Ljus - Caltha leptosepala, iskabbleka

Ljus i mörkret med blodört och iskabbleka

Ljus i mörkret – iskabbleka och blodört

I veckan har jag gått igenom bilder från början av året. Det började med att jag letade efter en speciell bild… Istället hittade jag en del krispigt vita blommor mot mörka bakgrunder. Det passar väl extra bra idag när vintersolståndet inträffar – ljus i mörkret helt enkelt.

Blodörten, Sanguinaria canadensis, är planterad i djupaste skugga för att lysa upp men även där kommer sneda strålar från vårsolen in innan solen står som högst på himlen. Det är helt genomtänkt. Kronbladen är florstunna, nästan genomskinliga och nervade. I våras bestämde jag mig för att den är vackrare än den fyllda och betydligt mer spektakulära ’Multiplex’, jämför själv…

Ljus - Sanguniaria canadensis, blodörtBlodört, Sanguinaria canadensis, lyser som ett ljus i mörkret

För säkerhets skull odlar jag båda. ’Multiplex’ har en fördel precis som för många andra fyllda blommor så varar blomningen mycket längre.

Blodört, Sanguinaria canadense 'Multiplex'

Iskabbleka i vaxat vitt

Kabbleka i vitt sådde jag för några år sedan, närmare bestämt 2014 med frön från trädgårdsamatörerna. De grodde ganska snabbt har jag för mig och jag planterade ut dem. Men sen har jag väntat 2-3 år på blomning. I våras fick jag äntligen se en stor och alldeles lysande vit blomma. Det var ett par av plantorna som blommade. Jag kan verkligen rekommendera dig att vara medlem om du gillar trädgård. Tittade på Göteborgskretsen program för våren och det är flera spännande kvällar om lökar och knölar som ingår i POM, bra träd och buskar för trädgård av Henrik Sjöman – Göteborgs botaniska och om Clematis med Krister Cedergren från Cedergrens i Råå.

Iskabbleka - Caltha leptosepalaIskabbleka, Caltha leptosepala, underbart vacker med stora, krispigt vita blommor och det var fler än jag som uppskattade blomningen. Mindre rugge men betydligt större blommor än den vanliga kabblekan

Att ha tidigt blommande växter är bra för humlor, bin och andra insekter som behöver mat även tidig vår. De här är fotade på valborgsmässoafton. 2018 hoppas jag på ännu större plantor och fler blommor men den kommer nog aldrig bli så stor och utbredd som vanlig kabbleka. Kanske tur… Jag gjorde misstaget att sätta en i min förra damm och den fröade alldeles kopiöst. Så om jag gör om det, vilket jag nog gör eftersom jag älskar de solgula blommorna måste alla fröställningar bort.

Officiellt så vänder ljuset ikväll men personligen tycker jag att jag ser skillnad i mitten av februari.

Ha det gott!

13 Kommentarer

 1. Susie på Stjärnarve... den 21 december, 2017 kl 09:49

  Vackra vita blommor som passar perfekt just nu!
  KRAM och GOD JUL
  Susie

  • Carina den 21 december, 2017 kl 19:31

   God Jul till dig också! Kram, Carina

 2. Marit Sønstebø den 21 december, 2017 kl 09:55

  Så fine bilder av de! Jeg har også begge to, og jeg synes de er vakre på hver sin måte. Jeg er veldig svak for fylte blomster, men vil jo ikke unnvære den enkle heller.

  Den hvite Caltha er utrolig vakker ja.

  Klem, Marit

  • Carina den 21 december, 2017 kl 19:33

   Tack Marit! Calthan är ännu vackrare i verkligheten. Blodörterna är vackra var och en på sitt sätt. Den dubbla blommar ju dessutom så mycket längre.

   Kram, Carina

 3. Anita den 21 december, 2017 kl 12:33

  Det passar verkligen bra idag att se det ljusa i det mörka. Dimman och molnen drog bort imorse men bara i en timme, sedan var dimman tillbaka igen. Fast det var inte det jag skulle prata om utan dina fina vita hoppingivande blommor. Jag har bara den dubbla blodörten men håller med om att den enkla är väldigt gracil och vacker. Över huvud taget är jag väldigt förtjust i enkla blommor, exempelvis tycker jag mycket om enkla pioner. Jag som har en fuktig trädgård skulle kanske kunna pröva med en vit kabbleka. Den var tjusig och skulle kunna trivas i mitt Månskensland.

  Kram Anita

  • Carina den 21 december, 2017 kl 19:36

   Det var tanken som slog mig när jag gick igenom bilderna. Och nu har klockan passerat vändningen. Och vi har ätit födelsedagstårta eftersom det är pappas födelsedag. Kabblekan kan säkert trivas där. Mina är planterade visserligen i fuktig jord men står inte i vatten som den gula ofta växer. Och visst är enkla eller bara lätt fyllda pioner väldigt fina.

   Kram, Carina

 4. lisbeth den 21 december, 2017 kl 14:48

  Dejligt med lys i mørket og skønne billeder af det, der snart dukker op igen.
  Så er det solhverv og vi går den rigtige vej med lyset igen.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 21 december, 2017 kl 19:41

   Tack Lisbeth! Javisst är det 🙂 Men nu efter helgerna börjar den riktigt tråkiga tiden tycker jag. Januari har jag svårt att tycka om.

   Ha det gott! Carina

 5. Karsten F den 21 december, 2017 kl 18:52

  Hej Carina

  Sanguinaria canadensis är en fantastisk växt, och ja den enkla, den tycker också jag bäst om.
  Min tror jag har något mörkare blad än din, eller det kanske beror på ljuset och vart den står?

  Ha en trevlig festdag!

 6. Carina den 21 december, 2017 kl 19:47

  Svårt att säga men jag tycker det ser ut som att solen gör de grönare än de är i fullt dagsljus. De är väl ganska matt olivgröna upplever jag – tror jag… 🙂 Får kolla till våren igen. Men det kan säkert finnas variationer.

  Tack detsamma!?! Carina

 7. Kristinas oas den 21 december, 2017 kl 21:06

  Så vackra, alla tre. Har båda blodörterna och tycker om dem på olika sätt. Dina bilder är så vackra, perfekta att visa denna dag.
  Kram Kristina

  • Carina den 22 december, 2017 kl 12:13

   Tack Kristina! Jag hittar mycket smått och gott som jag glömt att jag fotade i våras när jag inte hann editera allt.

   Kram, Carina

 8. birgitta den 22 december, 2017 kl 20:44

  Carina!
  Så härligt fina bilder. Önskar att blodroten skulle trivas även hos mig, om det var den dubbla eller enkla hade inte spelat någon roll, men jag har tagit livet av alla plantor jag planterat så nu har jag gett upp.
  Hösten, den där långdragna och sega, försvann så fort. Kanske för att jag, konstigt nog, numera tycker om alla dagar vare sig det regnar eller att solen skiner.
  En riktigt God Jul till dig och de dina!
  Birgitta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.