Crocus vernus

Glad Påsk och härliga vårlökar

Glad Påsk – tänk det är redan Påsk igen. Skärtorsdagskvällen var solig och jag hade ingen som helst lust att gå in. Solen sjönk långsamt, fåglarna kvittrade och allt var bara härligt. Jag fantiserade om en veranda med gungande ’liggstol’ och såklart täcket. För kvällarna är inte supervarma. Så inleds en bra Påsk. Istället tog jag kameran och gick en långsam runda. Årets lökkrukor är 3 och de är stora – antalet lökar i dem är jättestort. Målet är att de ska blomma till påsken och i år har det funkat lite sådär de kommer peaka efter påsk. En av krukorna när jag planterade i höstas.

Löktårtor med tulpaner
Löktårtor – tulpaner – ’Havran’ ska vara sådär riktigt mörkt blåviolett. Än så länge blommar bara de mörkt violetta hyacinterna
Hyacint - violett
Hyacint – violett – de är de enda som börjat blomma ännu

Kruka nr 2 i Glad aprikos

Aprikos tulpaner är så läckra tycker jag och här är den kombinerad med en annan mörk tulpan ’Vincent van Gogh’ som är mer brunröd. Narcisserna är vita och ’rosa’ fast rosa i narcissvärlden är mer aprikos än rosa

Tulipa 'Apricona'
Tulipa ’Apricona’ – tidigblommande och vacker aprikos tulpan. Narcissen är ’My Story’. Tulpanen till höger är ’Vincent van Gogh’

Glad Påsk i kruka nr 3

Jamen en behöver ju gå i påskens färger och självklart behövde jag en narciss som heter ’Little Emma’. Hon blommar nu tillsammans med en annan ’Eaton Song’. Båda får flera blommor per stängel. De bor tillsammns med vita hyacinter och en ljust gul låg liljeblommande. När jag insåg att den var låg var jag på väg att ta bort den ur korgen men färgen var så fin – ’Florijn Chich’.

Narcissus 'Eaton Song'
Narcissus ’Eaton Song’ och den pyttelilla nedan är ’Little Emma’
Narcissus 'Little Emma'
Narcissus ’Little Emma’

Inte så glad..

I faktumet att jag alltid missar att kolla blomningstiden det räcker ju med tidig, medel sen. Men ok så här blommar de längre.

…och så vårlökarna därute

Nu har de sista våririsarna börjat blomma. Det skiljer ca 4 veckor mellan de första som är ’Lady Beatrix Stanley’, ’George’ och ’Palm Springs’ och nu sist ut är ’White Caucasus’ och ’Scent Sational’. Och en av favoritkrokusarna i en färgkombo jag tyckte lät konstig först men som när den började blomma är urläcker. Jag är glad för det verkar ändå som väldigt mycket av det jag flyttade, och allt vid fel tidpunkt, ändå verkar komma tillbaka. Ser många sorters hundtänder på väg upp.

Crocus angustifolius 'Bronze'
Crocus angustifolius ’Bronze’
Iris reticulata-grp 'Scent Sational'
Iris reticulata-grp ’Scent Sational’
Iris reticulata-grp 'White Caucasus'
Iris reticulata-grp ’White Caucasus’
Helleborus thibetanus
Helleborus thibetanus – hoppas att några av de där blommorna är pollinerade så att den kan fröså sig
Corydalis malkensis - malkannunneört
Corydalis malkensis – malkannunneört – en av de allra tidigaste nunneörterna och den är ljuvligt vacker

Ser fram emot soliga dagar framöver. Påskaftonen ska jag inleda med besök i en närliggande ’sippträdgård’. Där lär finnas massor av olika blåsippor – spännande. Sen blir det påskbuffé och påskdagen firar vi födelsedag. Det blir inte mycket tid över till trädgården men jag hoppas vädret består. Veckans tema – det publicerar jag en annan dag…

Glad Påsk!

26 Kommentarer

 1. Villroses hage den 2 april, 2021 kl 20:23

  Så flotte hyasinter som ville blomstre til påske! Jeg har nesten gitt opp å plante løk i krukker, bortsett fra liljer, som er svært villige.
  Her er det ingen løker untatt de jeg har kjøpt på blomsterbutikken som blomstrer ennå. Men bare vent!

  God påske fra
  Irene

  • Marit den 2 april, 2021 kl 21:06

   Så flotte påskekrukker du har laget, og flaks at de ville blomstre nå til påske! 🙂

   Den lilla hyasinten var veldig fin, og den farven var virkelig herlig. Får du de til å blomstre igjen hos deg?

   Ja, jeg håper også på frøplanter av thibetanusen, men da må den også pollineres. Det er ikke veldig mange insekter rundt her nå untatt ved vårlyngen 🙂

   Ønsker deg en fortsatt god påske!
   Klem, Marit

   • Carina den 3 april, 2021 kl 08:19

    Tack Marit!

    Jo de brukar komma tillbaka – odlar dem i ett väldränerat soligt läge. De blir sirligare, färre klockor per stjälk men det tycker jag bara är fint. De fördrivna kan bli lite väl mycket tycker jag.

    Jag tror nog att det har varit tillräckligt med insekter här och blommorna har varit öppna rätt länge. Men jag ska kanske gå dit med en pensel och bättre på läget lite 🙂

    Kram, Carina

  • Carina den 3 april, 2021 kl 08:16

   Förr när jag satte lökar i kruka var resultatet uruselt. Numera planterar jag dem och låter dem stå ute tills det blir frost, tjäle och först då sätter jag in dem i verkstaden. Haken med verkstaden är att det blir lite för varmt ibland och det driver framförallt hyacinterna. Så numera växer lökarna bra men det är en chansning beroende på hur våren blir.

   Jag hoppas att vårlökarna snart töar fram även hos dig! Carina

 2. Marie den 3 april, 2021 kl 08:39

  For en gangs skyld falder mange løgblomsters blomstring sammen med påsken, og påskevejret lader til at blive perfekt for krukkerne med solskin og ikke alt for høje temperaturer, så blomsterne ikke blomstrer alt for hurtigt af. Ligesom Marit er du velsignet med helleborus thibetanus. Min plante kommer op år efter år med to blade, det er alt.

  • Carina den 3 april, 2021 kl 08:57

   Om jag fattat rätt så behöver H. thibetanus några år på sig för att blomma. Min såg likadan ut i flera år – endast en liten bladrugge ingen tillväxt men så förra våren ändrades det. Nu är den kraftigare och jag tror den trivs bättre – den har ett soligare läge nu. Förut stog den i djup skugga.

   Tack – jo jag hoppas krukorna blir fina nu i dagarna och sen håller dem ända in i maj tror jag 🙂

   Glad Påsk! Carina

 3. Lisbeth den 3 april, 2021 kl 09:08

  Ja det er svært at løsrive sig og gå ind, når solen stadig skinner og fuglene synger så smukt.
  Fine forårsblomster du viser, jeg kendte ikke den crocus, du viser.
  Dejlig påske til dig med
  Kram

  • Carina den 4 april, 2021 kl 09:59

   Om jag minns rätt så kommer krokusen från en liten plantskola i Sverige som varje år ger ut en liten papperskatalog. Det är så härligt att få den i händerna… Och de har en del udda saker – ingen mening att konkurrera med sorterna som är lättillgängliga.

   Kvällarna har varit härliga nu. Igår satt jag i solstolen ett par timmar och bara njöt 🙂

   God fortsättning på påsken! Kram, Carina

 4. Anita den 3 april, 2021 kl 11:08

  Men så mycket fint som blommar hos dig. Så trevligt med krukorna. Tulipa ’Apricona’, mycket vacker. Jag hade i många år en aprikos tulpan som hette ’Apricot Beauty’ men nu har jag inga alls pga rådjuren. Inga krokus heller, dom är uppätna. I år är vi helt invaderade, dom i princip bor här och jag satsar bara på narcisser, dom får jag ha i fred. Och Helleborus tycker dom inte heller om som tur är. Crocus angustifolius ’Bronze’ är annars mycket vacker och skulle kanske kunna fungera då den är gul. Men nja … lite har jag nog tröttnat. Det blir lätt så när inget får vara ifred. Och inte hjälper det att spruta heller med Trico Garden.
  Usch som jag klagar 🙂 Det var inte meningen. Jag har ju mycket annat att njuta av. Mina kamelior till exempel. Och så har jag 11 stänglar med gula clivior på gång … det ser jag fram mot.

  Kram och fortsatt fin påskhelg!

  • Carina den 4 april, 2021 kl 10:03

   Trist… om inte Trico Garden hjälper tänker jag att ni måste ha en väldigt stor population rådjur. Det är nog samma fenomen som när vissa hävdar – det där äter inte rådjur. Jo de äter det mesta när mattillgången är dålig och i villakvarter är det ofta ett ganska bra smörgåsbord serverat. Här äter rådjuren glatt gula växter…

   Jag tycker nog att Apricona och Apricot Beauty är väldigt lika. Jag har Apricot Beauty här också nånstans. Och båda är lika tidiga. Men jag älskar den färgen så här års 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Birgitta den 3 april, 2021 kl 17:09

  Carina!
  Du har lyckats bra med krukorna. Här har lökarna ruttnat de gånger jag försökt. Corydalis malkensis har börjat blomma även här. Min favorit bland alla nunneörterna. När de blommat över har jag slängt ut den vissna blasten på gräset på landet och idag när vi var där och vårstädade såg jag för första gången små blommande plantor.
  Fortsatt fin påskhelg!
  Birgitta

  • Carina den 4 april, 2021 kl 10:06

   Javisst är malkensis fin men jag tycker att bracteata också är en liten juvel 🙂 Och dessutom blommar den ca 3 veckor senare. Det låter vackert med blommande nunneörter i gräsmattan.

   De första gångerna för längesen så ruttnade lökarna jag satte i kruka men då ställde jag dem i växthuset efter planteringen. Nu planterar jag och låter dem stå ute tills det blir frost och då flyttar jag in dem i verkstaden. I vinter har jag inte vattnat dem förrän nu helt på slutet. De får bli kruttorra inne.

   Tack detsamma! Carina

 6. Rantenhagen den 3 april, 2021 kl 18:07

  Herlige bilder fra hagen, og så flink du er som rekker med å plante og lage klar løkpotter på høsten! Jeg har en men den har jeg fått :-))

  Jeg ønsker deg fortsatt glad påske!
  Marit

  • Carina den 4 april, 2021 kl 10:08

   Tack Marit!

   Jag tycker det är så härligt att kunna plocka ut något blommande och kickstarta våren. Och eftersom jag har ett bra utrymme att ha krukorna i vintertid så är det förhållandevis lätt. Oftast har jag köpt de sista realökarna på hösten och det känns ju extra bra 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Marijke Verdonk den 3 april, 2021 kl 19:09

  Good evening dear Carina,
  Your Easter will be a wonderful one with all this beautiful flowers.
  Happy Easter enjoy!!!
  Rosehugs Marijke

  • Carina den 4 april, 2021 kl 10:10

   Dear Marijke!

   Thank you – Easter is nice, the sun is shining, we had a nice Easter lunch and today we are celebrating my sons birthday.

   I wish you the same!

   Hugs from Carina

 8. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 4 april, 2021 kl 09:05

  Hej Carina!
  Vilka härliga vårbilder med vacker blomning både Krokusarna och dina vackra Iris den blålila gillar jag extra mycket.Det kommer fint i dina vårkrukor det kanske man skulle testa till en annan vår.Ha en fortsatt fin Påskhelg.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 4 april, 2021 kl 10:11

   Hej Maggan!

   Tack – jag gillar dem också extra mycket. Det är en ganska kort liten runda att gå runt gräsmattan och titta på lökarna men det är en vitamininjektion 🙂

   Testa med höstens sista realökar – det här är första gången jag köpt lökar till fullpris. Men det känns väldigt bra med realökar.

   Tack detsamma! Carina

 9. Sabelhagens olivlund-Maria den 4 april, 2021 kl 21:40

  Så fina vårkrukor du har! Aprikost är så snyggt och den mörka hyacinten var urläcker.
  Det börjar klia lite i mina fingrar när jag ser alla vårlökar hos dig :). Men jag håller mig till några olika narcisser i rabatten och gyllenlack i kruka. Men jag är sugen på att prova tulpaner i kruka nästa vår. Och en ny julros måste jag köpa, min har försvunnit.
  Ha en fortsatt fin påsk
  Kram Maria

  • Carina den 5 april, 2021 kl 16:39

   Tack Maria!

   Det är kul med vårlöksblomning och kanske särskilt den här våren som är både kylig och långsam 🙂

   Tack detsamma! KRam, Carina

 10. Ätliga trädgården den 5 april, 2021 kl 07:28

  Vårkrukorna ser ut att bli kanon! Hoppas du återkommer med ett inlägg när de peakar. Med tanke på hur kallt och blåsigt det varit här hela helgen har trädgården inte lockat så där vansinnigt mycket. Inatt storm, idag frusen mark och snö. Tycker lite synd om allt fint som börjat blomma. Måste sätta fler iris med olika blomningstider. De är ju underbara men säsongen är kort.
  Ha det så gott
  /Anette

  • Carina den 5 april, 2021 kl 16:41

   Tack Anette!

   Ja krukorna ser ut att bli bra i år. Inga möss har varit i verkstan heller – annars kalasar de gärna på lökarna. Så det är stor risk att det blir fler bilder på krukorna. Det är riktigt kallt här också – jag har varit ute en liten stund men det är inte så lockande egentligen.

   Kram, Carina

 11. Ulrika den 5 april, 2021 kl 21:57

  Hej Carina,

  Härligt att dina lökkrukor kommit igång redan. Det där med olika blomningstider är knepigt, så trist att bli snuvad på alla vackra kombinationer man ser framför sig bara för en sån sak. Men de är i alla fall igång tidigt! Här var det bara tulpaner som hamnade i krukor och även om en (!) knopp syns så kommer det dröja innan de blommar. Blev frustrerad och köpte lite penséer som får ge färg nedtill så länge.
  Malkannunneörten är fin och blommar här också nu. Såg att den börjat sprida sig till fler platser vilket gjorde mig glad.

  Hoppas du hade en fin påsk. Kram Ulrika

 12. Lisbeths Haveblog den 6 april, 2021 kl 10:43

  Kære Carina
  Et forsinket ’god påske’ fra mig.
  Jeg er begejstret for og inspireret af dine krukker i de skønneste farvesammensætninger. Jeg eksperimenterer selv med forårsløg i krukker, fordi krukker er så nemme at finde frem og placere lige der, hvor man ser dem bedst i det tidlige forår.
  Mange hilsener Lisbeth

 13. Anni den 9 april, 2021 kl 23:43

  Läser kommentarerna och ser att vi är många som inspirerats av dina krukor – här ska det absolut bli krukor i höst!Jag har ju insett att vårt garage är en utmärkt vinterförvaring. Dessutom fick jag en hög med fina terracottakrukor från kråkslottet vi röjde, så de kommer att passa utmärkt!

  • Carina den 10 april, 2021 kl 17:05

   Det låter som en fantastiskt bra plan 🙂 I år håller krukorna en evighet. Hyacinterna blommar nästan lika fint och antalet stänglar per lök är enormt. Det är bara några fler narcisser som börjat slå ut. Så i år var det ett lyckokast med lökar i kruka.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.