Vänstervarvet runt norra lunden
Vänstervarvet runt lunden förändras under dagen och det är samspelet mellan sol och skugga som skapar förändringen. Det är också det som fascinerar och lockar mig i ljusa lövskogar. Den där tiden innan till exempel bokskogen tagit på sig sin massiva grönska är fantastisk. Och den känslan får min själ att må bra, så bra. Och faktum är att de senaste somrarna har jag upptäckt hur bra det är att ha såna miljöer när solen steker och temperaturen börjar närma sig 30 grader. Då kan jag alltid dra mig in i lunden för att jobba eller bara njuta.
Bland det första jag flyttade var snödroppsträdet i headern men det glömde jag ta med i skissen. Det fortsatte utveckla sina knoppar och blommade så här vackert i förra veckan. Det verkar helt obekymrat över flytten. Urtidsväxterna – ormbunkar och magnolior – passar bra här och i år när jag flyttat ormbunkar har jag helt sonika satt kniven i dem och delat. Därför kommer de flesta ormbunkar inte vara solitärer utan planterade i grupper. Jag har en bild på näthinnan. Fast jag vet att det är en bild som ligger i långtidsminnet. En bild av en ormbunke i en sluttning omgiven av glest gräs.
Höger- eller vänstervarvet spelar ingen roll…
Först går det ner, brant ner och sen går det upp. Stegräknaren i telefonen visar inte så många steg på kvällen, i och för sig lägger jag ur den ganska ofta, men den kan ju inte veta vilka steg. Det är ingen platt asfalterad väg här.
Sippor och blad
En lund oavsett var i världen har olika sippor nere på marken. Och på våren är den täckt av skir grönska. Senare vissnar de här mer ljusbehövande växterna och glesa gräs och ormbunkar som vill ha mer skugga tar över. Jag har planterat alla de här plus en del knölar som hundtandsliljor och trillium. Men nu i juni är det hostor, gärna storbladiga som får ta över. Jag delar även dem nu men planterar de i grupper. Har inte tid och ork att kruka dem. Höll på att glömma sockblommor, Epimedium det är ett antal som fått flytta in här.
Några ord om ’jorden’
Som ni kanske minns så fick jag tillgång till torv ur en torvmosse som skulle bli industrimark. Men den fungerade inte rätt upp och ner för flera växter. Därför kompletterade jag förra sommaren med massor av kogödsel, fast just den här kommer från tjurarna som får gå för sig i en liten hage inomhus vintertid. Tilltrampad med mängder av halm så är den tung. Och så nu i vår fick jag ett antal kasserade ’traktorägg’ – balar med ensilage. Allt ligger i lager, oblandat… Men det är helt fantastiskt hur snabbt det bryts ner och blandas ihop som av sig självt. Sen kompletterar jag med magrare jord för japanska lönnar och andra som inte vill bada i gödsel = de flesta.
Vänstervarvet är det jag tar för att få ner jord till de mest avlägsna delarna. Det underlättar att kunna skotta neråt istället för uppåt. Den vägen har jag burit och släpat ett antal torvbalar i vår sen det blev en stor utökning där. Det är hela området runt den andra pilen. Nu ska jag fortsätta på platten nedanför berget. Det lutar även där men känns jämförelsevis platt. Fler trädgårdsbloggar hittar du hos Trädgårdsfägring.
Så fint at du har laget en skisse over området! Ja, der var det bratt 🙂
Må være herlig å ha et sånt område til å kunne utvikle akkurat som du vil. Kuene undret nok på hva du holdt på med 🙂
Det ser veldig fint ut!
Klem, Marit
Tack Marit!
Inser att det är lättare med en översiktsbild. Tyckte det var smidigt när jag hittade det här programmet på ett företags hemsida. Kan man ha något så bra så lättillgängligt… Nej det var ett aber att ’lura’ ut skissen från hemsidan.
Det är skönt att vara där nu när det är så varmt. En del växter kommer jag behöva flytta så småningom men de kan få växa ihop nu. Så kan jag bestämma senare vem som passar bäst just där.
Kram, Carina
Hej Carina
Så bra med en översikt! Det gör det mycket lättare att visualisera din beskrivning.
Ditt projekt ser mer och mer färdigt ut!
Ha en trevlig helg
Hej Karsten, och tack!
Jag är väldigt nöjd men om jag är krass så är det ca 200 av 3600 kvadrat. Men Rom byggdes tydligen inte på en dag 🙂
Tack detsamma! Carina
Fint med skitsen sammen med billederne. Det bliver fantastisk, når det vokser til.
Fortsat god arbejdslyst.
Mange hilsener Lisbeth
Tack Lisbeth!
Så här långt känner jag mig väldigt nöjd och arbetslusten blir bra av det 🙂
Ha det gott! Carina
Vilken fin trädgårdsskiss! Det verkar vara ett bra ritverktyg du använt.
Trevligt att gå med på promenad och det var mycket brantare än jag föreställt mig. Tänk vilken härlig miljö, med kossor som intresserat följer jobbet. I framför allt de tre nedersta bilderna känner jag riktigt vilken härlig miljö du har byggt upp här. Blir alldeles sjuk när jag ser de vackra stenarna, jag gillar ju stenar jag också men får nöja mig med små, sådana jag kan hålla i handen eller lägga mot kinden 🙂 Och … det där att ”kunna dra sig in i lunden” … det låter som poesi.
Kram Anita
Å tack Anita! 🙂
Tror det var Gardenas hemsida, trubbigt verktyg men bättre än inget. Det besvärliga var att kunna få ut skissen som en bild för att kunna publicera.
Kommande vecka känns det som att skugga kommer vara poesi eller så får jag ta mig till havet… Här i mer skogliknande miljö blir det väldigt varmt 🙂
Igår vandrade vi i Åkulla bokskogar och längs Bexellstigen fanns sten i mängder. Jag blir lätt sjuk när jag ser det… Vackra, stora, mossiga 🙂
Kram, Carina
Hej Carina!
Kul att följa med på ditt vänstervarv. Det syns att det inte är jämn mark du odlar på. Vi har en härlig skog i närheten med bok och andra lövträd., det är vackert. Du skapar en riktigt skön lund. Hinner du ta igen dig i hängmattan?
Ha en trevlig helg /Marika
Trær og skog er mye mer verdifullt en mange later til å tro. Folk hugger ned alt av trær fordi de er livredde for ikke å få nok sol…
Har man en bratt tomt (og det har man) med lund og natur, får man gratis balanse- og annen trening 🙂 Veldig mye fint som kan vokse i slike områder, særlig med tilførsel av god jord.
God søndag!
Carina!
Så roligt att få läsa om dina planer och tankar..
Glad Midsommar!
Birgitta
Åh,så bra med en skiss så det går att hänga med i alla dina turer! Skulle gärna se en skiss över hela tomten, för att fatta lite bättre vad och hur du fixar. Tänk att det är så svårt att visa en brant på bild, det går inte att få in lutningen så att folk förstår. Nu kan vi i alla fall ana, tack vare din hängmatta (vadå hammock?).
Önskar att jag kunde se in i din hjärna där du har dina målbilder 🙂
Och idag stod ett rådjur innanför grinden igen …