Månadsbild - svängen i januari

Månadsbild – januari om nyanläggning på gång

Månadsbild äntligen har jag kommit ihåg

Det är flera år och många gånger jag tänkt att jag ska ta en månadsbild över en given plats. Men sen glömmer jag alltid att dokumentera varje månad. I morse läste jag hos Merja och såg hennes månadsbild. Och tanken slog mig – min vy är klar och bilden är tagen.

2017 års vy – svängen

Japp det helt oromantiska och oflärdiga namnet ’svängen’ landade på den här jordhögen i höstas när jag skyfflat klart. Den kommer vara kul att ha kvar en dokumentation över eftersom jag ska göra mycket här 2017.

Månadsbild - svängen i januari

 

Jordhögen börjar med granruskan i förgrunden. Här står två nysatta rhododendron jag vann i höstas och ett gaffelolvon, Viburnum furcatum. Sen fortsätter svängen bort mot stammen i bakgrunden och svänger sen 90 grader mot berget. Bergskanten syns inte nu men i bakkant av bilden från mitten och  till höger stupar det ner. Just nu är det bara 2-3 kubik jord som ligger utlagda här. Bredden är ca 1,5 meter och längden ca 10 meter.

Snart ska jag hämta torvbalar som förhoppningsvis ska hinna få en del regn under vårvintern. Att lägga ut torr torv är ett säkert sätt att ta död på växter. Torven behöver bli helt genomdränkt innan man planterar i den. Det gör jag oftast genom att fylla vatten direkt i balen och sen trampa runt i den eller lägga torven i en plaskdamm eller liknande och fylla på vatten som sen torven får dra i. Jag gillar det första sättet för då kan jag lägga balen ungefär där jag vill ha den. Så spar jag en del tung förflyttning 🙂

Bakom ’svängen’ står den senaste kallbänken med frösådder. Till höger ett område där vatten alltid blir stående. Funderar på en bädd med strandiris där. Bakom den en bädd med en hängkatsura, 5 rhododendron och lite annat smått och gott. Dagen efter jag tog bilden såg jag eftermiddagssolen falla in här och nu har alla buskarna fått mössor av säckväv. Säckväven i bild sitter runt nysatta Magnolior i nästa bädd. Ganska små bäddar allihop med egna namn för att jag ska kunna hålla ordning på var jag har mina växter.

Svängen behöver vara någorlunda klar i början av april och planteringsfärdig i maj. Då har jag hämtat en sambeställning av rhododendron och ca 30 små buskar behöver en plats att växa på.

Nu behöver jag ’bara’ komma ihåg en bild från mitten av februari!

23 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 16 januari, 2017 kl 11:31

  Ja, det er jo en bra ting å gjøre, bare en husker å ta neste bilde 😉

  Jeg prøver å ta bilder før jeg begynner på store prosjekter, men jeg har aldri husket på å ta bilder på samme sted måned etter måned. Smart påfunn!

  Her frister det ikke å gå ut, for det ligger et islag i halve hagen. Kaldt, men ikke noe snø siden 6. november. Merkelig vinter…

  Det skal bli spennende å følge dette!

  Klem, Marit

  • Carina den 16 januari, 2017 kl 11:45

   Här är sol idag. Men snön den kommer, ligger ett par dar. Töar sen bort, på det regn sen kyla och ny snö 🙂

   Jag ska klippa ner julrosbladen idag 🙂

   Kram, Carina

 2. Marika den 16 januari, 2017 kl 12:22

  Ler när jag läser om dina planer, full av entusiasm. Skall bli spännande att följa.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 16 januari, 2017 kl 15:31

   Kul! Jag har nog en obegriplig projektgen. Var hos VVS firman nu i eftermiddag och den ena delägaren bara skrattade när han insåg att jag nog skulle bygga nu. Han tycker det räcker med byggprojekten jag haft tidigare.

   Tack detsamma! Carina

 3. Laila den 16 januari, 2017 kl 14:17

  Lycka till med Svängen, ska bli spännande att följa! Så att du skrivit i en kommentar snågonstans att du satt säckväv på bl a magnolior och undrade hur i hela friden… nu förstår jag!
  Ditt inlägg gör att även jag funderar på att ta månadsbilder, det får bli de nyanlagda, orangerirabatten och ”östrabatten”, glömmer alltid att dokumentera men nu ska det bli av!
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 16 januari, 2017 kl 15:29

   Då var det ju extra bra att jag ut bilden 🙂 Det är svårt att förklara när en del saker är så självklara för en själv. Kommunikation lär vara det svåraste som finns.

   Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 16 januari, 2017 kl 14:44

  Kul att läsa om lite nya idéer! Ska i år försöka mig på att odla ljung på ett speciellt ställe TROTS att vi egentligen inte har ljungmark här. Men det är på en avgränsad yta, så det blir förmodligen massor av torv som ska inköpas.
  Ska bli spännande att följa din månadsbild och se utvecklingen!!
  KRAM
  Susie

  • Carina den 16 januari, 2017 kl 15:27

   Jag såg också tipset om Brittas bok och jag har till och med rätt jord och läge för det. Spännande med ljungodling mot förutsättningarna.

   Lycka till! Carina

 5. Gunilla Teckenberg den 16 januari, 2017 kl 18:36

  Det där blir hur spännande som helst att få följa Carina! Jag har ångrat tusenfalt att jag inte har ett enda fotografi av skogen och allt sly som växte där innan vi började gräva oss fram.

  All lycka på färden, du har entusiasm så det räcker och blir över!

  Kram!

  • Carina den 16 januari, 2017 kl 18:54

   Tack! 🙂 Och egentligen är hela anläggningen ett provisorum eftersom jag inte kan låta bli att köpa växter trots att jag inte har en ’riktig’ trädgård.

   Kram, Carina

 6. Anne, hagen vår den 16 januari, 2017 kl 19:15

  Hei!
  Det var en periode jeg gjorde det. Skal jammen begynne igjen. Det er så morsomt å se hvordan prosjektene utvikler seg.
  Ha det godt!

  • Carina den 16 januari, 2017 kl 19:22

   Tänker att det kan vara kul för mig själv om inte annat. Har inte prövat förut och vi får väl se om jag kommer ihåg.

   Tack detsamma! Carina

 7. Helene; Trädgård i Torslanda den 16 januari, 2017 kl 21:10

  Ska bli kul att följa. Nedrans vilka stora projekt du har tagit dig an. Vi har en rabatt som heter Sunken, det är kanske något mer romantiskt än det låter. Det är en förkortning av Sunken garden. Svängen låter väl fint och ju mer lämpligt för platsen desto bättre. Vi har en rabatt som heter Sunken, det är kanske något mer romantiskt än det låter eftersom det är en förkortning av Sunken Garden dvs nedsänkt trädgård.
  //Helene

  • Carina den 17 januari, 2017 kl 08:24

   Haha… ja praktiska namn som är lätta att komma ihåg är bra. En sunken garden låter spännande. Kanske det jag borde göra i vattenpölen.

   Carina

 8. martaronyai den 16 januari, 2017 kl 22:02

  Månadsbilder är kul, jag kanske också ska börja…

  • Carina den 17 januari, 2017 kl 08:25

   Ja! Du har ju så många vackra vyer – det räcker för flera år 🙂

 9. marie den 18 januari, 2017 kl 08:47

  Den idé har jeg også jævnligt haft bare uden elementet af proces. Men det er utroligt svært at være konsekvent, har jeg erfaret. Men hvis du kan gennemføre det, må jeg også kunne.Det er et spændende forår, du går i møde.

  • Carina den 18 januari, 2017 kl 11:36

   Det är samma här, planen har gått i stöpet många gånger. Men jag tänkte att jobbet med den här delen kan jag nog komma ihåg. Jag kan ju åtminstone pröva 🙂

 10. Anna-Karin Rickardsson den 18 januari, 2017 kl 11:20

  Kul med månadsbilder och riktigt roligt att ha bilder kvar på hur det såg ut innan. Man tror man ska komma ihåg men det gör man inte, i alla fall inte jag, och ofta blir ju platsen nästan som en helt annan när växterna vuxit till sig. Spännande, spännande …
  Önskar fin fortsatt vecka!
  Anna-Karin

  • Carina den 18 januari, 2017 kl 11:38

   Tack! Nej glömskan sätter in fort. Jag fotade mig igenom hela förra huset och trädgården innan vi började renovera och det var alltid aha-upplevelser när vi tittade tillbaka.

   Ha det gott! Carina

 11. Merja den 18 januari, 2017 kl 11:46

  Det ska bli spännande att följa din månadsbild:) Mycket på gång där förstår jag…ingen dålig mängd med buskar som ska grävas ner!! Ser fram emot inläggen.
  Ha det gott!

  • Carina den 18 januari, 2017 kl 12:46

   Nej jag passar på nu innan Brexit. Om ett par år blir det besvärligare att handla från UK 🙂

   Tack detsamma!

 12. Rost och rädisor den 19 januari, 2017 kl 08:14

  Känner precis igen mig i att ha svårt att få till det där med månadsbilder och före- efterbilder. Har börjat på flera ställen, men sen faller det bort när intensiteten i trädgårderandet tilltar.
  Så roligt det kommer att bli att ha första Svängenbilden att jämföra med efter hand och det ska bli roligt att följa. Det låter som ett rejält arbete du har framför dig. Jag som inte har gjort nån surjordsplantering tidigare, tackar för tipset att blöta torven på plats och kanske låta vintern göra jobbet. Har ca 20 meter slänt kanske mer, runt växthuset att ta tag i eftersom vi inte orkade i höstas.
  Eftersom vi pratat teknik tidigare vill jag berätta att jag på vägen till dig denna gången befann mig hos rickardssonsrabarber och klickade på länken vid din kommentar för att ta mig vidare, men som oftast kommer jag till en vit sida / Om mig admininstrerad av Blogger https://www.blogger.com/profile/08382767355573428412
  För att komma till dig får jag helt enkelt skriva in några bokstäver från din adress manuellt.
  Ha det så gott
  /Anette

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.