Cyclamen hederifolium 'Red Sky' - höstcyclamen

Föremålen växlar men kärleken består

Eller tvärtom?

 

Inte ens titeln blev lätt för när jag googlar så skriver man talesättet som jag gjort eller tvärtom. Min favorit betyder väl på något sätt något som jag håller extra högt, något som betyder mer än något annat. Min favorit i trädgården finns inte om jag ska välja en växt. Det är helheten, känslan och anläggandet jag gillar. Föremålen för min favorit är väldigt växlande men kärleken till trädgården och växterna består.

En röd tråd har jag kommit på medan jag funderat. Jag gillar att föröka, skapa fler, se ett frö gro… .och det är ingenting nytt. Det har hängt med så länge jag kan minnas. Kanske kan förökning vara min favorit som jag alltid återvänder till? På ren trots frågar jag oftast om jag får ta en stickling. De ska ju inte ta sig sägs det om man fått lov. Jag får i stort sett alltid lov och sticklingarna tar sig. Men framför allt så vill jag inte att folk ska nypa och knipsa i mina växter utan lov och då får jag ju behandla andra likadant.

Föremålen - kompostkvarn min favorit

Min favorit just idag är den här makapären. I ett nafs så mal och krossar den ner alla grenar till flis. Den matar själv – det går lite tungt ibland. Ibland stannar den med en långsam suck och drar efter andan men så backar den, upp med kvisten – stopp, tystnad. Så efter några sekunder tar den nya tag och tuggar på igen. Högen med flis börjar likna något nu. Och så småningom ska jag fundera på vad jag ska använda det till. Men på något sätt ska det tillbaka i kretsloppet. I jorden som förbättring, som täckning i rabatt eller på gång. Det känns bättre än att bara elda upp det.

Cyclamen hederifolium 'Silver Leaf'

Cyclamen hederifolium

Cyclamen hederifolium Föremålen - Cyclamen hederifolium 'Red Sky'

Föremålen växlade under da’n. När det började mörkna tog jag vägen om växterna. Och dagens växtfavorit blev den här höstcyklamen, Cyclamen hederifolium, med sina vackra blad. Bladen är lika varierande eller till och med mer än blommorna. Tänk de har fortsatt växa trots två snöfall och två omgångar med frost.

Önskar dig en härlig helg!

36 Kommentarer

 1. Inger den 13 januari, 2017 kl 19:27

  Intressant! Sticklingsförökning är min favorit men min erfarenhet är begränsad.
  Kram

  • Carina den 13 januari, 2017 kl 20:43

   Det kliar i mig och jag har svårt att låta bli att pröva.

   Kram, Carina

 2. Marit Sønstebø den 13 januari, 2017 kl 19:45

  Dine sølvfargede cyclamen tåler jeg knapt å se… 😉
  Skal prøve å så de, men gir de uansett ikke så store sjansen her. Det er nok for kaldt.
  Vakre er de!

  Det er så gøy å få til frø og stiklinger, men det er best å få lov til å ta de ja 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 13 januari, 2017 kl 20:08

   Fast jag tänker att de gott kan klara sig i kyla under snötäcke. Du har nog oftare snötäcke än jag har här.

   Ett ja smakar gott – ja 🙂

   Kram, Carina

 3. Anette Persson den 13 januari, 2017 kl 20:12

  Cyklamenbladen är så vackra i färgerna. Överlevde några år men är nu borta. Mackapären verkar väldigt effektiv. Vi har en enklare som stått oanvänd ett par år, dags börja använda den igen.
  Trevlig helg
  Anette

  • Carina den 13 januari, 2017 kl 20:40

   Mackapären är bra när det är stora mängder. Så synd att de försvann hos dig. Hoppas de klarar sig här.

   Tack detsamma! Carina

 4. martaronyai den 13 januari, 2017 kl 21:21

  Jag vill också ha en sån här makapär!!! Tomten slog dövörat till när jag bad om den, men jag ger inte upp. Hur du får höstcyklamen, (flera sorter dessutom) att överleva är för mig en gåta.
  Kram
  Marta

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 10:58

   Du fick andra fina saker av tomten tror jag bestämt 🙂 Jag bestämde mig för att vara min egen tomte i år.

   Vi får väl se hur det går framöver med mina cyclamen. Ibland upplever jag att de stannar några år och sen oförklarligen ger upp. Vintrarna jag varit orolig har de överlevt men sen…

   KRam, Carina

 5. Veronica Axelsson den 13 januari, 2017 kl 21:40

  Här klarar sig inte heller cyklamen så jag har gett upp och har dem som höstblommor i kruka.
  En liknande makapär har jag och älskar att göra flis. Nu behöver jag nytt till att förbättra några gångar men har inga grenar att göra det av!

  Trevlig helg!

  //Veronica

  • Carina den 16 januari, 2017 kl 15:37

   Den tanken har jag tänkt när jag står där och flisen tuggar… Men sen då?? Gångar verkar vara ett väldigt bra användningsområde. Tråkigt men höstblomma i kruka är också bra.

   Carina

 6. Helene; Trädgård i Torslanda den 13 januari, 2017 kl 22:00

  Har också en flistugg, gillar den mycket. Hur stor flishögen än blir så går den åt. Med frön och sticklingar kan man också komma åt en annan värld och vägen fram till att de ska bli något användbart i storlek är alltid fantastisk.
  //Helene

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 10:56

   Javisst är den 🙂 Visst säger man att det är inte målet utan resan som är det roliga och spännande.

   Kommer ihåg när jag lånade en tugg och tyckte vi fick en stor hög. Men den var använd på 0-tid.

   Carina

 7. Laila den 13 januari, 2017 kl 22:06

  Vilken otrolig apparat! Backar och spottar ut om något kör fast – visste inte att sådana fanns. Vår är en leksaksmaskin jämfört med din!
  Har också en jättehög med flis, funderar också över användning. Hojta till om om hittar några bra uppslag!
  Önskar dig en trevlig helg!/Laila

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 10:55

   Gissa om jag blev glatt överraskad när den började skicka upp en gren igen 🙂 Den var rejält nedsatt när jag letade runt. På 00-talet lånade jag en mindre maskin och vi la otroligt mycket tid på att rensa när den kört fast…

   Fliset som blev då använde jag som marktäckning under avenbokshäcken. Väldigt snyggt, fuktighetshållande och höll fröogräs borta några år.

   Tack detsamma, Carina

 8. Marika den 13 januari, 2017 kl 22:35

  Har tyvärr inga grenar och kvistar att avverka så det blir att köpa säckvis med täckbark i stället. Använder det i gångarna mellan mina odlingslådor.
  Trevlig helg /Marika

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 10:52

   Täckbark är ett trevligt materail det också. Jag har en lösviktsförsäljning nära mig som jag hämtat hos ibland.

   Tack detsamma! Carina

 9. Villroses hage den 13 januari, 2017 kl 22:58

  Kværnen min har dessverre måttet hvile den siste sesongen. Det er så mye den kan få ”ete” rundt her, så det er synd og skam. Men til våren… Jeg har brukt avkappet som markdekke (erstatning for grus), og det er både pent og praktisk. Også til stier og jorddekke.

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 10:51

   Man orkar och hinner inte alltid så är det bara. Men jag har en tanke om att den ju faktiskt kan tugga ogräs också. Jag tänker nog att på en skogstomt så kan det vara bra att täcka stigarna med det fliset 🙂

   Carina

 10. Gunilla Teckenberg den 14 januari, 2017 kl 08:36

  Tack Carina för ett trevligt inlägg. Jag hade en gång en flistuggare men den var så oerhört långsam och stannade var och varannan minut så den finns inte kvar. Jag gissar att de nyare modellerna fungerar bättre och jag skulle verkligen behöva flis till mina gångar i skogsträsgården. Vi får mycket ris men bränner inget utan det får bli högar i skogen som ger skydd till insekter och fåglar och så får de långsamt förmultna ner.

  Kram!

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 10:49

   Det var min erfarenhet också när jag lånade kvarn förr. Vi har kört mycket grangrenar till skogen. Och jag kommer spara lite mindre högar för jag vill ha insekter och fåglar också. Drömmen är väl att igelkottar flyttar in. Men det verkar vara ont om de här.

   Kram, Carina

 11. margareta den 14 januari, 2017 kl 09:10

  Det var ett trevligt inlägg, håller med om att det finns många favoriter och i bland så har man redskap i trädgården som kan bli en favorit, jag har också det.Kompostkvarnen har även vi och maken håller på med den ett tips är att det som kommer ut ur kvarnen kan man använda till i stället för att köpa bark.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 10:46

   Tack för tipset! Eventuellt blir det att täcka gångar men samtidigt så kan det bli bra jordförbättring. Jag hoppas få ihop en rejäl hög så jag slipper välja.

   Carina

 12. britt lindbom den 14 januari, 2017 kl 09:34

  Åh, jag gillar också sticklingar och frön. Det är liksom en sport att se om det kan bli något. Din kompostkvarn är nog bättre än min. Dels verkar uppsamlingen vara suverän. Och när min tröttnar får jag vackert skruva isär. Men det känns ändå bra att inte bara köra till sortergården med det. / Britt

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 10:45

   Det är nog det jag längtar mest efter nu – att få se frön som gror i krukorna 🙂

   Tidigare har jag lånat kvarn när jag behövt och den var som du beskriver. Nu tittade jag på en test och letade extrapriser. Den här var nedsatt rejält – kanske modellbyte på gång. Men jag är glatt överraskad 🙂

   Carina

 13. Birgitta den 14 januari, 2017 kl 12:24

  Cyklamen behöver inte blomma för att vara vacker, det räcker med bladen. Vad bra saker tomten kan komma med när man själv kan bestämma.
  Trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 12:38

   Visst är bladen urläckra 🙂 Ja, jag tycker tomten skötte sig exemplariskt.

   Tack detsamma! Carina

 14. Carita Nordén den 14 januari, 2017 kl 14:15

  Cyklamen har så vackra blad så dom är snygga tom utan blomning. Jag har försökt så såna men inte lyckats så bra. Får väl prova igen. Ha det fint. Carita

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 17:31

   Fröerna behöver vara helt färska. Så jag tror man ska köpa från någon som säljer de precis då eller som är noggrann med förvaringen och förvarar de helt rätt.

   HA en fin helg! Carina

 15. Anni den 14 januari, 2017 kl 15:03

  Det var onekligen ett val som stack ut i flödet av vår- och sommarblommor! Vi behöver nog också skaffa en flistugg med tanke på hur mycket grenar vi ”får över” varje år.
  Och det där med sticklingar, det är så kul – och gratis! – att testa. Gjorde några försök i höstas som jag hoppas har överlevt vintern och har några nya tankar på gång till våren. Spännande!

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 17:29

   Jo jag vet men jag har haft ett väldans huvudbry kring att välja en favorit.

   Tycker det är synd att slänga material jag klipper från träd och buskar. Det känns roligare att stoppa ner i en kruka och se vad som händer..

   Carina

 16. Anita den 14 januari, 2017 kl 19:44

  Den där makapären verkar ju väldigt effektiv. Och trogen då den trots stor ansträngning kommer tillbaka och skapar ett fantastiskt flis. Och cyklamen … om du visste så många cyklamenmattor jag sett i England och drömt om. Favoriter? Jaaaa! Även om det är vårblommande jag sett. Visste inte ens att det fanns höstblommande. Men det är det som är så härligt i denna bloggvärld, man får alltid lära sig något nytt!

  Önskar dig en fortsatt skön helg!

  Kram Anita

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 20:51

   Trogen var ett bra ord 🙂 Jag såg underbara mattor av höstblommande cyclamen i Frankrike i höstas. Men blev väldigt glad idag när jag tittade till växterna. Det var knopp i en vårblommande cyclamen.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 17. Anja den 15 januari, 2017 kl 05:50

  Som odlare är det omöjligt att undgå förökning. Ibland är sådder att föredra och ibland är det sticklingar som ger bäst resultat – åtminstone snabbast.
  När det gäller vissa hybrider t. ex. så är vegetativ förökning de enda metoderna (stickling, delning) där man får en ny planta som är identisk med moderplantan.
  Jag är också förundrad över höstcyklamens livskraft.

  Ha en trevlig avslutning på helgen!
  /Anja

  • Carina den 15 januari, 2017 kl 09:23

   Har några härliga hortensiasticklingar som rotat sig och förhoppningsvis klarar vintern. Jag brukar oftast bara så arter och sticka hybrider precis som du skriver.

   Carina

 18. bjorgnina den 15 januari, 2017 kl 20:37

  Heisann Carina og takk for kommentaren til min post. Det var vanskelig å svare deg direkt fra kommentaren, så jeg måtte komme til deg via Blomstrende fredags liste. Det var vel verdt bryet – artig vinkling du har på utfordringen! Jeg bruker også kutteren flittig, alt går tilbake til jord til slutt etter en tid med fyllmasse.
  Lykke til med forøkningen ;:OD)

  • Carina den 16 januari, 2017 kl 15:34

   Tack! 🙂 Tyvärr blir det så när jag inte kan kommentera med nanm och bloggadress. Mitt wordpress id vägrar fungera trots att det är både kollat och dubbelkollat. Då är det bara google id:et kvar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.