Mulet - Helleborus x nicercors

Mulet och grått perfekt trädgårdsväder

Mulet och grått – hur kan det vara perfekt trädgårdsväder?? Jo efter de sista veckornas ändlösa solsken, nästan i varje fall, så kände jag behov av något annat. Jag behövde stå inne och skola om plantor, så frön och stundtals bara fundera.

Mulet - frösådd
frösådd – sallatssådden består av 12 sorter x 6 pluggar. Har sått mycket för jag gjorde slut på äldre fröer som borde ha tappat i grobarhet

Så 3 dagar med mestadels mulet blir min definition av perfekt just den här veckan. Jag har sått all sallat och kål för att sen sätta ut dem. De gror gärna svalt. Och väl klar med det blev det också dags att så de utvalda tomatsorterna vilket innebär drygt 20 sorter. Men i år var det av någon anledning väldigt enkelt att välja mellan de dryga 50 jag har i sortbanken. Luktärterna är också sådda. Jag sår gärna sent eftersom jag inte har någon bra plats att odla småplantor vidare på.

Mulet - Frostskydd
Frostskydd som sen fick ytterligare ett lager över sig i form av ett täcke. Nu ska det vara -5 några nätter.

Bilderna…

Bilderna går stick i stäv och är från förra veckan men det är inte så kul att illustrera med nysådda små pytsar. Det är bilder av hybridjulrosor som jag frösått med handpollinerat frö och det är första gången just de här blommar och många fler är på väg att slå ut.

Helleborus x hybridus 'Double White'
Helleborus x hybridus ’Double White’

Det kommer mer mulet

Nu torsdag och fredag skiner solen men det ska bli lite sämre väder. Det jag har kvar nu är att så sommarblommorna och att göra klart i de stora odlingslådorna. Där kan jag så ett antal tidiga grönsaker som också klarar att ligga i kall jord tills deras inbyggda timer tycker det är lagom att gro. I år ska jag testa en sockerärta ’Norli’ som ska gå utmärkt att så på det sättet. Annars har jag fått lära mig att ärtor och bönor vill ha varmt i jorden för att inte ruttna. Jag är mer och mer tveksam till det eftersom när jag tittar i lådan där jag hade ärtor förra säsongen är det attans många som gror ur skidorna som inte blev skördade i höstas…

Mulet - Helleborus x hybridus 'Double Pastel Peaches'
Helleborus x hybridus ’Double Pastel Peaches’

Lugnande besked

Jag läste precis ett mail jag fick från Runåbergs fröer igår och enligt deras kalender är april en bra såmånad för flera av de jag sått. Tänk det blev rätt så rätt ändå.

Jag länkar till Trädgårdsfägring som nu när vi börjar april upphör med sina teman.

1:a april och nu spår prognosen typiskt aprilväder!

18 Kommentarer

 1. Marit den 1 april, 2022 kl 19:03

  Hej Carina,
  Så flotte dine helleborus er! De var helt nydelige begge to.
  Ja, det har vært flott solskinn her også i det siste, men det er så iskaldt om natten. Ja, de melder – 5 hver natt her også i lange tider. Det må jo bli skummelt når det blir så kaldt hos deg når alt er kommet så langt. Her er hele hagen i dvale fortsatt bortsett fra Helleborus thibetanus.

  Klem, Marit

  • Carina den 2 april, 2022 kl 08:13

   Hej Marit!

   Tack – visst blev de fina 🙂 Frosten gör att en del lökar tröttnar fortare men eftersom det varit frost många nätter så har inte tillväxten drivits på så mycket hos annat. Tulpanerna i kruka ser trötta ut på morronen men reser sig sen. Tittar på magnolia- och rhododendronknoppar men jag tror de klarar det på grund av att det varit kallt på nätterna hela tiden. Men jag odlar inte de mest tidigblommande.

   Roligt att du har något fint att glädjas åt i kylan.

   Kram, Carina

 2. Marika den 1 april, 2022 kl 19:18

  Hej Carina!
  Så vackra julrosor. Jag har mina sådder i växthuset utan värme. Har bäddat om dem lite extra nu då det varit kallt. Paprika och några tomatsorter är inomhus, skall inte så fler tomater. Har fått löfte av dottern om att få plantor av henne. Det snöar lite från och till idag, hoppas på lite värme nu.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 2 april, 2022 kl 08:15

   Hej Marika!

   Skönt att ha ett växthus för sådderna. Det hade jag till i somras och jag saknar det just nu. Men när jag tittar på grönsakslandet är jag glad att vi tog bort det. Nu ska det vara så kallt på nätterna att jag lutar åt att bära in sådderna i verkstaden. Har en lampa igång där och där är det altid plusgrader även om de inte är så många.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Elna Slot den 1 april, 2022 kl 20:52

  Jeg beundrer også dine juleroser. De er helt specielt smukke.
  Du må hygge dig med frøsåningen!

  Hilsen Elna

  • Carina den 2 april, 2022 kl 08:16

   Tack Elna!

   Det har jag gjort 🙂 Jag är glad för julrosorna de blommar fint nu och det är roligt att följa de som blommar för första gången.

   Ha det gott! Carina

 4. Lisbeth den 2 april, 2022 kl 11:20

  Ja det er ikke nemt med det vejr, vi nød solen, men regn ville være godt. Til gengæld har vi fået sne i dag, og det har frosset, så de blomstrende rhododendron tog skade.
  Kram fra Lisbeth

  • Carina den 4 april, 2022 kl 18:20

   Jag är rätt nöjd med det här vädret eftersom jag hade mycket att göra inne och med fröer. Regnet och snön idag har varit otroligt välbehövligt och jag hoppas det kommer lite mer den här veckan. Solen kommer tillbaka 🙂

   Kram, Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 3 april, 2022 kl 11:57

  Det er godt, du har havearbejde, der passet til overskyet og koldt vejr, og du har sandelig været flittig.
  Hvor er de ’hjemmelavede’ helleborus blevet fine.
  God søndag, Lisbeth

  • Carina den 4 april, 2022 kl 18:21

   Ja eller hur!? 🙂 Och idag har det regnat och snöat vilket också behövdes, det verkar dessutom som att vi ska få mer i veckan. Nu ska jag börja fundera på var jag ska plantera frösådderna någonstans.

   Ha det gott! Carina

 6. Ulrika den 4 april, 2022 kl 09:27

  Så vackra julrosor det blev av frösådderna. Alltid extra speciellt med det man sått själv.
  Har också varit ”duktig” i år och sått senare än vanligt. Mitt växthus är alldeles för kallt under tidig vår för att små fröplantor ska trivas men förra veckan fick jag upp lite hyllor och belysning i friggeboden som kan fungera som mellanstation. Så nu är flera fröer på G och det ska bli kul och se hur det funkar.

  Kram Ulrika

  • Carina den 4 april, 2022 kl 18:23

   Tack! Ja de har blivit fina men så kommer också fröerna från en hybridisör i UK. De säljer frön från sitt överskott av de dem har handpollinerat. Jag har satt ut sådderna av kål och sallat men behöll blomkålen inne eftersom den grott dåligt vid låg temperatur. Då håller vi tummarna för att du fått igång en bra mellanstation 🙂

   Kram, Carina

 7. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 4 april, 2022 kl 11:08

  Hej,du har så fina julrosor och dessutom av egen sådd då är det extra roligt när man lyckas med det.Jag brukar så det mesta i April och det brukar bli bra varje år men jag bor ju i en annan zon än din i år däremot så blev det lite tidigare då jag var ivrig och inte kunde vänta men det blir nog bra ändå.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 4 april, 2022 kl 18:24

   Hej Margareta!

   Visst är det både roligt och spännande att få sått sina frön och sen vänta, se när de gror. Jag behöll blomkålssådderna inne i år och nu har de grott bättre.

   Tack detsamma! Carina

 8. Anita den 4 april, 2022 kl 16:32

  Ja nu så är det mulet så det förslår plus att det regnar. Men … håller lite med dig, efter veckor av sol känns det rätt skönt med mulet väder, bara det inte blir för långvarigt. Vi har ju dessutom haft så kalla nätter och om det kan bli lite bättring med det så känns det bra. Tjälen har fortfarande inte gått ur jorden och lite snö ligger fortfarande kvar.

  Så du har sått sallad. Jag har slutat med det för jag lyckas aldrig skydda den mot sniglarna. Däremot är det snart dags för tomater. På onsdag blir det, sådde den 6 april förra året och det var perfekt. Har ont om plats för plantorna, idag fördelade jag alla chili och paprikaplantor på båda våningarna i växtpyramiden plus att 5 nu står i köksfönstret. Var jag ska göra av tomaterna vet jag inte ännu … men det brukar ordna sig 🙂 Bara det blir tillräckligt varmt i uterummet kan jag flytta chilisarna dit.

  Fantastiskt fina julrosor och extra roligt att dragit upp dom från frön.

  Kram, Anita

  • Carina den 4 april, 2022 kl 18:28

   Eller hur.. 🙂 Här har regnat och snöat och det var väldigt välbehövligt med väta. Jag hoppas att det som lovas i prognosen också kommer. Såg snö i ett dike förra veckan ca en mil från mig. JAg passerar en köldgräns och efter det låg den där i mörka diken i skogen.

   Jo jag sår sallat. Sår extra och planterar ut mycket. Då får jag mer än tillräckligt själv. Men sen strör jag ut snigelmedel när jag sätter ut småplantorna eftersom det kommer ta ett antal veckor innan jag kan skörda. I år ska jag få fårull från en köttbonde i grannbyn och det lär fungera väl. Spännande med dina chiliplantor. Jag tog en långdag och sådde tomaterna förra veckan tillsammans med allt annat. Är inte säker på att det hade blivit gjort annars.

   KRam, Carina

 9. Titti den 5 april, 2022 kl 09:08

  Ja tänk att jag kände samma sak 🙂 En mulen och regnig måndag gjorde att jag fick lite gjort inne…välbehövligt!
  Jag ligger lite efter med mina fröer men jag tar det en annan mulen dag hi hi.
  KRAM från ett blåsigt Öland & Titti

 10. Anni den 1 juni, 2022 kl 23:06

  Så här i efterhand, när man vet hur kall och eländig april blev, är det svårt att säga om det var bra eller dåligt att fröerna inte kom i jorden som de borde. Jag är också väldigt efter, både med fröer och bloggläsning här hos dig – men så har du ju bloggat massor också! Det blir finfint att följa våren här hos dig, så här sent på onsdagskvällen den första sommarmånaden.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.