Rhododendron 'Mariko'

Trägen vinner i trädgården varje gång

Trägen vinner ja vilken del av trädgårdslivet stämmer det INTE in på? Trägen vinner stämmer mot ogräsen, sådderna jag gjort om och om igen och egentligen allt trädgårdsrelaterat. Tror det stämmer på det mesta i livet. Ni vet de där magiska 10.000 timmarna många pratar om som ett riktmärke för att lära sig något nytt och tillräckligt bra. Jag har nog fotat mer än 10.000 timmar och det är väl tillräckligt bra men ju mer jag gör desto mer inser jag att jag inte kan…

Trägen vinner
Trägen vinner och till slut fick vi upp ett par rejäla block

Om och om igen

Det är väl en annan variant av trägen vinner. Om och om igen har jag satt en växt för jag vill verkligen odla den. Jag kan tänka att varje besvärlig växt får 3 försök men jag tror det finns somliga där jag blundat och planterat även efter 3…

Acer palmatum 'Emerald Lace' - japansk lönn
Acer palmatum ’Emerald Lace’ – japansk lönn i år införskaffad för tredje året på raken… Den står jordslagen i en upphöjd bädd

Anläggning… gör sig inte självt

Månadsbild - april, lillevarn
Idogt arbete tog död på hallonris och åkertistel – gödsel och mullämnen skapade fin jord

Och anläggning där vinner också det trägna arbetet liksom vid ogräsrensningen. Jag blir förvånad för bilden tog jag 2017 i april och nu i somras var hela området täckt av buskar och träd som dessutom vuxit till sig riktigt bra. Så egentligen är det väl som så att det går inte att ha en trädgård utan att vara trägen, eller vad tänker du?

Trägen vinner när jag förökar växter

Trägen vinner - nya sticklingar igen
Trägen vinner – nya sticklingar igen.

Sticklingar

Rhododendronsticklingar har jag inte lyckats med ännu… Men nu har jag hittat ett svalare utrymme och det står ett par där. Aucuban, de variegerade bladen i bilden, har rotat sig och mår bra. Så även om bara 1% tar sig är jag nöjd. Aucuba japonica ’Variegata’ är så vacker nu med sina vintergröna blankt gröna blad med gula fläckar och strimmor. Så varför bara ha en? Tydligen är vi trädgårdsamatörer både uppskattade och inte av plantskolor. Vi köper en! och förökar själva. Det är väl en ny-gammal slow-trend. Och tillbaka till de 10.000 timmarna – jag har lagt långt ifrån det på sticklingsförökning. Å andra sidan är jag lycklig över varje liten rotad stickling.

Frösådderna

Jo här finns ett antal jag sått om och om igen. Jag vill lyckas, jag vill odla just dig du rara lilla växt. Cardiocrinum, jättelilja, har jag sått många gånger långt fler än 3 tror jag. Men än så länge har jag inte fått en lök i jorden här… Och den vita lunddockan har jag också sått flera gånger. De gror och jag planterar men sen har de blivit olika nyanser i syrenlila. Alltså har jag två olika sådder på gång nu med frön från olika källor. Och tänk när jag sitter där och tittar på de vita blommorna och tänker tillbaka – trägen vinner…

Trägen vinner - Glaucidium palmatum - lunddocka
Glaucidium palmatum – lunddocka en av flera från en frösådd där samtliga har olika nyanser av syrenlila. Den här en ljus ton men en av dem är riktigt mörk så sådden var ju inte förgäves ändå

Letandet – trägen vinner

De där jag verkligen vill ha, verkligen vill odla… jag skrev om presidentsippan förra veckan och det är en typisk – trägen vinner hos mig. Nu har jag en sådd av Chimonanthus, vinterkryddbuske, stående för sval förvaring i vinter. Den ska bara trivas i zon 1 och den är svår att hitta i Sverige. Men många menar att det vi drar upp från frö här gör plantorna härdigare. Den som lever får se. Men jag vill ha fler buskar som blommar på vårvintern och som kan korta ner de tråkiga senvintermånaderna. Och jag har hittat en vinterbuske som blommar i rosa, Abeliophyllum. Förstår inte det svenska namnet eller varför just den här är mer vinterbuske än någon annan. Vinterforsythia är mer beskrivande..

Actaea japonica 'Cheju Do'
Actaea japonica ’Cheju Do’ stog på önskelistan ett par år tills jag sprang på den i Värmland

Trägen vinner är temat i Trädgårdsfägring. Det blir spännande att se vad andra testat om och om igen.

Tredje advent… granen och skinkan är fixade!

20 Kommentarer

 1. Villroses hage den 13 december, 2019 kl 21:45

  Så sant som det er sagt!

  Riktig god helg 🙂

  • Carina den 14 december, 2019 kl 08:41

   Tack! 🙂

   Ha en härlig 3:e advent! Carina

 2. Gunilla Teckenberg den 14 december, 2019 kl 07:48

  Hej Carina!

  Det skrivs mängder av trädgårdsböcker och tidningsreportage om hur man snabbt och enkelt fixar en trädgård, kan ingen tala om för dessa hurtiga förstå-sig-påare att de inte talar sanning! Jo, jag vet, budskapet säljer lösnummer och undermålig litteratur och det är väl själva poängen. Att det utmynnar i stor besvikelse för många nybörjare som drömmer om en egen prunkande trädgård är väl inget som skribenterna känner ansvar för.
  Mycket går att åstadkomma med stor envishet men också för att man så småningom skaffar sig en gedigen bas av kunskap att luta sig mot. Men ibland får man väl också inse en del begränsningar, jag gissar att jag planterat ett dussin olika namnsorter av japanska lönnar. En enda lever och frodas, resten tynar så sakta bort efter några år. Jag har accepterat att det inte fungerar här och har slutat plantera nya men det stör mig att jag inte vet anledningen.

  Kram!

  • Carina den 14 december, 2019 kl 08:48

   Hej Gunilla!

   Essensen av det första du skriver är varför jag slutade prenumerera eller ens köpa trädgårdsblaskor. Nån enstaka gång köpte jag lösnummer efter det när den stora call outen på framsidan lockade – grymt besviken. Det är en fördel med nätet – jag kan sålla bort och koka ner till den nivå jag behöver kunskapen 🙂 I år har jag köpt ett par böcker men de är special om ormbunkar och sockblommor skrivna av väldigt kunniga 🙂 Då är det värt…

   De japanska lönnarna är känsliga för svampangrepp. Tommy Ahnby sa en gång att vi borde odla mer sorter av A shirazawanum eftersom den inte alls är så känslig. Jag hade en japansk lönn som växte och frodades förra sommaren. Den överlevde vintern finfint och slog ut i våras. Sen fick jag se att den började hänga lite med bladen och inom 2 veckor död = svamp. Trist!!! Jag har börjat bära runt en liten yoghurthink med T-röd när jag går runt med sekatören. Klipp-doppa-klipp-doppa….. Men som du skriver ibland är det bara att gilla läget och oavsett vad jag skrev ovan är det samma här.

   Kram, Carina

   • Gunilla Teckenberg den 14 december, 2019 kl 09:54

    Ja, jag har nog inte köpt en enda trädgårdstidning under 2000 – talet. När jag började på allvar med trädgård köpte jag massor av böcker i tron att där fanns kunskap att bygga min trädgård på. De flesta har jag slängt, inget som jag ens vill ge bort för de saknar det väsentliga, nämligen kunskapsöverföring. De enda böcker i trädgårdsväg som jag numera köper är de som skrivits av författare som mer eller mindre ägnat sitt hela liv åt en enda växt. Den senaste boken jag köpte är Brita Johanssons bok `Odla ljung´ och innan dess hennes bok `Odla barrväxter´ . Inga trendiga böcker alls men där finns en gedigen och samlad kunskap som håller över tid och är användbara som uppslagsböcker.
    Jag är fortfarande medlem i Trädgårdamatörerna och får på så vis även deras tidning. Den håller överlag en hyfsad standard även om jag numera skulle önska mig ett och annat reportage som knyter an till de utmaningar vi står inför när det gäller t.ex. användning av bekämpningsmedel i våra trädgårdar samt naturligtvis de ändrade förutsättningar som ett varmare, torrare eller blötare klimat ställer oss inför. Det kan tolkas, rätt eller fel, som om en feghet smyger sig in och föreningen är rädd för att trampa på någons ömma tår.

    Den enda japanska lönn som klarat sig här är faktiskt A. shirazawanum den grönbladiga varianten. Tre gånger har jag försökt med den gulbladiga, planterad på olika ställen i trädgården men med samma resultat så visst kan det vara svampen som dödar de vackra lönnarna.

    Detta ämne, om de glassiga men förljugna reportagen om hur man enkelt fixar en prunkande trädgård borde lyftas fram mera. Vi själva tassar väl också på tå i våra blogginlägg där vi ofta väljer något positivt att skriva om istället för att problematisera ett och annat. Jag kan väl tycka att inlägg nästan regelmässigt är enbart positiva, inklusive mina egna eller i vart fall inte beskriver den mödosamma vägen fram till ett förväntat resultat. Samtidigt har jag ofta noterat att ämnen med ett mera allvarsamt innehåll aldrig får samma respons.

    Kram!

    • Carina den 14 december, 2019 kl 17:15

     Hmm jag ska ändå prata med Christina om andra möjliga inlägg i TA. Ska faktiskt ta dialogen om ändrade förutsättningar. Jag är övertygad om att ingen duckar däremot vet jag att det är ett slit att få ihop artiklar när man bara är två redaktörer. Och ämnena du nämner är viktiga men kräver att man sätter sig in i nya områden. Tror helt enkelt inte man hunnit fundera. Men ev kanske vi kan hitta andra som kan ta sig an ämnena 🙂

     Nej det är nåt med allvar som skrämmer många… Av någon anledning har jag skrivit mer växtporträtt och annat på sistone. Förr skrev jag mer filosofiskt resonerande och då med mer allvar. Jag är densamma men just nu är filosoferandet nån annanstans.

     Kram, Carina

     • Gunilla Teckenberg den 15 december, 2019 kl 18:19

      Hej igen och tack för ditt svar. Blev en lite konstig diskussion som vi (jag) halkade in på och du blev en mellanhand mellan mig och STA.
      Svaret du fick om att föreningen ställer sig neutral i frågor om konstgödsel, bekämpningsmedel och klimatförändringar är obegripligt för mig. Hur ställer man sig i en neutral position inför vetenskaplig konsensus ? STA är ju en förening som alltid hållit fanan högt och hyllat vetenskapen genom Carl von Linné och prioriterat kunskap vilket är skälet till att jag gillat och stött föreningen. Antingen anammar man vetenskapen eller så gör man det inte, något mellanting kan inte existera. Antingen är jorden platt eller rund, båda kan inte vara sanna och ett neutralt ställningstagande blir obegripligt.

      Kram! 3. Karsten F den 14 december, 2019 kl 10:21

  Hej Carina

  Om man är ihärdig klarar man av det mesta, ja;)
  Kul med Chimonanthus – ja om nogon klarar sig av dina, och dessa sen gör frön själva:) Då har du din egen selektion i första generationen.

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 14 december, 2019 kl 17:17

   Hej Karsten!

   Går det utan ihärdighet? Jag tror ju man behöver det i alla trädgårdar 🙂 Du jobbar ihärdigt, om jag förstått rätt, med att köpa en skog i främmande land 😉

   Ha det gott! Carina

 4. Marika den 14 december, 2019 kl 10:52

  Hej Carina!
  Rubriken stämmer in mycket väl på dig. Tror inte du ger upp i första taget. Vill man något tillräckligt så gör man gärna ett nytt försök.
  Hoppas du lyckas med sticklingarna.
  Ha en fin helg /Marika

  • Carina den 14 december, 2019 kl 17:20

   Hej Marika!

   Tror du har uppfattat helt rätt 🙂 Brukar man inte säga – lätt fångat lättförgånget? De där sakerna jag får kämpa för är så värde när de faller på plats. Och hur mycket har jag inte hunnit uppleva på vägen? En del tråkigt, en del kul…

   Jag fokuserar på sticklingarna som lyckas 🙂

   Tack detsamma! Carina

   • Marit den 14 december, 2019 kl 22:21

    Ja, det nytter ikke å gi seg! Er det noe en vil lykkes med så må en holde på til en lykkes 🙂
    Jeg vet alt om det!
    Glaucidium har jeg aldri prøvd å så, men ulike nyanser av syrinfarge høres lekkert ut.
    Nei, anlegging gjør seg ikke selv, men du får til det meste, Carina!

    Klem, Marit

    • Carina den 15 december, 2019 kl 09:04

     Haha… jo jag vet at du vet – har ju sett dina projekt 😉

     Kram,

 5. Inger Kring den 14 december, 2019 kl 18:51

  Hej och tack för din kommentar.
  Om det är någon som är trägen så är det du. Känner också igen att ju mer man kan inom ett område, desto svårare kan det bli.
  Gäller tack och lov inte allt.
  Kram

  • Carina den 15 december, 2019 kl 09:05

   Det var roligt att läsa något från dig 🙂

   Kram, Carina

 6. Marie den 15 december, 2019 kl 10:42

  Jeg måtte google udtrykket for at kunne lægge en kommentar til dit indlæg. Udholdenhed belønnes, svarer det til på dansk. Og i store træk passer det jo fint på os have- og plantenørder. Dog har jeg besluttet i år at skære ned på antal frø, jeg vil så. Et sted, hvor jeg endelig giver op efter utallige og dyre forsøg er at etablere fruesko (cypripedium) i haven. Selvom jeg følger kloge menneskers anvisninger, er det mislykkedes for mig hver eneste gang. Nu må det være slut

 7. Susie på Stjärnarve... den 15 december, 2019 kl 17:24

  När det gäller frösådder har jag inget tålamod alls. Kan bero på att jag egentligen aldrig varit direkt intresserad av det konstigt nog. Fast jag brukar alltid så några få saker varje år – och nu när jag har växthus har jag fått dom flesta att överleva. Kanske lite väl bra ibland…..
  Chimonanthus, vinterkryddbuske fick jag tag på för några år sen, men gjorde tavlan att plantera den ute i ”parken”. Och trots att jag valt en väldigt bra och skyddad plats (tyckte jag) slutade det med att min gubbe körde över den med åkgräsklipparen för två år sen…..
  KRAM/Susie

 8. GladiGrönt den 15 december, 2019 kl 21:48

  Ja visst, envisast vinner. Uthållighet och tålamod har man nytta av i många sammanhang. Och när man väl lyckats med något svårt känns det desto större. Kanske därför trädgården är så härlig. Man kan ju inte säkert veta vad som går. När våren kommer här i norr är det alltid så spännande att gå runt och se vad som klarat sig. Det som har dött ger plats för någon ny trevlig växt, så det är bra också. Vad gälller lunddockan är jag övertjust i den lila. Går så bra utan den vita… Ha det gott i juletid!/Monica

 9. Lisbeths Haveblog den 16 december, 2019 kl 09:07

  Mon ikke du kunne skrive mange indlæg om din ’stædighed’ eller ’udholdenhed’? Men jo, der er nok nødvendigt for at have en have. Jeg er ikke stædig med frøsåning, men mere med at finde planter, der kan gro et bestemt sted. Jeg sidder tit foran computeren og graver en død plante op, mens jeg siger ”Det kan da ikke passe, at jeg ikke kan finde en plante med en 30 cm høj hvid blomst i maj, der vil gro her!” Ofte lykkes det, men det kan godt nok tage lang tid. Trägen vinner.
  Kh Lisbeth

 10. maggans blogg den 18 december, 2019 kl 08:45

  Hej Carina!
  Visst är det så att är det en växt man har fallit pladask för så ger man inte upp och till slut så kan det gå bra .Ha det gott/Margareta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.