Doftande dröm i månskensgult

Doftande växter jag vill odla tillsammans

Doftande kaprifol känner de flesta till men jag var helt oförberedd på att släktet innehåll buskar. En aha-upplevelse för snart ett år sedan en tidig, gråmulen vårvinterdag. Jag var i Göteborgs botaniska trädgård och där i ögonvrån fick jag se en buske odlad mot en byggnad. Översållad av vita blommor på nästan nakna grenar i slutet av mars… ..och som de doftade. Det är fördelen med botaniska trädgårdar – det är lätt att hitta namnen. Busken hette apriltry, Lonicera x purpusii, och hamnade direkt på önskelistan. Nu är väl en bra tid att fundera på framtiden och kommande projekt…

I slutet av sommaren var jag hos Egnérs växter och hittade ett litet apriltry. Det har jag planterat i kruka och ska förhoppningsvis kunna plantera det ute i ett väldigt skyddat läge när det blivit lite större. Det är inte en plantskola i egentlig mening med öppettider utan en webbutik och där man kan avtala besök med ägaren. Men det finns många sorters riktigt ovanliga växter.

Några månader senare var jag i Oslos botaniska trädgård och även där blommade en buske med underbart vita blommor och visst doftade de. Den här gången var det lätt att förstå släktet men vilken art? Ingen jag frågade visste med hänvisning till – bara säsongsarbetare. Men, de har en lista över alla, de flesta växter de odlar på sin hemsida. Busken hette koreatry, Lonicera mackii, hade ett vackert växtsätt och fina mörkt gröna blad. Blommorna lyste i skuggan under ett större träd.. Den här var enklare att hitta och ett litet exemplar av en namnsort ’Kristall’ satte jag ut i somras.

Doftande - Lonicera mackii

Doftande månskensdröm

Redan när jag såg apriltryt tidigare så landade en bild på näthinnan. En doftande plantering i vitt och månskensgult där solens strålar silas genom högre träd. Lätt, luftigt, som sagt doftande och med sagokänsla… Hjärnan hade redan på våren gått igång på vad som kan odlas där och att hitta ett try till som kunde bära den doftande stafettpinnen vidare var kul. Känslan sammanfattas av den här bilden jag tog i Göteborgs botaniska i början av maj 2017.

Rhododendron keiskei och Corylopsis spicata

Rh. keiskei och Corylopsis spicata

 

Erythronium 'Pagoda'

Erythronium ’Pagoda’

Corylopsis hade jag redan tänkt i planteringen och lägre ljust gula rhododendron har jag också. Den ljust gula hundtanden, Erythronium ’Pagoda’ och ormbunkar i skirt grönt tänker jag mig. Och sen något som bär doftande blommor under sensommar och höst… Så här gillar jag att gå och fundera.

Hur får du idéer till nya planteringar?

 

19 Kommentarer

 1. Gunilla Teckenberg den 1 januari, 2018 kl 11:55

  Till exempel från din blogg Carina, som svar på din fråga. Tack för denna utomordentliga introduktion till doftande växter som var helt nya för mig. Jag vill också satsa mera på dofter framöver, det är en egenskap som jag inte premierat särskilt mycket, skall ändra på det för det är underbart när dofterna smyger sig fram i trädgården på kvällen.

  Kram och God Fortsättning!

  • Carina den 2 januari, 2018 kl 11:08

   Oj, kul Gunilla! 🙂 Jag blev helt förälskad i det där apriltryt, det är inte ofta jag bekvämar mig med att krukodla något för att det ska klara sig. Vet inte om det är ålder och erfarenhet eller ’bara’ silveraxet som fått mig att inse – det är härligt med doft i trädgården. Tänk när liljorna börjar i juli.

   Kram, Carina

 2. Marit Sønstebø den 1 januari, 2018 kl 12:43

  Wow! Så mye fint du viser! Lysegult er en vakker farge som jeg også liker. Ting som dufter har jeg også fått øynene opp for, eller skal jeg si nesen 😉

  Jeg har kun en kaprifol, og de vil jeg ha flere av. Nydelig den ’Kristall’ !

  Godt nytt år, Carina!

  Klem, Marit

  • Carina den 2 januari, 2018 kl 11:11

   Tack Marit! Visst är det lite konstigt det där med doftande växter i trädgården. Jag har ju i alla år sökt mig ut i naturen för smörbollarnas, Trollius, doft liksom liljekonvaljer och annat. Så självklart ska jag väl försöka ha det i trädgården också. Att mötas av doft likaväl som små vårtecken mellan parkeringen och ingången till exempel.

   God fortsättning! Kram, Carina

 3. Karsten F den 1 januari, 2018 kl 13:28

  Hej Carina

  Doftande växter är fantastiskt, om man bara har platser i trädgården som är mera doftfria – du vet, när man vil njuta ett glas Barolo.
  Kul med dessa kaprifol sorter du har hittad – bra inspiration! Och det är just så jag får min inspiration, vanligvis! Men ibland råder slumpen, plantmarknader kan ge oväntad inspiration

  Gott nytt år!

  • Carina den 2 januari, 2018 kl 11:15

   Har aldrig upplevt problemet varken med Barolo eller något annat vin eller god whisky för den delen 🙂 Jag brukar känna doften av dem trots omgivningen. 1+1 blir ibland mer…

   Det var lite spännande att plötligt se buskarna i Lonicera. Jag har ju hållt på med växter och trädgård hela livet och så inom ett och samma år så hittar jag två underbara representanter.

   God fortsättning! Carina

 4. lisbeth den 1 januari, 2018 kl 15:18

  Det var fine buske du har fundet der. Held og lykke med dem.
  Godt nytår
  Lisbeth

  • Carina den 2 januari, 2018 kl 11:16

   Tack Lisbeth! Hoppas bara de ska etablera sig och växa till snabbt så jag får blomning och doft 🙂

   God fortsättning på det nya året! Carina

 5. Charlotta den 1 januari, 2018 kl 16:19

  Att titta runt på fina trädgårdsbloggar är alltid inspirerande och någonstans ligger alla intryck och mognar för att kanske bli en idé i den egna trädgården så småningom.
  De doftande try-buskarna måste jag kolla upp och se om de är härdiga hos mig. Vilka skönheter!
  Önskar dig ett gott nytt trädgårdsår!

  • Carina den 2 januari, 2018 kl 17:48

   Det där att inspirationen ligger och mognar och att en del här och en del från där blir en fin helhet till slut – det är klockrent.

   Kolla för de var verkligen vackra. Den i Oslo var en stor och knotig gammal buske 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Linda den 1 januari, 2018 kl 19:46

  Ja, try. Kan det vara det jag såg i en blomsteraffär för ett par år sedan? Det var en kal gren med alldeles fantastiska rosa blommor. Jag blev alldeles kär, men kände att grenen var lite för dyr. Affären har tyvärr lagt ner, så jag kan inte fråga vad det var.

  Gott Nytt År, Carina! Hoppas att du får ett alldeles fantastiskt blomster år!

  Kram
  Linda

  • Carina den 2 januari, 2018 kl 17:50

   Njae men däremot har jag sett drivna rosenkvitten grenar inne i Göteborg. De är helt ljuvliga men jag har aldrig frågat om priset ens. De har liksom andats svindyr och har snarare funderat på att skaffa egna kvitten att driva grenar från.

   Tack detsamma! Jag tror vi får ett kanonår i trädgården. Kram, Carina

   • Linda den 2 januari, 2018 kl 18:54

    Rosenkvitten och ”andas svindyr”. Det måste vara det jag såg i blomsteraffären 😉

    I går kunde jag inte hålla mig. Jag petade ner fröer till luktärter. Tänker att de kanske blir fina i en kruka i vinterträdgården. Jag tänker i alla fall testa. I kväll har jag sått frö till rödlöken Long Red Florence. Även om det är en tidig rödlök, så hoppas jag att en tidig start ska ge större lökar i landet. Går det så går det – experimentlusta är bland det bästa med odlandet 😀

    Ha en finfin kväll!
    Kram
    Linda

 7. Susie på Stjärnarve... den 1 januari, 2018 kl 20:24

  Åh vilka härliga buskar – dessutom är det ju sådana jag ska i fortsättningen. Inga perenner alltså!
  Den där Erythronium ‘Pagoda’ satt jag 20 stycken av hösten 2016 ute i parken, men jag har inte sett skymten av dom. Förmodligen gillar dom inte kalkhaltig jord och så dåligt med vatten som vi har haft under 2017.
  KRAM och GOTT NYTT ÅR
  Susie

  • Carina den 2 januari, 2018 kl 17:53

   Hundtänder är väldigt tåliga och det finns bara en sak man inte kan göra – plantera i kalkhaltig jord. Annars tål de nästan allting. Doftande buskar är väl ett bra alternativ till ditt fortsatta trädgårdsplanterande då 🙂

   Tack detsamma och god fortsättning! Carina

 8. Kristinas oas den 9 januari, 2018 kl 06:30

  Den planteringen låter som en dröm, tänk så vackert det kommer att bli!
  Jag får idéer lite överallt i från, det är enskilda växter som drar igång tankarna, en bild i en bok eller tidning, besök i en trädgård eller så växer det fram utifrån ett praktiskt behov.
  Kram Kristina

  • Carina den 9 januari, 2018 kl 08:03

   Tänk det tror jag också! Och jag tror det är en plantering jag kommer genomföra… En del idéer har ett bäst-före-datum. Känner igen det där och det är nog så de flesta av oss gör och får inspiration.

   Kram, Carina

 9. Anita den 10 januari, 2018 kl 11:51

  Bloggar ger mig många idéer och inspiration t.ex. ditt inlägg. Dofter är jag svag för och strävar efter att satsa mer på. När jag läste ditt inlägg hämtade jag direkt Zetas katalog för att se om apriltryt fanns där men se det gjorde det inte. Kanske inte ens skulle fungera hos mig. Däremot fanns Lonicera mackii som ska fungera till zon 4. För övrigt måste jag säga att den där bilden som landat på din näthinna låter så ljuvlig.

  Kram Anita

  • Carina den 11 januari, 2018 kl 10:28

   Synd men ganska förståeligt. Det är tyvärr härdighetsangivet till I(II) om jag kommer ihåg rätt. Men i takt med att fler försöker och temperaturerna höjs så kanske det fungerar hos dig. Har inte ni gott av värmen från Östersjön?

   Visst gör den. Många bilder och tankar försvinner men den har levt vidare i nästan ett år. Säkert förstärkt av den ljuva kombon från botan av Corylopsis + Rh. keiskei sammanflätade i varann i kvälljus 🙂

   Jag gillar när jag är i trädgården och det kommer goda doftpuffar.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.