Maj-2022 - månadsbild från norra lunden

Maj-2022 och granskott är lika med försommar

Maj-2022 – redan i förra veckan tänkte jag, japp nu är det försommar. Och det som triggade den känslan var exakt just det – jag såg de nya, vackra och ljusgröna skotten hos granarna runt om här. Jag har inte tänkt på det förut men då insåg jag att de för mig är synonyma med försommar tillsammans med pingstliljor och liljekonvaljer. Fast pingstliljorna har i stort sett alltid blommat över då…

Men nu skulle det handla om maj-2022 en månad som bjudit en blandad väderkompott, kanske bäst att jag lägger till – tror jag. Jag kan inte riktigt komma ihåg hur det varit men jag har varit ute mycket så det borde varit ganska bra.

Maj-2022 - månadsbild från norra lunden
Maj-2022 – månadsbild från norra lunden efter stocken till vänster i bild har det hamnat stenar

Just här där jag tar månadsbilden har inget förändrats direkt i framkant. Men jag har gjort om kanterna längs den stora gången och jag har gjort en kant längs berget till vänster. Sen har det naturligtvis blivit mycket frodigare.

Maj-2022 - månadsbild från norra lunden
Maj-2022 – månadsbild från norra lunden
Maj-2022 - Fritillaria camschatcensis - svart klocklilja
Fritillaria camschatcensis – svart klocklilja

Många funderingar lösta i maj-2022

Jag har funderat mycket på den där branta kanten längs bergskanten och jag hade landat i en lösning. Jag hade tänkt hyra en bergborrmaskin och borra hål längs kanten. För att sen sticka ner bitar av armeringsjärn och därefter låsa jorden innanför på något sätt. Nu hittade jag istället en himla massa användbara stenar när jag hjälpte pappa med att plocka sten. Hans min när han insåg att jag villa ha alla större stenar – den var obetalbar. Många av dem har fula märken efter grävmaskinen men jag tittar och tänker – pappa rynkor. De kommer påminna mig om alla gånger vi jobbat ihop och all hjälp jag fått genom åren.

Maj-2022 vi gräver upp resurser
Det kommer upp mängder av stora stenar ur jorden

Stenarna syns inte i maj-2022 månadsbilden

De ligger utom synhåll längs bergssidan till vänster i översta bilden. Men förutom den vackra hostan ’Dancing Queen’ blommar den svarta klockliljan, Fritillaria camschatcensis. Och en liten nyplanterad spetsmössa från i höstas, Tiarella ’Sugar and Spice’ blommar också fint. Det är lite överraskande med tanke på hur jag slet isär krukans innehåll i ett antal delar när jag kom hem med den. Hostan som lyser gul är en av väldigt många favoriter. Över den blommar snödroppsträdet, Halesia monticola och liljor och perenner förbereder sig för blomning. Nysrötter, Veratrum och jättelilja, Cardiocrinum, bildar bladiga blickfång. De blir en kontrast mot de små och mer lågmälda sockblommorna som har så vackra detaljer om jag går nära.

Fritillaria camschatcensis - svart klocklilja
Fritillaria camschatcensis – svart klocklilja
Tiarella 'Sugar and Spice' - spetsmössa
Tiarella ’Sugar and Spice’ – spetsmössa

Jag länkar till Trädgårdsfägring som visar månadsbilder den här veckan. Månadsbilderna 2022 samlas här.

Ha en fortsatt fin långhelg om du är ledig idag!

22 Kommentarer

 1. Lisbeths Haveblog den 27 maj, 2022 kl 14:47

  Din lund ser vidunderligt frodig ud med SÅ meget at se på.
  Det bliver flot med stenene, er jeg sikker på, men sikken et arbejde.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 27 maj, 2022 kl 17:49

   Tack Lisbeth! Det är väldigt frodigt och jag har börjat tunna ut en del bland perennerna. Jag hade två besökare här i onsdags och dem tyckte jag skulle byta stenarna mot större… ..Jag ska göra det men inte just nu.

   Ha det gott! Carina

   • Marit den 27 maj, 2022 kl 19:08

    Ja, nå der det veldig frodig ut hos deg. Heldige deg som har så mye steiner i bakken som bare venter på å komme opp 🙂
    All steinen jeg har brukt her har jeg kjøpt. Det finnes ikke stein her bare leire.

    Klem, Marit

    • Carina den 28 maj, 2022 kl 08:43

     Tack Marit!

     Då tror jag ändå inte att det peakat ännu. Köpa sten är väldigt onödigt här i skogsbackarna runt mig. Och den här biten var redan uppgrävd och då var det lika bra att ta hand om stenen.

     Kram, Carina

 2. Marika den 27 maj, 2022 kl 18:05

  Hej Carina!
  Så fint det är i din månadsrabatt, hostan är helt fantastisk, vilken färg. Hela rabatten är så fin. Klockliljan är mycket vacker, köpte några på mässan, skall bli spännande att se vad det blir. Skaffade spetsmössa förra året, och är så glad att de tittar upp i min skuggrabatt. De ser ut att trivas. Vilket slit med stenarna men skönt att ha extra power i maskinerna och din far.
  Ha en skön helg /Kram Marika

  • Carina den 27 maj, 2022 kl 18:18

   Hej Marika!

   Ja jag är glad för pappa och hans maskiner och jag gillar när vi jobbar ihop. Det har vi gjort under två av mina husrenoveringar också 🙂 Jag hittade en spetsmössa i höstas som skickar ut revor lite som en krukväxt man kan hänga i en ampel. Den är mindre men himla söt.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Lisbeth den 27 maj, 2022 kl 20:16

  Det er en flot lund, frodigt ser det ud, de gule hosta er så fine mellem alt det grønne.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 28 maj, 2022 kl 08:42

   Tack Lisbeth!

   Håller med, även jag tycker det är en vacker lund och jag är så nöjd med frodigheten.

   Kram, Carina

 4. Villroses hage den 27 maj, 2022 kl 23:48

  Friske farger på månedsbildet. Lysegrønt skjær på løvtrærene er forsommer for meg. Men det er sant – la merke til masse lysegrønne granskudd da jeg ryddet på berget eller naturtomten i dag. Ha-ha, ja, noen samler på stein og noen ikke 🙂
  Fritillaria camschatcensis er så flott!
  God helg!
  /Irene

  • Carina den 28 maj, 2022 kl 08:45

   Tack Irene!

   Nu är färgerna kanske som allra finast – åtminstone de gröna nyansera 🙂 Här är skogsbackar och vi är nära Göta Älv som varit mycket högra och bredare förr och därför är det mycket sten när jag kommer ner några centimeter på många ställen. Just nu blev de en resurs.

   Ha det gott! Carina

 5. Titti den 29 maj, 2022 kl 12:56

  Ja nu är livet grönt och skönt! Efter några regniga dagar behagar solen äntligen titta fram på ön…
  Härliga bilder på din lund!!
  Söndagskram från Titti

  • Carina den 30 maj, 2022 kl 11:05

   Tack Titti! Jo solen kommer och går här också. Lunden är riktigt härlig och fort har det gått. Jag hade ett par personer här i veckan som var här för knappt två år sen och de såg en skillnad som jag knappt minns.

   Kram, Carina

 6. Marie den 30 maj, 2022 kl 08:48

  Det er nogle omfattende projekter, du holder på med. Når man som mig bor på flad jord uden klipper, kan man føle en vis misundelse over de karakterfulde klipper, du har i din have; men det sætter naturligvis også nogle begrænsninger for, hvordan du kan indrette dig.

 7. Carina den 30 maj, 2022 kl 11:06

  Tack Marie!

  Jo dem är stora och visst kan bergen begränsa men för mig underlättar dem. Jag beundrar alla er som skapar vackra trädgårdar på plana ytor. Då får jag total idétorka.

  Ha det gott! Carina

 8. Lillian den 30 maj, 2022 kl 22:48

  Sånne pappa’r er kjekke å ha. Vi har alle noen vi trenger hjelp av, og kan hjelpe tilbake. Så praktisk det må være med en gravemaskin! Tenker med gru på alt jeg hadde hatt lyst til å få til med en slik 🙂

 9. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 31 maj, 2022 kl 10:55

  Hej,Så fint du har det i din lund det är så vackert med allt det gröna och en del vackra blommor som samsas.Vad härligt att kunna arbeta tillsammans med din pappa det skapar så härliga minnen.Maj månad är en helt underbar månad när så mycket händer ute i naturen och trädgården.Ha det gott/Margareta

 10. Helena den 31 maj, 2022 kl 20:03

  En sån härlig grönska visar upp med dina bilder. Så många nyanser helt underbart ju!
  Tänk att jag väntar & väntar på att min klocklilja ska blomma men den som väntar på ngt,gott…
  KRAM från mig!

 11. Susie på Stjärnarve... den 1 juni, 2022 kl 07:37

  Så otroligt fint det har blivit! Och vad tacksam du måste vara för ha tillgång till en sån hjälpsam pappa!!
  KRAM/Susie

 12. Anni den 1 juni, 2022 kl 23:57

  Sockblommorna visade du ju i tidigare inlägg och jag glömde att kommentera. Vilken tacksam växt den är, i alla fall de två exemplar jag har hos mig. Men fnittrig blir jag av dem för Kristina med sin oas berättade att hon tvingar maken att krypa på alla fyra och klippa av fjolårsbladen innan blommorna kommer.
  Konstaterar att alunrot och spetsmössa tycks vara snarlika? Hur ser man skillnad?

  Och stor kram till dig, nu när jag äntligen varit här och läst allt!

  • Carina den 6 juni, 2022 kl 08:49

   De är lika vid första anblicken men spetsmössan har mindre och mer avlångt utdragna blad – generellt. Men framförallt är det blomställningen. Tiarella har små flaskborstsamlingar till blomsamlingar men alunroten har strödda små klockor.

   Jag klipper också bort bladen men tvingar ingen annan att sköta mina växter 🙂

   Kram, Carina

 13. Ulrika den 2 juni, 2022 kl 07:37

  Förutom en förkärlek till den lite mer naturliga trädgårdsstilen verkar vi också dela intresset för stenar… tänk så mycket bra man kan ha stenar till! Den gula hostan är härlig och det börjar bli riktigt frodigt i din trädgård nu. Vackert.

 14. Birgitta den 3 juni, 2022 kl 17:54

  Carina!
  Papparynkor är något att vara mer än glad över, tycker jag och den där nästan guldgula hostan, helt underbar, hittade jag inget namn på men det kan jag kanske få här? ;-))
  Trevlig helg!
  Birgitta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.