Månadsbild december 2018

December månadsbild 2018 = avslut

December månadsbild – fotad den 3:e januari. Skillnaden syns knappt men jag vet att i förgrunden till vänster har jag förutom cedern satt ut mängder av små träd och buskar som jag sått. Ett antal sorter buskpioner, olika lönnar och lite annat smått och gott. I höst planterade jag några sticklingar av barrträd. Allt som allt har det satts nästan 40 olika växter på den lilla plätten. Kanske anas det avbarrade granriset från förra årets täckning? Jag var på väg att slänga det i höstas men så kom jag på – det kan fungera som hållare för säckväv om det blir vinter. Nu är alla planteringar med vintergrönt förberedda.

Månadsbild - december 2018
Månadsbild – december 2018, krukan cedern stog i är nog den mest märkbara skillnaden

December månadsbild och den lilla väderrapporten..

Jag måste nog börja skriva ner hur vädret är. En reflektion från det här året är att jag sällan kommer ihåg några väderdetaljer, bara sådär ungefär. December var en skön månad. Vad innebär det? Vädret har inte stört mig, vädret har använts till någon lämplig syssla. Slutet av december hade jag en hel del sol här hos mig. Sol flera dagar under julen och efter. Det var vinter, den anlände den 23:e november för att vara exakt.

Framtiden för månadsbilderna

Har funderat lite – ska jag ska fortsätta med månadsbilder? Till morronkaffet på nyårsdagen såg jag en plantering, den jag kallar rhododendronsträckan, framför mig och varför inte… Längs stigen som löper längs med, in och genom lunden är förändringarna stora under säsongen. Det finns mycket vårlökar, perenner och buskar och höstfärger helt enkelt något för varje säsong.
Enda haken är bohuslinden, den tunna stammen, som liksom hamnar mitt i och i förgrunden. Den ska så småningom bli ett vårdträd är tanken. Annars är det här en vy som kan fungera bra för 2019. Alternativt kan vyn aningen till vänster med cirka 50 kvadratmeter om- och nyanlagt fungera. Återkommer i frågan men att det blir någon av dem, det är nästan taget 🙂 Baserat på bilderna nedan har du någon favorit?

Rhododendronstigen
Stigen som leder förbi en lång rhododendronplantering – alternativ 1. Planteringen på högra sidan innehåller ett drygt 80-tal växter vara den
Dreams - Nya stigen och hostorna är gödslade
Nya stigen och hostorna är gödslade – alternativ 2. Norra ön till vä innehåller redan ca 80 sorter – flera clematis och många hostor. Vägs ände till höger knappt 40 med flera pioner och hosta.

December månadsbild för 2017 hittar du här om du vill se skillnaden. Då var det snö och det har det varit i december i år också. Men inte i slutet av månaden. Vill du läsa fler trädgårdsbloggar? Gå till Trädgårdsfägring!

Tolfte och sista månadsbilden för 2018!

Instagram @Carina Lind

2 Kommentarer

 1. Esther den 10 januari, 2019 kl 20:18

  Jeg synes det kunne være sjovt at se månedsbilleder af stien 🙂

  • Carina den 13 januari, 2019 kl 14:52

   Tack Esther!

   Tror på stigen jag också. Kan vara trevligt att följa något etablerat, ja nästan ’färdigt’ som omväxling.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.