fröna 8 februari och de började gro 22 mars. Jag gillade också rönnen, bären är lysande vinröda utan några gula toner alls 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Gunilla Teckenberg den 12 augusti, 2019 kl 13:19

  Ja, en välskött botanisk trädgård är som en vitamininjektion. det ser jättetrevligt ut. Numera kommer jag inte iväg så långt, ålderns spelar nog in och bekvämligheten också men när jag ser dina bilder och läser din vackra text så känner jag hur trevligt och inspirerande det skulle vara med ett sådant besök. Jag har inte ens varit i Göteborgs Botan, skämskudde fram.

  Kram!

  • Carina den 12 augusti, 2019 kl 15:57

   Mmm känner igen det där… Jag blir mer och mer hemkär 🙂 Tycker inte man behöver nån skämskudde. Jag åker förbi botan när jag är i Göteborg ibland eller till den i Oslo när jag behöver ut. Hade nog inte planerat in besök om jag bott längre bort.

   Kram, Carina

 8. Anni den 12 augusti, 2019 kl 14:25

  Åh så mycket snyggt och vilken rejäl färgprakt i några av rabatterna! Tänk att du lyckades förmedla allt det vackra med mobilbilder, jag tycker ofta att de bara blir en enda pixlig röra. Nu har jag fått ett nytt ställe att besöka när jag kommer till Oslo nästa gång, tack för det! Och njut av dina turer på byn.
  Kram igen, Anni

  • Carina den 12 augusti, 2019 kl 16:01

   Tack Anni!

   Jo jag njuter… ..jag var nog den enda som stog ute i regnet med en glass och tittade på folk som passerade med sina paraplyn i lördags. Jag hittade en rejäl markis att stå under.

   Kan det bero på telefonen? jag har märkt att den presterar väldigt olika beroende på ljus så nu försöker jag hitta vinklar där ljuset är starkt och bra – då blir bilderna krispigare.

   Kram, Carina

 9. Helene; Trädgård i Torslanda den 12 augusti, 2019 kl 18:57

  En fin botanisk trädgård är verkligen en fröjd. Särskilt när det är ungefär samma förutsättningar som hemma, så att man kan relatera sin egen trädgård till det man ser. trots att jag varit i Oslo många gånger har det aldrig funnits tid till ett besök, eller så har det varit fel årstid. Mobilbilderna fungerar alldeles utmärkt, och så enkelt det är.
  Ha det gott
  Helene

  • Carina den 13 augusti, 2019 kl 06:58

   Tack Helene!
   Det är en fröjd och en underbar miljö och så skönt att ha möjlighet att ta sig till sådana platser 🙂 Ofta är det väl så när man besöker städer – det finns så mycket att välja på. Jag är väl tekniskt på besök när jag är där men åker till trädgården för att vila sinnena. Och visserligen varvar jag att gå på stan men det känns inte som jag behöver nåt direkt 🙂

   Tack detsamma! Carina

 10. Elna Slot den 12 augusti, 2019 kl 21:49

  Jeg holder også meget af Oslos botaniske have. Der er så hyggeligt med de store træer og de smukke gamle bygninger. Kommer man til Oslo, må man ikke snyde sig selv for en tur i den botaniske have.

  Hilsen Elna

  • Carina den 13 augusti, 2019 kl 06:59

   En rekommendation jag gärna instämmer i 🙂 Det finns många och vackra träd i Göteborgs botan också men i Oslo är det flera som lagt sig ner och växt i underliga och spännande former.

   Tack detsamma! Carina

 11. Anja Hill den 13 augusti, 2019 kl 06:55

  Tack för en fin visning! och inspirerande läsning. Det är ju därför vi bloggar för att dokumentera för oss själva och för att inspirera andra!
  Jag hade själv den där stora kryddbusken fram till 2013….
  Blodssrilla har jag nog inte heller sett irl. Ser riktigt spännande ut.
  Ha en fin vecka!
  /Anja

  • Carina den 13 augusti, 2019 kl 07:00

   Tack Anja!

   Tittade noggrannare nu på morgonen och det verkar som skylten för blodstilla jag fotade stog i fel växt. Kan ju förklara varför jag tyckte den var mer lik en Ligularia i bladverket fast en med vita blommor. Får kolla nästa gång 🙂

 12. Lisbeths Haveblog den 13 augusti, 2019 kl 17:40

  Det er herligt med ny inspiration, og det er fine ting, du viser. Hydrastis canadensis studsede jeg også over – den ser rigtig fin ud med det transparente udtryk. Jeg har Googlet den og den er vist ikke almindelig, så vi er nok undskyldte for ikke at kende den 🙂
  /Lisbeth

 13. Anne den 13 augusti, 2019 kl 22:43

  Dette er nesten som å komme hjem. Deilig! Anne

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.