Ny odlingsyta

Nu närmar det sig en ny odlingssäsong

Nu – ja här och nu närmar sig en ny odlingssäsong och jag har funderat på var jag ska göra av dahliorna och det fåtal potatis jag brukar sätta. I år är det lite mer problematiskt… därför att utan att tänka mig för plockade jag 3 sorter i förbifarten och det var först när jag kom hem och tittade ner i påsen som jag insåg – jösses. 3 sorter förutom den jag redan hade köpt. Och väl hemma tittade jag i matkällaren och insåg att hmm där fanns några sorter till. Nu insåg jag att jag har problem. Som kuriosa kan jag nämna att jag äter väldigt lite potatis… Det är mest en sommargrej.

Uppgrävda - Dahlia 'Mambo'
Dahlia ’Mambo’ – potatisens kusin
Nu - Ny odlingsyta
Ny odlingsyta

Nu har jag nya ytor

Men jag brukar tänka att problem tenderar att lösa sig… Och allra först föll tanken på en bit gräsmatta som jag ska ta bort. Det är en sträcka på 4 x 16 meter – rätt mycket faktiskt – och den började jag täcka redan i höstas. Check på drygt 60 kvadratmeter där. Därefter tog jag itu med plommonsnåret som brett ut sig. Det är ett faktum att de gamla sorterna skickar rotskott en masse och de har dessutom tornar ca 5 cm långa. Så en solig dag drog jag ut kompostkvarnen, 5 förlängningssladdar, en grensax och vips, nåja 4 dagar senare, var fler gångar i norra lunden flisade. Och parallellt med det så har jag eventuellt hittat namnet på det här blå krikonet – ett krikon från Wasa i Finland. Jag har ympat och hoppas att jag kan behålla sorten som är väldigt god utan att få myriader av rotskott.

Nu - Ny odlingsyta
Ny odlingsyta – under påsken sökte jag vindlä bakom boden. Moderträdet stog ungefär där solsängen står nu. På bild ser det kanske inte så stort ut men jag lovar det är en rejäl yta

Och sen var det dags att fälla det stora moderträdet – vissa saker går så fort och enkelt men med trädet nere så började jag se alla rötter. Men som tur är så finns en grävmaskin. Och när väl rötterna var borta så insåg jag att den där ruggen ’ätit’ odlingsyta därför att nu har jag återerövrat ytterligare ca 50 kvadrat. Visserligen behöver de täckning i sommar men är ändå perfekta för potatis och dahlior. Jag kommer behöva en hel del täckmaterial och jag har frågat bonden om halm och ensilage som ska kasseras.. Vi får se vad som blir med det. Tills vidare har jag en ensilagebal kvar som jag tror kommer räcka till de här två partierna.

Nu - Ny odlingsyta
Ny odlingsyta

Snart är det dags…

..att hämta årets beställning av dahlior och att plocka fram tidigare års knölar. Vi får se hur de övervintrat.

Dikara superbPerch HillNenekazi
Chimacum DaviSenior’s HopeSefton Silvertop
BacardiBabylon PurpleBoom Boom Yellow
LipomaApricot StarButtercup
Souvenir d’ÈtéGlory van HeemstedeJowey Linda
Nya dahlior för 2021

Och jag har faktiskt beställt lite mer sparris – 5 plantor vardera av 3 sorter som kompletterar de jag har sen förut. Den hemodlade sparrisen är i en helt annan division än den köpta. Så en säsong som blir lite längre är mumma.

'Teesbrook Audrey'
’Teesbrook Audrey’

Min nu spaning..

Blev en spaning om ätligt och jag odlar en del sådant också även om jag sällan visar det. Årets chili är omskolade, tomater är sådda liksom kål och sallat. Och en hel del sallat och kål har redan börjat gro i ett svalt utrymme. Nu närmar det sig är temat hos Trädgårdsfägring och därtill den här säsongens sista. Du kan kika där och se hur andra förvaltar temat.

19 Kommentarer

 1. Marit den 9 april, 2021 kl 21:03

  Det lyder kjent med å kjøpe flere av de en allerede har fra før 😉
  Så bra med et nytt dyrkingsområde! Da får du sikkert plass til mange dahlia der.
  Den ’Teesbrook Audrey’ er helt nydelig. Den har jeg hatt lyst til å bestille flere ganger, men det har aldri blitt noe.

  Klem, Marit

  • Carina den 10 april, 2021 kl 05:14

   Javisst är det bra – först och främst är det potatis jag ska odla. Det var bara att det blev onödigt många sorter i år 🙂 Dahliorna får räcka med en av varje. I år får jag nog dela en del knölar och slänga det blir för mycket annars.

   Kram, Carina

 2. Villroses hage den 9 april, 2021 kl 21:23

  Sannelig er det det!
  Ja, det er et godt spørsmål 😉
  Blir alltid like forskrekket når jeg innser hvor mye jeg har bestilt.

  God helg!
  /Irene

  • Carina den 10 april, 2021 kl 05:15

   Ja jag hade hjärnsläpp när jag plockade nya och nygamla potatissorter men goda är dem.

   Tack detsamma! Carina

 3. Lillian den 9 april, 2021 kl 22:33

  Planer er det alltid mange av, men om en får realisert halvparten blir det et bra år. Jeg venter fremdeles på at snøen skal forsvinne.

  • Carina den 10 april, 2021 kl 05:16

   De här planerna blir av 🙂 Snö är vackert om vintern men nu vill jag ha barmark.

   Ha det gott! Carina

 4. Anni den 9 april, 2021 kl 23:48

  Varför gör man så, köper hem sådant man redan har hemma? Jag stod dessutom och funderade över var vissa fröer var när jag skulle så, bara för att upptäcka att jag redan hade sått den sort jag nu sådde igen! Ja ja, vi får väl se hur mycket som gror. Det är så lätt att så och så svårt att stå där med alla småplantor sedan. Inte vill man slänga något heller – då vill man hellre ha sådana rejäla odlingsytor som du kan trolla fram!
  Kram!

  • Carina den 10 april, 2021 kl 05:19

   Ja den där skillnaden mellan att så och sen ta hand om småplantor känner jag igen. I år skulle jag så 3 frön av varje sallatssort men i slutändan blev det nog 6 fröer ändå. Tänker att – jamen alla gror ändå inte… ..men om de sen gör det! Ska ändå försöka så i omgångar under våren.

   Kram från Carina

 5. Marie den 10 april, 2021 kl 18:22

  De nye kartofler hører til de lækreste afgrøder fra Køkkenhaven, så dem vil vi ikke undvære, men ellers holder vi også kartoffelavlen på et minimum. Dahlia var det”a piece of cake” at avle før i tiden, men i de senere år har vejret ikke været gunstigt, så også dem har vi skåret ned på.

  • Carina den 11 april, 2021 kl 16:45

   Roligt att höra att fler är som jag. Jag älskar sommarens franska potatissallader, klyftpotatis mm sommartid men vintertid blir det ganska få potatisdagar. Här har dahlia blivit lättare senare år – vi har sluppit de tidiga frostnätterna i augusti och haft fina dahlior långt in i oktober. Jag kommer nog skära ner nästa år – det är för många nu känner jag.

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 10 april, 2021 kl 19:27

  Hej Carina!
  Hittade i år en hel postpåse med frön och attiraljer som jag beställde från Impecta förra året. Får skylla på att jag var sjuk förra året, så glömde bort hela leveransen. Tur att fröna håller sig. Större odlingsområde är inte helt fel. Vi har ett gammalt krikonträd och vi har under alla år gått och dragit upp rotskott. Fortfarande kommer det rotskott lite här och var. Krikonen har en god smak. Mina nya dahlior ligger kvar i sina påsar i växthuset. Skall så småningom plantera dem i krukor.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 11 april, 2021 kl 16:47

   Hej Marika!

   Att dra rotskott hade fungerat här också om inte trädet hade släppts iväg i kanske 20 år. Nu var det helt omöjligt. Jag ska åka och köpa jord och börja sätta mina dahlior till veckan. Skönt att bli av med det. Jag hittade också flera fröpåsar beställda förra året men aldrig sådda 🙂 Det blir så ibland.

   Kram, Carina

 7. Ulrika den 10 april, 2021 kl 21:19

  Hej Carina,

  Smålog lite när jag läste ditt inlägg. Tänk så kreativ man blir när man har ett angenämt problem att lösa. Massor av extra odlingsyta till dahlior och potatis, härligt! Och ett rotskottskjutande moderträd borta. Kan det bli bättre?
  Har precis snott åt mig lite mer av gräsmattan för att få plats med fler dahlior och intalar mig att linjerna i trädgården blivit mycket bättre tack vare det. Dahliorna är till stor del krukade men bor i ett ganska svalt utrymme så det kommer ta tid innan de sätter fart. Tur är det för värmen verkar dröja.

  Kram Ulrika

  • Carina den 11 april, 2021 kl 16:49

   Såklart att linjerna är mycket bättre efter en utvidgning 🙂 Jag har inte ens tagit ner korgarna med de gamla knölarna men om jag gör ett rejält ryck så kan jag kanske få ner alla i krukor till veckan. Det skulle vara skönt.

   Det var helt fantastiskt att bli av med det ogenomträngliga snåret. Nu ska jag chansa och sätta ut ett fikon där. Varmare plats går inte att hitta runt här. Och så småningom får vi nog flytta på boden – den är inte vacker och nu skriker den ut sin o-charm över trädgården.

   Kram, Carina

 8. Sabelhagens olivlund-Maria den 10 april, 2021 kl 21:51

  Härligt inlägg! Potatis hade varit roligt att prova, kanske ska ge mig på en hink..
  Det blev 6 nya dahlior för mig. Och tyvärr misslyckades jag helt med övervintringen av dom jag redan hade, så tråkigt. Men dom nya är satta i plastpåsar för att förgro nu.
  Ha en fortsatt fin helg
  Kram Maria

  • Carina den 11 april, 2021 kl 16:51

   Det är himla gott att få några egna potatis under sommaren. Smaken är ojämförlig! Kul att du skaffat fler dahlior. Det är långt ifrån alltid som övervintringen lyckas. Jag har haft stora fina knölar som klarade vintern men inte gillade när jag krukade dem.

   Kram, Carina

 9. Helena den 11 april, 2021 kl 15:52

  Här har minsann oxå köpts dahlior fast jag redan hade men har drabbats av lite dahliafeber i år som så många andra. Vart de ska sitta tar jag sen tänkte jag & klickade glatt i beställningsformuläret 🙂
  Och nog har det löst sig allt det gör ju det! Nu vart jag lite inspirerad av dig till att börja gräva bort krikonskott då jag sett hur de beter sig … Får se om jag får med ´han den ende´ på det 😀 Jag tänker om jag börjar & han ser hur dåligt det gör för mig så kan han ta över fiffigt va?!
  KRAM från mig!

  • Carina den 11 april, 2021 kl 16:53

   Jag var hos trädgårdsgrossisten och de bara skakade på huvet över suget efter dahlia. Mina beställde jag i december om jag minns rätt. Krikon är jättegoda och träden kan vara fina. Och om man redan från början håller efter rotskotten kan det säkert fungera. Men här hade trädet fått bre ut sig fritt i säkert 20 år och bildat en ogenomtränglig mur av skott och tornar. Nu håller jag tummarna för mina ympade träd istället 🙂

   Hoppas han den ende är med på noterna!

   Kram, Carina

 10. Lillianna den 11 april, 2021 kl 20:05

  Oj vad du har varit flitig! Gissar att plommonslyn inte var alltför rolig att tampas med! Hos mig skickar eländet in sina rotskott i både en och 2 finrabatter en bit ifrån…

  Men roligt med ditt Dahliabegär! 🙂
  Klart man ska samla på något!

  //Trädgårdshälningar Lillianna
  http://www.pinktownroses.wordpress.com

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.