Erythronium dens-canis 'Snowflake'

Detaljerna och helheten i trädgården

Detaljerna och helheten i trädgården går hand i hand – ja åtminstone om det ska kännas bra och helgjutet. Med det sagt – jag påstår inte att jag har perfekta kombinationer. Tvärtom – ibland är det väldigt svårt att välja lagom många detaljer som passar i helheten. Men ibland blir jag väldigt nöjd. Med hjälp av detaljer försöker jag få till vem som är vem bland mina vita hundtandsliljor. Jag ser tydliga skillnader men beskrivningarna är diffusa.

Detaljerna och helheten - Erythronium dens-canis 'Snowflake' - hundtandslilja
Erythronium dens-canis ’Snowflake’ – hundtandslilja
Detaljerna och helheten - humla
Humla med kvalster – alla detaljer är inte vackra. Kvalstren är inte farliga i sig och kan tvärtom vara bra i humlornas bo eftersom de fungerar som skadedjursbekämpare. Men den här stackars humlan har så mycket kvalster att den knappt kunde hålla balansen

Helheten

Jag kommer ihåg när jag ritade rabatter och planteringar till min första egna trädgård. Och självklart skulle alla planteringar jag ritade blomma hela året… Men det var en tanke som jag tror att jag övergett. Jag läste nämligen en artikel, en fråga – måste allt glänsa hela tiden? I så fall uppstår en tävling om uppmärksamheten och är det det jag vill?

Eller är det ok att ha till exempel en pionplantering som peakar i juni och sen inte är jättespännande? Jag landade i det sista – det är OK. Självklart förstår jag att det kan vara annorlunda för den som har en liten tomt.

Detaljerna och helheten - Hostor i lunden
Hostor i lunden sommartid
Lunden här och nu
Lunden i mars

För mig tog det bort krampen över att få till en optimal plantering som är vacker hela året. Det är dessutom bra för jag vistas jag på olika ställen beroende på årstiden och det som årstiden gör med samspelet mellan ljus och skugga. Och det som kanske ser trist ut på en helhetsbild innehåller detaljer som hundtandsliljan nedan och den tibetanska julrosen.

Erythronium dens-canis ssp. niveum - hundtandslilja
Erythronium dens-canis ssp. niveum? – hundtandslilja. Fler hundtandsliljor finns här

En vårkaramell med detaljerna och helheten

Vid förra huset hade jag en liten yta om ca 5 kvadratmeter som jag passerade varje gång jag gick mellan ytterdörren och parkeringen. Den tidiga vinter- och vårsolen lyste mig i ögonen på väg till ytterdörren fram till lunch ungefär. Senare bredde skuggan ut sig och då lyste små vårblommor upp. En liten plätt att följa och stanna upp vid för att följa vårens framfart. Det var vintergäck, små primulor, en gul julros, tidig blåstjärna och krokus, finalen var en buskpion som blommade i juni. Gången gick med husets långsida i nord – sydlig riktning och när våren gick över i försommar var det mycket skugga från 12-ish ungefär. Då räckte det för mig med de gröna bladen från de små primulorna. Då gick istället fokus över till en större perennrabatt med pioner på den andra sidan huset – solen nådde bättre där då.

Helleborus x hybr. 'Primrose'
Helleborus x hybr. ’Primrose’ var en av vårkaramellerna i min lilla vårhörna
Scilla bifolia - tidig blåstjärna
Scilla bifolia – tidig blåstjärna

Detaljerna tar över

Ni som läser här har nog redan förstått att jag har väldigt många olika växter. Och det är ibland väldigt lätt att fastna i växternas detaljer och att plocka upp många som sinsemellan har fina detaljer. Så allt som oftast måste jag lägga band på mig. Jag behöver tillämpa tanken om 1 detalj per 5 lugna eller nåt sånt. Eller snarare 1 detalj per säsong och 5 lugna för allt som oftast så har en växt en vacker vårdetalj medan en av de lugna kan få sticka ut på hösten.

Mer om detaljerna som gör helheten kan du läsa hos Trädgårdsfägring den här veckan. Spontant tänker jag att vi resonerar väldigt olika – visst är det härligt 🙂

Ha en fin helg i solskenet!

23 Kommentarer

 1. Helena den 28 mars, 2020 kl 12:26

  Åh den gule julrosen är ju så vacker måste skaffa en i färgskala inser jag 🙂 Härligt med lundar de är så föränderliga under säsong så himla värt att ha en lund!

  • Carina den 29 mars, 2020 kl 10:34

   Tack Helena!

   Ja det är en favoritnyans av gilt – citrongult är alltid rätt 🙂 Lundmiljöer är mina favoriter.

   Ha det gott!

 2. Mom´s Garden den 28 mars, 2020 kl 16:13

  Oj ,va fina hundtandsliljor du har! De har jag aldrig haft, jag har heller inte stött på dem här i plantbutikerna
  , de skulle vara rolig att pröva. Ska hålla utkik efter såna ifall de dyker upp. Ha det fint!

  • Carina den 29 mars, 2020 kl 10:35

   Tack!

   De är inte jättevanliga i plantskolor och i så fall hittar man dem som knölar på hösten. De ska man vara lite försiktig med eftersom de är känsliga för uttorkning.

   Ha det gott! Carina

 3. Linda den 28 mars, 2020 kl 18:33

  Du har verkligen rätt när det gäller dahlior. De enkla är tåligare. Jag älskar tallriksdahlior, men de klarar ju knappt att hålla sina blommor uppe utan stöttning. Det är inte bra på ett blåsigt ställe som det jag bor på.

  Alltså, jösses vilka vackra blommor. De där hundtandsliljorna med lila inuti. Jag kunde knappt sluta titta på dem. Så otroligt vackra!

  Ja, de där kvalstren. Jag har försökt hjälpa humlor att bli av med dem, men de är ju så små. Jag tycker synd om humlorna som måste bära omkring på dem. Jag funderar på om det har blivit fler kvalster på senare år, eller om det bara är så att jag ser dem eftersom jag har lärt mig att kika efter dem.

  Lunden sommartid – ååååh. Så fint. Det känns vilsamt att titta på stigen mellan hostorna. Det måste vara underbart att gå där.

  Kram och massor av solsken
  Linda

  • Carina den 29 mars, 2020 kl 10:39

   Tack Linda!

   Jag älskar hundtandsliljorna – så tidiga, så små och ändå så tuffa och vackra…. Det börjar breda ut sig i mattor här hos mig.

   Kvalstren – det var så äckligt att se… Jag har aldrig sett det förut. Så jag skulle försökt plocka av några alltså… Eller så blundar jag nästa gång för jag tror det kan vara mardrömsframkallande. Litar på att naturen får ha sin gång… ..kanske 🙁

   Till veckan ska jag hämta mina nya knölar så jag kanske ska ta , om vädret blir sämre eller kallarare att kruka upp de från backarna jag redan har…

   Kram, Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 28 mars, 2020 kl 23:09

  Så vackra blommor och det är trevligt att få se dom på nära håll!
  Du skrev hos mig att det inte var speciellt miljövänligt med att dra upp dahliorna i plastpåsar – fast jag tror ju att det går åt mer plast till plastkrukor. För så många miljövänliga krukor har jag inte. 90% är nog av plast tyvärr!
  KRAM & TREVLIG SÖNDAG/Susie

  • Carina den 29 mars, 2020 kl 10:42

   Tack Susie!

   De är otroligt fina och det är bra att behöva stanna upp för att titta på detaljerna… Krukor vs plastpåsar – för mig är skillnaden stor. Krukor använder jag gång på gång medan plastpåsarna blir slit och släng. Så visst är de flesta krukor av plast som jag har men de har också många år på nacken och ännu fler är återvunna från växter jag köpt på plantskolor. I min värld är det mera miljövänligt.

   Ha det gott! Carina

   • Susie på Stjärnarve... den 2 april, 2020 kl 10:54

    Läste just om en dahliaodlare som var inne på 7 året (!) med plastpåsar….. Fast jag tror ju inte att jag kommer spara mina plastpåsar så länge! *fniss*
    KRAM/Susie

 5. Marijke Verdonk den 29 mars, 2020 kl 05:19

  Good morning dear Carina,
  What a beauty the flowers bring. Very special. Great to see a part in the garden with the lovely green foliage.
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  • Carina den 29 mars, 2020 kl 10:43

   Good morning Marijke!

   Yes they are beautiful aren’t they 🙂 I’m so glad I dared to buy my first ones not knowing if I could have them survive or not.

   I wish you the same! Carina

 6. Lena i Wales och Spanien den 29 mars, 2020 kl 09:32

  Vackra blommor! Både i helhet och detalj.

  • Carina den 29 mars, 2020 kl 10:43

   Tack Lena!

   Ja de är så fina 🙂

 7. Anita den 29 mars, 2020 kl 09:56

  Den översta bilden! Vilka detaljer, som målade med pensel av en konstnär. Och jag njuter av både detaljer och helhet.

  Känner igen det där med att ha rabatter som skulle blomma från tidig vår till höst. Det kände jag som ett måste när jag började med trädgård för det hade jag läst om överallt i tidningar och trädgårdsböcker. Jag har gett upp det, mycket för att jag nu mer och mer börjat tycka om vackra blad. Jag kan njuta av min pionblomning och när den är över får både jag och rabatten vila 🙂 Och när jag ser din vackra gula Helleborus så undrar jag var min tagit vägen. Måste leta …

  Idag tar en frisk nordan i. Imorgon ska den visst bli dubbelt så frisk. Många lager kläder är det som gäller på promenaderna. Och jag är orolig för mina rhododendron. Stark sol, minusgrader på nätterna och kall vind. Ingen bra kombination. Men jag kan inte täcka dom nu, det blåser för mycket. Håller tummarna för att det ska gå bra.

  Kram Anita

  • Carina den 29 mars, 2020 kl 11:00

   Undrar om de medvetet skrev så experterna? Vi skulle pröva själva och försöka få till det… ..inte lyckas utan ge upp och anlita någon? En spekulation men ändå. Jag har definitivt övergett det och jag tycker det är så mycket trevligare när olika delar av trädgården har höjdpunkter vid olika tillfällen. Vila – vilket bra ord du använder för det är det jag tror att både själen och ögonen behöver. Massor av superplanerade partier gör det svårt att fästa blicken 🙂

   Ja – jag har insett att jag har några buskar med barksplit. De har stått i ytterkant av partiet och fått ta smällarna i de sista årens nyckfulla vårvintrar. Jag har faktiskt börjat gräva runt några av dem och för att se om jag kan släpa… ..nej vi måste vara flera, buskarna till bättre ställen. Och av det har jag lärt att odla något utanför som skuggskydd för mina rododendron.

   Kram, Carina

 8. Sabelhagens olivlund-Maria den 29 mars, 2020 kl 10:38

  Dina hundtandsliljor är fantastiska, så söta. Och den gula julrosen, så fin.
  Och jag tar helt fasta på det du skriver, en rabatt måste inte lysa hela trädgårdsåret.
  Jag börjar få till i tanken lite hur jag vill att det ska se ut här i trädgården, men jag har inte bråttom:).
  Ha en fin söndag
  Kram Maria

  • Carina den 29 mars, 2020 kl 11:01

   Tack Maria!

   De är såå fina och tacksamma nu 🙂 Långsamhetens lov är bra att sjunga när det kommer till trädgårdstankar och -planering 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 9. Marika den 29 mars, 2020 kl 19:37

  Hej Carina!
  Oh vilka underbara Hundtandsliljor, så vackra. Har försökt med dem, lyckades få dem att komma upp men de blommade inte. Nu vet jag inte om de är kvar. Gillar det gröna partiet med alla frodiga hostor, det behövs inte mycket färg när växterna är så ståtliga. Mina för en tynande tillvaro, drömmer om stora praktfulla exemplar, men det blir inte riktigt så, Något saknar de hos mig. Primrose är en liten söt sak, i år har jag fått njuta av mina julrosor , de har inte blommat så fint tidigare som i år.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 29 mars, 2020 kl 19:48

   HEj Marika!

   De har en sak gemensamt hundtänder och hostor – de behöver en del näring. Hostorna för de stora bladens skull och hundtänderna, särskilt namnsorterna av dens-canis, behöver också gott med näring. De sätter mängder med sidoknölar och blommar mycket. Arterna behöver inte så mycket. Jag hade, har, en sort som på förra tomten bara satte små blad inga blommor. Den har börjat blomma först sen jag flyttade den och den fick mer fukt och näring. När jag grävde upp dem var det mängder av småknölar i klumpar. Dina kanske behöver lyftas och delas?

   Kram, Carina

   • Marika den 30 mars, 2020 kl 10:23

    Tack Carina!
    Skall se om jag hittar knölarna, och flytta på dem.
    Samt ge hostorna näring.
    Kram /Marika

 10. Elna Slot den 29 mars, 2020 kl 20:35

  Det er et spændende indlæg om detaljer og helhed. Jeg mener, at helheden er vigtig, og hvis man i helheden kan finde fine detaljer, giver det helheden et løft, og haven bliver mere spændende.
  Jeg giver dig helt ret i, at et bed ikke behøver at være på toppen igennem en hel vækstsæson. En plante med en kort blomstringstid vil man glædes over på en mere intens måde, når blomsterne endelig folder sig ud. Det flygtige er ofte det mest værdsatte.

  Hilsen Elna

 11. Lisbeths Haveblog den 30 mars, 2020 kl 18:49

  WOW, det var et fint foto at begynde med. Smukke, smukke detaljer.
  Og dit foto af den grønne lund er en drøm. Detaljen i heldeden. Det er som talt ud af mit hjerte – og du tager de bedste billeder 🙂
  Tak for ordet: Vårkaramel <3
  Mange hilsener Lisbeth

 12. Anni den 2 april, 2020 kl 16:02

  Jaa, vi som läser här har förstått att du har väldigt, väldigt många växter 🙂
  Klart att det behövs lugna partier som får detaljerna/primadonnorna att synas än mer.
  Man brukar ju undra varför de vackraste kvinnorna ofta har så fula karlar – det beror såklart på att primadonnorna inte vill överglänsas … 😉

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.