Lunddocka - Glaucidium palmatum

Lunddocka – 4 sådder och en lycka

Lunddocka – Glaucidium palmatum – är en av vårens skönaste perenner med blommor i en lugn och behaglig syrenlila nyans. Det finns en sirlighet och mjukhet i blommans form och textur som jag älskar. Och när min första tagit sig och växt till började jag drömma om ett exemplar av den vita varianten som är minst lika fin på sitt sätt. Jag har prövat med plantor 2 eller kanske fler gånger men de har alltid tackat för sig. De är svåra att hitta och dyra när jag hittar dem så vad gör jag då? Jo jag sår frön…

Lunddocka - Glaucidium palmatum
Lunddocka – Glaucidium palmatum – i den där perfekta syrenlila nyansen som passar så bra till vårens svavelgula som Erythronium ’Pagoda’ som förut var närmsta grannar till lunddockorna.

4 sådder av lunddocka

Tittar efter och jag har sått 2010, 2011, 2017 och 2018 och gissa vad – jag har ett antal plantor både här och där som är vackert syrenlila i varierande mättnad. Faktum är att flera av dem har stått nära varann och varit roliga att följa som individer. En är lite tidigare och en är en riktig eftersläntrare. Någon är extra mörk – en selektion jag sett i handeln för högt pris… ..och så har det varit. Jag har skrivit om de första lunddockorna jag sådde förut.

Glaucidium palmatum - lunddocka
Glaucidium palmatum – lunddocka – mörk skönhet

I veckan så fick jag se några nya småplantor som jag glömt att jag satt just där. Och bland just de 4 plantorna så är åtminstone 2 på väg att bli vita påstår jag. Så även om jag nu har många lunddockor så har jag också ett par vita – målet är uppnått. Våren 2022 har två plantor blommat med vita blommor så jag tror jag har 3 och är superglad.

Vita - Glaucidium palmatum 'Album', vit lunddocka
Glaucidium palmatum ’Album’, vit lunddocka
Dela växter - Glaucidium palmatum, lunddocka
Glaucidium palmatum, lunddocka

Växa på sig

Nu ska de få växa på sig och sen får nog 3 flytta till andra ställen. Lunddockan har en ganska kort blomning men är en väldigt vacker bladväxt ca 50 cm hög. Fröställningen är egenartad och fin den också. Som namnet antyder så passar den bra i lunden. Den tillhör växterna som ogillar hög värme och den trivs därför i skugga och med en del torv runt fötterna som håller fukt och därför kyler ner. Men nu har de blommat över för i år.

Ha det gott!

17 Kommentarer

 1. Marit den 2 juni, 2022 kl 09:23

  Så fine de er! Jeg trodde jeg hadde en hvit, men i år er alle de jeg har i diverse rosa nyanser. De er jo fine de også 🙂
  Hvor kjøper du frø fra?
  Ja, de blomstrer dessverre litt for hurtig av, men sånn er det med de.

  Klem, Marit

  • Carina den 2 juni, 2022 kl 09:49

   Tack Marit!

   Jag tycker arten med sin mjukt lila färg är jättevacker och de vackra bladen är ju kvar efter blomningen. Jag har köpt från Magnar och från Jelitto om jag minns rätt.

   Kram, Carina

 2. Marika den 2 juni, 2022 kl 09:51

  Hej Carina!
  Väldigt vackra, och den syrenlila färgen är inte alls dum. Kul att du lyckades få de vita, till slut.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 3 juni, 2022 kl 08:34

   Hej Marika!

   Tack! Det är en väldigt odlingsvärd perenn om man har förutsättningar i trädgården. Ja trägen vinner – som vanligt i trädgården 😉

   Kram, Carina

 3. Lisbeths Haveblog den 3 juni, 2022 kl 10:44

  Tillykke, det er jo en fantastisk succes. Jeg har kun en blå Glaucidium og vidste slet ikke, de findes i så mange nuancer. Min står reelt for tørt, og nu da jeg ser dine flotte eksemplarer vil jeg gå ud og flytte den. Den er så fin.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 4 juni, 2022 kl 09:49

   Tack Lisbeth! En flytt låter som en bra idé. Den utvecklas fantastiskt i ett svalt läge med en riktigt mullhaltig jord.

   Ha en fin helg! Carina

 4. Anne den 3 juni, 2022 kl 23:37

  Hei Carina! Det er så godt å oppdage vakre planter som jeg har glemt..Da får jeg nye. Ha det godt! Anne

  • Carina den 4 juni, 2022 kl 09:50

   Hej Anne!

   Haha – ja eller hur! Det är samma här och en av behållningarna med att läsa bloggar.

   Kram, Carina

 5. Ingeborg Hald den 4 juni, 2022 kl 11:08

  Veldig fine klokker, har aldri hørt om dem. Nå skal jeg uti hagen og jobbe, det har vært en utrolig travel vår i hagen, så nå håper jeg snart å komme gjennom alt, før sommervarmen forhåpentligvis kommer. Ha en fin helg, hilsen Ingeborg

  • Lillian den 5 juni, 2022 kl 17:13

   Ingen av mine blomsterfrø kom opp igjen. Ikke de pakkene jeg sådde inne tidlig i vår, eller de jeg har sådd ute etterpå. Helt merkelig for jeg har ikke kjøpt alle pakkene på samme sted heller.

   • Carina den 6 juni, 2022 kl 08:42

    Spontant tänker jag att den gemensamma nämnaren är jorden. Jag har också fått mer problem med sådder men här vet jag att man ändrat så att jorden inte längre är behandlad som tidigare – köpejorden alltså.

    Ha det gott! Carina

  • Carina den 6 juni, 2022 kl 08:41

   Tack Ingeborg!

   Det är en väldigt vacker perenn. Hoppas att du kommer ikapp med trädgården. Värmen har kommit åtminstone nu i helgen.

   Tack detsamma! Carina

 6. Villroses hage den 4 juni, 2022 kl 11:43

  Nydelige! Ja, en av de mest attraktive for lunden, eller woodland, som vi sier på godt norsk. Og gratulerer med den hvite.
  Jeg har sådd, men klarte ikke helt å følge opp småplantene 🙁
  Ha en fin helg!
  /Irene

  • Carina den 6 juni, 2022 kl 08:44

   Tack Irene!

   Det var eller är hyfsat vanligt att säga woodland här också men sen har vi ett väldigt fint ord på svenska för just det begreppet så jag tänker att jag använder det 🙂

   Det är mycket arbete med små frösådder och det tar lång tid innan de blommar.

   Tack detsamma! Carina

 7. Ulrika den 4 juni, 2022 kl 17:54

  Ja de är väldigt vackra och det är synd att de blommar så kort tid men precis som du skriver är bladen fina och frökapslarna är lite kul. Kul att du lyckades få vita till slut! Trägen vinner. Mina är också frösådder av olika årgångar och här blommar den lila något före den vita men det kanske beror på läget. Har en grupp som står lite exponerat för sol (och torka), ska testa att bädda om dem lite i sommar. Tack för tipset.

  Ha det gott. Kram Ulrika

  • Carina den 6 juni, 2022 kl 08:46

   Det är ur vissa aspekter väldigt bra med lite svalare vårar. I år tycker jag att de blommat länge 🙂 Kanske hade de fler sidoknoppar. Jag har en vit och en lila jämte varandra och de blommade samtidigt, den första vita slog ut lite tidigare.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 8. Ätlliga trädgården den 8 juni, 2022 kl 19:35

  Grattis till de fina frösådderna! Jag blir riktigt sugen på att testa. Har du nåt tips på var man hittar frö?
  Allt gott och kram
  /Anette

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.