Nya ormbunkar - Athyrium filix-femina 'Victoriae', Majbräknar

Nya ormbunkar är ett måste i lunden

Nya ormbunkar – jag har inget belägg för det, har inte googlat men visst känns ormbunkar som urtidsväxter som likt Magnolior överlevt och överlevt? Hur det sen är med det så tycker jag de gör sig fantastiskt bra i lundens mer eller mindre silade ljus. I början av 10-talet tyckte jag det var lätt att hitta nya och spännande sorter men de sista åren mjae.. Åtminstone ute i handeln. Men i en specialträdgård hittade jag flera roliga… Så det här får handla om ormbunkar. Inser ganska snart att för att hålla det hanterbart får jag börja med några nya – de flesta på A.

Polystichum tsus-simense
Polystichum tsus-simense – ett ormbungsfynd från Göteborgs botaniska trädgård. Men de får materialet från en leverantör utanför så det borde gå att fråga efter den.

När jag köpte min första digitala kamera så skaffade jag också ett makroobjektiv. Och är det något som är kul att fota just nära så är det ormbunkar. Tänk när de vecklar ut sina rullar likt gröna lakritsrullar på våren…

Polystichum braunii - skuggbräken
Polystichum braunii – skuggbräken

Nya ormbunkar – 4  släktenpå A

Majbräknar – Athyrium

…finns många sorter av och i år har jag hittat den gamla ’Victoriae’ som har de mest konstigt växande ’blad’ jag sett. Korsstygn?? Jag har väldigt svårt för korsstygn – det här är nog det närmsta jag kommer…

Athyrium filix-femina 'Victoriae'

Jag har satt en annan sort också, ytterligare en kultivar ’Lady in Red’. Den ska tydligen ha röda bladstjälkar men hittills ter den sig bara klassiskt ormbunksgrön och har knappt fastnat på bild.

Svartbräknar – Asplenium 

..har ett antal selektioner varar flera säkert är samma fast med olika namn. Det är A scolopendrium, hjorttunga, som inte håller sig i skinnet riktigt. Jag har trott att de växer bäst i lite kalkhaltig, tung jord. Men den som jag planterat i en torvbädd har fullständigt exploderat… ..så de nya hamnade i ett torvparti de också.

Nya ormbunkar - Asplenium scolopendrium 'Angustatum'
Asplenium scolopendrium ’Angustatum’

Asplenium scolopendrium ’Angustatum’, ’Undulatum’ eller någon annan? Den är lik min ’Angustatum’ men ändå olik

En bild som visar båda och det jag tyckte var lika är nu ganska olikt… Bra då har jag inte två likadana. Nu liknar den mer och mer ’Kaye’s Lacerated’. Kortare blad som blir bredare och mer flikiga i kanten.

Ormbunkar, ferns - Asplenium scolopendrium 'Kaye's Lacerated'?

Kanske en favorit… Svartbräken, Asplenium trichomanes, växer ack så långsamt men ändå, den blir större.

Asplenium trichomanes

Asplenium trichomanes liten men naggande god

Adiantum heter samma på svenska

är ett läckert släkte och där jag har fallit för de som finns i blomsteraffären många gånger. Det har gått sådär. Bättre med de jag odlar ute. I sommar har jag hittat A pedatum ’Subpumilum’som tydligen är en synonym med A aleuticum ’Subpumilum’ och en jag tror är A venustum. Men det är tydligen så att en liten sort vandrat runt bland trädgårdsamatörer under felaktigt namn. Strunt samma båda är jättefina.

Adiantum pedatum syn. Adiantum aleuticum 'Subpumilum'
Ormbunkar - Adiantum venustum, bergadiantum
Adiantum venustum, bergadiantum

Ett par helt nya

Ett släkte jag aldrig hört om förut men som var väldigt vackert är Arachnioides simplicior, påminner mycket om en typ av bukettgrönt i blomsteraffären. Den variegerade är urläcker. Nu ska den bara överleva också. Den är ett försök att zonknäcka tror jag.

Arachnioides simplicior 'Variegata'

Arachnioides simplicior ’Variegata’ hoppas den klarar sig

Bambubräken – Coniograme

En som klarat sig mot all förmodan är Coniograme japonica, bambubräken, som påminner mycket om en del bräknar i Asplenium. Den har överlevt den sista vintern här – jag är glatt överraskad. Vegeterade sent men börjar te sig ganska bra.

Coniograme japonica, bambubräken

Ekbräken – Gymnocarpium

Tänk den här har jag tittat på i skogen många, många gånger men aldrig tagit med hem. Kanske gör jag ett misstag… ..kan berätta om ett annat jag gjort en annan gång. Jag har planterat den men kommer hålla den under uppsikt. För den är otroligt skir och vacker. Har du någon erfarenhet?

När jag letade efter namnet på den här så hittade jag ett dokument, en avhandling om ormbunkar och odling i Sverige. Kanske kan du också ha glädje av det, du hittar det HÄR

Gymnocarpium dryopteris - ekbräken

Gymnocarpium dryopteris – ekbräken

Summering

Det verkar som man behöver ge sig till mer specialiserade trädgårdar och växtmarknader för att hitta fler spännande sorter. Till exempel har jag inte hittat en enda Woodsia ute i handeln. Har du några bra inköpsställen? Alla mina ormbunkar är samlade HÄR.

Det är fredag och en ny helg närmar sig. Nästa vecka är sommarens ledighet över på riktigt. Förutom torkan eller kanske tack vare den har jag haft en fantastisk sommar. Vädret har varit varmt och ljuvligt och inte lämpat sig för trädgårdsjobb. Jag har gjort massa kortare avstickare och badat ännu mer… Skaffat alldeles för många växter men också planterat dem. Men det är något konstigt! Jag som brukar gilla hösten, älska och välkomna den vill ha mer sommar – det är underligt. Mer om det en annan gång!

Inlägget länkar jag till ’Trädgårdsfägring’.

Ha det gott!

30 Kommentarer

  1. Birgitta den 1 september, 2018 kl 17:44

    Trevligt inlägg. Föll pladask för dina Adiantum. Så fina med de mörka stjälkarna. Här har jag bara Adiantum pedatum men den är skir och vacker den också , men inte har den gillat sommarvädret vi haft lika mycket som jag.
    Ha det gott!
    Birgitta

    • Carina den 1 september, 2018 kl 18:23

      Det är exakt samma här… De lever men sommaren tog styggt på dem efter att de var jättefina i våras. Jag saknar vädret lite – funderar på Grekland i slutet av september 🙂

      Ha det gott! Carina

  2. Gunilla Malmström den 1 september, 2018 kl 18:41

    Åh, vad jag blev sugen på att prova fler ormbunkar efter att ha sett dina bilder. Svartbräken är helt i min smak och lagom stor också. Bästa hälsningar. Gunilla

    • Carina den 2 september, 2018 kl 09:26

      Vad roligt! Tycker jag du ska göra – det är fantastiska växter känner jag. Min svartbräken är nog en frösådd och den har inte kommit igång riktigt. Min förra som jag grävde upp och skulle flytta men tyvärr glömde var betydligt större. Men stor och hög blir den aldrig 🙂

      Ha det gott! Carina

  3. Marie den 1 september, 2018 kl 19:44

    Jeg deler helt din fascination af bregner, som vi kalder dem på dansk. Jeg læste din bregneoversigt med stor interesse. Det må have været et stort stykke arbejde at lave det.

    • Carina den 2 september, 2018 kl 09:25

      Tack Marie!

      Det är enklare än det kanske verkar. Jag har ju alla växter strukturerade i en databas. Så jag väljer ut alla som har etiketten ormbunkar som växttyp och sen gör jag en copy+paste på det. Fungerar bra i åtminstone wordpress att jobba så. Men nu håller jag på och gör om för jag tycker sidan ser lite tråkig ut 🙂

      Ha det gott! Carina

  4. Helene; Trädgård i Torslanda den 1 september, 2018 kl 21:10

    Väldigt snygga bilder. Gillar också ormbunkar och har köpt många de senare åren. Senast köpte jag några nya på Cramers i Hillared. Sedan har jag köpt några i England, i Danmark, på GbgBotan och ibland på lokala plantskolor. Adiantum är läckra och jag vårdar mina ömt, har några olika. Gilllar också Dryopteris i lite olika arter och sorter eftersom de är torktåligare än de flesta andra.
    En helt annan sak Carina – I kommentarsrutan när jag gör min svar här är texten (för mig i alla fall) väldigt liten och dessutom kursiverad. det är svårt att se vad man skriver.
    Ha det fint
    Helene

    • Carina den 2 september, 2018 kl 09:23

      Tack Helene! Tack för tipset om Cramers. Ska kolla vad de har. Tror att både England och Danmark har ett större sortiment än det som finns här. Dryopteris är jättefina de också. Det bara slumpade sig som så att årets inköp var mestadels hamnade under ’A’.

      Vet inte vad det beror på. När jag öppnar min blogg får jag ett stort och rejält kommentarsfält. Däremot upplever jag det du skriver på alla bloggar som inte är wordpressbaserade. Så jag känner igen problemet men har ingen lösning.

      Tack detsamma! Carina

  5. Charlotta den 1 september, 2018 kl 21:54

    Hos mig kommer ormbunkarna naturligt från skogen. Jag vet inte ens vilken sort det är. Stora är de i alla fall… Jag försökte en gång gräva bort en som blivit större än stenen som den tidigare vuxit så fint bredvid, men det gick inte, rotsystemet är enormt. Jag nöjde mig med att klippa ner den och gör så varje år när just den vuxit för mycket. Uppe i skogskanten får de gärna breda ut sig. 🙂
    Ha en fin fortsättning på helgen.

    • Carina den 2 september, 2018 kl 09:15

      Så härligt att bo i en sån miljö 🙂 Synd med rotsystemet, har för mig att strutbräken har ett rejält system och sen sprider sig med utlöpare. Den fick jag begränsa. Men delningen överlevde tuvärr inte flytten.

      Tack detsamma! Carina

  6. Marit den 2 september, 2018 kl 06:20

    Så mange fine bregner du har! Jeg synes de er så fine alle sammen. Her selges det veldig få bregner, og de er nesten ikke å se i et vanlig hagesenter.
    Asplenium scolopendrium husker jeg at vi hadde i blomsterbutikken hvor jeg begynte å jobbe i 1977… 😉
    Jeg syntes de var så vakre, men de trivdes ikke så godt som stueplante husker jeg. Jeg har aldri prøvd å plante de ute her, for jeg har tenkt at de ikke overlever siden de selges som stueplanter. Adianthum har jeg prøvd her, og det gikk bra i noen år. Når jeg jobbet i blomsterbutikken så solgte vi Adianthum og Aracnoides som grønt som ble brukt i buketter. Den Aracnoides ble bare kalt for ”leatherleaf”. Jeg er ikke 100% sikker på at det er den samme, men den ligner veldig. På mitt lokale gartneri selges en bregne som er veldig lik den Gymnocarpium, bare at den har grågrønne blader. Den er utrolig vakker, men jeg har aldri kjøpt den fordi at bregner trives ikke så godt i stuen her 😉

    Flott oversikt!

    Klem, Marit

    • Carina den 2 september, 2018 kl 09:13

      Tack Marit!
      Det är toksvårt att ha ormbunkar inne upplever jag. Att hålla luften så fuktig som de vill ha för att trivas – det glömmer jag 🙂 Jag tror att de där ’leatherleef’ kan vara Arachnoides.. Spännande att se om den överlever vintern. Det kommer bli en riktig zonknäckarutmaning det.
      Jag är bara glad att jag hittade en entusiast som haft en pappa som samlat ormbunkar och som själv hade en del. Nästan alla nya är från samma trädgård. Nån enstaka, 2, har jag köpt i Göteborgs botan i år.

      Kram, Carina

  7. maggans blogg den 2 september, 2018 kl 06:33

    Tack för en bra information om Ormbunkar. Jag gillar dem också men inte så mycket att jag har dem i trädgården däremot så gillar jag att ha dem i kruka inomhus där håller de sig gröna året runt .Jag har tyvärr inga ute i vår trädgård men jag kanske ska ta hem den som finns på vårt torp för där har jag en och den har faktiskt varit fin hela sommaren trots torka men den sitter på ett ställe där det finns fukt i marken.
    Ha det gott/Margareta

    • Carina den 2 september, 2018 kl 09:09

      Haha… där är vi olika 😉 Jag misslyckas alltid med de jag har försökt ha inne. Synd för jag gillar både grönskan och frodigheten. I trädgården växer de mycket bättre hos mig.

      Tack detsamma! Carina

  8. Karsten F den 2 september, 2018 kl 07:31

    Hej Carina

    Så bra en översikt du gjort!
    Vanliga ormbunkar har jag överallt – Men inte de fina du visar:)

    Ha en trevlig söndag

    • Carina den 2 september, 2018 kl 09:08

      Det är inte helt lätt att hitta ett bra sortiment av ormbunkar för trädgården i vanliga handelsträdgårdar. Finns ett par runt mig som har bättre sortiment 🙂

      Tack detsamma! Carina

  9. Marika den 3 september, 2018 kl 13:25

    Hej Carina!
    Så många varianter du har, synd att man sällan ser några alls på växtgårdarna. Försökte flytta en alldeles vanlig bräken från dottern, den ser tyvärr ut som att den torkat, men vi får se kanske det finns något liv i den. Är imponerad av din fina katalogisering, där hittade jag en speciell Metallicum, ser ut som den skiftar i lila. Så fina, de ser gröna och välmående ut.
    Ha det fint /Marika

    • Carina den 5 september, 2018 kl 07:04

      Hej Marika!
      Tack, jag hade behov av att komplettera växtregistret med ett bildregister. Egentligen har jag det i ett fotoprogram men det är roligare att kunna visa dem också. Tyvärr är det mycket stor oordning där nu. En mix mellan gammalt och nytt… det får bli ett vinterprojekt. Det finns några olika röd-lila-silver varianter av Athyrium. Ingen stor skillnad så om du inte hittar just ’Metallicum’ går någon av de andra lika bra.

      Tack detsamma! Carina

  10. Villroses hage den 3 september, 2018 kl 18:40

    Det er helt sikkert! De er så flotte – og litt forhistoriske. I min halvskyggede hage ved skogen vokser det både naturlige og innplantede.

    • Carina den 5 september, 2018 kl 07:01

      Låter som en underbar lösning och övergång mellan trädgården och naturen. Roligt att fler än jag gillar ormbunkar 🙂

      Ha det gott! Carina

  11. Anita den 5 september, 2018 kl 12:27

    Oj, oj, oj så många fina ormbunkar. Jag har alltid gillat dom. Är lite sagoväxter för mig, vet inte varför. Precis som du har jag fascinerats av ormbunkarna innan dom slår ut och ser ut som någon form av rymdvarelser. Och att det finns så många olika sorter. Svartbräken gillade jag. Ser så frisk och grön ut. Blev av någon underlig anledning sugen på sallad när jag såg den 🙂 Hoppas din ’Variegata’ klarar säg, jätteläcker!

    Såg i din kommentar hos mig att du har problem att se bloggarna korrekt hos oss som bloggar hos wp.com. Jättetråkigt! Har kollat min egen blogg med olika sorters läsare men har inga problem. Kollat både som påloggad och utloggad. Hoppas det går att lösa problemet. Jag vill ju att du ska fortsätta att besöka mig. Uppskattar dina besök och dina kommentarer.

    Kram Anita

    • Carina den 7 september, 2018 kl 08:00

      Tack Anita!
      Svartbräken är en riktig favorit 🙂 Jag håller alla tummar jag kan för ’Variegatan’ så får vi se. Hittills verkar den trivas och jorden är ännu så länge mager så jag hoppas den mognar av bra. Sen drömmer jag om en mild vinter.

      Det är era style sheets som blockeras. Supporten hos virusprogramsleverantören gick in och prövade flera inställningar. Bland annat unblock av annonser… Det var många lager som plötsligt hamnar som synliga utan att jag ser annonserna. Jag har installerat om chrome men det hjälper inte. Funderar på om det kan bara, borde inte vara det, att jag delvis lämnade mitt WP-id.

      Jag kommer självklart fortsätta läsa hos dig 🙂

      Kram, Carina

      • Anita den 7 september, 2018 kl 14:49

        Skönt att höra att du vill fortsätta läsa hos mig trots problemen 🙂 Jag hoppas verkligen att det löser sig. Om du har problem kanske andra också har det. Tänkte också säga att jag idag fick upp meddelandet ”Inte säker” hos dig. Det verkar som du har http istället för https. Konstigt, det har inte hänt förut vet att du haft https. Kan det ha blivit någon ändring hos dig tror du när du försökt att få till wp.com-sidorna? Tänkte bara tala om det utifall du inte sett det.

        Kram Anita

        • Anita den 7 september, 2018 kl 14:53

          Nej nu blir jag helt förvirrad!Efter jag postat kommentaren så är din sida helt plötsligt säker. Aha, nu förstår jag. När jag går in via din länk på TrädgårdFägring blir det ”inte säker”. Men går jag in via blogglistan till höger blir den säker. Du har nog lagt http i din länk, det måste vara förklaringen.

          Kram igen

          • Carina den 7 september, 2018 kl 20:40

            Det är ju skumt… Jag är helt säker på att jag använder https. Förnyar certifikaten en gång i kvartalet. Och länken jag lägger in är också https så varför meddelandet kommer vet jag inte. Gissar att blogspot gör något… Prövade att lägga till den kopierade länken och den börjar på https men sen får jag samma meddelande när jag klickar på den från trädgårdsfägring. Antagligen så lagras den inte som https… Känner snart orka för hela härligheten 🙂

            Kram, Carina



  12. Anni den 6 september, 2018 kl 08:58

    Håller helt med dig om urtidsväxten, nog kan man nästan se dinosaurier kika fram mellan ormbunksbladen? Önskar att jag kunde ha flera, för de är precis som du skriver utsökta från det att bladen rullas ut till långt in på hösten. Här är för torrt hos mig, så mina är inte alls så frodiga som jag skulle vilja.

    Och ja, jag förstår dig när du tycker bäst om gräsbilderna från Piet Oudolf 🙂

    • Carina den 7 september, 2018 kl 07:55

      Mina mår bäst i våtbäddarna. Men i det länkade examensarbetet hade hon delat upp i ormbunkar för riktigt fuktig jord över till de som trivs i torra lägen. Kanske kan ge något?

      Mmm… du kanske vet att jag är en gräsfantast redan innan. Gräs och ormbunkar i skogen – vackrare finns nästan inte 🙂

      Ha det gott! Carina

  13. Anna-Karin Rickardsson den 6 september, 2018 kl 12:14

    Ormbunkar är fascinerande och mina favoriter är nog Adiantum . För mig är ormbunkarna ett nytt område att ge mig in i. det har inte riktigt blivit av än men jag ser med spänning fram emot att ge mig in i deras värld. tror också att de räknas till urtidsväxterna och att jorden täcktes av ormbunksträd under dinosauriernas storhetstid.

    Jag har en vän som har mycket ormbunkar och jag vet att han köper dem från Irland, som han anser har det största och bästa utbudet. Träffar honom inte så ofta men nästa gång kan jag fråga vad firman heter.

    Tack för fina foton och fin inspiration!

    Kram Anna-Karin

    • Carina den 7 september, 2018 kl 07:49

      Tack Anna-Karin! Jag blir jätteglad om du kan ge mig ett namn. Adiantum är väldigt vackra det håller jag med om. Men så är en del av de där mer klassiska ormbunksruggarna väldigt vackra också 🙂 För mig var det nog faktumet att naturen är grundinspirationen till trädgård. När jag vandrar i de rätt gamla skogarna här så är det smaragdgröna mossmattor som bryts av ormbunkar. Inte bara men ganska mycket. Skönheten i det har nog funnits med i bakhuvudet och triggat att jag började köpa de jag hittade. Sen har Göteborgs botan genom åren sålt en hel del omrbunkar. Bäst för 2-3 år sedan när de gjorde om området bakom gamla cafeterian och de själva planterade mängder av olika sorter där.

      Kram, Carina

      • Anna-Karin Rickardsson den 7 september, 2018 kl 09:59

        Jag kollar namnet på plantskolan på Irland. Träffar honom i oktober igen om inget oförutsett inträffar.
        Kram

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.