Rhododendrontider - blomning i rosa

Rhododendrontider – trädgårdens faser

Rhododendrontider – tiderna kommer och går… Snart är rhododendrontiden över och piontiden börjar dra igång på allvar. Jag njuter oavsett och i viss mån blommar de också parallellt. Jag har sett till att det finns riktigt tidiga pioner och jag har skaffat fler och fler riktigt sena rhododendron. Dessutom doftar många av de sena rhododendronsorterna, azaleor i de flesta fall, något alldeles fantastiskt. Trots det har jag redan fångats av tiden som tar över sen… De gröna tiderna med många och vackra bladformer och -färger. Det är många sådana bilder som fastnat på minneskortet den här veckan.

Apropå grönt 6:e juni trädgårdsbesök

[modula id=”24718″]
Trädgårdsbesök i en fantastisk miljö hos en fantast som dragit upp mycket från frö, sticklingar men som också skapat många egna korsningar. OBS mobilbilder

Blomningen har varit lång

I år har jag tittat mycket på blommornas färgnyanser för visst kan en färgkrock skapa dynamik men om blicken landar på den ena krocken efter den andra försvinner dynamiken och den ersätts av en obehagskänsla hos mig. Kom ihåg att var och en gör som den vill. Vi var 3 som diskuterade igår och jag var den enda som brydde mig.

Jag såg en underbar färgskala när jag förra helgen besökte en rhododendronträdgård med ett snår av gamla hederliga, sorter som man lätt hittar i handeln. Små varioationer i färg och nyans som när buskarna vävt sig samman bildade magi. Och nej jag tog inte en enda bild. Jag kan inte prata och fota samtidigt.

[modula id=”24707″]
För min egen skull har jag försökt placera bilderna i en färgordning jag skulle gilla i trädgården

En glidande skala baserad på färgcirkeln

Det är det jag kommer sträva efter. De mörkaste blåvioletta glider över i ljusare violett med mörk fläck och mixas med de mörkt rödvioletta. De rödvioletta kan sen lämna över till mer rent röda. Någon rekommenderade rött och vitt – kanske… Jag har flera som är vita med mörkt röda fläckar och som skulle kunna binda samman för tanken på det röda och vita tillsammans annars känns lite tveksam.

Gula och limegula nyanser gifter sig bra med vitt och ljust violett. De varmgula, aprikos, laxrosa – allt vad de kallas mår verkligen bäst i ett eget hörn. Indument i silver, vita och rosa blommor en enkel och behaglig därtill vacker kombination.

Rhododendrontider och snart kommer nästa fas

Fasen när rhododendronarterna vecklar ut sina nya skott är magisk. Blomning är vackert men de lågmälda men färgsprakande och många gånger luddiga uttrycken som de nya skotten bjuder på är min favorit. Rhododendrontider – det är egentligen 3 perioder. Den givna nämligen blomningen men så fasen jag nämnde nyss när de nya skotten växer till. Och så den tredje då när buskarna levererar vintergrönt i en annars beige-brun-grå massa av vinter.

Rhododendrontider men jag noterar också

När jag går runt nu så ser jag att mycket är långt högre än det brukar vara. Aklejorna går mig till midjan, av pionerna är det flera som redan tagit sig en bra bit över enmeterstrecket. Och några strandirisar, Iris sibirica, har slagit ut längs irisrakan. Det ser helt enkelt väldigt frodigt ut. Och när så en del hostor drar iväg och börjar etablera sig på allvar är det helt magiskt. De olika flätverk som uppstår när växtruggarna närmar sig varann och bladen väver samman ger magiska uttryck och mig lite kramp. Fast det ska jag berätta mer om en annan gång.

Nej jag har inte prestationsångest! Låt mig slå fast det. Det jag tänker på är att nu när jag börjar flytta saker och ting vill jag försöka få till, upprepa om man så vill, en del av de bästa.

Konklusionen är att jag har redan varit på 3 trädgårdsbesök fler än nånsin tidigare och två av trädgårdarna hade fokus på rhododendron. Jag hittade flera nya arter och korsningar bland annat några fler ur talienseserien och ett par som borde dö kommande vinter. Det är dags för en ny vecka hos ’Trädgårdsfägring’ – samlingspunkten för många trädgårdsbloggar i Skandinavien.

27 Kommentarer

 1. Helene; Trädgård i Torslanda den 7 juni, 2019 kl 20:13

  Rododendron kan verkligen skapa fina miljöer. Nuförtiden finns ju hur många färger som helst. Av någon anledning landar jag ofta på vitblommande buskar och träd. Men det finns det ju många av. Hr också tänkt på att mycket har vuxit sig högt och frodigt denna vår.
  Ha det fint
  Helene

  • Carina den 8 juni, 2019 kl 09:26

   Tack Helene!

   Jag tänker att anledningen är – vitt är vackert, vackert och så vackrare ändå 🙂 Om jag bara fick välja en blomfärg vore det nog icke-färgen vit.

   Tack detsamma! Carina

 2. Charlotta den 7 juni, 2019 kl 20:53

  Jag känner också lite ”ångest” över att rhododendrontiden snart är över. Men ännu blommar det och humlorna har surr-fest i blomsterhavet. Bara gullregnet kan tävla med rodddisarna just nu när det gäller att locka humlorna.
  Snart kommer ju pionerna, men den tiden är kort, men det gör inte så mycket för dels är den så vacker och doftrik, dels så kommer ju rosorna sedan och man glömmer lätt bort dt som redan blommat över.
  Önskar dig en skön blommande helg!

  • Carina den 8 juni, 2019 kl 09:30

   Mmm blomningen är vacker men jag ser ännu mer fram emot nästa fas – den när de nya skotten vecklas ut. Jag såg en sort, Gunnar Bernler har skrivit om den som Red Sword så nu är den officiellt introducerad, med magnifika nya skott i mörkt rött och silver. Den blommar dessutom i mörkt rött. Den blev en måsta-ha planta för mig.

   Pionerna börjar blomma rejält här nu. Igår tittade jag på de korallfärgade som har sin höjdpunkt nu och som är så vackra med mörkt blått runt omkring. Men visst är det så… En period känns kort men då glömmer man att nästa sort snart tar vid. Hos mig är det pioner och irisar 🙂

   Tack detsamma! Carina

 3. Marit den 7 juni, 2019 kl 20:54

  Så mange fine rhododendron du viser! ’Nicoletta’ var helt nydelig. Busker, trær, rhododendron og hosta er så flott i sammen.

  God helg, Carina!
  Klem, Marit

  • Carina den 8 juni, 2019 kl 09:32

   Tack Marit!

   Vi pratade om det att många yak-hybrider bleknar så tråkigt så fort blommorna slår ut. De med fläck är intressanta längre tänker jag. Kombinationen du nämner är vacker och kan göras väldigt skötselenkel tänker jag. Det sista är alltid ett plus 🙂 Planterade ett 30-tal hostor igår.

   Kram, Carina

 4. Anja Hill den 8 juni, 2019 kl 07:37

  Carina
  Det är många – (de flesta?)- rododendronodlare som menar att blomningen bara är en liten bonus att det är bladverket som är den absoluta tjusningen med dessa arter. Alla mina stora växer vid tomtgränsen mot en sommargrön skog. Måste säga att blomningen gör sig väldigt fint mot allt det gröna…jag älskar rododendronblomningen! Det är ingen bonus. Den är för mig minst lika viktig som alla underbara bladutspring. På tal om tidig pionblomning så har redan tre arter blommat över hos mig. Snart blir det dags för doftpionerna …! Det var ”värst” att du hunnit med så många trädgårdsbesök redan! WOW!
  Ha en fin helg!
  /Anja

  • Carina den 8 juni, 2019 kl 09:36

   Man ska nog snarare säga att rhododendron, tvärtemot vad de flesta säger, har mer än 1 säsong. Blomningen är underbar hos många och mot nyutslagna löv och barr så är det väldigt läckert, som skogen jag fick i häromdan. De andra två säsongerna – bladutspringet och den vintergröna tiden är också värdefulla. Jag vill ju ha buskar och träd som ger mer än en period av skönhet. Apropå skönhet så såg jag nytillväxten hos en ny sort publicerad av Gunnar Bernler. Den har fått namnet ’Red Sword’ blommar i mörkt rött och får sen nya skott i mörkaste rött och silver… Jag lovar den var så häftig 🙂

   Haha jag tar kanske igen för alla sösonger med 0 besök. Har behövt vila armen lite och då fyllt med besök där jag vet att jag får inspiration till anläggning. Alla har många rhododendron 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Marie den 8 juni, 2019 kl 07:45

  Fine billeder! For mig er det ok, at rhododendronblomstringen er kort, men intensiv, for bagefter kommer de flotte, nye skud, og blad- og vækstformer kan jo glædes over hele året rundt.

  • Carina den 8 juni, 2019 kl 09:38

   Tack Marie! Det är ok för mig också och om man ska vara ärlig så blommar mina rhododendron längre än de flesta pionarter… Så allt är relativt och det sköna med trädgård är de ständiga förändringarna.

   Ha det gott! Carina

 6. Gunilla Teckenberg den 8 juni, 2019 kl 08:49

  Jag tror mig veta var du varit på trädgårdsbesök utifrån dina bilder men eftersom du inte skriver det rakt ut så avstår jag också. Men en eloge till dessa entusiaster som gör så mycket för att sprida kunskap om en enda växt och möjliggör för oss trädgårdsägare att hitta nya, odlingsvärda växter som inte finns någon annanstans. Jag tillhör de tacksammas skara för denna möjlighet.
  Om färger bryr jag mig inte ett dugg, jag tänker på de handknutna mattorna från Orienten, sådana gräsliga färger egentligen men oj så vackra där de ligger på golvet. Jag är estet på många sätt i trädgården men färgerna har aldrig intresserat mig särskilt mycket. När det gäller Rhododendron är formen den viktigaste och därefter det vackra bladverket. Jo, jag gillar blommorna också men jag skulle aldrig låta just blomman vara den detalj som styr mina inköp.

  Kram!

  • Carina den 8 juni, 2019 kl 09:44

   Aha… ja kanske men nu inser jag att trädgården går att förväxla… inte så långt upp i Bohuslän utan ungefär i höjd med Uddevalla. Jag frågade inte om jag fick lägga ut så därför visade jag bilderna utan vidare kommentarer. Definitivt en eloge till den typen av odlare och det de gör. Den här mannen hade kunnat lämna tillbaka ett nytt exemplar av en buske som dött förra säsongen till Göteborgs botan . Och senare såg jag en helt sanslös sort nu publicerad som ’Red Sword’ av Gunnar Bernler. Så häfitgt utspring i mörkaste rött och silver, blomningen mörkt röd… Har aldrig sett något liknande.

   Jag är inte så kräsen som det kan låta men jag har svårt för starka, varma färger som gult och orange bland den kallare färgskalan. Annars är det växtsätt och bladformer jag tycker om att leka med 🙂 Tittar ner på min matta och den är på ett sätt djärv men ändå så vackert mutad i nyanserna – perfekt framtagna.

   Kram, Carina

 7. Karsten F den 8 juni, 2019 kl 12:52

  Hej Carina

  Super Rhododendron du visar!
  För mig ska Rhododendrontiden til at börja – vilka har klarit sig och vem når at göra nytt löv som håller til en vinter:)

  Ha en trevlig pingst

  • Carina den 9 juni, 2019 kl 09:34

   Hej och Tack Karsten!
   Det finns ett antal super inom släktet både arter och hybrider 🙂 Jo jag förstår att de behöver det. Jag har skurit ner ett antal buskar i maj som verkade stressade, först trodde jag de var sjuka, nu bryter till och med två som jag avskrivit som bortom räddning 🙂 Håller tummarna….

   Ha det gott! Carina

 8. Marika den 8 juni, 2019 kl 22:10

  Hej Carina!
  Vilka vackra bilder av fina rhododendron i många tjusiga färger. Såg några härliga Azaleor hos växtgården sist jag var där. Höll i en kruka som nästan följde med hem, men får nog se till att ha rätta förutsättningar och en bra plats först.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 9 juni, 2019 kl 09:32

   Hej Marika!

   Tack! Visst är färgerna härliga och de många gånger fina teckningarna inuti blommorna är spännande. Det låter klokt att vänta även om det inte alltid är så kul. Försök hitta en som dessutom doftar – blommar ofta lite senare – de ger en extra dimension.

   Tack detsamma! Carina

 9. Rost och rädisor den 9 juni, 2019 kl 11:11

  Å, så skönt att höra att det är nån mer än jag som får obehagskänslor när det blir för starkt och rörigt i paletten. Säkert en aningen het potatis att ens nämna. Låter som behagliga kombinationer du tänkt ut!
  Hör av dig i veckan.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 9 juni, 2019 kl 19:27

   Mmm så är det och vill man ha en extra kick är det ju ganska lätt att göra en tillfällig. Just nu lägger sig lila allium över Acer shirasawanum ’Autumn Moon’ som står där med orangegula blad. Funkar nu men sen vill jag det lugnar sig igen. Går ju att sätta dit en kruka med något chockande 🙂

   Det gör jag! Kram, Carina

 10. Lisbeths Haveblog den 10 juni, 2019 kl 09:20

  Det var en flot rododendronhave, du viser billeder fra.
  Jeg er 100% til farveharmonier. Allerhelst med nuancer inden for samme farve. Eneste undtagelse er i det tidlige forår, hvor jeg trænger til farve efter en hvid-grå-brun vinter.
  /Lisbeth

  • Carina den 11 juni, 2019 kl 06:01

   En färgkick i mars är alltid bra 🙂 Det är kanske inte 100% här men jag försöker undvika en del krockar helt klart. Sen kan faktumet att jag bara grävt ner växter under tiden de väntar ge nya fina och inte så fina intryck. Bra sätt att lära vad jag gillar.

   Ha det gott! Carina

 11. Jannicke den 10 juni, 2019 kl 15:33

  For et vell av vakre Rhododendron. I min hjemby Bergen er den byplanen vår. Trives så godt fordi det regner mye:) Jeg strever med å få de til å trives i min svenske trädgård i Värmland. Takk for titten.
  Jannicke

  • Carina den 11 juni, 2019 kl 05:59

   Förstår att det kan vara lite kämpigt med dem i Värmland 🙂 Har sett bilder av rhododendron från norska sydvästkusten och det är helt otroliga exemplar. Ett perfekt klimat för dem.

   Ha det gott! Carina

 12. maggans blogg den 11 juni, 2019 kl 07:38

  Det är verkligen otroligt vackra skapelser dessa Rhododendron jag har fått ta del av mycket vackra sådana på min resa till Göteborg där fanns mycket som jag aldrig tidigare har sett och jag häpnade över dessa skönheter.Här där jag bor så är det inte många som har dem beror säkert på vårat lite kärvare klimat.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 11 juni, 2019 kl 12:48

   Håller helt med dig 🙂 Det är nog som du skriver att klimatet är för kärvt kanske i kombination med att de kanske ser känsliga ut?

   Ha det gott! Carina

 13. Susie på Stjärnarve... den 12 juni, 2019 kl 10:31

  Rhododendron är faktiskt nåt jag saknar här, men med all kalk i vår lätta sandjord så fungerar det inte att odla dom. Jag har trots det inte kunnat låta bli, så i en hörna på murrabatten har jag bytt jord helt och hållet och har där en vanlig milt gul och så en rödblommig azalea – och än så länge lever dom och blommar. Men dom växer inte till sig speciellt, förmodligen beroende på att kalken från jorden bredvid tar sig in även här. Så när jag ser bilder på Rhododendron så faller jag nästan i trans…..
  KRAM/Susie

 14. Anni den 15 juni, 2019 kl 08:40

  Jag kände ingen prestationsångest när jag läste ditt inlägg, snarare en poetisk hyllning till alla vackra rhododendron som fick mig att inse att jag måste gå ut i trädgården och njuta lite extra av mina egna innan de helt blommat över. Som så ofta tycker jag inte att jag hinner med den här tiden på året, den tiden som är den bästa! Här sitter jag nu framför datorn med öppen dörr, hör fåglarna kvittra och ser solen skina. Snart måste jag ut!
  Kram och trevlig helg!

 15. Anita den 22 juni, 2019 kl 09:34

  Ja nu är rhododendronblomningen över för i år och kanske pionblomningen hos dig också. Hos mig har den precis börjat men jag lyckades få ihop en liten doftande bukett till midsommarbordet. Njuter av dina bilder och kan konstatera att jag får lite extra hjärtklappning när jag ser rhododendron i skog. Det är så vackert, har sett det på trädgårdsresor i England och alltid fascinerats.

  Önskar dig en fortsatt skön midsommarhelg!

  Kram Anita

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.