Längtan en nästan evig väntan

Längtan, längtar till vad?

En känsla av längtan eller jag längtar… Smakar på orden. Funderar. När längtar jag och till vad? En regnig period kan jag längta till soliga dagar vid havet och total vila slumrande till vågskvalp. Min bästa energikälla och den räcker konstigt nog länge. Jag kan landa i minnet en grå novemberdag.

Längtan är en förstklassig drog. Den är sig själv nog och behöver inte föremålet för sig. Dess föremål är bara en blek kopia av den längtan som sedan följer, vilket du snart upptäcker om du händelsevis uppnår föremålet för din heta längtan och kanske till och med tillåts ”äga” det. Det visar sig att det inte blev så som du föreställde dig. Ty det är längtan som är originalet.

Källa: saxat ur en artikelserie från SvD

Längtan - Rhododendron rufumÄr det tråkigt att säga att jag inte tror mig längta så ofta? Vet att jag längtade mer för kanske 10 år sen. Men när jag nu, förhoppningsvis något klokare, nått ett antal mål eller föremål för längtan blir citatet ovan så sant. Numera är jag oftast nöjd i det som är. Hittar bra saker med det som är. Kanske framförallt ser att det är valen jag gör eller inte gör som landar mig där jag är. Det bottnar bland annat i ett samtal med min x-svåger för mer än 10 år sedan och frågan – har du makten över ditt liv?. En makt jag tagit mig själv eller om den alltid funnits och bara artikulerades tydligare. Ibland hade jag en toklängtan efter en helt kravlös tillvaro på en öde ö, ja förutom en kock för laga mat kändes som ett krav. Resultatet av ett hektiskt liv med två barn som egentligen var svårt sjuka. Det jag tagit med mig är ett annat perspektiv  på livet och rädslor. Och jag har slutat vara rädd för en massa ’småsaker’ ibland på gränsen till att känna mig oempatisk. Och uppenbarligen så har jag blivit mycket bättre på här och nu.

Längtan i trädgården

Jag längtar eller ser fram emot, kanske samma sak, att få se fröer gro och sticklingar få rötter. Få se dem växa upp och bli större. Om jag tänker på en växt som jag önskat, längtat efter har det förändrat något när den planterats? Jag är fortfarande glad för den, gillar den men det förändrar inte livet. Så jag tror på resan, den långa resan. Antagligen kommer jag omvärdera det här ju äldre jag blir. För visst vill jag hinna njuta av blad och blomning också.

Bilden här är en Rhododendron rufum, en buske som jag haft sedan 1994 då kanske 40 cm hög. Den har blommat en gång som jag kommer ihåg det här är en serie, tatsiense, man odlar för bladens skull. Den kommer blomma i vår, rikligt till och med. Men jag är nöjd ändå. Den har blad i topparna och kala grenar nästan hela vägen till toppen för det är så den växer. Tråkigt? Det blev en möjlighet och grenverket fungerar nu som klätterstöd åt en klättrande stormhatt som sen lägger sina blomklasar över bladen.

 

Aconitum vulgare
Aconitum vulgare

Aconitum vulgare

 

Min sammanfattning är att jag känner mig drogfri förutom ett och annat glas vin av god kvalite eller att sitta under stjärnhimlen med en espresso, god whisky, en mild cigarill och mörk choklad.. Min tolkning av ’jag längtar’. Du kan läsa mer om längtan hos Hélena med bloggen ’bland Rosor och Bladlöss’, om du klickar på bildlänken nedan.

 

Önskar dig en härlig helg!36 thoughts on “Längtan en nästan evig väntan”

 • Kloke ord og betrakninger! Ja, når en har fått seg noen heftige slag av livet, så får det meste en annen betydning. Der faktisk deilig å lengte etter noe. Jeg tror at det er litt undervurdert…

  Klem, Marit

  • Så klart man ska längta, drömma och se fram emot saker. Det är nog mer den där allt överskuggande längtan jag lagt bort.

   Kram, Carina

 • Du uttrycker precis vad jag känner fast jag skulle inte kunna formulera det så bra. Visst är det resan det handlar om och här och nu, liksom du börjar jag blir riktigt bra på detta och liksom du hade jag en period när med stark längtan till en öde ö, fast jag drömde om att ta med mig en massör.
  Trevlig helg
  /Anette

  • Haha… en kockutbildad massör 🙂 Tack Anette – det var härligt att höra. Jag kunde inte skriva något annat fast jag försökte.

   Trevlig helg! Carina

 • Jag är otroligt glad över att jag längtar fortfarande! Kanske inte längre efter samma saker som när jag var ung, men längtan finns där fortfarande som tur är. Visst längtar man kanske mindre ju äldre man blir och jag har märkt att längtan dessutom tar sig helt andra uttryck när man är sjuk. Då längtar man endast efter att bli frisk, nån energi på att längta efter nåt annat finns inte.
  Men jag har bra påbrå som jag glädjer mig åt, min moster som blev 85 längtade varje år efter att uppleva nya saker – som milleniumskiftet, våren i trädgården fin äppelskörd m.m. m.m……
  KRAM
  Susie

  • Det är ju det som är så skönt med oss människor, och faktiskt trädgårdar, det finns plats för allt. Det viktiga är bara att hitta sitt sätt 🙂

   Kram, Carina

 • Kloka tankar du har! Själv trivs jag i tillståndet av längtan, även om det min längtan kanske inte uppfylls på det sätt jag tänkt mig eller bleknar på vägen. Sedan kan man också skilja på att längta till och att längta bort.
  Jag tror att jag gillar längtan-drogen.
  Och choklad.

  • Tänk så deprimerande att leva ett liv och längta bort. Att kanske inte våga eller för den delen kunna förändra…

   Choklad är gott och en lagom dos mer ofarliga droger 😉

 • Som vanligt ett inlägg från dig som jag njuter av att läsa. Jag längtar inte alls lika mycket nu som jag gjorde förr. Jag försöker ta vara på nuet så mycket som möjligt. Vill inte bara fördriva tiden för att invänta något jag tror är bättre. Artikeln från Svd var intressant. Längtan som en drog, kan nog stämma rätt bra. Den drogen har jag nog som sagt ägnat mig åt en del förr men även jag börjar bli drogfri. Och ikväll blir det en annan drog, ett glas vin till maten.

  Hoppas du får en fin helg!

  Kram Anita

  • Artikeln eller citatet var ur en serie och kanske lätt provocerande. Men min tanke var att längtan som hämmar mig från att leva här och nu känns inte bra för mig.

   Mmm.. Jag är hos min dotter. Hon måste bli klar med 3 slutuppgifter på sin utbildning och ska flyttpacka samtidigt. Just nu sitter jag med ett glas vin och syr läderremmar till ett skåp. Men det känns i tummen så jag får pausa ibland.

   Det har känts som vår idag både ljuset och fågelsången 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Så bra du beskriver det!!
  Jag tycker om att längta. Det är som att se framåt. Samtidigt som det är viktigt att göra saker som jag tycker om här och nu.
  Jag längtar efter fler rhododondron efter dina inlägg bland annat;)
  Ha det fint!

  • Tack Merja! Kul om jag inspirerat dig till fler rhododendron. Jag tycker väldigt mycket om dem. Och visst är balansen mellan längtan – och nuet bäst.

   Carina

 • En riktig snygging, din rododendron. Har inget emot en kal underdel för att man kan – så som du påpekar – använda den delen till allt från ett klätterställe till plats under för vegetation som vill ha det lite skuggigt och surt.

  Citatet var träffande!

  Ha det fint!
  /Anja

  • Tack! Jag gillar den också. Naturligtvis har den också fått en underplantering av lökar, sippor och hostor 🙂

   Tack detsamma! Carina

 • Så bra sammanfattat vad längtan står för.
  Det är underbart att längta till någonting som nu när man går och längtar tills naturen vaknar till liv igen utan längtan så skulle vi vissna som människor är vad jag tror.Man får heller inte sluta leva i nuet det är också viktigt och ta vara på det som är här och nu.
  Ha det gott/Margareta

 • Längtan eller att se fram emot något, det låter bra. Jag längtar inte bort, men ser fram emot något, t.ex. våren.
  Ha en trevlig helg /Marika

 • Hvor mye, og hva og om man lengter er nok avhengig av hvor man står i livet. Vårlengselen min handler om å se resultat av frø som er sådd og løk som er lagt ned. Har det fint med å se det prefekt for meg, selv om jeg vet at det ikke blir perfekt i virkeligheten. Noen ganger kan til og med det en lengter etter vise seg å bli enda bedre enn forventet!
  Ha det godt!

  • Tänk det ser jag också fram emot och det är det jag tänker som den långsamma resan – fröet som gror och blir något alldeles extra så småningom. Därför gör jag mig sällan av med små frösådder som inte visat sitt rätta jag.

   Carina

  • Våren är underbar! Men om jag har saker att göra ute eller inne kopplade till trädgård så längtar jag inte så mycket. Jag har varit ute och gjort grejer i trädgården nästan varje dag och det känns fantastiskt att göra det i lugn och ro.

   Ha en fin söndag, Carina

 • Hej Carina!
  Någon sade en gång ungefär så här:att om man bara väntar och längtar kanske man glömmer bort att njuta av här och nu.
  Och så är det nog, att längtandet får inte ta över levandet.
  Fast OK, vi trädgårdsmänniskor har en speciell längtan efter det första som gror och knoppas, så i januari och februari laddar vi för att kunna njuta fullt ut när allt händer igen…Eller hur?
  Trevlig helg!
  Hälsningar
  AnnA

  • Absolut är det så att vi ser fram emot vår och knoppar. Det är väl just balansen som är det viktiga 🙂

   Carina

 • Tänkvärda ord. Lite lagom längtan och samtidigt uppskatta det som är nu, så försöker jag ha det. Jag tycker om de olika årstiderna och ser fram emot nästa mer än längtar. Det jag saknar mest så här års är nog ljuset, att inte kunna se trädgården mer än på helgerna.
  Kram Kristina

  • Jag hinner ju med att fånga ljuset och ta vara på det även när dagarna är kortare. Kanske bidrar det till att jag inte längtar så. Balans mellan de två är väl optimalt.

   Kram, Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.