Galanthus - snödroppe, Galanthus 'Hippolyta', Flore Pleno, 'Dionysos'

Vackra växter gör ord överflödiga

Vackra växter, vackra trädgårdar båda gör ord överflödiga…. En bild säger mer än tusen ord – ja åtminstone för 80% av mänskligheten som läser en bild bättre än text. Men för de andra 20% och för att google och SEO inte ska gå i taket får jag lägga till några ord. För mångfald ska bejakas och ingen ska uteslutas.

Galanthus - snödroppe, Galanthus 'Hippolyta', Flore Pleno, 'Dionysos'
Galanthus ’Hippolyta’, Flore Pleno, ’Dionysos’ gammal bild men jag gillar snödropparna på sin bädd av ogräs

Men vilka vackra växter talar utan ord

Växterna är kanske ganska lätta att identifiera men har jag några talande bilder som jag inte visat förut? Det är kruxet i den här ordlösa, not, sången… Och medan orden fortsätter flöda lätt som en plätt lyser bildidéerna med sin frånvaro. Men så slår det mig det är oftast inte växten i sig utan ljuset som lyfter vackra växter till nya höjder.

Snödropparna har peakat

Ja nu kan jag nog säga att snödropparna passerat sitt bäst före datum för i år. Men som de blommat i år och så länge… Men nu så har jag fyllt en 25 liters kruka med helt vanliga snödroppar, Galanthus nivalis, som jag grävt upp för att samla ihop lökarna av. Och en stor men inte lika stor kruka med den fyllda varianten ’Flore Pleno’. Och jag har grävt upp både ’Hippolyta’ och ’Dionysos’ för flytt i vår. ’Viridapice’ står kvar än så länge och var så här underbar när solen lyfte den ur sin gröna bakgrund. När jag tittar efter ett svenskt namn för ’Viridapice’ ser jag att den vanliga fyllda snödroppen fått ett tillägg till namnet – Galanthus nivalis f. pleniflorus ’Flore Pleno’ – varför ett extra f. pleniflorus... om ni ursäktar så hoppar jag över det.

Vackra växter - Galanthus nivalis 'Viridapice' - snödroppe
Galanthus nivalis ’Viridapice’ – snödroppe

’Charlotte’ ska få en ny plats där solen kan nå in lättare. Vet inte om jag hittat det speciella med just henne ännu. Ni vet det där som gjort att hon valts ut och fått ett namn utöver snödroppe.

Vackra växter - Galanthus nivalis 'Charlotte' - snödroppe
Galanthus nivalis ’Charlotte’ – snödroppe

Jag länkar mina snödroppar till Trädgårdsfägring och temat ’när ord är överflödiga’. Fler bilder och mer om snödroppar har jag HÄR.

Tiden rusar på men nu är i stort sett alla fröer sådda! Önskar dig en härlig vecka!

28 Kommentarer

 1. Marit den 15 mars, 2020 kl 12:02

  Så mange vakre snøklokker du har! Jeg liker fylte blomster, og de fykte snøklokkene er ikke noe unntak. Jeg har prøvd ’Flore Pleno’ flere ganger, men de kommer ikke igjen. Det er kanskje sånn med de som med de vanlige at de også trives best hvis man får dem mens de er i blomst og er ”ferske”?
  De er omtrent bare å få kjøpt som tørre løk.

  Klem, Marit

  • Carina den 15 mars, 2020 kl 16:39

   Tack Marit! Lökarna får inte torka ut men att gräva upp dem medan bladen är kvar är egentligen inte nödvändigt. Att jag grävde nu var för att samla ihop lökarna medan jag ser var de växer. .

   Kram, Carina

 2. Rantenhagen den 15 mars, 2020 kl 15:28

  Hei Carina! Lekre bilder av lekre snøklokker :-)) De er noen tøffinger i hagen og alltid et kjærkomment gjensyn på våren. Alt godt til deg for den nye uken!

  • Carina den 15 mars, 2020 kl 16:40

   Hej och tack! 🙂

   Ja de är tuffa och klarar mycket och de är så välkomna när de tittar upp på våren.

   Tack detsamma! Carina

 3. Karsten F den 15 mars, 2020 kl 16:52

  Hej Carina

  Super bra bilder! Det kan vi behöva i denna tid!

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 16 mars, 2020 kl 19:52

   Hej Karsten!

   Tack! Ja ljus gör stor skillnad i bilder.

   Tack detsamma! Carina

 4. Sabelhagens olivlund-Maria den 15 mars, 2020 kl 18:48

  Underbara snödroppar. Jag hade dubbla i vår förra trädgård, här har jag inte satt några alls ännu..
  Ha en fin start på veckan
  Kram Maria

  • Carina den 16 mars, 2020 kl 19:54

   Tack! Snödroppar och vintergäck känns viktiga att ha på åtminstone ett ställe, gärna soligt så det känns som tidiga vårtecken 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 15 mars, 2020 kl 21:33

  Med få ord: Smukke, smukke sneklokker 🙂

  • Carina den 16 mars, 2020 kl 19:54

   Tack 🙂

   Ja ord behövs egentligen inte.

   Ha det gott! Carina

 6. Elna Slot den 15 mars, 2020 kl 21:46

  Hvor er de smukke!
  Hav en god uge!

  Hilsen Elna

  • Carina den 16 mars, 2020 kl 19:55

   Visst är de fina 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Marika den 16 mars, 2020 kl 09:16

  Hej Carina!
  Små söta snödroppar, så fina.
  Ha det gott /Marika

  • Carina den 16 mars, 2020 kl 19:56

   Hej Marika!

   Visst är de fina, hittade nu att ’Charlotte’ är selekterad på grund av mindre blommor, så jag får väl sätta några vanliga jämte för jämförelsen.

   Ha de gott! Carina

 8. Linda den 16 mars, 2020 kl 09:23

  Hej!

  Ja, Indien låter, men jag filtrerar bort ljudet på något vis. Jag kom på mig själv med att inte minnas några ljud – bortsett från en kvittrande ekorre – från förra turen till New Delhi. Den här gången ansträngde jag mig för att höra hur det låter. Fast nere i Kerala satt det en galen påfågel i bushen bakom stranden och skrek en gång var trettionde sekund. Det höll nästan på att ge mig dåndimpen 😉 Jag älskar påfåglar, men det blev lite too much. Jag önskar att jag kunde tillbringa januari och februari i Indien varje år. Det skulle vara fantastiskt.

  Så fint det är med snödroppar. Vi har gott om dem i gräsmattan, men jag tror att de flesta blommade när vi var i väg. Jag blir överlycklig när jag får tag i stånd med gamla snödroppar av den lite kraftigare sorten.

  Ha en riktigt fin dag!
  Kram
  Linda

  • Carina den 16 mars, 2020 kl 20:00

   Hej Linda!

   Det är det jag önskar jag kunde. Fick problem med ljudkänslighet medan jag var utbränd och numera äter sig ljud in i skallen. Hjärnan har tappat förmågan att sila bort. Trist men det finns värre saker 🙂 Jag är oavsett avundsjuk – skulle vilja se mycket mer av landet.

   Det är fint och att ha dem i gräsmatta är fint. Jag ska se om jag hinner göra i ordning så att jag kan sätta små grupper från den enorma krukan i en gräsmatta.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 9. Anja Hill den 16 mars, 2020 kl 09:44

  Hej Carina!
  Några sorter har även jag – ändå är jag långt ifrån någon galanthofilus. För att riktigt kunna njuta av dem i ögonhöjd vore nog bäst att göra som du. Tror ta mig 17 att jag kopierar ditt ”recept” – åtminstone i en urna,,,,men med blandat mix.
  Ja. Vad vore trädgårdslivet utan bloggvänner ;-)! Särskilt nu, när man får isolera sig rent fysiskt i den egna trädgården. Tänk vilken tur att slippa sitta i en lägenhet och glo i någon vägg med blommor på ;-)!
  Ha det gott och var rädd om dig!
  /Anja

  • Carina den 16 mars, 2020 kl 20:05

   Hej Anja!

   Jag plockade av en av varje av de fyllda för jag kunde inte se någon skillnad på dem. Men när jag vände dem… …då blev det skillnad 🙂 Sätt de i kruka och lite varmt så får du känna doften också.

   Bloggvänner är alltid bra att ha. Jag håller mig lugn, jobbar ju ofta hemifrån i vanliga fall också. Men mina föräldrar är gamla och vi springer på varandra varje dag så för deras skull så blir det få besök ute på byn. Men trädgårdsjobbet var underbart idag, vilket väder 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 10. Susie på Stjärnarve... den 16 mars, 2020 kl 11:45

  Jag har dåligt med snödroppar och den enda rugge jag hittat är av den med såna där vackra blommor som du visar på dom första bilderna. Men…i år är det som vanligt – dom har blommat en enda gång, förra året – efter planteringen för 10 år sen och då på en väldans konstig plats. Jag hade tidigare en plantering innanför staketet till innertomten. Men där växte allt så vansinnigt dåligt att jag ställde dit en stor låda som jag sen planterade en massa olika växter i – bl.a. rosor. Tydligen hade jag glömt ta gräva bort snödropparna, för året efter kom dom upp på utsidan av staketet – i gruset på parkeringen! Och det är klart, det är väl kanske inte världens bästa ställe för dom att växa. Hade egentligen tänkt plantera om dom, fast när växter flyttar sig själva så brukar dom gilla att växa på det nya stället…så jag vet inte riktigt hur jag ska göra!
  KRAM/Susie

  • Carina den 16 mars, 2020 kl 20:11

   Du kan ju pröva att ge lökarna lite näring nu och se – blommar de mer nästa år så kan de stå kvar annars flytta lökarna. Jag flyttar och samlar ihop dem eftersom de varit tillfälligt placerade.

   Kram, Carina

 11. maggans blogg den 18 mars, 2020 kl 07:59

  Hej!
  Vad härligt med Snödroppar dina som är dubbla är jättefina.
  Det ska bli så kul få se om de Snödroppar jag fick förra året om de kommer upp nu i vår.
  Ha det gott/Margareta

  • Carina den 21 mars, 2020 kl 07:41

   Hej Margareta!

   De dubbla är söta synd bara att man måste lyfta på kjolarna för att se härligheten 🙂

   Tack detsamma! Carina

 12. Anita den 18 mars, 2020 kl 11:04

  Sen kommentar från mig av olika anledningar … men när en bild kan säga mer än tusen ord så kan ju inte en utebliven kommentar göra det så här kommer den …

  Jag är nog lite av en blandad person, njuter väldigt mycket av bilder men också av mycket text. Snödroppar är riktiga konstverk i sin litenhet. Det visar din översta bild, så vackert skulpterade, så vackert mönstrade, så vackert med det gröna mot det vita. Min trädgård har gått över till det blöta tillståndet igen och jag undviker att gå där. Men jag ser att snödropparna lyser vita uppe vid boden. Och ruggar av vitsippor i krukor … vackert!

  Regnet det fortsätter att falla i min redan blöta trädgård. Men jag inser att det ändå är bra efter de senaste årens torka. Och i uterummet blommar kameliorna torrskodda vidare så jag ska inte klaga.

  Ha det nu så bra som det går!
  Kram Anita

  • Carina den 21 mars, 2020 kl 07:49

   Alla kommentarer är välkomna och de ska lämnad när man har tid och lust, inget annat 🙂

   Det är nog samma här… ibland talar bilder och ibland är det en text. Jag trivs och mår bra när orden flödar lätt 🙂

   Snödroppar visst är de konstverk i sin uppbyggnad, enkelhet och vacker färgkombination. Jag har aldrig känt någon lust, ännu kanske jag ska tillägga, till snödropparna med gula märken. Härligt att du ser snödroppar med så synd att du inte kan njuta dem på nära håll. Det är plaskvått, betydligt våtare än vanligt, här också. Och det står vatten kvar på ställen jag aldrig sett förut – märkligt. Men jag anlägger ju så det värsta som kan hända är att jag fastnar med blöt jord och gödsel upp till stävelskaftet. Tänkte häromdan att det är värre än lössnöåkning… dels så har man ju rejäla trugor på stavarna, dels så är snön lätt. Jorden suger fast stövlarna just nu.

   Kram, Carina

 13. Ätliga trädgården den 19 mars, 2020 kl 06:08

  Snödroppar är lycka, även de enklaste sorterna gör mig glad och jag planterar fortfarande hundratals varje höst.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 21 mars, 2020 kl 07:50

   Ja där är jag helt enig 🙂 Det är tanken på den där snödroppsängen, gissar att det är den du bygger upp, som gör att jag samlar ihop varenda liten ensam lök jag hittar och sätter den i krukan med de andra.

   Kram, Carina

 14. Anni den 23 mars, 2020 kl 08:53

  Tack för påminnelsen, jag ska gräva upp en rugge av mina snödroppar och snöklockor nu i veckan så att jag sprider skönheterna lite. De är de verkligen värda!

  • Carina den 26 mars, 2020 kl 10:00

   Javisst är dem och dessutom kan man sätta några i ett tidigt vårsolsläge och några lite skuggigt – då blommar de dubbelt så länge 🙂 Och det är alltid trevligt.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.