Narcissus - narcisser oftast tänker vi på dem som påsk- eller pingstliljor men variationen är långt, långt större än så. Jag läser att det finns, fanns, 26.000 sorter registrerade. Hos mig är de lika med högt älskade vårlökar. Rådjur och andra betande kritter tycker inte om doften och blomningen får därför vara ifred. Jag älskar doften hos till exempel gammaldags pingstliljor. Och jag älskar att ta in rejäla buketter av narcisser.

Narcisser är örtartade lökväxter med linjära blad och en bladlös stjälk som bär blomman som kan vara ensam eller i en liten flock. 6 yttre kalkblad, kronblad beroende på vem som skriver och en bikrona som kan variera från påskliljans trumpetformade till pingstliljans lilla krås. Ibland nämns kanten på bikronan när den har en avvikande färg från resten av bikronan.

Odla narcissus - narcisser

Det här är ett lättodlat släkte som sköter sig självt i stor utsträckning. Narcisser behöver ett soligt till halvskuggigt läge. De vissnande bladen måste vara kvar och därför kan en rabatt där perenner växer upp och döljer vara bra. Eller som jag tycker är minst lika fint - att odla dem under glesa buskar och träd. Där är dessutom chansen att det torkar upp när löken är i vila större. Mindre sorter trivs under samma förutsättningar men är vackra att plantera där man ser dem: i ett upphöjt parti, på en mur eller liknande.

Plantera lökarna så tidigt som möjligt på hösten. Lökarna behöver, till skillnad mot tulpaner, rota sig före vintern för att blomma bra nästa vår.

Jord och gödsel

De flesta narcisser trivs i en mullrik och fuktighetshållande men väldränerad jord. Det vill säga de vill ha god tillgång på fukt under tillväxtperioden men stå väldränerat när de vilar.

Narcisser behöver inte särskilt mycket näring. Benmjöl och andra långtidsverkande medel fungerar bra. Ko- och hästgödsel som läggs ovanpå planteringsytan kan leda till att lökarna istället ruttnar eller blir sjuka av de svampsporer som kan följa med gödseln. Något jag lärt mig den hårda vägen.

Planteringsdjup och antal lökar

Här varierar uppgifterna. Men en bra rekommendation är - stora lökar 4 lökar per 'square feet' dvs 30 x 30 cm. För riktigt små lökar kan man öka antalet till 9.

Planteringsdjupet - ca 15 cm för stora lökar och ca 3 gånger lökens höjd för mindre sorter. Ibland ser jag 1,5 - 2 gånger lökens höjd för små lökar.

Narcissus - narcisser och lökens livscykel

Man talar om moder- respektive sidolök. Varje narcissstjälk har en egen lök, moder.  Varje vår efter blomningen bildar moderlöken en ny sidolök där kraften byggs upp för nästa års blomning och det är därför det är viktigt att blasten får stå kvar och vissna ner naturligt för att ge näring till den nya löken. Under sommaren vilar narcisslökar för att sen börja växa på sensommaren - tidig höst.

Flytta och dela, föröka

Så småningom kan blomningen börja avta och då är det dags att lyfta det som antagligen blivit en så kallad lökkaka. Eftersom lökarna sätter rötter vid en lagom sval temperatur 'Sweater temperature' på hösten bör man vänta tills dess. Ta isär lökarna och se till att få med rötter på sidolökarna. Lökarna får inte torka ut. Gäller för övrigt lökar i handeln och därför är det bra att köpa lökar tidigt när de kommer till butik.

http://www.srgc.org.uk/journal/young/bulbsfromseed.html#top

För nörden...

Narcissus - narcisser  finns i en stor mängd sorter och kultivarer, läser 26.000 på en sida. Man talar ofta om, och ser ibland lökar listade vid försäljning, under så kallade divisioner, de är 13 stycken.  Till exempel Division 2 - en blomma per stjälk. Coronan eller trumpeten är minst 1/3 så lång som men inte lika lång som de yttre kronbladen. Kort och förenklat - det här är dels ett sätt för de som tävlar med narcisser att kunna jämföras på ett sjyst sätt, dels så är det lättare att hitta en specifik sort ur den oändliga mängden.

Vill du läsa mer om eller söka på narcisser är den här bildbanken suverän - Söka narcisser. Eftersom alla älskar narcisser har till exempel van Engelen en fin, och rolig, sida om och med narcisstips.

The pictures are all protected by © and are not to be used without my permission

asturiensis syn. N. minimus, N. minor var. minimus - division 13

Miniatyrpåsklilja - N Portugal, N och NV Spanien, fridlyst enligt Artskyddsförordningen

En dvärg inom trumpetnarcisserna. Bladen är grågröna med en längsgående kanal. En ensam blomma per stjälk blomman är 3-4 cm vid med smala och vridna kronblad.

10 cm, maj

confusus syn. N. pseudonarcissus ssp. portensis - division 13

NV och C Spanien, N och C Portugal

Klargul bikrona ca 4 cm lång med krusade kanter. Kalkbladen är något ljusare.

10 cm, maj

Cyclamineus gruppen - division 6

cyclamineus - cyclamineusnarciss division 13

Smala och klart gröna blad. Klart gul blomma med smala starkt tillbakavikta kalkblad och en lång, smal trumpet. Arten förekommer i NV Portugal och NV Spanien.

20 cm, april - maj

Det vi oftast hittar och odlar är olika former där N. cyclamineus ingår.

Ara - div 6 W-Y, W.F.Leenen 2004

En graciös och tidigblommande hybrid som vunnit priser. Bakåtvikta elfenbensvita kalkblad omger en perfekt och mycket lång, lysande citrongul trumpet som är något ljusare mot basen. Är betydligt högre än de flesta andra i Cyclamineus gruppen.

40 cm, april - maj

Cotinga - div 6 W-P, G.E. Mitsch 1976

Kalkbladen är elfenbensvita och med en rynkad kant. Bikronan är aprikosrosa och klockad med en djupare ton i ytterkanten. Nära tetraploid.

25 cm, april - maj

February Gold - div 6 Y-Y, de Graaff Bros före 1923

Prisvinnande sort med något tillbakavikta kalkblad i svavelgult och en något mörkare cylindriskt formad trumpet som har en ljusare bas.

30 cm, april - maj

Golden Quince - div 12 Y-Y, J.W.A. van der Wereld, Nederländerna, 1992

Quince sport; perianth canary yellow, corona lemon yellow;

> 32 cm, april - maj

Golden Years - div 6 Y-Y, Grant E. Mitsch 1991

En lite kraftigare och högre kultivar som ofta får två blommor per stjälk. En påskliljegul kalk med en trattlik bikrona i en något mörkare gul bikrona. Påminner om 'Rapture' men har bredare kalkblad. Beskrivs som tidig.

> 40 cm, april - maj

Jenny - div 6 W-W, C.F. Coleman före 1943

De yttre kalkbladen är ovala, trubbiga och tillbakavikta kanterna är lite krökta inåt och släta. Kalkbladen överlappar varandra till en tredjedel. De 3 inre kalkbladen är mer vridna. Bikronan är trumpetformad och lätt veckad slår ut i ljust citrongult som övergår i vitt. Öppningen är mer veckad, lätt rynkad och kanten är fint tandad. Har doft men inte någon trevlig.

20 cm, april - maj

Jetfire - div 6 Y-O, Grant E. Mitsch 1966

Ovala kalkblad i starkt gult, kraftigt tillbakavikta och lätt veckade. Kanten är vågad och överlappar till en tredjedel. De inre kalkbladen är mer veckade kanterna är än mer vågade. Bikronan är starkt orange, trumpetformad, lätt ribbad och lite åtdragen nära munnen för att sen bli vidare mot kanten igen. Kanten är rynkad. Lätt doft och får ofta två blomstjälkar per lök.

30 cm, april - maj

Little Witch - div 6 Y-Y, Mrs. R.O. (Sarah) Backhouse, England, före 1921

Gula blommor med gula yttre kalkblad. De är ovala, trubbiga eller trubbigt fyrkantiga, tillbakavikta, plana eller med en lätt inåtvänd kant. De är helt separerade. De inre kalkbladen är ovala men smalare och ibland vridna med inåtrullade kanter. Bikronan är cylindrisk och starkt veckad och mörkare i tonen än kalkbladen. Munnen är rak och kanten är rynkad.

under 30 cm, april - maj

Mother Duck - div 6 Y-Y, Walter J.M. Blom, Oregon, USA, 1998

Blomman är 6,5 cm vid och de yttre kalkbladen är ljust gula med en mörkare ton mot spetsen, bakåtvända och överlappande. Bikronan är trattformad, veckad och gyllengul med en mun som är något vidare och fint rynkad.

under 30 cm, april - maj

Peeping Tom - div 6 Y-Y, Percival D. Williams, England, före 1948

Blomman är 9,5 cm vid och de yttre kalkbladen är ovala och klart gula, bakåtvikta och fint ribbade,  vridna och regelbundet överlappande upp till en fjärdedel. Bikronan är trattformad och ibland lätt åtsnörpt på mitten, djupare gul färg som är lite blekare vid basen. Tratten är otydligt 6-kantig, kanten är flänsad och starkt rynkad. Liknar en tidigblommande 'Bartley'.

Tycker om soliga lägen med väldränerad jord.

> 40 cm, april - maj

Rapture - div 6 Y-Y, Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1976

Ca 8 cm vida, gula yttre kalblad som är ovala, tvära och gröntonade mot basen. De är starkt bakåtvikta och konkava nära basen, de överlappar mellan en tredjedel upp  till hälften. Smalare inre kalkblad och vridna i den övre delen med en vågad kant. Bikronan är cylindrisk, slät vid basen, ribbad och lätt åtsnörpt mot munnen. Munnen är rak eller lätt utbuktad och jämn med en rynkad kant.

25 cm, mars - april

Trena - div 6 W-Y, Mavis Verry, Nya Zeeland, 1971

Vida, nedåtriktade blommor ca 8 cm vida. De yttre kalkbladen är brett ovala, tvära, tillbakavikta, rynkade med kanter som är något inåtrullade vid basen. Kalkbladen överlappar en tredjedel till hälften. Bikronan är lätt trattformad, slät och klart gul, ljusare mot basen. Munnen är utsvängd och mer eller mindre slät, kanten är grunt urnupen.

> 30 cm, mars - april

Wisley - div 6 W-Y, Karel J. van der Veek, Nederländerna, 2004

Vita tillbakavikta kronblad och en lång, ganska vid gullvivegul trumpet

45 cm, april - maj

x cyclazetta - division 13

Narcissus cyclamineus x tazetta - kulturursprung

Teté a Teté - div 12 Y-Y, Alec Gray, England, före 1949

2-3 blommor per stjälk där varje blomma är 6,5 cm vid. Kalkbladen är ovala och klart gula med en spets som drar mot vitt. Kalkbladen är utbredda eller något bakåtriktade, plana och överlappande till 1/4. Inre kalkbladen har en vågad kant. Bikronan är cylinderformad, kort och brett vinklad, något åtdragen nära munnen och mörkare än kalkbladen. Munnen är rak eller lite vidare med 6 lober. Kanten är indragen. Syskon till ‘Jumblie’ och ‘Quince’.

20 cm, mars - april

Teté Bouclé - div 4 Y-Y, Jan de Winter, Nederländerna

En blomma, någon enstaka gång 2, per stjälk. Kalkbladen är lysande gröngula. Bikronans segment slår ut i gult till gulorange men övergång i klart gult.

20 cm, mars - april

x incomparabilis - division 13

Narcissus poeticus × pseudonarcissus

x indikerar att det är en hybrid som uppstått av sig själv mellan pingst- och påsklilja. Den är sig inte så intressant. Däremot om man tittar i till exempel SKUD så inser man snabbt att listan äver sorter som kommit ur den här korsningen är enormt lång. Så är det i min trädgård också. För bättre överblick hittar du sorterna jag odlar HÄR.

Avalon - div 2 Y-W, Helen K. (Nell) Richardson, Irland, 1977

Perianth segments broad, rounded, brilliant yellow, smooth; corona maturing to white throughout. Resembles a larger-flowered ‘Daydream’ of heavier substance and a ‘Camelot’ with smoother perianth.

> 60 cm, april - maj

Barrett Browning - div 3 WWY-O, J.W.A. Lefeber, Nederländerna

Fl. 89 mm wide; perianth segments broadly ovate, rounded at apex, mucronate, white, with vivid yellow at base, spreading, plane or a little concave, smooth, with broad midrib showing, overlapping half; the inner segments slightly inflexed and somewhat twisted; corona bowl-shaped, ribbed, slightly deeper in tone than strong orange with mouth expanded, rim closely and minutely frilled. Chromosome Count is 27 or 28.

> 60 cm, april - maj

Butter and Eggs - div 4 Y-O, Okänd före 1777

Perianth and other petaloid segments in several whorls, broadly ovate, blunt, yellow; outer whorl spreading, with margins wavy, separated; inner whorls a little shorter and narrower, inflexed, or at center strongly inflexed, with margins incurled; corona segments interspersed, short, broad orange, sometimes more nearly yellow.

A description according to Daffodils, narcissus, and how to grow them as a hardy plants for cut… 1907 by Arthur Martin Kirby, when known as ‘Auirantus Plenus’, “The common old double English garden daffodil known as ‘Butter and Eggs’, a name doubtless suggested by the coloring n the flowers which is of a light butter-yellow shading to orange at the center. A free-growing and free-flowering variety, which if left undisturbed eventually forms large clumps or masses. Faintly fragrant.”

Awarded AM Haarlem in 1913 under the name ‘Golden Rose’.

> 60 cm, mars - april

Carlton - div 2 Y-Y, Percival D. Williams, England, före 1927

Fl. 120 mm wide; perianth segments broadly or very broadly ovate, blunt, fairly prominently mucronate, sulfur yellow, spreading, slightly twisted, creased, overlapping one-third to a half; the inner segments with margins wavy; corona broad funnel-shaped, darker in tone than the perianth segments, with mouth expanded and frilled, rim deeply and repeatedly notched and crenate.

> 60 cm, april - maj

Conspicuus - div 3 Y-YYO, W. Backhouse före 1869

Fl. star-shaped; perianth segments ovate, blunt, opening deep yellow, becoming sulfur yellow, with slight white mucro, spreading, overlapping a quarter; corona long cup-shaped, strongly ribbed, yellow, stained orange, with bright scarlet-orange at rim, mouth straight and more or less tightly frilled.

From Peter Barr’s Ye Narcissus or Daffodyl Flowre and hys Roots (1884) which says that the ‘Barrii’ type/classification included crosses of “Poeticus x Pseudo Narcissus, or perhaps Incomparabilis x Poeticus.”

> 60 cm, april - maj

Flower Record - div 2 W-YYO, J.W.A. Lefeber, Nederländerna

Perianth segments broadly ovate, mucronate, greenish white, tinged yellow at base, slightly inflexed, with margins incurling, overlapping one-third; corona cup-shaped, ribbed, yellow, with a broad band of orange at rim, mouth straight, closely frilled. Strongly scented.

> 60 cm, april - maj

Fortune - div 2 Y-O, Walter T. Ware, England, före 1917

Fl. 108 mm wide; perianth segments broadly ovate, blunt, slightly mucronate, brilliant yellow, spreading, overlapping half; the inner segments a little inflexed, somewhat creased and with margins nicked; corona short funnel-shaped, broad, smooth, strong orange, paler towards base, mouth straight, finely ribbed, with deeply overlapping lobes, lightly frilled.

60 cm, april - maj

High Society - div 2 W-GWP, Brian S. Duncan, Norra Irland, 1979

Fl. 112 mm wide; perianth segments very broadly ovate, slightly mucronate, spreading, a little concave, margins sometimes incurling, smooth, regular, overlapping half; inner segments more narrowly ovate, shouldered at base, a little inflexed; corona cup-shaped, lightly ribbed, white, aging to lemon yellow, with green at base and deep rose pink at rim, mouth expanded, with rim widely crenate and slightly flanged. Resembles a taller and larger-flowered ‘Bridesmaid’ of better color. Pollen Parent possibly this Richardson seedling.

> 60 cm, april - maj, medel till sen

Ice Follies - div 2 W-W, Konynenburg and Mark, Nederländerna

Fl. 95 mm wide; perianth segments broadly ovate, truncate, only very slightly mucronate, spreading or a little reflexed, overlapping half; the inner segments more usually spreading, with margins wavy; corona shallow, very widely expanded, heavily ribbed, opening light greenish yellow with tints of a lighter tone, becoming white, frilled, with rim deeply notched and minutely crenate. Corona opens yellow and matures to white.

> 60 cm, april, tidig

Ice King - div 4 W-Y, A.P. van den Berg-Hytuna, Nederländerna, 1984

Perianth and other petaloid segments ivory white; the outer whorl broadly ovate, blunt or truncate, slightly mucronate, spreading or a little reflexed, overlapping one-third; the inner whorls shorter than the corona and clustered within it, of irregular shape, frilled and crumpled; corona deeply and irregularly split, spreading to half as long as the outer whorl of petaloid segments, sulfur yellow, with a broad band of white at rim, frilled, rim notched and minutely crenate. N. 'Ice Follies sport

> 60 cm, april - maj, medel

Misty Glen - div 2 W-GWW, Frederick E. Board, England,, 1976

Fl. 85 mm wide; perianth segments broadly ovate in outline, rounded at apex and slightly mucronate, spreading, sometimes creased, overlapping half; the inner segments angled at shoulder, a little inflexed, with margins wavy; corona long cup-shaped, bluish white, with green prominent at base, mouth straight, loosely frilled.

> 60 cm, april - maj, medel

Petit Four - div 4 W-PPY, F. Rijnveld and Sons, Nederländerna, 1961

Doubling in cup only; Fl. up to 110 mm wide; perianth segments blunt, mucronate, greenish white, a little reflexed, plane, overlapping a 1/4 to 1/3; inner segments narrowly ovate; corona cup-shaped, smooth or loosely ribbed, opening light yellow, becoming light yellowish pink, light yellow at rim, frilled, rim flanged and crenate; the corona enclosing six shorter segments of the same or a darker color, sometimes touched yellow at rim, broad, crumpled, lobed, with margins wavy and crenate; segments each with one lobe longer than the corona, narrowly tubular, tapering, yellow-white.

> 60 cm, april - maj, medel

Pink Charm - div 2 W-WWP, F. P. de Jager and Sons, Nederländerna, 1977

Fl. 90 mm wide; perianth segments ivory white; corona yellowish white, with a broad band of Chinese coral at rim.

> 60 cm, april - maj, medel

Polar Mist - div 3 W-W, John A. Hunter, Södra Ön, Nya Zeeland, 2000

Köpt den som 'Polar Ice' men det namnet var redan givet till en betydligt äldre vit narviss. Ovate perianth; flared trumpet with smooth edge;

> 60 cm, maj, medel - sen

Precocious - div 2 W-P, Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1976

Fl. rounded, 98 mm wide, facing slightly downwards; perianth segments very broadly ovate, only slightly mucronate, ivory white, spreading, a little concave and with margins slightly incurling at apex, overlapping half or more; corona bowl-shaped, shallow, broad, light yellowish pink with touches of a darker tone, paler towards base and at rim, mouth very deeply lobed and frilled, the lobes overlapping and appearing to be 3-lobed or to have extra growths at the margins.

> 65 cm, maj, medel - sen

Princess Zaide - div 3 W-GWW, Mrs. J. (Barbara) Abel Smith, England, 1986

Perianth segments very broad, rounded at apex and slightly truncate, a little reflexed, plane, with midrib showing, overlapping half; the inner segments more nearly ovate, with margins incurved; corona very shallow bowl-shaped, densely ribbed, with deep green at base, mouth very widely expanded and heavily frilled, rim minutely crenate.

> 70 cm, maj, medel - sen

Replete - div 4 W-P, Murray Evans, Oregon, USA, 1975

Fl. 105 mm wide; perianth and other petaloid segments white; the outer whorl broadly ovate, blunt, prominently mucronate, spreading, overlapping half; inner whorls shorter, crumpled, strongly inflexed; corona segments half as long as the inner whorls and interspersed among them, broad, reddish pink, frilled.

> 60 cm, april - maj, medel

Romance - div 2 W-P, J. Lionel Richardson, Irland, 1959

Fl. 92 mm wide; perianth segments roundish, slightly mucronate, creamy white, spreading, somewhat concave or with margins incurving, with midrib showing, overlapping half; corona short funnel-shaped, loosely ribbed, pink with yellow-pink at rim, mouth slightly expanded, frilled, deeply and regularly 6-lobed, the lobes themselves bi-lobed, with occasional flecks of white at notch, rim more or less entire. Scented.

> 60 cm, maj, medel - sen

Roulette - div 2 W-YYO, G.A. Uit den Boogaard, Nederländerna, 1959

Fl. 115 mm wide; perianth segments creamy white; corona brilliant greenish yellow, with strong orange at rim.

> 60 cm, april - maj, medel

Safina - div 4 Y-Y, okänd, 2008

Heavily ruffled double daffodil. Layers of mid-yellow petals with darker inner petals. Long-flowering and strong stem.

> 60 cm, april - maj, tidig

Segovia - div 3 W-Y, Mrs. Alec (Flomay) Gray, England, 1962

Fl. 50 mm wide; perianth segments very broadly ovate, blunt, prominently mucronate, a little reflexed, plane or with margins somewhat incurving, overlapping one-third to a half; the inner segments more narrowly ovate, more sharply reflexed, slightly twisted and with margins strongly incurved; corona disc-shaped, ribbed, brilliant to light greenish yellow with mouth wavy, rim minutely crenate. Resembles ‘Xit’ in form.

> 35 cm, april - maj, medel

Sinopel - div 3 W-WWY, P. de Jager and Sons, Nederländerna, 1974

Fl. 85 mm wide; perianth segments broadly ovate, truncate, slightly mucronate, ivory white, spreading, with margins incurled to give an oblong appearance, overlapping one-third; the inner segments more nearly acute, with margins wavy; corona very shallow bowl-shaped, ribbed, greenish white, with a band of deep yellow at rim. Unusual weather conditions can result in a green cup.

Liknar mer sorter som 'Royal Princess'

> 60 cm, maj, sen

White Lady - div 3 W-Y, Rev. G.H. Engleheart, England, före 1897

Fl. forming a double triangle, 86 mm wide; perianth segments ovate, blunt, prominently mucronate, spreading, somewhat lax, with margins wavy, lightly creased, overlapping a quarter to one-third; the inner segments more nearly acute, less obviously mucronate, with margins more strongly wavy and recurved at base; corona cup-shaped, ribbed, pale creamy yellow, mouth straight, with 6 overlapping lobes, frilled, rim minutely notched and crenate. Scented.

> 60 cm, april - maj, medel

White Medal - div 4 W-W, Hollander and Son and Hogervorst and Son, Nederländerna, 2003

Fl. 113 mm wide; the petaloid segments becoming narrower in each successive whorl towards the center. Sport av 'Petit Four'

> 60 cm, maj, sen

Okänd - div 4 W-W, 

> 60 cm, maj,

Irene Copeland - div 4 W-W, 

> 60 cm, maj,

Jonquilla gruppen - division 7

jonquilla - jonkvill, division 13

Långa, smala blad och blomstjälkar som bär små flockar med 2-5  djupgula blommor ca 3 cm vida. Hör hemma i SV Europa.

Det vi oftast hittar och odlar är olika former där N. jonquilla ingår. De kallas då trädgårdsjonkviller. De passar bra i buskagekanter, lökäng eller liknande. Trivs i näringsrik jord i ljust läge.

30 cm, april - maj

Bell Song - div 7 W-P, Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1971

De yttre kalkbladen är brett ovala och trubbiga, slår ut i ljust, ljust gult med en rosa ton vid basen men övergår i elfenbensvitt. Kalkbladen är spridda eller svagt bakåtvikta och kanten är ofta utåtrullad vid basen och inåtrullad i övre delen. Överlappar endast på bredaste delen. Trattformad bikrona som är slät och lätt gulrosa. Munnen är rak och lätt utsvängd i ytterkant. Kanten är hel och lätt rynkad. Svagt doftande

> 25 cm, april - maj

Hillstar - div 7 YYW-YWW, Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1979

Kalkarna är 7 cm vida och öppnar sig klart citrongula. Efterhand så bleknar kalkbladsbasen till en vit ring kring den vita bikronan - en högst förtjusande kombination. Belönad med en "Award of Garden Merit" (AGM) av RHS 2004.

> 40 cm, maj - juni

Lieke - div 7 W-GYY, Brent and Becky Heath, Virginia, USA 2009

Vita kalkblad och gul bikrona, 5-7 blommor per stängel. Doftande

30 cm, maj - juni

Pencrebar - div 7 W-GYY, Henry G Hawker, England före 1929

Får ofta 2 blommor per stjälk. Kalkbladen och de andra segmenten är arrangerade i 3-4 virvlar i blommorna som är lysande gula. De yttersta kalkbladen är brett ovala, 'avklippta' och trubbiga. De inre segmenten är ovala men lite smalare  och trubbiga. De inre segmenten blir successivt mer inåtriktade mot mitten där de är konkava. Bikronesegmenten är kortare än kalkbladssegmenten och blandade med dem, de är något mörkare gula med kanter som är starkt inåtrullade.

30 cm, maj - juni

Pipit - div 7 W-GYY, Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1963

2-3 blommor per stjälk som är 7 cm vida. De yttre kalkbladen är brett ovala och ljust svavelgula, ljusnar mot basen. Bladkanterna är något inåtrullade och överlappar till en tredjedel. De inre kalkbladen är lite inåtböjda med kanter som är vågade  eller mera starkt inåtrullade. Bikronan är kort och trattformad, lätt rynkad. Slår ut i ljust svavelgult och övergår i nästan rent vitt. Munnen är rak och löst rynkad.

Har fått: the Royal Horticultural Society(RHS) Award of Garden Merit(AGM) 2001, men också fått den återtagen 2012 av samma sällskap.

30 cm, medelblomning - maj

Pueblo - div 7 W-W, Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1966

Blommorna är ca 7,5 cm vida. Bikronan är först citrongul men övergår i cremevitt.

30 cm, medel till sen blomning

Sabrosa - div 7 Y-Y, John W. Blanchard, England, 1986

Får 2-3 blommor per stjälk. Yttre kalkbladen är ljust gula. Bikronan är något mörkare. Påminner om sitt syskon 'Moncorvo' men med en mörkare bikrona. Förtjusande liten hybrid. Sabrosa betyder ungefär utsökt, läcker på spanska. Belönad med AGM 2009.

dvärg, sen blomning

Sailboat - div 7 W-W, William G. Pannill, Virginia, USA, 1980

Blommor som är 6 cm vida slår ut i gult men bleknar mot vitt.

dvärg, medel till sen blomning

Sun Disc - div 7 Y-Y, Alec Gray, England, före 1946

Runda blommor som är 5 cm vida och genomgående gula eller med de yttre kalkbladen något ljusare än bikronan. Kalkbladen har en tydlig spets och är lätt bakåtvända, tjocka och släta. De överlappar till hälften. De inre kalkbladen är smalare med rundad spets och nästan spridda med kanter som är något inåtböjda. Bikronan är tallriksformad, ribbad och med en rynkad yttre kant.

dvärg, sen blomning

Sweetness - div 7 Y-Y, R.V. Favell, England, före 1939

Blommorna är 6,5 cm och ibland 2 per stängel. De yttre kalkbladen är brett ovala spetsiga med en vit spets, tjocka och släta. Överlappar till 1/3. De inre kalkbladen har inåtböjda kanter. Bikronan är ganska kort, koppformad och lite mörkare än kalkbladen. Munnen är rak och lite vågig. Kanten är lätt urnupen. Doftande

> 40 cm, medel blomning

Trevithian - div 7 Y-Y, Percival D. Williams, England, före 1927

2-3 blommor per stängel som är ca 7 cm vida. De yttre kalkbladen är mycket breda med rundad spets i en klar citrongul nyans med en uttalad vit spets. Kalkbladen är spridda och lätt konkava, släta och överlappar till hälften. De inre kalkbladen är lite smalare och har inte lika tydlig spets med inåtrullad eller inåtböjd kant. Bikronan är kort och trattformad, lätt veckad och mörkare i tonen. Munnen är rak och ibland djupt flikad och överlappande, vågiga. Kanten är  minutiöst urnupen.

> 65 cm, medel till sen blomning

minor - division 13

Snönarciss, från S Frankrike, N Spanien enligt SKUD. Pacific Bulb Society säger att ursprunget är okänt och att det kan vara en hybrid.

En växtglad dvärgpåsklilja som bildar grupper med grågrönt bladverk. Klart gula, nickande blommor som är 3 cm vida. Kalkbladen är ganska smala och vridna. Bikronan är lång, trattformad med en  utåtrullad kant. En jättefin liten narciss med ett gracilt utseende eller som man skriver  "dashing appearance."

15 cm, tidig blomning

Rip van Winkle - div 4 Y-Y, okänd, Irland före 1887

Blommorna är ca 5 cm vida och ljust gröngula. De inre och yttre kalkbladen liksom bikronan växer i symmetriskt spiralformat. Kalkbladen är smala, spetsiga och med en tydligt inåtböjd spets ibland vriden. Kanterna är tonade i grönt.  narrowly ovate and acute, or lanceolate and with prominently incurved mucro, sometimes twisted, with margins tinged green, separated; the outer whorl inflexed; the inner whorls successively more strongly inflexed; corona segments opposite the petaloid segments, a little shorter, clustered at center, more loosely interspersed among the surrounding whorls, obscurely bi-lobed. Variant of N. pumilus?

15 cm, mycket tidig blomning

x medioluteus - bukettnarciss, div 13 - vilda narcisser, publicerad 1716 av Philip Miller (1691 - 1771)

En hybrid som uppstått i naturen mellan N. poeticus och N. tazetta som ursprungligen hittades i V Frankrike.

> 60 cm, april - maj

Bridal Crown - div 4 W-Y, J. Schoorl, Nederländerna, före 1949

Fl. 40 mm wide; perianth and other petaloid segments in several whorls, creamy white; the outer whorl very broad, truncate and mucronate, spreading, sometimes a little twisted, overlapping half; the inner whorls rounded, inflexed, crumpled; those at center loosely clasped together, usually stained vivid yellow at midrib, with the stained part lifting away from the segment as a flap or spur; corona very short, tightly frilled, darker in tone, with rim entire; some corona segments detached and interspersed among the petaloid segments. Strongly scented.

> 60 cm, medel blomning

Cheerfulness - div 4 W-Y, J.B. van der Schoot, Nederländerna, före 1923

Fls 3-4 per stem, 57 mm wide; perianth and other petaloid segments white; the outer whorl very broad in outline, rounded or squarish at apex and sometimes truncate, prominently mucronate, spreading, some segments concave, some with margins wavy or incurling, overlapping half or more; the inner segments of the outer whorl not noticeably mucronate; the center whorl half as long, clustered, strongly inflexed, deeply concave; corona segments very short, interspersed among the petaloid segments at center, yellow. Heavily scented.

> 60 cm, medel till sen blomning

Erlicheer - syn. 'Cheerfulness'

> 60 cm, medel till sen blomning

Sir Winston Churchill - div 4 W-O, Okänd, 1966, sport av 'Geranium'

Fls averaging 4 per stem, rounded, 60 mm wide; perianth and other petaloid segments in several whorls, white; the outer whorl very broad, truncate, some with prominent mucro, spreading, overlapping half or more; the inner whorls inflexed, sometimes touched yellow or orange at midrib, with margins wavy or incurled; the center whorl short, strongly inflexed, with margins tightly incurled; corona segments shorter than the center whorl and clustered among them, orange. Strongly scented.

> 65 cm, sen blomning

moschathus syn. N. pseudonarcissus ssp. moschatus - div 13

Myskpåsklilja - Pyrenéerna

Klassiskt påsklilje utseende i en helt egen klass. Stora blommor i cremevitt som nickar. Kalkbladen är framåtriktade och parallella med den trumpetformade bikronan.

Louise Beebe Wilder called this her favorite daffodil: "The solitary pale nodding flower has an infinite appeal, a fragile tender grace that I think is not duplicated in the race....No more exquisite flower could be found for a cool, tended corner....Not to know this daffodil is to be poor in experience."  - jag håller med

25 cm, april - tidigblommande

poeticus syn. N.  - div 13

Pingstlilja - C och S Europa, auktor Carl von Linnaeus (1707 - 1778)

En ganska vid och grund blomkalk med vida, vita kalkblad. Växer från Grekland till Frankrike vilt. Janis Ruksans skriver i sin bok 'Buried Treasures',  om en dalgång i västra Ukraina där den nordligaste populationen av N. poeticus  finns.

Som vanligt, nuförtiden, så pågår en diskussion om arter och underarter och vad som är vad inom poeticus. Jag har följt SKUD, januari 2019.

35 cm, senblommande maj - juni

Physaloides - div 4 W-YYR, Gustave Beauverd (1867 - 1942)

Gustave Beauverd (1867 - 1942)

Från grekiskans 'physa'  som betyder blåser och som syftar på det det uppblåsta högbladet. Högblad är det pappersaktiga höljet ur vilket knoppen slår ut.

35 cm, mycket sen blomning

Plenus - div 4 W-YYR, okänd, före 1861

Antalet synonymer för den här gamla sorten är nästan oändligt. Det finns två namnsorter ‘Tamar Double White’  och 'Spalding Double White' som listas separat. Övriga går in under 'Plenus' trots att de varierar i uttryck.

Kalkbladen är arrangerade i i flera virvlande rader där  den yttersta är brett utbredd och kan te sig nästan kvadratisk. Kalkbladen är rent vita och överlappande. De yttre raderna är utbredda eller något inåtböjda. De inre raderna minskar successivt i längd närmre mitten och de blir mer inåtböjdaböjda. Bikronedelarna är gula med en röd kant, ibland med en vit linje mellan det gula och röda, mycket små. De kan bilda en till flera rader,  ibland en nästan oavbruten virvel bland de inre kalkbladen. Starkt doftande

Trivs bäst i fuktig, mullrik jord. Blommar dåligt i torr jord. Ogillar krukodling.

35 cm, mycket sen blomning

Recurvus - div 13 W-YYR, 

'Jean(n)ette Blanche', 'Pheasant's Eye' och N. curvilobus Salisbury, eller N. recurvus Haworth

Det här ska vara den sort som vi refererar till som 'gammaldags' pingstlilja med de klassiskt tillbakavikta kronbladen.

35 cm, mycket sen blomning

Tamar Double White - div 4 W-Y, okänd, före 1880

Selektion från antingen N poeticus ‘Flore Pleno’ eller   ‘Plenus’ beroende på namnsättningen

Rundade blommor ca 7 cm vida. Inre och yttre kalkblad är arrangerade i 3-4 virvlande rader motsatta varann. Kalkbladen är brett ovala i formen, rundade eller nästan 4-kantiga i toppen, vita ibland med en touch av grönt i spetsen och gult mot basen som sen övergår i mörkare grönt längst ner. Tydlig mittnerv. Kalkbladen överlappar 1/4 till 1/3. Den yttre raden kalkblad är något inåtriktad, de inre raderna har ungefär samma längd men mer kraftigt inåtböjda i mitten oftast färre än 6 segment som är mycket starkt inåtböjda och med en starkt inåtrullade. Mycket små bikrone segment i oregelbunden längd och form, gula ibland med en grön bas. Toppen av bikronesegmenten kan vara vit.

35 cm, mycket sen blomning

pseudonarcissus - div 13, auktor Carl von Linnaeus (1707 - 1778)

Påsklilja - V och VC Europa

Namnets vetenskapliga betydelse är 'falsk påsklilja' pseudo, falsk.

Påskliljan har smalt linjära, grågröna blad som är runt 1 cm breda. Stjälken är kantig och kan bli upp till 50 cm hög. Har stora, gula och svagt doftande ensamma blommor på en stängel. Vid blommans bas finns ett pappersaktigt svepe- eller högblad. Blomman har en sambladig pip, hel trumpet, och utbredda gula kalkblad som är minst 2 centimeter långa. Bikronan är gul, bred och tubformad.  Ståndarna når en bit upp i bikronan.  Fröna har ett köttigt bihang (elaiosom) som är attraktivt för myror.

Vet inte om jag sett den rena arten till försäljninng.

50 cm, april - tidigblommande

pseudonarcissus, pseudonarcissus ssp pseudonarcissus och ssp pseudonarcissus v. pseudonarcissus - div 13 

syn. 'King Umberto', 'Lent Lily', 'Telamonius', 'The Garland', 'The Lent Lily'

Leaves two to four, 12-35cm long by 6-12mm wide, glaucous, erect, channelled. Stem compressed, striate, two-edged, 20-35 tall. Pedicel 3-10mm long. Flowers solitary, drooping, to 6.5cm in diameter, tube usually tinged with green, 15-22mm long, tepals cream to sulphur yellow, deflexed, twisted, somewhat imbricate, 20-30mm long, corona pale to bright yellow, little flanged at margin, irregularly crenate, 2-3.5cm long. Anthers uniseriate, overtopped by style, early to mid spring. Woodland or wet meadow on acid soil. Opinions differ as to where it is genuinely wild, from northern Spain, southern France and northern Italy to countries within a line drawn round Portugal, Britain, Denmark, Sweden, Romania and Yugoslavia. Very variable and many varieties have been described. N.p. subsp. eugeniae is shorter than the type and with flowers more uniformly yellow. Leaves 4-12cm long, bluish-green. Stems 3-11cm tall (more in cultivation). Pedicel very short. Flowers 5-7.5cm in diameter, tepals sometimes almost patent, early spring. Grassy mountain slopes, Province Teruel, Spain.

Dutch Master - div 1 Y-Y, Matthew Zandbergen, Nederländerna, 1938

Blomman är ca 11 cm vid med yttre kalkblad som är ovala och med en lite utdragen spets. Färgen är lysande gröntonat gula och något inåtvikta med kanter som är inåtböjda. Bikronan är trympetformad, klart gul, slät och med en bredare mun. Kanten är bakåtrullad och djpt, regelbundet urnupen.

45 cm, tidig blomning

Elka - div 1 W-W -

Alec Gray, England, registrerad 1989 blommade första gången 1967

Vita, ca 3 cm stora kalkblad och en vit bikrona. Som nyutslagna är blommorna ljust cremégula men vitnar snabbt.

Stjärnformade ca 3 cm vida blommor. De yttre kalkbladen är smalt ovala och ljust gula när blomman slår ut men övergår i vitt. Kalkbladen är utbredda med en något vågad kant som är något överlappande i botten. De inre kalkbladen är smalare, ovala, vridna eller mer vågiga. Bikronan är cylinderformad, slät slår ut i ljust gult men övergår i vitt. Munnen är ribbad och lite vidare och lätt rynkad. Kanten är kurvad.

30 cm, mycket tidig blomning

Lemon Glow - div 1 Y-Y, G. Lubbe and Son, Nederländerna, 1958

Ljust gullvivegul med en ljusare bikrona som har en gullvivegul kant.

45 cm, medel blomning

Lobularis - div 13 Y-Y - syn. N. pseudonarcissus ssp lobularis

Loiredalen, Frankrike

Uppgifterna går isär... Namn för kommersiellt sålda lökar som kommer ur N. pseudonarcissus ssp. pseudonarcissus från Loiredalen, Frankrike

45 cm, medel blomning

Mount Hood - div 13 W-W - P. van Deursen, Nederländerna, 1921 reg 1938

10 cm vida, cremevita blommor. Kalkbladen är brett ovala, tvära med en antydan till spets. Kalkbladen är böjda mot mitten. Bladkanterna är  rullade inåt mot toppen och kanten är vågad. Överlappar 1/3 till 1/2. De inre kalkbladen är smalare, ovala tydligare spetsade och vinklade vid skuldran bakåtriktade mot toppen och med en vågig kant.  Bikronan är trumpetformad, slät och  slår ut i gröntonat ljust gult men övergår i vitt. Munnen är ribbad och vidgad med en utåtböjd kant som är regelbundet indragen. Bikronan ävergår i vitt.

50 cm, medel blomning

Princeps - div 1 W-Y - okänd, före 1830

Fl. 95 mm wide; perianth segments narrowly ovate, acute, sulphur white, inflexed, twisted, smooth, overlapping at base only; corona narrowly funnel-shaped, loosely ribbed, rich yellow, paler at base, mouth expanded and more strongly ribbed, rim notched and dentate. Early. 2n=14

> 60 cm, mycket tidig

Rijnveld's Early Sensation - div 1 Y-Y - F. Herbert Chapman, England, 1956

Fl. 90 mm wide; perianth segments ovate, acute, brilliant greenish yellow, inflexed, with margins a little incurved, overlapping a quarter; inner segments more strongly inflexed, twisted; corona somewhat funnel-shaped, smooth, much deeper in tone than the perianth, mouth expanded, wavy, rim flanged, deeply notched and crenate.

“January’ is a trade designation for ‘Rijnveld’s Early Sensation’.

35 cm, mycket tidig

Telamonius Plenus - div 4 Y-Y, Vincent Sion före 1620

Hur fyllda blommorna är varierar allt ifrån delvis till helt fyllda. De yttre och inre kalkbladen är ovala och lätt grönaktigt gula med en vit spets som är översköljd i en mörkare ton. Kalkbladen är mörkare vid basen och ofta gröntonade på undersidan. Kalkbladen är något inåtvända och vridna eller från skuldran något bakåtböjda, separerade. Bikronan är trattformad, slät och klart gul, med 6 kalkblad motsatta de yttre kalkbladen och de är dubbelt loberade, något ljusare vid basen och ibland gröna i spetsen. De här kalkbladen kan vara mer eller mindre sammanväxta. Mitten av trumpeten är fylld av kalkblad och bikrone segment, kalkbladsegmenten är längre än bikronesegmenten.

Den här narcissen är känd och spridd över USA och Europa under många namn tex :  'Double Van Sion' och 'Wilmer's Double Golden Daffodil' i USA, 'Telamonius' i England och 'Van Sion' i Holland. Introducerad av Vincent Sion men listad som V. Sion och därav att V blev van eller ibland von...

> 50 cm, medel blomning

W.P. Milner - div 1 W-W, W. Backhouse före 1869  

Ca 6 cm vida blommor som slår ut i ljust svavelgult och sen övergår i cremevitt. Blommorna är nedåtvända. De yttre kalkbladen är ovala, vinklade i toppen och med en tydlig spets. Kalkbladen är separerade och något inåtvända, vridna eller  med vågade kanter. Bikronan är trumpetformad lätt åtdragen på mitten med en utvidgad munn som är rynkad. Kanten är urnupen och tandad. En av mina favoriter.

> 30 cm, tidig blomning

Tazetta-gruppen,  - div 8, 

Narcisser där N. tazetta ingår i korsningen.

Den art vi odlar som jultazett och den är i sig inte härdig på friland hos mig. Men den har delat med sig av sina små blommor i flockar om många till några fina hybrider.

Minnow - div 8 W-Y, Alec Gray, England, 1962

2 eller fler blommor per stängel där blommorna är ca 25 mm vida. Kalkbladen är mycket brett ovala, rundade i spetsen och har en tydligt utdragen spets. De är gulvita och spridda, överlappar 1/3 till 1/2 och de bildar en plan blomma.De är något inåtvända med utåtböjda kanter. Bikronan är grund, skålformad, slät och klart gul med en rak mun och en lätt urnupen kant. Liknar  ‘Canaliculatus’ i växtsättet och en dvärg tazett i form och färg.

> 30 cm, medel blomning

Silver Chimes - div 8 W-W, E. and James Coleman Martin, England, före 1914

5-7 blommor i flock, där varje blomma är ca 5 cm vid. Kalkbladen är brett ovala men en tydligt utdragen spets, spridda och överlappande till 1/3. De intre segmenten är smalare och ovala. Bikronan är skålformad, lätt ribbad, cremevita med en rak mun och en lätt vågad kant som otydligt urnupen. Doftar.

> 40 cm, sen blomning

Toto - div 12 W-W, William G. Pannill, Virginia, Förenta Staterna, 1983

Fls star-shaped, 1-3 per stem, 55 mm wide; perianth segments narrowly ovate, a little reflexed, overlapping at base only; corona cylindrical or somewhat funnel-shaped, with mouth straight, rim flanged and dentate.

> 32 cm, medel till sen blomning

Triandrus-gruppen,  - div 8, 

N. triandrus - änglatårar, auktor - Carl von Linnaeus (1707 - 1778)

Spanien, Portugal, NV Frankrike

Änglatårar - kan man ha ett vackrare namn? Ibland narcisserna med triandrus gener finns så många vackra hybrider.

Låga narcisser med smala mörkt gröna blad. Kan bära upp till 6 nickande plust cremegula  blommor 4-6 cm vida med kraftigt bakåtvikta kalkblad på stjälkar som är ca 30 cm höga.

Som med många andra arter odlar vi nästan bara olika kultivarer och de går då in i Triandrus-gruppen.

Dutch Lemon Drops - div 5 W-Y, okänd, registrerad 2007

Upp till 3 stjärnformade nedåtriktade blommor per stjälk. Kalkbladen är smala och ovala. Bikronan är koppformad, lång, lätt ribbad. Munnen är rak med en kant som är lätt indragen.

Ursprunglingen såld under namnet  ‘Lemon Drops’.  ‘Dutch’ las till namnet för att särskilja den från en narciss registrerad av  Grant Mitsch’s 1956 under namnet ‘Lemon Drops’.

25 cm, medel blomning

Hawera - div 5 Y-Y, Dr. William M. Thomson, Nya Zeeland, före 1928

6-8 blommor per stjälk i ljust svavelgult. Kalkbladen är ovala eller utdraget rektangulära med en tydligt utdragen spets. Kalkbladen är starkt bakåtvikta med inåtböjda eller vågade kanter. Bikronan är koppformad, brett ribbad och ljusare gul än kalkbladen. Munnen är jämn med en brett och otydligt indragen. Doftande. Liknar  ‘April Tears’ men förökar sig långsammare.

25 cm, medel till sen blomning

Katie Heath - div 5 W-P, Brent C. Heath, Virginia, USA, före 2002

7 cm vida blommor med kalkblad i gröntonat vitt. Bikronan är  gulaktigt rosa ibland med en lätt gröngul ton i kanten.

25 cm, medel blomning

Lemon Drops - div 5 Y-Y, Grant E. Mitsch, Oregon, USA, 1956

Får ofta 3 blommor per stjälk i mjukt citrongult, blommorna är nedåtriktade. Kalkbladen är ovala, ljust gula, lätt tillbakavikta med en bred mittnerv. Överlappar vid basen. Bikronan är koppformad, lång och med raka sidor, den är lätt ribbad och ljust gröngul. Munnen är rak med en kant som är otydligt urnupen och indragen.

25 cm, medel till sen blomning

Little Sunray - div 5 Y-Y, Brent & Becky's Bulbs

Blomrik sort som ofta får flera stjälkar per lök. Varje stjälk får upp till 5 blommor i ljust citrongult. Kalkbladen är bakåtriktade med en tydlig och något mörkare mittnerv och en tydligt utdragen spets. Bikronan är aningen mörkare och brett ribbad. Kanten är slät med tydliga indrag.

20 cm, medel till sen blomning

Stint - div 5 Y-Y, Matthew Fowlds, Oregon, USA, 1970

2-3 blommor per stjälk med kalkblad i ljust citrongult. Bikronan är något mörkare i tonen.

35 cm, medel till sen blomning

Thalia - div 5 W-W, M. van Waveren and Sons, Nederländerna, före 1916

3-4 blommor i rent vitt per stjälk  som är något nedåtriktade. Kalkbladen är ovala eller utdraget rektangulära med en ganska  tydlig spets. Kalkbladen är utbredda eller lätt inåtböjda, separerade. De inre kalkbladen är oftast ovala, vridna eller med en vågig kant. Bikronan är lång och skålformad, ribbad med en rak mun. Kanten är indragen.

>45 cm, medel till sen blomning

Tresamble - div 5 W-W, P.D. Williams före 1930

2-3 blommor per stjälk som bildar en dubbel triangel. Blommorna är 9 cm vida. Kalkbladen är ovala, trubbiga eller tvärt avhuggna med en tydligt utdragen spets. Kalkbladen är elfenbensvita och utbredda, lätt vridna och överlappande 1/3 till 1/2. De inre kalkbladen är mer smalt ovala och mera vinklade. Bikronan är trattformad, lätt ribbad, ljust cremevit. Munnen är rak med en oregelbunden kant som är rejält taggad.

>45 cm, medel till sen

White Marvel - div 5 W-W, G. Zandbergen-Terwegen före 1950

Blomman är ca 8,5 cm vid. Kalkbladen är brett ovala eller utdraget rektangulära med en utdragen spets. De är cremevita  och lätt bakåtriktade, plana eller ibland vridna och överlappande  1/3 till 1/2. De inre kalkbladen är utbredda eller något inåtriktade. Bikronan är trumpetformad, bred, slät och med en rak mun som är lätt rynkad. Många tätt packade kalkblad och/eller bikroneblad inuti med samma längd som bikronan. Enstaka kalkblad som är längre än bikronan. Ett ganska säreget utseende.

>45 cm, medel till sen blomning