mitt-emellan, Crocus tommasinianus cultivars

Mitt-emellan trädgårdens dröm och verklighet

Mitt-emellan landet… det är väl på pricken landet där jag är??!!? Eller hur? Verkligheten den mest konkreta är en åker där jag delvis planterat alla, verkligen alla, växter från förra trädgården och senare fyllt på med mer, mycket mer. Mmm kanske inte så konstigt eftersom jag började flytta växter långt innan, 4 år, jag sålde huset. I verkligheten har också sorkar flyttat in och inte en enda bild av eländet. Bilderna? Diverse godsaker som blommade igår, torsdag. Krokusarna är kultivarer, namnsorter av Crocus tommasinianus som jag ska försöka bestämma – vem är vem.

Helleborus x hybr. 'Single Picotee'
Helleborus x hybr. ’Single Picotee’ – a dream come true?

Drömmen är 3.692 m2 lund som i sina mest deprimerande stunder kan få mig att tänka – jösses hur ska jag orka anlägga det där? För det finns inget, verkligen inget tillrättalagt när det kommer till jord. Det är ett stycke utsökt miljö med berg, sten och uppvuxna träd. Storleken fick jag definitivt nu när jag skulle fastighetsdeklarera tomten. Dröm är det också utifrån att jag många dagar tvekar på om det ens är ett görligt projekt. Att bygga hus till en rimlig kostnad är inte helt enkelt idag. Och nej tyvärr fungerar det inte att ’bara’ bygga mindre eftersom många, stora kostnader är lika stora oavsett yta. Ett lite mindre hus behöver ca 25′ per m2. Det först när man närmar sig 150′ m2 man kan pressa kostnaden ner till ca 20′.

Hepatica transsilvanica 'Buis'
Hepatica transsilvanica ’Buis’
Coptis japonica v. anemonifolia syn. v. dissecta - japankoptis
Coptis japonica v. anemonifolia syn. v. dissecta – japankoptis – ännu en som delvis bytt namn men ack så söt
Coptis japonica v. anemonifolia syn. v. dissecta - japankoptis
Coptis japonica v. anemonifolia syn. v. dissecta – japankoptis – bladverket anas i kanterna och är lika grönt hela vintern om inte rådjuren betar

Lösningen på mitt-emellan

Lite beroende på om det är en det-löser-sig-dag eller en det-här-går-aldrig-dag så varvar jag anläggning, rensning och ett bara-vara-läge. Sen har jag nog i grunden ärvt pappas mer lösningsorienterade läggning det vill säga dagarna när allt löser sig överväger stort och utan det hade nog mitt-emellan landet varit riktigt jobbigt.

Corydalis malkensis - malkannunneört
Corydalis malkensis – malkannunneört – stora vackra vita blommor

Vad händer här och nu

I veckan har jag varit trött, jag har nån skit i kroppen, virus?, som jag haft många år men vädret för bra för att vara inne. Så jag har varvat anläggning med tankar kring vad som kan flytta in i norra lunden. Och eftersom det är helt galet faktiskt också grävt upp och flyttat några buskar och träd inklusive en magnolia jag satte där redan i höstas. Det sista bara för jag var trött och hade lust.

mitt-emellan i norra lunden
Norra lunden och på stenen två doftande, senblommande rododendron – den ena auriculatum ’Roseum’ och så ’Lollipop’ både är rosa
mitt-emellan i Norra lunden
Norra lunden – pinnen i förgrunden stöttar en Magnolia ’Lina’ en korsning av Tommy Ahnby som fått namn efter hans dotter

Så nu har jag flyttat den yttre kanten åt öster och norr och genast blev det harmoniskt. Men det är också ett elände för dit måste jag nu för hand köra jord och mullämnen och det är ett antal kubik som behöver dit. Då är det motiverande att göra en liten bit, plantera något, göra en bit till, plantera…

Erythronium caucasicum - kaukasisk hundtandslilja
Erythronium caucasicum – kaukasisk hundtandslilja dansade hula-hula i vinden igår och 10 bilder försvann i papperskorgen pga oskärpa
Corydalis solida pink seedling
Corydalis solida pink seedling

Så mitt-emellan dröm och verklighet är där som jag befinner mig…

Det ska bli spännande att se hur jag ser på det hela till hösten. Får försöka komma ihåg och göra en uppföljning då – är verkligheten krassare eller drömmen mera sann? Här och nu länkar jag till Trädgårdsfägring.

Önskar alla härligt solsken till helgen och veckan som kommer…

26 Kommentarer

 1. Marika den 21 mars, 2020 kl 10:05

  Hej Carina!
  Att anlägga en lund på så stor yta , får nog vem som helst att backa och tänka ett varv till. Men som ett långtidsprojekt., en bit i taget.
  Hoppas det löser sig med dina husplaner, men visst är det dyrt.
  Krya på dig/Ha det bra
  Kram Marika

  • Carina den 21 mars, 2020 kl 10:19

   Hej Marika!

   Tack – det ger sig efter ett tag. Tyvärr har det likheter med ME i så måtto att jag många gånger blir sämre av att till exempel träna som läkare gärna rkeommenderar.

   Det är det där med en bit i taget jag fokuserar på. Och den bitan kan vara så liten som en ynka kvadrat. När jag tränade kunde det vara 5 av 45 hårda minuter som räckte för en mental belöning 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Karsten F den 21 mars, 2020 kl 10:38

  Hej Carina

  Du tar vägen när du går, säger du på danska:) Du får se til hösten ja.
  Erythronium caucasicum är fantastisk! Min hoppas jag få se någon gång i Värmland:)

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 22 mars, 2020 kl 08:55

   Hej Karsten!

   Ja fast det blir inte den här våren gissar jag…Visst stämmer det danska ordspråket. Det är en sak jag tänkt på -klokskapen i ordspråk för när jag frågat i olika länder när jag utbildat så finns samma andemening uttryckt med andra ord i sååå många länder även dit vi inte utvandrat långt bort iAsien.

   Tack detsamma! Carina

 3. Marie den 21 mars, 2020 kl 18:42

  Dit midtimellem sted rummer heldigvis masser af glæder sammen med de store udfordringer.

  • Carina den 22 mars, 2020 kl 07:52

   Precis så är det 🙂 Och därför är det skönt att ta en stund för att ta in och verkligen känna glädjen och att det blir bra.

   Ha det gott! Carina

 4. Marit den 21 mars, 2020 kl 20:46

  Ja, det blir spennende å følge med på dine prosjekter. Det er uansett mye arbeide som ligger foran deg. Dine helleborus er bare så vakre. ’Single Picotee’ var helt nydelig. Jeg har så lyst på flere helleborus, men det er så få som selger de rundt her. Må nok prøve å så noen fra frø 🙂
  Erythronium er også så fine. Er spent på om jeg får noen i blomst i år, for jeg flyttet så mange i fjor.
  Corydalis er også en vårfavoritt.

  God helg, Carina,

  Klem, Marit

  • Carina den 22 mars, 2020 kl 08:55

   Tack Marit!

   Du om någon vet vad det vill säga att göra större förändringar.. ..själv 🙂 Men visst kommer det bli bra. Nu har jag flyttat alla magnoliorna jag flyttade dit i höstas – de var inte helt lätta – och i tanken placerat ut några till. Så nästa gång jag behöver en planteringspaus så vet jag vilka jag ska hämta. ’Swede Made’ fick en plats längs gången eftersom blommorna lär dofta underbart.

   Var de stora nog att blomma när du flyttade dem borde du få fin blomning. Jag håller tummarna! De första av E. dens-canis har börjat blomma här i soligt läge, de tidigaste som står i ett skuggigt läge har knoppar .

   Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Anita den 22 mars, 2020 kl 12:13

  Mmm Crocus tommasinianus är så fina. Inte en endaste har jag haft i år, inte en! Anar att det är rådjuren och kaninerna som varit framme. Det är första gången det hänt. Annars har jag i varje fall hunnit se knopparna innan dom blivit uppätna.
  Det var en rejäl lund, om du orkar (vilket jag nog gissar att det finns chans till) kommer det helt säkert att bli en magisk plats.
  Mycket hos dig som blommar nu och Helleborus ’Single Picotee’ är väldigt fin. Det verkar som om alla blommor med vita blad och en smal kant av rött heter ’Picotee’.

  För övrigt så hoppas jag att du mår bättre nu. Hoppas du får en fin söndag. Här skiner solen och jag ska strax åka till blåsippsstället och se om det finns några fler utslagna. Som helst inte är ätna på.

  Kram Anita

  • Carina den 22 mars, 2020 kl 19:37

   Du det var väldigt nära här också och i år har de dessutom ätit av växter som aldrig ätits tidigare. Då finns det gott om fräscht grönt gräs nära 🙁 Sen sprayade jag med Trico Garden och nu är det lugnare.

   Ja det är rejäl men det är ju också så med den typen av mijlö att jag kan släppa en bit och låta det fortsätta vara ’natur’.

   Picotee kallas egentligen alla, eller många, växter där kronbladen har en liten kant som kontrasterar rejält. Så jag har sått någon röd som ska kunna få en ljus rosa kant, rosa med mörkare röd osv,…

   En bra söndag – jag serverades våfflor till lunch och är mätt fortfarande. Jag har spenderat ett par timmar i solstolen 🙂 Det går verkligen ingen nöd på mig.

   Kram, Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 22 mars, 2020 kl 13:22

  Mon ikke det er en haveejers lod at befinde sig 90 % af tiden mellem drøm og virkelighed?
  Jeg er sikker på, at du kommer i perfekt mål, men måske på en anden måde end du drømte om. Der er også nogle der siger, at målet er selve rejsen.
  Det var godt det lykkedes med din Erythronium. Så finde detaljer den har. Se bare indersiden af kronbladene 🙂
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 22 mars, 2020 kl 19:27

   Jo det tror jag du har rätt i 🙂 Och visst ändras ddrömmen på vägen. Jag har redan grävt upp och flyttat två magnolior jag satte i höstas. Den kaukasiska hundtandsliljan är väldigt vacker och jättefin inuti,

   Ha det gott! Carina

 7. Rantenhagen den 22 mars, 2020 kl 18:38

  Hei Carina! mange lekre blomster og bilder her :-)) Jeg ble interessert i Coptis japonica v. anemonifolia syn. v. dissecta – japankoptis, som var ny for meg. har du kjøpt eller sådd denne? Alltid spennende å jakte på nye planter :-)) Her blomstrer det mange corydalis og juleroser, og en del frøsår seg og dukker opp i spennende varianter og på de pussigste steder! Ønsker deg en fin ny uke!

  • Carina den 22 mars, 2020 kl 19:29

   Hej!

   Den har jag köpt men det var en bra idé att så. Jag är oftast slarvig med att samla frön från växterna som blommar tidigt. Corydalis får en hel del fina frösådder men jag rensar lite. Trista färger som jag ser tar jag bort. Myror kånkar runt på fröna tror jag så visst kommer dem upp där aldrig kunde tro.

   Tack detsamma! Carina

 8. Elna Slot den 22 mars, 2020 kl 18:45

  Ja dagene kan være forskellige. Nogle dage glider det hele som smurt, andre dage kan det være svært at bevare optimismen. Men sådan er det vel med de fleste ting i livet. Man kan have højtflyvende drømme, nogle gange bliver det ved drømmen, men det hænder også, at virkeligheden overstiger ens drømme. Jeg håber, trætheden forsvinder med forårssolen.
  Den hvide Corydalis er så smuk. Blomstrer den over lang tid?
  Hav en god uge!

  Hilsen Elna

  • Carina den 22 mars, 2020 kl 19:32

   Mmm det är väl så att de dåliga dagarna gör de goda ännu bättre – jag uppskattar dem än mer. Jag tror det kommer bra i morron igen 🙂

   Alltså ja det gör den MEN det beror mycket på temperaturen. Så i år nu när vi har frost igen så blommar den länge. Tror det var förra våren som allt försvann tidigt. Men den vissnar ner tidigt så den lämnar plats för något sommarfint att växa på samma plats.

   Tack detsamma! Carina

 9. Sabelhagens olivlund-Maria den 22 mars, 2020 kl 20:19

  Det är ett stort spännande projekt du gör. Du får ta det pö om pö.
  Jag bara ”måste” ha fler julrosor, har blivit helt tokig i dom:) Din är så vacker.
  Ha en skön kväll
  Krya på dig
  Kram Maria

  • Carina den 23 mars, 2020 kl 10:25

   Tack Maria!

   Ja den är väldigt fin 🙂 Och den typen finns hos till exempel Gartneriet Spiren om du vill ha. Det är verkligen pö om pö som gäller och logik… Försöker göra det som är mest logiskt. Anlägger lite som får ligga till sig när jag är klar. Gör något annat och ska försöka hålla mig till att plantera 6-12 månader senare.

   Kram, Carina

 10. Anne den 22 mars, 2020 kl 21:44

  Himla vakre bilder Carina. Klem Anne

  • Carina den 23 mars, 2020 kl 10:26

   Tack Anne!

   Kram, Carina

 11. Ätliga trädgården den 23 mars, 2020 kl 06:42

  Det är verkligen ett stort och härligt projekt och tänka delmål är säkerligen den framkomliga vägen. Själv tror inte jag skulle gjort nånting i min trädgård om jag tänkt det som ett enhetligt projekt utan det är alltid delmål som gällt, en hörna i taget, ett nytt rum i taget som fått ta flera säsonger att göra. Jag funkar så att när jag fått en idé vill jag att det helst ska vara färdigt imorgon så jag får verkligen kämpa med att njuta av processen och lugna ner mig. Jag tänker på all frisk luft jag får, motionen, goa fotostunder.
  Vissa projekt kräver mer tålamod än andra, som stenmuren. Efter en lång anbudsprocess skulle bygget påbörjats i februari, men några småjobb på annan ort kom emellan eftersom de redan hade maskinerna där. Vad händer då? Jo, den ena klämmer av ett finger! Nu är bygget åter skjutet på framtiden och sen blir det semestrar, suck.
  Allt gott och kram
  /Anette

  • Carina den 23 mars, 2020 kl 10:33

   Men herregud… Det måste varit deras dåliga karma för att de sköt på jobbet som drabbade dem… ..eller tänk om om inte fanns. Men så tråkigt att behöva vänta ännu längre.

   I det stora hela gör jag som du gör. Tar det lite i taget och njuter en hel del under tiden. Nu när solen värmer sitter jag oftast 1-2 timmar i stolen mitt på dan, blundar och lyssnar på fåglar. Det är korta stunder, det är nog oftast nåt annat som redan plockat ner mig en liten bit typ jobb eller konstiga människor… ..som helheten och jobbet att få till helheten kan göra sig påmind. Jag försöker trycka undan det snabbt och i sämsta fall så behövs det en dag. Så egentligen är det inget stort problem 🙂

   Mina Wilmatomater har grott jättefint. Jag fick ju frön av dig och på höstkanten tog jag sen egna frön. Har inte testat dem förrän i år 🙂

   Kram, Carina

 12. Anni den 23 mars, 2020 kl 08:48

  Att vara trött och ha lust är en intressant kombination. Nog är du lösningsorienterad allt då du bortser från tröttheten och gräver och planerar så det står härliga till! Jisses, din lund är ju ett gigantiskt projekt! Så stort och med så många små skönheter. Ta nu en bit i taget och glöm inte att i alla fall ibland lyssna på kroppen. Det är inte någon allergi som gör sig gällande?
  Såg du att jag skrev till dig på din kontaktplats?
  Kram!

  • Carina den 23 mars, 2020 kl 10:41

   Mmm visst är det på ett sätt. Men eftersom det inte är en trötthet som gör mig sova-trött så försöker jag göra något vettigt. Det blir så tråkigt att frustrerande annars och väldigt långtråkigt. Men de dagarna lägger jag ambitionsnivån på en mycket lägre höjd. Nej jag hade en period i höstas också, får det med jämna mellanrum när jag sover mig igenom tiden. I höstas behövde jag ta det med en doktor för att få intyg – jag kunde inte resa och då blir det genast – virus. De hittar inget annat. Jag är allergisk året runt och har redan ätit medicin ett tag så jag tror inte det.

   Nej det har jag inte sett. Kontaktformuläret här? Hmm jag har nog satt upp mailen till bloggen fel. Kan du skicka om till carna.lind@gmail.com

   Kram, Carina

 13. Lena i Wales och Spanien den 26 mars, 2020 kl 11:12

  Oj, vilket projekt!
  Här i Wales har våren kommit långt och idag skiner solen igen.
  Ha det bra!

 14. Anja Hill den 28 mars, 2020 kl 18:42

  Hej Carina!
  Tänk så olika vi tolkar temat. Det blir roligare att läsa alla möjliga tolkningar. Utan de där drömmarna skulle man antagligen inte orka med projekt som verkar nästan omöjliga. De jag har sett i dina inlägg om din fantastiska lundträdgård verkar du klara av att hålla någorlunda jämna steg mellan dröm och verklighet.
  Önskar dig allt gott och att du orkar fortsätta så där fint och skapa något jag tycker är bland det finaste: En lundträdgård!
  Ha det supergott!
  /Anja

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.