Halesia monticola - snödroppsträd

Vänstervarvet runt norra lunden

Vänstervarvet runt lunden förändras under dagen och det är samspelet mellan sol och skugga som skapar förändringen. Det är också det som fascinerar och lockar mig i ljusa lövskogar. Den där tiden innan till exempel bokskogen tagit på sig sin massiva grönska är fantastisk. Och den känslan får min själ att må bra, så bra. Och faktum är att de senaste somrarna har jag upptäckt hur bra det är att ha såna miljöer när solen steker och temperaturen börjar närma sig 30 grader. Då kan jag alltid dra mig in i lunden för att jobba eller bara njuta.

vänstervarvet - norra lunden
Vänstervarvet runt norra lunden. En del träd finns med och några buskar. Höjdskillnaden syns inte men hängmattan är röd och fin

Bland det första jag flyttade var snödroppsträdet i headern men det glömde jag ta med i skissen. Det fortsatte utveckla sina knoppar och blommade så här vackert i förra veckan. Det verkar helt obekymrat över flytten. Urtidsväxterna – ormbunkar och magnolior – passar bra här och i år när jag flyttat ormbunkar har jag helt sonika satt kniven i dem och delat. Därför kommer de flesta ormbunkar inte vara solitärer utan planterade i grupper. Jag har en bild på näthinnan. Fast jag vet att det är en bild som ligger i långtidsminnet. En bild av en ormbunke i en sluttning omgiven av glest gräs.

Hammock i lunden
Hammocken i lunden – och en känsla av hur mycket det lutar. Till vänster 3 ormbunkar, till höger utom bild en delad i 5 eller till och med sju. Och uppe vid stubben, framför lönnen, en Adiantum venustum

Höger- eller vänstervarvet spelar ingen roll…

Först går det ner, brant ner och sen går det upp. Stegräknaren i telefonen visar inte så många steg på kvällen, i och för sig lägger jag ur den ganska ofta, men den kan ju inte veta vilka steg. Det är ingen platt asfalterad väg här.

Norra lunden
Högst upp en bergklack i dagen, stor och flat, här kan jag ha en sittplats och det är flera doftande buskar och träd runt omkring. Här går första lilla stigen, blå pilen, in bakom den lilla gröna lönnen i förgrunden och längs nederkant av bilden

Sippor och blad

En lund oavsett var i världen har olika sippor nere på marken. Och på våren är den täckt av skir grönska. Senare vissnar de här mer ljusbehövande växterna och glesa gräs och ormbunkar som vill ha mer skugga tar över. Jag har planterat alla de här plus en del knölar som hundtandsliljor och trillium. Men nu i juni är det hostor, gärna storbladiga som får ta över. Jag delar även dem nu men planterar de i grupper. Har inte tid och ork att kruka dem. Höll på att glömma sockblommor, Epimedium det är ett antal som fått flytta in här.

norra lunden
Jag vred kameran några grader åt vänster och tittar ut över grannens åker, nej men norra lunden några grader åt vänster. Här försvinner de små stigarna ur bild på grund av lutningen
Mer lund - Vila mellan varven
Därnere växer några rödblommande rododendron – Cherry Kiss blommade då.
Berget blir gång ner
Ute på kanten innan det bär nerför sluttningen till höger i bild. Hängmattan har jag i ryggen. I veckan har korna, köttdjur, flyttat in i hagen därnere. De har nyfiket följt mitt jobb idag när jag jobbade nedanför berget.
vänstervarv - nu bär det upp igen
Jag är på väg upp mot bergklacken igen och framför mig har jag korsningen av de stora stigarna. I en lutning som här kan jag enkelt varva stora frodiga blad men också dela av och odla små, näpna lite upphöjt vid kanten
vänstervarvet - en liten genväg
En liten stig, snikväg nedanför värsta branten och där vid rotbitarna, de följde med torven, så har jag satt små hostor och annat som behöver upp för att synas
vänstervarvet - blickar mot stora stigen och växterut
Jag tittar mot den stora korsningen… Från sidan ser inte de brantaste delarna så branta ut. Jag är så glad att jag tog med så många buskar från förra trädgården och att jag fortsatte skaffa växter även när jag inte hade en tomt. Nu kan jag varva större och tillväxta buskar och träd med nya, mindre
Vänstervarvet är nästan slut
Vänstervarvet är nästan klart och jag är snart tillbaka uppe på bergklacken. Här växer mestadels smått i kanten. Det där verktyget verkade praktiskt men är ganska otympligt.

Några ord om ’jorden’

Som ni kanske minns så fick jag tillgång till torv ur en torvmosse som skulle bli industrimark. Men den fungerade inte rätt upp och ner för flera växter. Därför kompletterade jag förra sommaren med massor av kogödsel, fast just den här kommer från tjurarna som får gå för sig i en liten hage inomhus vintertid. Tilltrampad med mängder av halm så är den tung. Och så nu i vår fick jag ett antal kasserade ’traktorägg’ – balar med ensilage. Allt ligger i lager, oblandat… Men det är helt fantastiskt hur snabbt det bryts ner och blandas ihop som av sig självt. Sen kompletterar jag med magrare jord för japanska lönnar och andra som inte vill bada i gödsel = de flesta.

Vänstervarvet är det jag tar för att få ner jord till de mest avlägsna delarna. Det underlättar att kunna skotta neråt istället för uppåt. Den vägen har jag burit och släpat ett antal torvbalar i vår sen det blev en stor utökning där. Det är hela området runt den andra pilen. Nu ska jag fortsätta på platten nedanför berget. Det lutar även där men känns jämförelsevis platt. Fler trädgårdsbloggar hittar du hos Trädgårdsfägring.

12 Kommentarer

 1. Marit den 12 juni, 2020 kl 06:58

  Så fint at du har laget en skisse over området! Ja, der var det bratt 🙂
  Må være herlig å ha et sånt område til å kunne utvikle akkurat som du vil. Kuene undret nok på hva du holdt på med 🙂
  Det ser veldig fint ut!
  Klem, Marit

  • Carina den 12 juni, 2020 kl 07:37

   Tack Marit!

   Inser att det är lättare med en översiktsbild. Tyckte det var smidigt när jag hittade det här programmet på ett företags hemsida. Kan man ha något så bra så lättillgängligt… Nej det var ett aber att ’lura’ ut skissen från hemsidan.

   Det är skönt att vara där nu när det är så varmt. En del växter kommer jag behöva flytta så småningom men de kan få växa ihop nu. Så kan jag bestämma senare vem som passar bäst just där.

   Kram, Carina

 2. Karsten F den 12 juni, 2020 kl 12:37

  Hej Carina

  Så bra med en översikt! Det gör det mycket lättare att visualisera din beskrivning.
  Ditt projekt ser mer och mer färdigt ut!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 12 juni, 2020 kl 20:18

   Hej Karsten, och tack!

   Jag är väldigt nöjd men om jag är krass så är det ca 200 av 3600 kvadrat. Men Rom byggdes tydligen inte på en dag 🙂

   Tack detsamma! Carina

 3. Lisbeths Haveblog den 12 juni, 2020 kl 20:03

  Fint med skitsen sammen med billederne. Det bliver fantastisk, når det vokser til.
  Fortsat god arbejdslyst.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 12 juni, 2020 kl 20:19

   Tack Lisbeth!

   Så här långt känner jag mig väldigt nöjd och arbetslusten blir bra av det 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Anita den 13 juni, 2020 kl 09:19

  Vilken fin trädgårdsskiss! Det verkar vara ett bra ritverktyg du använt.
  Trevligt att gå med på promenad och det var mycket brantare än jag föreställt mig. Tänk vilken härlig miljö, med kossor som intresserat följer jobbet. I framför allt de tre nedersta bilderna känner jag riktigt vilken härlig miljö du har byggt upp här. Blir alldeles sjuk när jag ser de vackra stenarna, jag gillar ju stenar jag också men får nöja mig med små, sådana jag kan hålla i handen eller lägga mot kinden 🙂 Och … det där att ”kunna dra sig in i lunden” … det låter som poesi.

  Kram Anita

 5. Carina den 13 juni, 2020 kl 10:04

  Å tack Anita! 🙂

  Tror det var Gardenas hemsida, trubbigt verktyg men bättre än inget. Det besvärliga var att kunna få ut skissen som en bild för att kunna publicera.

  Kommande vecka känns det som att skugga kommer vara poesi eller så får jag ta mig till havet… Här i mer skogliknande miljö blir det väldigt varmt 🙂

  Igår vandrade vi i Åkulla bokskogar och längs Bexellstigen fanns sten i mängder. Jag blir lätt sjuk när jag ser det… Vackra, stora, mossiga 🙂

  Kram, Carina

 6. Marika den 13 juni, 2020 kl 10:41

  Hej Carina!
  Kul att följa med på ditt vänstervarv. Det syns att det inte är jämn mark du odlar på. Vi har en härlig skog i närheten med bok och andra lövträd., det är vackert. Du skapar en riktigt skön lund. Hinner du ta igen dig i hängmattan?
  Ha en trevlig helg /Marika

 7. Villroses hage den 14 juni, 2020 kl 12:17

  Trær og skog er mye mer verdifullt en mange later til å tro. Folk hugger ned alt av trær fordi de er livredde for ikke å få nok sol…
  Har man en bratt tomt (og det har man) med lund og natur, får man gratis balanse- og annen trening 🙂 Veldig mye fint som kan vokse i slike områder, særlig med tilførsel av god jord.
  God søndag!

 8. Birgitta den 18 juni, 2020 kl 20:50

  Carina!
  Så roligt att få läsa om dina planer och tankar..
  Glad Midsommar!
  Birgitta

 9. Anni den 22 juni, 2020 kl 10:58

  Åh,så bra med en skiss så det går att hänga med i alla dina turer! Skulle gärna se en skiss över hela tomten, för att fatta lite bättre vad och hur du fixar. Tänk att det är så svårt att visa en brant på bild, det går inte att få in lutningen så att folk förstår. Nu kan vi i alla fall ana, tack vare din hängmatta (vadå hammock?).
  Önskar att jag kunde se in i din hjärna där du har dina målbilder 🙂

  Och idag stod ett rådjur innanför grinden igen …

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.