Retrospektiv - Tulipa 'Apricona'

Retrospektiv – löktårtorna om innehåll och utfall

Retrospektiv och den visar att mer blir inte alltid bättre. Torka gör det ännu sämre och dåligt minne som i att ta med vattenkannan gör resultatet än sämre. Det här är en liten betraktelse över utfallet av de krukade lökarna våren 2021. I vår har alla lökarna blommat ute i rabatterna efter extra guldvatten förra våren.

Sorterna – både tulpaner och narcisser – är jag nöjd med. Nåja jag hade varit ännu gladare om de 25 lökarna av tulpanen ’Florijn Chic’ hade varit just det. Men jag kanske ska vara nöjd med det lilla och njuta av de 2 som var just så där ljust citrongula som jag föreställt mig… ..de andra jo de var 23 av ’Isaac Chic’ inget fel på honom mer än att han var just Isaac i skrikigt rödrosa, fint i sig men… ..inte den citrongula. Jag känner mig extra snuvad det hade känts bättre om alla 25 var fel. Men som tur är hänger jag inte läpp så länge och vem vet nästa år kanske jag tycker Isaac är jättefin där han växer i rätt läge. Han är egentligen snygg. Reflektion från våren 2022 – ute i landet är ’Isaac Chic’ mer än godkänd men jag ska absolut köpa fler av ’Florijn Chic’.

Tulipa 'Isaac Chic' - liljeblommande tulpan
Tulipa ’Isaac Chic’ – liljeblommande tulpan
Tulipa 'Apricona'
Tulipa ’Apricona’ – har blomat en evighet och är fortfarande fin om än lite dekadent. Det hjälper ju till att jag tryckt ner 25+25+5+5+5 lökar i en kruka. Då behöver man söka sig upp och ut, sträva åt alla håll och kanter… Narcisserna är ’My Story’, ’Waltz’ och ’Doll Baby’
Narcissus 'My Story'
Narcissus ’My Story’

En reflektion kring färger

Jo jag vet egentligen att så kallade rosa narcisser är mer orange än rosa. Och det gäller särskilt när de är nyutslagna så nästa gång – inga rosa narcisser bland aprikos tulpaner. Alla är fina men inte tillsammans. Den gula krukan – ja den blev bra. Narcisser har blommat länge nu i en bra följd – först ’Eaton Song’, sen ’Little Emma’ och nu ’Sorbet’. Det bästa är att de blommat lite omlott. Men nu sticker Isaac ut och i mina ögon förstör han lite.

Retrospektiv - Narcissus x incomparabilis 'Sorbet'
Narcissus x incomparabilis ’Sorbet’
Retrospektiv - Narcissus 'Eaton Song'
Narcissus ’Eaton Song’

Den violetta löktårtan i retrospektiv

Det är helt otroligt hur de blå hyacintlökarna har blommat och vilken tur jag hade. De är köpta i lösvikt och sen sorterade jag de blå lökarna för sig och fick ett antal som har blommat i mörkt blåviolett och det har kommit 3 stänglar ur varje lök. Sen slog Havran ut – en av alla de mörkt violetta, ja somliga säger svarta tulpanerna. Och så hade jag kompletterat med Shirley och hon blommar men inte som jag minns Shirley från de jag köpt förr. En enda blomma per stängel och mycket mer strimmig och mer lila. Men en fin kontrast och bra komplement till Havran. Men den krukan har stått på tok för torrt.

Retrospektiv - Hyacint
Hyacint
Löktårtor - Tulipa 'Shirley'
Tulipa ’Shirley’

Nu är de flesta lökarna överblommade för säsongen men det finns några kvar. Nu börjar till exempel olika stjärnhyacinter, Camassia, blomma. Men jag börjar också så smått få mail om lökutbudet hösten 2022 och jag har tittat igenom en lista och frestats så smått. Lökarna jag sätter i krukor eller om man så vill löktårtor är ofta realökar jag köper sent på hösten. Men jag vill ju ha fler att sätta ut i olika delar av trädgården.

Det är fredag… ..igen och jag länkar till Trädgårdsfägring. Fler löktårtor kan du hitta HÄR.

Önskar dig en fin junivecka!

18 Kommentarer

 1. Marit den 10 juni, 2022 kl 12:19

  Så mange flotte tulipaner og narcisser du har. ’Shirley’ og ’My Story’ var helt nydelige!

  Ha en fin helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 11 juni, 2022 kl 08:41

   Tack Marit!

   Älskar att se dem blomma ute på våren och att ha tillräckligt många att plocka buketter utav.

   Kram, Carina

 2. Anita den 10 juni, 2022 kl 15:33

  Hm, tråkig när man får fel lökar … även om dom som du säger även kan vara rätt, på rätt ställe. Jag tycker det var häftigt med krukan där du tryckt ner så många Tulipa ’Apricona’. Det ser ut som en jättelik, härlig tulpanbukett. Måste fråga om du sprayar med Trico Garden, du verkar ju klara alla tulpaner från glupska rådjur.
  Hyacinterna är väldigt vackra, en lyckad löktårta och Tulipa ’Shirley’ är näpen och fin.

  Ha en fin helg!

  Kram Anita

  • Carina den 11 juni, 2022 kl 08:44

   Tack Anita!

   Ja det blev extra allt och lökarna nästa lyfte ur krukan. Den hösten var jag onödigt generös med antalet lökar i varje kruka.

   Jag använder Trico Garden året runt eftersom jag har rådjur som äter till och med allium. Det kär kid som vuxit upp här och mamman har lärt dem vara allätare. De har kalätit några rhododendron, de fejar hornen på magnoliorna mm, mm. Så jag går regelbundna rundor och sprutor. Sen har jag börjat blanda guldvattnet lite starkare och det verkar också bidra särskilt i torrare perioder. Jag hoppas att den lilla råbocken ska råka ut för något allvarligt.

   Kram, Carina

 3. Marika den 10 juni, 2022 kl 22:45

  Hej Carina!
  Du lyckades fint med dina löktårtor. Apricona är en skönhet. Jag har inte testat sedan mitt förra försök, då det inte lyckades något vidare. Narcisser gillar jag bäst de vita eller ljust gula. Hyacinter hade jag i kruka men de har inte vuxit något alls. Grävde ner dem i en rabatt, så får jag se om det blir något av dem .
  Ha en trevlig helg /Kram Marika

  • Carina den 11 juni, 2022 kl 08:46

   Hej Marika!

   Det är lite trixigt och alltid en chansning. De brukar alltid börja växa hos mig men sen är det den lilla detaljen hur tidig är våren och när kan jag ta ut krukorna. I år blev det riktigt bra – men de glömde jag fota 🙂

   Kram, Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 11 juni, 2022 kl 13:09

  Interessant at læse om dine erfaringer. Jeg er lidt utryg ved at lave disse sammenplantninger med løg, fordi farverne så nemt kan snyde. Men det er i det mindste klogt at have dem i krukker, så de er nemmere at sortere efter blomstring.
  Shirley virker som en elegant kontrast til andre mørkt lilla løg.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 14 juni, 2022 kl 07:52

   Vi är nog olika – det är en del av spänningen att följa utvecklingen. Blir utfallet som bilden jag hade på näthinnan och är sorterna de jag trodde? Ibland får det dessutom följden att jag upptäcker sorter jag missat annars.

   Ha det gott! Carina

 5. Titti den 11 juni, 2022 kl 14:04

  Tack för din rara kommentar om mitt dator/bildhaveri! Som vanligt bjuder du på underbara bilder och den där tulpanen Apricona måste jag ha nästa år – underbar!
  Jamen lördag igen, solen strålar så bästa att njuta 🙂
  KRAM från Titti

  • Carina den 14 juni, 2022 kl 07:54

   Varsågod det är bara känslan när jag läser 🙂 Tack – jag försöker få till bilderna och det är roligare att fota när det är vackert ljus. Apricona är en vacker tulpan som blommar tidigt. Lördag förmiddag tillbringade jag i en fantastisk rhododendronträdgård med underbara stenanläggningar.

   Kram från Carina

 6. Lisbeth den 11 juni, 2022 kl 15:50

  Tulipaner er lidt af et sats, for de har ikke altid den farve, som man købte. Nogle af mine kommer igen og igen, mens der er andre, man ikke ser mere. Men jeg er nu generelt heldig med mine, de fleste kommer igen, det er godt.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 14 juni, 2022 kl 07:55

   De borde trivas i er lätta jord och komma tillbaka. Men lite extra näring efter blomningen gör att de kommer tillbaka bättre. Det sitter oftast 4 nya små lökar runt den gamla och de behöver mycket näring för att blomma året efter.

   Kram, Carina

 7. Elna Slot den 12 juni, 2022 kl 12:22

  Det er altid gavnligt at reflektere over, hvordan en sæson er gået. Min erfaring siger mig, at man kan få mange overraskelser med løg, navnlig tulipaner, fordi blomsterne ikke altid svarer til blomsterne på billederne. Men man kan jo godt gå hen og blive forelsket i en nytilkommen, selv om man ikke havde inviteret. Mon ikke ’Isaac Chic’ har mange bejlere.

  Hilsen Elna

  • Carina den 14 juni, 2022 kl 07:56

   Jag håller helt med dig om att även överraskningar kan vara spännande 🙂 Isaac Chic var väldigt fin i år ute i rabatten.

   Ha det gott! Carina

 8. Ulrika den 13 juni, 2022 kl 21:28

  Tänk att du fortfarande har tulpaner i blom! Här har de fått pensionera sig och är på vilohem. Åtminstone de som planterades i krukor. Verkar inte vara helt ovanligt med felleveranser (eller blandleveranser) av lökar, tur att Isac var en sån skönhet. Lärde mig i år att ”för lite och för mycket skämmer allt” vad det gäller lökar i kruka och vattning. Sen har jag nog givit upp om löktårtor, resultatet blir aldrig riktigt som jag tänkt. Vackra hyacinter, kan tänka mig att de var vackra till mörka tulpanerna!

  Kram, Ulrika

  • Carina den 14 juni, 2022 kl 07:58

   Nja inte riktigt – det här var något jag skrev för ett tag sedan och en reflektion över förra vårens lökkrukor. Årets missade jag helt att fota. Hacinter är tacksamma i kruka och jag tycker de kommer tillbaka bra i rabatterna efter. Lite glesare och mindre men också mycket vackrare så tänker jag.

   Kram, Carina

 9. Anni den 11 juli, 2022 kl 13:54

  Jag provade att plantera en lökkruka i höstas, men se det blev ingen hit. Några blad, men inga blommor. Alls.
  Däremot ska jag plantera stjärnhyacinter i höst, direkt i rabatten, och hoppas att det ska gå bättre. Måste komma ihåg att flytta mina honungslökar också, de försvinner helt i mjölkklockan …
  Gillar skarpt din överfyllda lökkruka – precis så vill man ju att det ska se ut!

  • Carina den 28 juli, 2022 kl 10:09

   Tack Anni!

   Lökkrukor är svårt! Jag ställer mina i verkstaden och beroende på hur vintern utvecklas – lång, kort, varm, kall – sä är tajmingen ett problem. I år gick det väldigt bra men flera år har de hunnit växa för mycket i verksta’n.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.