månadsbild December

månadsbild December – det vita är borta

månadsbild December

December – Profetian om att det vita som föll i november skulle försvinna var ingen högoddsare här på västkusten. Men vi har haft  snö i flera korta perioder. I tisdags när jag fotade var det snö, sen regnade den bort och nu är det ny snö som fallit igen men vädret idag är lika vackert som i tidsdags – en gnistrande vinterdag med allt det innebär.

månadsbild December

Svängen – en vintervit vy för sista gången 2017

Skillnaden är att jag lagt plåt jag fick  över lökbäddarna. Risken är att de redan hade fått mer fukt än de behöver. Det är riktigt klafsigt i den här ändan nu.  Alla byttor och krukor är flyttade. Det som återstår, men inte syns i bild, är tömda jordsäckar och trasiga krukor som ska köras till tippen för återvinning.

Kallbänkarna i december

Kallbänkarna är täckta. I den till höger står frösådda magnolior så här fick skyddet höjas. Har velat fram och tillbaka om jag skulle sätta de 0-gradigt över vintern. De är egentligen lite för unga för att få en vinter ute. Så över tältet ska jag hänga granris för här blev de kvar till slut.

Måste visa en bild till på avenbokslönnen. Har läst att den har avenboksliknande blad men visst har den ett avenboksliknande beteende också – alla blad verkar sitta kvar.

Acer carpinifolium i vinterskrud

Acer carpinifolium, avenbokslönn ser ut att ha behållt varenda blad och påminner om en löst stickad men värmande kofta

Tankar om 2018

Häromdagen beställde jag grönsaksfrön för nästa odlingssäsong. En del nya sorter medan andra kommer tillbaka. Till exempel bytte jag gurksorten ’Sonja’ mot ’Tanja’. En helt vit rädisa som ser ut som en morot men som ska kunna stå utan att bli svampig. Jag brukar handla ekologiska fröer från Runåbergs. Dels för att de är just ekologiska, dels för att de har sina provodlingar och odlingar ca 40 minuters körning från mig. Då är det lätt att översätta – fungerar bra på friland hos oss – till något som fungerar hos mig. Annars är de flesta fröer provodlade i södra Sverige eller utomlands.

Det som var kvar av kålodlingen, och det var mycket grönkål, svartkål och brysselkål, gödde jag rådjuren med. Antagligen är köttet både mört och smakrikt, kanske grönkålssmakande?? Men framgångsfaktorn tills dess var hög så det blir ny odling nästa år. Och när fjärilstäckningen åker av får rådjursskydd åka på.

Cirkeln sluts

Tänk så här såg det ut när jag började i januari – ser ni någon skillnad? Januari 2017. För mig blev det en aha-upplevelse att plocka in bilden. Minnen kom farande och sånt jag tar för  givet idag fanns inte då… Jag ser skillnaden men jag vet också hur mycket jag förändrat, läs planterat, här.  Alla inläggen om du skulle vilja läsa från början finns under kategorin ’Året i trädgården’.

Månadsbild - svängen i januari

 

Det här var månadsbild December = sista bilden för 2017 och jag har gått i mål. Vågar inte presentera den nya vyn ännu… Har fått för mig att det gått troll i eländet.

 

22 Kommentarer

 1. Karsten F den 17 december, 2017 kl 14:03

  Hej Carina

  Kul idé med denna serien. jag har övervägd att sätta upp en fast webkamera vid huset i Värmland, då ville det vara lätt att göra!
  Fint du kom i mål!

  Ha en trevlig ny vecka med vintersolstånd:)

  • Carina den 18 december, 2017 kl 09:31

   Vi firar alltid runt den dagen eftersom pappa fyller år 🙂 Det är kul och för mig blev det som sagt en aha-upplevelse. Jag glömmer hur mycket som kan förändras under en säsong. Webkamera låter bra – gissar att du är nyfiken på vad som händer när du inte är på plats.

   Tack detsamma! Carina

 2. lisbeth den 17 december, 2017 kl 14:59

  Ingen sne hos os, det er ok, men ih hvor det pynter hos dig. Smukke billeder.
  Ha det godt

  • Carina den 18 december, 2017 kl 09:32

   Tack Lisbeth!

   Det är vackert och ger absolut mer julkänsla än barmark. Det är väldigt fint när snön lägger sig.

   Tack detsamma! Carina

 3. Marit Sønstebø den 17 december, 2017 kl 18:02

  Ja,så kom du i mål. Det er jo så fint å kunne se hvordan alt endrer seg gjennom året. Vakkert med hvit snø enn så lenge. Ja, hos deg er det mye mildere enn her. Her ligger litt beskyttende snø og det kan plantene behøve, for nå er det – 13.
  Ha en fin uke, og på torsdag snur sola! 🙂
  Klem, Marit

  • Carina den 18 december, 2017 kl 09:35

   Jag blev riktigt förvånad när jag plockade upp januaribilden och jämförde. Egentligen vet jag vad jag gjort men ändå så tar jag saker för givet när de är färdiga. Vi hade också rejält kallt igår men nu ska det bli övervägande plus ända fram till jul. Och en kamelia står fortfarande kvar i växthuset.

   Kram, Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 17 december, 2017 kl 21:13

  Vackert med snön och också bra för växterna. Här är det barmark och väldigt blött, både i marken och i luften. Fast i morse var det lite frost i gräset, men det gick över snabbt.
  KRAM
  Susie

  • Carina den 18 december, 2017 kl 09:36

   Visst är det fint 🙂 Men nu när jag tittar ut är all snön borta igen. Och resten av dagarna fram till jul ser ut att vara fulla av plusgrader.

   Ha det gott! Carina

 5. Sabelhagens olivlund den 17 december, 2017 kl 22:00

  Det är samma här, snö som faller och sedan regnar bort. I morse var det bistert med -8.
  Härligt att ha kommit i mål.
  Kram Maria

  • Carina den 18 december, 2017 kl 09:37

   Ja det var härligt och ett kul minne att ha kvar. Eller kanske snarare en påminnelse om hur mycket man/jag hinner göra på ett år.

   Kram, Carina

 6. Rost och rädisor den 18 december, 2017 kl 08:36

  Cirkeln verkligen sluten med snöbilderna. Här ser det ut som på sista. Ovanligt att snön blir liggandes före jul. Här har det många gånger varit mest vinter i mars med kyla och snö. Avensboklönn låter spännande och fint när löven hänger kvar under vintern.
  Ha det så gott
  /Anette

  • Carina den 18 december, 2017 kl 09:38

   Jag kom inte ens ihåg att det låg snö i januari så det blev en överrraskning. Det brukar vara samma här – den rejäla vintern kommer en bit in på nya året. Och här brukar vi inte få snö i så många omgångar som vi fått nu. Lönnen är väldigt fin.

   Kram, Carina

 7. Anita den 18 december, 2017 kl 16:04

  Ja, så var då cirkeln sluten. Vilka vackra vinterbilder. Snö, vitare än vitt och himmel blåare än blått. Jag håller tummarna att dina lökbäddar klarar sig! Avenbokslönn låter intressant och kanske har den fått namnet för att bladen inte faller av. Fast hos mig sitter inte avenbokens blad kvar utan faller på hösten. Första året trodde jag att den inte mådde bra och jag bävade för att den inte skulle komma till våren. Men det gjorde den och den blir kraftigare för varje år. Så nu är jag inte nervös längre. Men i år är det ett lite konstigt år bladmässigt för många växter, bland annat rosor och klematis har sina blad kvar (men inte avenboken). Lite nervöst är det att dom inte avmognat. Vi har ju haft en hel del vinterkyla.

  Kram Anita

  • Carina den 18 december, 2017 kl 21:01

   Tack Anita! Ja förra veckan var några fantastiska vinterdagar. Får gå ut och kolla men jag tror att de flesta blad har fallit. Avenboken håller inte bladen särskilt bra, det har blivit nån sammanblandning med bokens egenskaper för jag trodde som du och planterade en avenbokshäck 🙂

   Kram, Carina

 8. Anna-Karin Rickardsson den 19 december, 2017 kl 11:07

  Ja du, vad du har jobbat, anlagt och planterat under året. Spanar på de båda bilderna och tänker att kan det verkligen vara samma vy. Förstår förstås att det är det och ser också björken och tallen i bakgrunden. De syns inte lika väl på decemberbilden. Där har de fått en hel del mer sällskap. 🙂 Vinterbilden är fin men jag längtar efter att få se samma vy till våren, sommaren och hösten också. Det gissar jag att du också gör.

  Hoppas dina små magnolior klarar vintern utomhus, men med det skydd du ger dem så tror jag säkert det. Har också en del kvar ute som jag var tveksam till om jag skulle låta stå men tänkte att de är allt tuffare än man tror de där småttingarna så de fick stå. håller tummarna.

  Kram Anna-Karin

  • Carina den 21 december, 2017 kl 08:55

   Kul att fler än jag ser skillnaden 🙂 Det ska bli väldigt kul att se till våren… Om vädret är snällt så hoppas jag få se 5-6 av magnoliorna i blom, till och med några av de jag satte i somras. Och sen att det växer ihop lite mer förstås. Än så länge är det ingen fara men här får jag ju oftast riktiga vintern nån månad eller så efter jul. Sälgen jag planterade som ska få rosa kissar har några på gång – de blir så klart spännande.

   Vi får hålla tummarna för en snäll vinter! Kram, Carina

 9. Helene; Trädgård i Torslanda den 19 december, 2017 kl 11:16

  En cirkel sluten men du har ju så mycket nytt på gång så det blir många cirklar att sluta i framtiden. Hoppas alla växter tar sig igenom vintern fint. Jag ska ägna delar av julen åt att surfa runt på frösidor. Det är ett riktigt nöje det.
  //Helene

  • Carina den 21 december, 2017 kl 08:58

   Tack Helene! Tänkte först att jag har inte så mycket nytt på gång… ..men det är klart med alla frösådder och omskolade växter är det mycket som ska ut nånstans så småningom. Frösidor + Jul är ett givet nöje. Tänk för några år sedan var det jul när Konnässörsklubbens katalog kom precis före julafton. Kan sakna den känslan…

   Ha det gott! Carina

 10. Gunilla Teckenberg den 19 december, 2017 kl 11:32

  Hej Carina!

  Riktigt fina vinterbilder, synd om allt det ljusa och rena försvinner. Här är heller ingen garanti för att vi får behålla snön, just nu är det mörkt och dimmigt.
  Nu skall vi bara fira jul och sedan börjar nedräkningen och ljusets återkomst.

  Kram!

  • Carina den 21 december, 2017 kl 09:00

   Tack Gunilla! Det var en underbar vinterdag och fint ljus på eftermiddagen. Men nu har det varit helgrått och dimmigt flera dagar på raken. Funderade på varför vissa dagar i telefonens kalender var understrukna. Det visade sig att ett såschema från Boäng lagt sig där… Så planerat och klart 🙂

   Kram, Carina

 11. Veronica Axelsson den 20 december, 2017 kl 20:44

  Det är väldigt vackra bilder med allt det vita men jag är ändå helst utan det! Men mest av allt är jag djupt imponerad över att du lyckats ”sluta cirkeln”.
  Jag börjar alltid och det går bra till april-maj… Sen kommer jag på det efter sommaren och är alltid lika förvånad över vad som hände!!

  Imponerad är jag 🙂

  Skam den som ger sig. Jag testar igen.

  Ha en fin jul!

  //Veronica

  • Carina den 21 december, 2017 kl 09:02

   Haha – då är vi två!! Har tänkt flera gånger men aldrig lyckats förut. Jag är kluven men föredrar ändå ljuset som snön ger. Kanske för att jag trots allt gillar vintersporter och att pyssla med dem. Vore kul att se en och samma vy från din trädgård nästa år.

   Tack! Önskar härlig Jul till er också! Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.