Julklappstips - Växtstöd

Julklappstips för en trädgårdsnörd

Julklappstips från mig till er

Julklappstips – det här blev nog årets svåraste tema… Jag brukar julklappa mig själv – det blir så bra då. Och kvoten är väl egentligen fylld till brädden med tanke på alla fina träd och buskar jag fyndade i höstas.  Gissar att ett växthus modell större inte riktigt platsar på listan men det står överst på min tror jag. Men en lite annorlunda butik är Floras rike som ligger vid entrén till Göteborgs botaniska. Där finns mycket trädgårdsrelaterat från smått till stort i olika prisklasser. Jag hittade hängande, rostiga marshallhållare i form av en blomma med kronbladen något åtsnörpta upptill. Där hade de satt i batteridrivna ljus.

VäxtstödRostiga pionstöd 6 böjda ameringsjärn som hålls samman av 2 ringar som sen ’najas’ fast med en kopparögla. Jag har köpt de via pionsällskapet

 

Men rostiga saker, grått saltglaserat stengods, rejäla och snygga stöd är alltid bra. Själv älskar jag Klongs oljelampor i koppar. De fungerar ju fint ute under tak på sommaren. Boken om gödsel – den ska jag själv skaffa, skrev om den här. En annan bok jag ska skaffa mig, trots att jag dragit ner, är Runåbergs fröers bok om grönsaksodling. Älskar deras illustrationer till katalogframsidorna och de lär finnas med, åtminstone delvis, i boken. Kanske ett paket med bok, några fröpåsar och deras förnämliga alggödselmedel…

Varför inte en timmas trädgårdskonsultation, trädbeskärning eller något annat som är svårt att komma igång med.

Det som gör buketter och vaser att sätta de i

Och om det är sommarblomsfröer i fröpåsarna kan man skapa vackra buketter. Sätter nästan bara sommarblommor för att plocka av.


Annueller, perenner och buskar – buketten innehåller syrenhortensia, trolldruva, vanliga dillkronor, perenna solhattar, gräs, pimpinell, höstanemon, Cosmos, phlox och vitblommande bistorta. Notera – den rosa ’korven’ är en amarant,  i somras blev plantorna enorma och kolvarna väldigt långa så jag klippte av ett par och virade som snören genom och över buketten. Alltsammans är nedtryckt i en enkel glasvas från Floras rike. Vaser behövs några stycken: En rund med lite mindre öppning för att sprida en lite mindre bukett. En vid som den buketten står i men som är åtsnörpt på mitten som ett timglas ungefär och därför håller ihop en rund bukett bra. Hög och smal för några enstaka höga blommor. Små vaser eller provrör för de vackra bordsarrangemangen… Jag har määängder med olika.  Jag fick 3 stycken små keramikvaser i för-julklapp i år. Min dotter vet precis vad jag gillar. Vasen ska kunna stå som en prydnad i sig men ska också framhäva buketten utan att ta över.

Lyxig julklapp – är dock lika vacker utan blommor och står oftast framme hos mig

Hjälpmedel

Och när man sår, antingen det är perenner eller annueller,  är det bra med lite verktyg. En krukmakare är bra för att så sommarblommor och tex tomater. En liten grupp frön i varje papperskruka och sen har man en lagom planta att sätta ut med orubbat rotsystem. Så gjorde jag med korvarna… Krukplattare kallas nog något annat men jag vet inte vad… En liten käck sak att jämna till såytan med innan man sår.

Klong oljelampaOljelampan från Klong sällskapar med en jordplattare och broderigarnerna

När jag tänker efter skulle det vara roligare att få ett paket som liksom är ett kit – typ fröer och vas, eller sekatör och en timmas trädbeskärning. Det går ju riktigt bra bara jag kommer igång 🙂 3:e advent på söndag och bara en vecka kvar. Känns helt overkligt men broderiet går framåt.

Julklappstips för trädgårdsnörden är veckans tema i blommig fredag. Klicka på bilden nedan så kan du läsa fler inlägg.

Ha en härlig helg!

14 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 14 december, 2017 kl 23:09

  Jeg liker også å kjøpe julegaver til meg selv, for da får jeg akkurat det jeg ønsker meg 😉
  Jeg synes at peonstøttene var veldig fine, og bukettene var helt nydelige! Før likte jeg ikke rustne ting, men smaken endrer seg heldigvis med tiden. Hva broderer du? Jeg broderte mye før internettets tid… 😉

  Klem, Marit

  • Carina den 15 december, 2017 kl 16:14

   Visst tar nätet tid… Känner igen fenomenet, så många härliga plantskolor därute på ett knapptrycksavstånd 🙂

   Broderiet är egentligen fel… en lite för grov väv för ritat broderi. Jag hittade ett insticksark med olika tomtar av en Helge Ar….. nånting för evigheter sedan. Sparade för jag tänkte det borde gå att stilisera och förenkla. Ritade upp några för 3 år sedan och förde över till en liten oval duk. Nu har jag bara 2,5 tomte kvar och ett ’God Jul’ i flätsöm och sen ska jag virka en tunn kant runt. Det bästa är att sen dess har jag hittat en butik som har bra riktig halvlinne väv att rita broderi på. Det är det svåraste nuförti’n att hitta sakerna som behövs.

   Pionstöttorna var fina men jag ska försöka göra egna såna. Tycker det blir lite för dyrt när jag tänker på hur många pioner som behöver stöd. Jag har alltid gillat rost, färgen är fin tillsammans med sten och grus och koppar som ärgar.

   Kram, Carina

 2. Anna-Karin Rickardsson den 15 december, 2017 kl 07:59

  För att, som du skriver, se det som ett besvärligt tema så tycker jag att du delade med dig av väldigt många fina tips. Pionstöden fastnade jag direkt för. De var fina. När man behöver stöd så vill jag att de ska vara vackra utan att ta över, och det var de. Blev också inspirerad av din magiska bukett. Ska nog köpa några vaser i olika modeller till mig själv och öva på det där med att arrangera blommor. Det vore kul att få till något som kom i alla fall en liten bit på väg mot dina. Du är suverän på att fånga känslan i dina.
  Önskar dig en fin tredje advent och lycka till med broderiet.
  Kram Anna-Karin

  • Carina den 15 december, 2017 kl 16:19

   Tack Anna-Karin! Det stog still först men när jag väl satte igång kom idéerna på löpande band. Jag tänker också fågelmatare, bokashigrejer och annat som man kan vilja ha och behöva.

   Vaser har jag massor. Glasvaserna står i ett skåp för de är inte så fina i sig själva men många andra står framme. Jag ville bli florist men det var inget bra yrke för en allergiker som just då, hade varit inlagd 3 veckor. Trodde min läkare skulle storkna när jag glatt klämde fram svaret på hans fråga om vad jag funderade på att syssla med. Men buketter plockar jag. Ibland står de inne, ibland ute och jag vet rätt så väl vilka de värsta blomtyperna är.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Merja den 15 december, 2017 kl 09:45

  Det där med ett kit lät både roligt och fint! Jag föll också för de fina Pionstöden:) Men snål som jag är tänkte jag att man kanske kan böja egna av armeringsjärn….Tänker så ofta när jag ser nått bra eller fint, men det blir sällan av att jag försöker få till det. Fina även på vintern med snön på!
  Trevlig helg!

  • Carina den 15 december, 2017 kl 16:21

   Tack Merja! Ja du – jag håller med och har ställt ett stöd åt sidan för att använda som mall. Det är bara den där f-baskade tiden 🙂 Kul att du gillade kit-tanken. Kände att det är inte så kul att få en sekatör men den och något att vänta på typ 1+1 = 3 kändes bättre.

   Tack detsamma! Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 15 december, 2017 kl 12:14

  För mig spelar det egentligen ingen roll vad jag får i julklapp, trädgårdsaktuellt eller inte, bara jag får något! Det har blivit dåligt på den fronten under dom senaste åren!!
  KRAM
  Susie

  • Carina den 15 december, 2017 kl 16:23

   Det är fantastiskt skönt! Vi har slutat med julklappar. Gillade inte tanken först – jag är barnsligast i familjen – men nu…. Jag ska åka till lilla Alingsås nästa vecka och bara njuta julskyltning och julstämning utan att fundera på att köpa något över huvudtaget.

   Ha det gott! Carina

 5. Anita den 15 december, 2017 kl 14:45

  Hm, nu känns det nästan som jag härmat dig, upptäckte att du också skrivit om boken Gödsel och den har jag skrivit om i mitt inlägg. Jord och gödsel har för mig seglat upp i topp som studiematerial inför kommande trädgårdssäsong. Det blir kanske så när man har en besvärlig trädgård med styv lera i grunden. Jag jobbar ju mycket med min jord och det har gett resultat och nu vill jag veta mer.

  Pionstödet blev jag ytterst förtjust i. Att kunna ha praktiska saker avsedda till något som är lika snygga med eller utan det där ”något” är ju hur bra som helst. För övrigt njuter jag av alla dina bilder. Den översta är ett riktigt julkort, sommarbuketten, så fräsch och vacker. Och den nedersta bilden får mig att vilja krypa upp i soffan och pyssla och mysa.

  Önskar dig en skön helg!

  Kram Anita

 6. Carina den 15 december, 2017 kl 16:28

  Njae – det är nog snarare ett uttryck för att jorden faktiskt är viktigast av allt vi gör. Och boken om gödsel har fått bra kritik av inbitna trädgårdsamatörer. Jobba med jorden behöver man antingen det är lera, normal trädgårdsjord eller något annat. Den behöver sitt tillskott i form av mull och gödsel 🙂

  Tack! Det kändes nästan overkligt med bukettbilder från sensommaren här och nu. Men det är så kul att plocka… Det där att få tid att krypa upp i soffan och göra annat är det jag gillar med den här årstiden 🙂 Enda haken med stöden är att de blir lite för dyrt känner jag som har mängder som behöver stöttning. Ska försöka mig på att göra själv.

  Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Inger den 15 december, 2017 kl 16:48

  Många bra tips och så gillar jag de snygga pionstöden.
  Kram

  • Carina den 15 december, 2017 kl 18:49

   Tack Inger!

 8. Anni den 17 december, 2017 kl 15:34

  Vi är många som gillar pionstöden! Jag tog mig friheten att spara ner din bild för att se om den kan inspirera mig till något liknande, jag är lite trött på att inte kunna stötta mina pioner med den elegans de behöver.

  Jag gillar inte bara stöden, jag gillar hela ditt inlägg. Du sprider en väldigt skön och mysig julstämning (trots sommarblommor) med förväntan och frid kombinerat. Själv hade jag svårt att tänka ut något till temat, så jag är lite glad att det inte kommit upp något på Blommig fredag 🙂

  Nu är jag väldigt sugen på att sätta mig med ett handarbete …

 9. Carina den 18 december, 2017 kl 10:30

  Tack Anni! Så klart kan du låna inspiration. Äldre pioner, och jag älskar dem, har ofta väldigt stora och tunga blommor och behöver stöd.

  Jag blir glad om orden ger dig julstämning med förväntan och frid. Det är bra ord för det jag känner under hela advent. Och om man inte stressar med annat så är ett handarbete och några tända ljus eller lampor en alldeles förträfflig sysselsättning 🙂

  Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.