H - Hepatica nobilis 'Rubra' - blåsippa

Varierade sippor i olika färger och former

Varierade… blåsippor borde ju alltid vara blå som namnet antyder, faktiskt säger men naturen är visare än så. Bilden i headern gör väl paradoxen med namnsättningen full rättvisa. Jag har berättat om reservatet där blåsipporna är många och varierade förut. Men på påskafton besökte jag en trädgård där marken var täckt av krokus och blåsippor och där var sipporna väldigt varierade i färg och form. Där fanns blå och röda i olika nyanser, vita och andra med variationer i blomform och färg men också med olika bladformer. Det var magiskt att sakta gå runt på smala stigar. För att inte tala om en lång stund i ett pyttelitet växthus där de riktiga specialarna fanns att kika på i bekväm höjd. Och allesammans var olika sorter av H. nobilis som växer vilt här och som fungerar i trädgården utan alltför mycket knussel.

Det finns ju en japansk blåsippa, H. japonica, som duktiga japaner tagit fram mängder av sorter av men som var och en kan kosta mer än alla kläder på kroppen. De är dessutom svårodlade i vårt klimat och behöver egentligen växthus för att trivas bra. Vill du se exempel på raringar och dyrgripar kan du kika här – Edrom nurseries har en lång lista blåsippor i olika prisnivåer.

Kuriosa om värmeslag

Faktum är att de tycker inte om hög värme så sommaren 2018 vet jag samlare som förlorade flera blåsippor av både den vanliga nobilis och japonica. För mig dog en vit variant av vår vanliga.

Tillbaka till trädgården

Mannen i familjen startade samlingen redan på 60-talet innan blåsippan var fredad. Men till saken hör att han aktivt letat och fortfarande letar varierande former i naturen. Nu blir det vitsippor och andra växter eftersom blåsipporna är fridlysta. Och som vanligt hade jag med kameran men precis som alltid blev den ställd åt sidan utan att användas. Både för att vi pratade hela tiden men också för att vinden var isande kall. Bilderna är av blåsippor jag har sen tidigare och några jag köpte av paret med blåsippsträdgården.

Den första röda ska egentligen inte trivas där i det grusiga torvpartiet men det vet den inte om… Den växer jämte en tacksam och ljuvlig H. transilvanica ’Buis’ som också trivs bra i samma jord.

Hepatica transsilvanica 'Buis' - ungersk blåsippa
Hepatica transsilvanica ’Buis’ – ungersk blåsippa – oerhört tacksam att odla och sätter alltid mängder av blommor
Varierade - Hepatica nobilis 'Rubra' - blåsippa
Hepatica nobilis ’Rubra’ – blåsippa – en planta ur en frösådd jag köpte för ett par år sedan och som jag har för mig den var märkt rosa frösådder. Men det är de här mörkt rosa, cerise, som egentligen ska heta ’Rubra’

Varierade - Hepatica nobilis 'Rosea'
’Rosea’ – den här slår ut i den här rosa nyansen men ljusnar sen. ’Rosea’ listas som en form enligt SKUD – frågan är väl vem är rosa och vem är röd?

Påskens fynd – alla varierade

Det är de som följer här under. De står kvar i sina krukor medan jag funderar på var nånstans jag kan/vill skapa en hörna med mer kalkhaltig jord och som dessutom har den skugga de vill ha sommartid. Vilt växer de ju under träd och buskar, ofta hassel, och gömmer sig i deras skugga när blomningen är över. Som tur är har ekorren planterat nötter genom åren och det finns numera ett antal buskar jag ska flytta.

Varierade - Hepatica nobilis 'Flore Plena'
Äntligen en fylld blå – Hepatica nobilis ’Flore Plena’ med tillägget Vartofta som gissningsvis är en gammal fyndplats
Hepatica nobilis 'Rubra Plena'
Och en fylld röd – Hepatica nobilis ’Rubra Plena’
Hepatica nobilis blue picotee
Hepatica nobilis blue picotee – det är inte ett egentligt namn utan beskrivning av färgmönster. Söt är den oavsett
Hepatica nobilis 'Oskar'
’Oskar’ efter mannen i familjen om jag fattade rätt. Mitten med de blågröna omvandlade ståndarna är läcker

Det speciella med blåsippor

Jag vet inte om jag kan definiera det men kanske är det den intensivt blå färgen som gör de så speciella där de står ute i backen. För faktum är att hur fint jag sen ordnar för dem i trädgården så kommer det aldrig slå en samling blåsippor i naturen. Och jag är långt ifrån ensam om att tycka blåsippan har något alldeles extra…

Jag hoppas att april stabiliserar sig en aning framöver och att vinden kan lägga sig. Ha en fin vecka!

18 Kommentarer

  1. Marit den 11 april, 2021 kl 13:31

    Åhhhh….Du har så mange fine blåveis. Jeg både i det svenske/danske/norske navnet er fargen blå, men de du viser i dag beviser det motsatte 🙂
    Den ’Buis’, er den like lyseblå som den ser ut på bildet?
    Den ser så fin ut. Jeg har kun en som er stor nok til å deles litt av og det er H. transsilvanica ’Blue Jewel’. Jeg har sendt deg en mail 🙂

    Klem

    • Carina den 11 april, 2021 kl 17:44

      Tack Marit! Ja ’Buis’ är ganska ljus en blandning av syrenlila och lavendelblå men framförallt så är den likadan, bleknar inte, hela blomtiden. Vi kan byta så småningom – jag vill gärna ha ’Blue Jewel’ – tycker transsilvanicorna är så tacksamma.

      Kram, Carina

  2. Lisbeths Haveblog den 11 april, 2021 kl 15:14

    Hvor har du mange blå anemoner, den ene smukkere end den anden. Jeg læser med interesse, at de ikke tåler de meget varme somre og at mange har mistet deres. Så er det måske også derfor, at mine er næsten væk. Det er rart at få en forklaring.
    Mange hilsener Lisbeth

    • Carina den 11 april, 2021 kl 17:27

      Det kan säkert vara värme särskilt om de växte bra innan de varma somrarna. Visst är de fina och det är ju roligt att de efter blomningen har ett vackert bladverk. Vi är alltid så fokuserade på blommorna 🙂

      Ha det gott! Carina

  3. FrkAnemone/Ulla den 11 april, 2021 kl 16:51

    Øj, de smukke sippor – de er så ikke allesammen blå – det var interessant at læse.
    Ja, det er smukt når man ser dem i store flader i naturen.
    Men dejlige i haven er de nu også.
    Klem

    • Carina den 11 april, 2021 kl 17:43

      Javisst är de fina 🙂 Och jag vill gärna ha några i trädgården också. Det är inte alla år jag tar mig tiden, vilket är dumt, att ta mig till blåsippsreservatet som ligger 10 minuter härifrån.

      Kram, Carina

  4. Lisbeth den 11 april, 2021 kl 19:00

    Jeg holder meget af de blå anemoner, desværre vil de ikke bo hos mig, jeg har kun anemone blenda og hvide og gule anemoner.
    Klem

    • Carina den 12 april, 2021 kl 09:52

      De tycker om kalk i jorden och kanske är det det som saknas? Oavsett så är de väldigt fina 🙂

      Kram, Carina

  5. Titti den 11 april, 2021 kl 19:12

    Jag har en liten träddunge bakom växthuset där det växer mängder av blåsippor just nu! Ja tänk så många sorter det finns, de där dubbla är ju helt magiska!
    Ha en fortsatt fin dag!
    Kram Titti
    (Läste precis din kommentar, jodå det är Öland jag bor på, fast Gotland är fint också!)

    • Carina den 12 april, 2021 kl 09:54

      Vilken lyx att ha en rejäl samling alldeles nära 🙂 Och jag har lärt mig något nytt. Har besökt B’Ströö några gånger och då också besökt ett par trädgårdar 🙂

      Kram, Carina

  6. Marika den 11 april, 2021 kl 21:47

    Hej Carina!
    De är alldeles underbara, både de vanliga enkla men också de dubbla som du visar. Jag har en röd som liknar Rubra. Köpte den för fler år sedan, förra året trodde jag den skulle bli blå, då halva plantan var röd och halva var blå. I år syns inget av det blåa vilket jag är glad för.
    Ha det gott /Marika

    • Carina den 12 april, 2021 kl 09:56

      Hej Marika!

      Alltså – växtvärlden är fascinerande… halvt blå förra året och tillbaka till helröd i år. Det är säkert en ’Rubra Plena’ som du har. Det är kanske lite överdrivet att kalla de där cerisefärgade för röda men så har man gjort 🙂

      Kram, Carina

  7. Marie den 12 april, 2021 kl 08:59

    Du er tydeligvis blevet ramt af samlerdillen, når det gælder hepatica, og nydelige er de jo alle som en.

    • Carina den 12 april, 2021 kl 09:57

      Haha… ja så är det nog 😉 De är fina när de blommar men sen är ju bladverket minst lika fint som det hos till exempel hasselört, Asarum.

      Ha det gott! Carina

  8. Elna Slot den 12 april, 2021 kl 17:43

    Du har en stor samling anemoner, og de er alle smukke. De hvide skovanemoner lyser så dejligt op i skovbunden, når de vokser i store tæpper. De blomstrer ikke i så lang tid, men netop derfor, nyder man dem ekstra meget, når de er der.

    Hilsen Elna

  9. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 13 april, 2021 kl 09:55

    Hej Carina!
    Så många fina Sippor du har i din omgivning inte visste jag att det fanns olika färger på dem men naturen är förunderlig.Här där jag bor är det mycket ovanligt med Sippor dem måste man köpa eller få av någon bekant .Vädret är som vanligt i April nyckfullt men vis av erfarenheten vet vi att sommaren kommer så småningom och tur är väl det.Ha det gott/Margareta

  10. Anni den 14 april, 2021 kl 16:53

    Sitter med stelfrusna fingar efter att ha varit ute i trädgården. Komsi värmen, komsi!

    Visst är det något speciellt med blåsippan? Jag brukar säga att den är Blomman med versalt B. Intressant att den ungerska har åtta kronblad mot den vanliga med sex och så slår plötsligt Oskar till med massor! Eller i alla fall tio i ring. Jag måste ut och njuta lite mer av mina när fingrarna tinat.

    Kram!

  11. Angelica Ovesdotter den 5 juni, 2022 kl 10:35

    I år växte det helt från ingenstans upp blåsippor i vår trädgård. Vi har bott här sedan 2017 och inte en sippa har växt tidigare. Är det någon som vet varför?
    Bor i ljunghusen.

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.