Narcissbukett

Narcissbukett när påsken städas ut

Narcissbukett de luxe och doften är ljuvlig. Häggen är en bra kompis och blomklasarna liknar små pärlhalsband med grönvita pärlor. Just nu går det att fynda narcisser till efter-påsk-pris när påsken städas bort från plantskolorna. Det är lite sorgligt på ett sätt att de börjar blomma ute i april och sen under maj men vi köper bara hem till påsk. I några av krukorna var det bara knoppar…

Narcissbukett
Favoritvas som behöver mängder av blom för det ska de bra ut

Nåväl jag vann på det och köpte 14 krukor olika narcisser, N. x incomparabilis, sorter. N. x incomparabilis är en naturhybrid mellan Narcissus poeticus x pseudonarcissus, vår klassiska pingstlilja x påsklilja blir en stjärnnarciss, och de flesta storblommiga sorter vi köper hör dit. Väl hemma landade jag snabbt i tanken – äsch jag gör en stoooor narcissbukett. De kommer etablera sig bättre utan att försörja blommorna. Narcisserna fick sällskap av hägg som om jag minns rätt är en dålig performer i vas. Men just nu när jag tittar på grenarna ser de ändå ut att må rätt bra, kanske för jag har det kallt där jag sover.

Vasen en favorit som jag har i två storlekar

Det här är den större och den är lite besvärlig med sin låga höjd och vida öppning men så här med mängder av blommor fungerar det. Tror jag ska göra en boll av hönsnät att ha som stöd i botten av vasen.

Narcissbukett
Olika narcisser i min bukett: ’Barrett Browning’, ’Spring Paradijs’, ’Tahiti’, ’Full House’, ’Ice King’, ’Pueblo’, ’Delnashough’ och ett par till

Inspirerades av en narcissbukett i ett gult parti

Där tryckte jag ner ett antal sorter jag köpte på rea i höstas. Och de ser jag redan när jag kommer på vägen och svänger av uppför backen. Plötsligt känns det, ser ut som det börjar bli en trädgård för så mycket lyser de även på långt håll. Och narcisser är favoriter även om jag tycker de är lite besvärliga… Rådjuren äter dem, inte ännu ska jag kanske skriva. Här äter den lilla råbocken nämligen allium kanske för att den kommit på att kryddad mat är godare. Skadedjuret nummer ett mot narcisser hos mig är spansk skogssnigel men jag tar gärna fighten för narcissernas skull!

Fotade några lökväxter samtidigt och tänker att guldvatten gör verklig nytta. Tulpaner och hyacinter blommor om som aldrig förr och färre går tillbaka till gul eller röd ’Apeldoorn’. Nu har jag fått klart några bäddar och sått sorter som tål kyla, bland annat en sockerärt som klarar det ’Norli’.

1:a maj är här och nu sväller knopparna hos mina rhododendron

17 Kommentarer

 1. Marika den 1 maj, 2022 kl 11:26

  Hej Carina!
  Vilka fantastiska buketter och vackra vaser.
  Ha en skön söndag /Kram Marika

 2. Carina den 1 maj, 2022 kl 11:43

  Hej Marika!

  Tack ska du ha 🙂 Faktum är att den här gången verkar till och med häggkvistarna stå sig i vas.

  Kram, Carina

 3. Marit den 1 maj, 2022 kl 14:11

  Så flott narcissbukett du har laget, og lekre vaser.
  Ja, det er sørgelig å se alle påskeliljene som bare blir ”dumpet” etter påske. Jeg kjøpte fem ’Tete á tete’ og plantet i en stor krukke sammen med stemorsblomster. Det er for galt at de bare blir kastet hvis ingen kjøper de.
  Heggen har knopper her også, og den kommer alltid så tidlig i blomst om våren. Den er et flott vårtegn 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 4 maj, 2022 kl 10:46

   Tack Marit!

   Det vore bra med mindre slit-å-släng även i trädgårdsbranschen tänker jag. Häggen är vacker men jag kan inte påstå att jag gillar doften, tvärtom faktiskt.

   Kram, Carina

 4. Villroses hage den 1 maj, 2022 kl 18:05

  En deilig luksusbukett! Har ikke tenkt over at påskeliljepottene selges ut etter påske, Det skal jeg huske på neste år, Er jo bare å oppbevare dem tørt til høsten, og plante dem igjen.
  Er veldig glad i ulike narcisser, og nå har de begynt å komme i hagen 🙂
  God søndag!
  /Irene

  • Carina den 4 maj, 2022 kl 10:47

   Tack Irene!

   Ja den blev fin och den är fortfarande fin fast jag har tagit bort häggkvistarna. Det är väl inte alla som säljer ut dem efter påsk men här finns några som gör det och då vet jag ju åtminstone att jag får rätt sort 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Titti den 1 maj, 2022 kl 18:12

  Ja äntligen maj! Så härligt! Koltrasten och fåren väcker mig varje morgon och ute börjar den första spirande grönskan komma…
  Kram från Titti & ett ljusgrönt Öland

  • Carina den 4 maj, 2022 kl 10:49

   Eller hur 🙂

   Fågelsången väcker mig också men det finns inga får i närheten. Det låter mysigt vakna till deras ljud vad de nu kallas. Tittade på gräsmattan och den har ändrat färg till djupt smaragdgrönt på bara några dagar och nu behöver gräsklipparen fram.

   Kram, Carina

 6. Anita den 2 maj, 2022 kl 09:54

  Alldeles underbar bukett och vaserna är så, så vackra. Jag sitter och tittar på bilderna och det känns som att titta på ett härligt solsken! Jag bara njuter!

  Ha nu en fin fortsättning på sköna maj!
  Kram, Anita

  • Carina den 4 maj, 2022 kl 10:50

   Tack Anita!

   Det blev en härlig bukett som fortfarande är fin, nåväl inte häggkvistarna men de har berikat komposten.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Ätliga trädgården den 2 maj, 2022 kl 10:10

  Som jag försökte säga på insta när jag var lite otydlig så är det bästa Karl Fredrik-klass på buketten. ja bättre och häggmispeln är det bara att njuta av så länge den varar och sen plocka bort och låta narcisserna köra solo. Jag hoppas alltid att detta ska bli en sval period av våren när knopparna på häggmispeln hålls tillbaka och det i bästa fall blir ett glapp på två veckor till syrenen går i blom. Bästa tiden på året!
  (Stenmursmannen, Kjell var här igår på kort visit och tittade till)
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 4 maj, 2022 kl 10:52

   Ingen fara jag förstog kopplingen till Karl Fredrik men har aldrig följt honom – får ta och kolla in vad han gör nu. Och sen har jag nog skrivit fel – det ska vara häggkvistar. De är redan borta, började slå ut fint men torkade snabbt in. Narcisserna är kvar och väldigt fina.

   Hoppas Kjell var nöjd med resultatet 🙂

   Kram, Carina

 8. Marie den 2 maj, 2022 kl 12:17

  Smuk smuk buket og vase!

  • Carina den 4 maj, 2022 kl 10:52

   Tack Marie!

 9. Ulrika den 5 maj, 2022 kl 19:26

  Makalöst vacker bukett!
  Vilken lycka med plantskolor som säljer en variation av krukade narcisser. Härligt att kunna fynda också. Här brukar utbudet vara magert så här på våren men jag köpte en del lökar sent i höstas och lät dem rota sig i källaren innan de åkte ut i kylan. Nu har de precis börjat blomma och jag kan se var i trädgården det behövs fyllas på och plantera dem där de passar.

  Kram Ulrika

  • Carina den 7 maj, 2022 kl 08:22

   Tack Ulrika!
   Det är jättekul när jag hittar. Tulpaner är fina men narcisser är ljuvliga eftersom de är kompletterade med härlig doft. Jag har köpt lökar från Holland men konstaterar, tyvärr, att narcisser är dyrare till och med mycket dyrare än tulpaner.

   Kram, Carina

 10. Anni den 1 juni, 2022 kl 23:34

  Narcisser i trädgården är verkligen en fröjd för både öga och näsa.Min narcissäng doftar fortfarande fast de flesta har blommat över. Intressant med guldvatten på lökarna – det har jag inte testat. Vattnar du när de blommar eller efteråt?
  Nästa år ska jag spana in utförsäljningen av lökar, det låter lovande.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.