Högsommarblomning - färger och former i samklang

Fyrverkeri en explosion i dämpande färg

Fyrverkeri – kort, intensivt, jag tänker fyllt av färg och alla färger samtidigt. Börjar med att titta bland mina bilder för ärligt… ..jag kan inte komma på något fyrverkeri i färg. Alla färger finns där men jag håller dem ofta åtskilda eller i samklang med en komplementfärg. Medvetet beslut? Njae det blir mest så.

Iris sibirica 'China Spring'
Iris sibirica ’China Spring’

..så ser det ofta ut. Något blommar och grönt är en fond. Bladen är där, det gröna samverkar. Ett grönt fyrverkeri? Ja grönt är ju vanligt tänker jag.

Ibland händer det

Men så ibland… ..av en helt annan anledning började jag leta bilder lämpliga för montage. Dyker ner i lightroommappen för bilder från 2014.. Letar efter bilder av en röd ballong men hittar det här… Blir glad och får en skön känsla i magen när jag ser bilderna. Måste haft väldigt kul. Kommer inte riktigt ihåg vad som triggade det här. Men en fundering om hur jag skulle kunna kombinera ihop färger och former fanns med. Ju fler jag plockade desto bredare färgspektra men också, i mina ögon, desto vackrare. Ett bevis på att ibland gäller inte färgregler. Och ett bevis på att man ska testa!!! Visst är det fantastiskt hur färger kan smälta ihop och harmoniera som egentligen inte borde.

fyrverkeri av färg högsommartid - moodboard augusti
Arrangemang av högsommarblomning -Vad fungerar färgmässigt? En moodboard över – allt fungerar tillsammans på eftersommaren

I samma folder låg de här eldiga, färgmättade bilderna…

fyrverkeri i rött och rosa
Bukett i rött och rosa med dahlia, nejlika och Sanguisorba
Agastache med eldiga färger
Agastache med eldiga färger
Dahlia 'Bishop of Llandaff'
Dahlia ’Bishop of Llandaff’

Fyrverkeri – nej bara vanlig inspiration

Det är ett tips jag lärt i nån trädgårdsbok. Plocka en bukett och placera den i vas. Sätt sen vasen där du funderar på att slutgiltigt plantera växterna. Sen kan man fundera i lugn och ro. Harmonierar det? Jag gör som ovan dels när jag blir trött och behöver låta kroppen vila, dels när jag ser några saker som – det där skulle bli fint ihop. Från det går jag sen vidare och plockar. Fotar för annars har jag glömt efter ett par timmar.

Apropa iris och fyrverkeri

Apropå iris så startade en irisvän en vit vecka på Instagram. Pratar vi vitt kan jag nog ta åtminstone en vit månad. Och visst finns det många fyrverkeripjäser som lyser upp himlen med ’vitt’ i någon form.

Amaryllidaceae - Allium porrum, purjolök
Fyrverkeri i vitt och grönt med lila accent

Fyrverkeri – veckans tema i trädgårdsfägring. Fler buketter finns HÄR och mer inspiration finns HÄR. I vår ska jag försöka börja göra mina inspirationscollage igen. Kanske ska satsa på moodbords – en för varje månad… Just nu har jag väldigt mycket idéer 🙂

Strax dags för trädgårdsfest mitt i vintern!

Instagram@Carina Lind

16 Kommentarer

 1. Anita den 12 januari, 2019 kl 10:33

  Alltså … du är en mästare på att skapa vackra buketter och stilleben. Det vet jag framför allt sedan jag sett dina jularrangemang. Och nu blev jag så hänförd av din översta bild att jag bara suttit länge och tittat på den. Den skulle kunna bli en tavla att ha på väggen i t.ex. ett växtrum, uterum eller orangeri. Och den bevisar att det går att blanda färger, i synnerhet som dom tar varandra i hand, både på ett varligt men också mer handfast sätt. Inte bara buketten är vacker utan även den lite grånade bänken den ligger på, den lyfter verkligen fram motivet.
  Den pulserande rödrosa buketten ger värme medan den nedersta ger svalka. Ack så vackra, båda två.

  Ha det så bra på trädgårdsfesten mitt i vintern!

  Kram Anita

  • Carina den 13 januari, 2019 kl 14:43

   Tack Anita! Hoppas du ser att jag rodnar lite 😉 Bilden är från 2014 men när jag hittade dem kunde jag känna hur kul jag hade. Att blanda färger är kul, att komma på kombinationer och testa dem är underbart. Det är många gånger jag prövat ut en kombination men sen kommit på att det funkar på 4-5 helt andra sätt också. Så färger kan gott mixas och bli kul. Den sista buketten blev jag ’tvungen’ att göra när jag fick se purjolöken blomma.

   Trädgårdsfesten var väldigt trevlig och med bra föredrag 🙂

   Kram, Carina

 2. Marika den 12 januari, 2019 kl 12:05

  Hej Carina!
  Vackra buketter, och visst går det att blanda färger. I mina rabatter blir det ofta favoritfärger inte allt för vågat. Men huvudsaken att man trivs med det själv. Stör mig lite att min röda lilja står ihop med en rosa, men har lärt mig att strunta i det.
  Trevlig helg /Marika

  • Carina den 13 januari, 2019 kl 14:45

   Hej Marika!

   Bra kommentar – man ska trivas själv! Det är det absolut viktigaste och en stor anledning att jag slutade prenumerera på trädgårdstidningar. Där var mycket trender och det blev liksom facit för hur det skulle vara. Inte min grej.

   Tack detsamma! Carina

 3. Rost och rädisor den 12 januari, 2019 kl 19:59

  För mina ögon harmoniserar det väldigt bra i översta bilden. En kall färgskala med ett par varma växter som ”poppar”. Det är ju också en regel att bryta färgskalan om man vill få till lite spänning och en wow-faktor.
  Alla blommor är verkligen härliga på sitt sätt och vad är bättre att sätta stämning med en blommor och grönt.
  Ser fram emot eventuella inspirationscollage
  Kram
  /Anette

  • Carina den 13 januari, 2019 kl 14:49

   Tack Anette! Jag hade väldigt kul! Regeln vet jag inte om jag kände till men att det behöver poppa lite – det känns i magen. Tänker att det kan bli lite monotont om att flyter in i vartannat och inget sticker ut. Känner att jag behöver göra några kollage i vår för att börja fundera på hur jag vill kombinera sen. Så jag hoppas jag hinner. Ska köra en workshop i ljussättning under våren 🙂

   Kram, Carina

 4. Rosor och ruiner den 13 januari, 2019 kl 10:56

  Vilken underbar tolkning av temat fyrverkeri! Jag tänker nog likadant, för här hemma i mina rabatter finns inga fyrverkerier, här är det i samklang för det mesta… men bilden du visar med alla härliga färger, den är ju underbar!! Man blir så glad av den!

  Ha en skön söndag!
  Kram Gunila

  • Carina den 13 januari, 2019 kl 14:51

   Tackar och bockar! 🙂 Man behöver lite av båda tänker jag. Jag älskar ju bladverk men ibland behövs färgerna också – det behöver hända lite för att man ska gå vidare och uppskatta nästa lugna parti .

   Kram, Carina

 5. Helena Mattsson den 13 januari, 2019 kl 17:19

  Ja ibland måste man våga för att få till ett fyrverkeri så fint med alla färgstämda buketter & planteringar man gör. Men lyfter gör det när någon oväntad växt dyker upp & får en av våga testa lite mer!
  KRAM från mig!

  • Carina den 14 januari, 2019 kl 09:40

   Våga testa mera helt enkelt 🙂 För osökt tanken till att testa även mer zonmässigt och inte bara färger. 🙂

   Kram, Carina

 6. Lotta den 13 januari, 2019 kl 22:27

  Helt fantastiskt läckra arrangemang. Nu blir jag klart sugen på att införa lite mer färg i min trädgård. Tack för inspirationen!
  Kram Lotta

  • Carina den 14 januari, 2019 kl 09:41

   Tack Lotta – roligt att du gillade dem. Det är kul att testa och man behöver ju inte lägga så himla mycket jobb för att få till själva testet 🙂

   Kram, Carina

 7. Susie på Stjärnarve... den 17 januari, 2019 kl 18:21

  När jag ser dina bilder med så vackra blommor så börjar ”vårtarmen” i mig suga! Men…snart är vi där, fast just nu känns det som en evighet!!
  Du skrev så rätt om det här medfärg kombinationer av blommor. Visst är det extra tjusigt när dom är färgkombinerade, men olikfärgade blommor kan aldrig bli fel tillsammans. Och jag älskar ju färg…..
  KRAM/Susie

  • Carina den 18 januari, 2019 kl 06:43

   Det var kul att höra men jag får mer nostalgitripp. Alla blommorna är sensommarblommare och minner om att hösten är på väg. Men jag satt och sorterade bilder på hundtandsliljor och fritillarior igår.

   Kram, Carina

 8. Inger den 17 januari, 2019 kl 18:39

  Så läckert med alla färgerna tillsammans. Min trädgård är inte heller särskilt färgstark. Jag minns för länge sedan att min man sa att rosorna såg urtvättade ut. Och en besökare frågade om jag inte hade några röda rosor, jag tyckte att jag hade massor.
  Kram

  • Carina den 18 januari, 2019 kl 06:42

   Tack Inger! 🙂 Ja tänk vad olika vi upplever saker…. Kan tänka mig att ha starkare färger men det får vara i mindre partier annars blir min hjärna lite trött. Tänk vilken tur att vi är olika allihop.

   KRam, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.