Solsidan Klotlönnen, Acer platanoides 'Globosum'

Färgerna som minner om en ny säsong

Färgerna – de varma som finns i de nyutslagna bladen men som ändå minner om en säsong som ska komma. Jag funderar – brukar de nyutslagna bladen under sommaren ha så många icke-gröna färger? Det känns inte så… Till och med de bruna, eller ska vi säga cognacsbruna som ju låter liite finare, lite bättre för många, finns där. Nu har jag alltid älskat brunt och grått. Och jag är till och med lite sur för efter att inredningsbranschen snott mina gråtoner sen några år…

Det grå fick ett litet uttryck i förra inlägget med vita och gröna blad. Då sparade jag de varma och sköna nyanserna till nu… Och jag var sannolikt inspirerad när jag svängde om två fina plantskolor för plötsligt fick nya solhattar följa mig hem… Men så fick jag nya råd om planteringen av dem men om det kan jag återomma.

Färgerna - Heuchera 'Paprika' - alunrot
Färgerna börjar på den häftiga sidan – Heuchera ’Paprika’ – alunrot
Färgerna - Koelruetia paniculata, kinesträd
Färgerna – Koelruetia paniculata, kinesträd

Kombinationerna och möjligheterna är så många… Kinesträdet frös ner, jag var besviken men nu ser jag möjligheterna. Nytillväxt som svävar en till två meter över alunrotens paprikatoner med ett grönt bälte emellan och röda bladskaft som håller ihop taket och golvet…

Färgerna – brunt räcker för mig

Men kanske är du en av de som föredrar cognacsbrunt.. Oavsett så är indument och toment hos rododendron så vackert. Färgerna varierar och de kan variera inte bara mellan buskar utan gå från ett grått till ett brunt stadie precis som ett långsamt teaterstycke.

Rhododendron Yakushimanum-grp 'Teddy Bear'
Rhododendron Yakushimanum-grp ’Teddy Bear’ – cognacsbrunt, nallebrunt eller bara brunt – vackert är det

Färgerna hos min lönn

Lönnen, Acer truncatum nästan bestämt, är en frösådd från frön jag plockade längs flodpromenaden i Tianjin, Kina. Sådda hösten 2015 så börjar de utvecklas till små träd och har klarat vintern på friland ett par år. Bladen är mörkt gröna, blanka och lite vridna ser nästan ut som spetsar. Men se på de nya bladen… ..tittar i SKUD och för en gångs skull ett svenskt namn jag gillar – kinesisk spetslönn. Fast vi menar nog olika med spets – kanske.

Acer truncatum - kinesisk spetslönn
Acer truncatum – kinesisk spetslönn

Skrivpaus och trädgårdsinspiration

Kanske var det bra med en skrivpaus som ägnats åt reflekterande. Orden hittade hem igen. Nu är frågan om jag ska vänta på lusten att bildredigera eller om jag ’bara’ ska ta tag i det. Men först ska jag avsluta den här veckans kattvaktande i Oslo.

Mer trädgårdsläsning, inspiration, favoriter – allt du kan tänkas vilja läsa om det finns här på Trädgårdsfägring.

…och nu hoppas jag det har regnat och att det kommer än mer regn i helgen!

16 Kommentarer

 1. Marit den 8 augusti, 2019 kl 19:12

  Ja, nå begynner fargene å endres, og jeg ser hvem vei det går 🙁
  Den Heuchera ’Paprika’ var veldig fin. Jeg liker så godt de med rosa blader 🙂
  Den Acer truncatum, er det en sånn jeg har fått av deg? Den ligner veldig i bladene. Den er så fin!

  Klem, Marit

  • Carina den 8 augusti, 2019 kl 20:02

   Det kommer jag inte ihåg men har den inte en etikett? Men det kan det gott vara. Jag brukar ha det i alla krukorna 🙂 Paprika är mer orange än rosa även om den kanske ser rödrosa ut i bild.

   Kram, Carina

 2. Marika den 8 augusti, 2019 kl 22:13

  Hej Carina!
  Härliga färger på dina lönnar, köpte en Japansk gyllenlönn, Acer shirasawanum Aureum, tycker den påminner lite i färg.
  Alunroten är speciell, har en liknande men kanske lite mer bronsfärgade blad. Så trevliga och i år är de extra fina, förutom en som ser ut att må dåligt. Lite märkligt då grannen som har samma förutsättningar mår bra. Ser fram emot ditt tips om hur man får solhattarna att trivas. I och för sig ser de ut att må bra, har t.o.m lyckats så egna, det skall jag prova igen.
  Ha en härlig helg /Marika

  • Carina den 9 augusti, 2019 kl 07:20

   Å Marika den kommer du älska, eller åtminstone så älskar jag mina 🙂 Jag har upplevt samma med alunrötter – samma sort, planterade jämte varann och en eller flera bara vissnar. Jag ska börja, som ett test, att spola av all den där torvjorden de kommer planterade i. Så får de börja om med mindre näring och en mer väldränerad jord. Det verkar nämligen som de ruttnar. Har också frösådd av den vanliga arten purpurea och de är såå tacksamma. Nu efter några år börjar variationen dessutom visa sig 🙂

   Tack detsamma! Carina

 3. Marie den 9 augusti, 2019 kl 07:08

  Smukke billeder. Høstfarverne er ved at være der, og græsserne fylder mere og mere.

  • Carina den 9 augusti, 2019 kl 07:20

   Tack Marie! Ja nu börjar en vacker och lugn tid. Älskar den för jag får alltid så mycket gjort och planterat på hösten 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Karsten F den 9 augusti, 2019 kl 08:24

  Hej Carina

  Alla årstider har sina fantastiska sidor – Super färger du visar!
  Heuchera går det nog att få i alla nyanser – utom blå tänker jag:)

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 9 augusti, 2019 kl 17:02

   Hej Karsten!

   Så är det 🙂 Visst är de läckra och idag gick jag en i Oslo Botaniska trädgård en lång stund och tittade på alla fina färger här och nu. Hittade en rönn med vinröda bär 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 9 augusti, 2019 kl 11:53

  Hej Carina
  Du har et godt øje for detaljer, og det er fine farver, du fokuserer på 🙂
  Kinesertræet over alunroden må være smukt. Fotoet af træet er yndigt.
  Tak i lige måde – vi har endelig fået regn i den sidste uge, og der kommer vist 10 mm mere i nat.
  Kattvakt i OSLO???
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 9 augusti, 2019 kl 17:04

   Hej Lisbeh!

   Tack 🙂 Tycker om och blir lite extra nöjd när jag får till detaljerna för ofta är det det där lilla som gör skillnaden. Jo faktiskt i Oslo. Min dotter bor där och den här gången valde jag att vara i Oslo istllet fär att ta ner katten.

   Tack detsamma! Carina

 6. Elna Slot den 9 augusti, 2019 kl 20:49

  Det er en smuk, løn, du viser, og det er sjovt., at du har den fra frø, som du selv har taget med hjem fra Kina. Det er altid spændende, når planter har en historie.
  God weekend!

  Hilsen Elna

  • Carina den 10 augusti, 2019 kl 08:54

   Tack Elna!
   Javisst är det en speciell känsla och lönnen är dessutom vacker 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Rost och rädisor den 10 augusti, 2019 kl 18:17

  Fin reflektion över färger och jag gillar också skalan. Mäktigt med semesterfrön som gror till vackert träd.
  Ha det så gott i grannlandet!
  /Anette

  • Carina den 11 augusti, 2019 kl 07:43

   Tack Anette!
   Nu börjar jag längta hem eller bli rastlös. En vecka i lägenhet är bra ibland – att bli uttråkad är bra. Nu är jag sugen på att gräva och rensa 🙂 Ja de där växterna som följt med mig via frön är extra roliga 🙂 Ginkgo plantorna från samma resa har blivit ännu finare efter jag satte dem i större krukor i somras.

   Kram, Carina

 8. Anni den 12 augusti, 2019 kl 14:20

  Sitter här och fnissar lite över att du gillar brunt och grått, två färger som jag absolut inte gillar. Jo, brunt som i trä och läder, men inte annars.
  Imponeras väldigt av din frösådd från Kina – vilken speciell känsla det måste vara att de fröna grott och plantorna växer. Dessutom till något så vackert!
  Alunroten är verkligen en favorit, alla olika färgställningar och mönster den har i sina blad och samtidigt är den inte skrikig på något sätt. Kan ana hur vackert det är hos dig med kinesträdet i kombo med alunroten. En ren delikatess 🙂
  Kram, Anni

  • Carina den 12 augusti, 2019 kl 16:06

   Haha – ja det syns kanske inte så mycket i trädgården men inte gillar jag det som en lugn bas att sen matcha annat med. Fast jag har ju alltid älskat sten och berg och runt mig är det grått och så vinterns fröställningar som ofta är bruna…

   Tack – ja nu ska jag hitta ett bra ställe att slutgiltigt plantera de där två tillsammans på. Och det är en härlig känsla att ett frö väljer att gro och sen har jag ett minne, en känsla av från när jag var där 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.