Linneväder - odlingslådor

Linneväder medan jag fixar grönsakslanden

Linneväder – det har varit en fantastisk period med solsken och värme. Och tröja efter tröja har bytts eller tagits av och till slut var det bara linnet kvar. Häromdagen var jag rädd att bränna ryggen men istället var jag väldigt färgad i ansiktet efteråt – kan inte förstå varför.

I grönsakslandet har jag en struktur med odlingslådor och förra hösten grävde vi upp för att sätta dit ytterligare några. Problemet var bara att när jag beställde lådorna missade jag att be dem bocka kanten som skulle ge dem stabilitet i sidled. Så efter den här vintern bågnade dem runt midjan nästan som om de, precis som jag, spenderat vintern i soffan. Jag gillade inte det jag såg för i grönsakslandet vill jag ha ordning, reda och struktur.

Sparrissängarna ska flyttas

Det blir en lite större rokad och det är rätt så enkelt. Jag hade ritat en grund för hela grönsakslandet och den finns i bakhuvudet. Men när jag hade planterat några nya sorters sparris förra året kändes det inte bra. Det är några växter att flytta men det går ganska fort. Sopsäcken ligger klar för att samla ogräs i. Jag tror faktiskt att fermentering fungerar.

linneväder - ny sparrissäng
Hit ska två sparrissängar flyttas

Hårt jobb när det är linneväder

Så jag har grävt upp innanför långsidorna för att kunna putta kanterna inåt. Sen grävde jag ett varv utanför och under lådorna för att kunna trycka ner dem en bit i jorden. De behöver mothåll för att inte bukta utåt. Jag har grävt runt 2 lådor per dag. Nu har jag kapat till metallstänger som jag ska slå ner med slägga utefter kanterna.

Sen ska jag så de tidigaste grönsakerna innan jag fortsätter med resten. Jag har en hög täckbark liggande som ska köras ut på gångarna och dessutom ska jag komma på ett enkelt och helst flyttbart sätt att stötta höga sorter av till exempel ärtor och bönor.

Linneväder - odlingslådor
Odlingslådor och kanten längs berget

Odlingen ska fördelas om bland odlingslådorna

Jag tillämpar en 6-årig växtföljd i 6 odlingslådor som jag ska utöka med 4 i vår. Så tillsammans kommer jag odla i 10 odlingslådor. Först hade jag tänkt ha 12 lådor och 2 av varje i växtföljden. Men efter att ha odlat i de befintliga lådorna i 2 år har jag tänkt om. En låda är 2,8 x 1,6 m och det innebär i runda slängar 4,5 kvadratmer och 9 kvadratmeter sallat blir inte använt. Jag har helt enkelt bättre koll på hur mycket låda per sort jag behöver jag får bara skriva lite mer noteringar så jag minns följande säsong.

2 lådor kommer jag ha med kål och 2 med olika ärtor och bönor eftersom de är mina favoritgrönsaker tillsammans med sallat. Bönor och ärtor är kvävefixerande och gödslar dessutom jorden och bidrar till kretsloppet. Bönor ger också enormt på några få plantor av rätt sorter och jag brukar ha närmare 10 olika.

Värmen har gjort underverk

Under tiden jag pysslat med det här så har jag inte gått en endaste sväng varken med kameran eller bland växterna… Så igår, lördag eftermiddag efter årets marknad i rhododendronsällskapet blev det en tur och nu börjar det gå undan. Det som jag var rädd för i norra lunden nämligen att hundtänder och andra fick för mycket näring av all gödseln i botten, den rädslan var obefogad. Jäklar vad de växer och ser fina ut. I grönsakslandet är jag enormt glad för narcisserna som finns där – de ska bli fler.

Narcissus pseudonarcissus 'Obvallaris' - Tenby daffodil
Den här lilla narcissen är ca 30 cm hög och kallas ibland The Tenby daffodil utifrån att den naturaliserat sig i Tenby, Wales. Narcissus pseudonarcissus ’Obvallaris’ – Tenby daffodil. Den doftar ljuvligt och är tidig med att blomma och mycket finare än Tëte a Tëte

Svalare och faktiskt riktigt skönt

Nu ska det bli svalare och det känns på ett sätt riktigt skönt. Bättre arbetsväder helt enkelt och bättre för de växter jag flyttar!

Ha en fin vårvecka!

17 Kommentarer

 1. Marika den 24 april, 2022 kl 09:45

  Hej Carina!
  Visst har det varit ett otroligt väder, värmen kom plötsligt. Har njutit av att vara ute i trädgården och fått ordning på en hel del. Ser dina odlingslådor, och tänker på mina som borde ersättas. Kanske blir det bara reparation nu i vår och så får vi göra om i höst. En riktigt vacker narciss, mina står i startgroparna, men blommar inte ännu.
  Ha en fin söndag och kommande vecka!
  Kram Marika

 2. Carina den 24 april, 2022 kl 10:01

  Tack Marika!

  Det har varit fantastiskt skönt ute. Igår var jag på Tjörn och där kom en elak vind åt men solen lyste skönt. Hösten är en bra tid att fixa till era lådor 🙂

  Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Marit den 24 april, 2022 kl 13:48

  Ja, plutselig så ble det ”kjølig” igjen, men som di siee en veldig fin arbeidstemperatur. 10 grader her nå, og da er det deilig å jobbe i drivhuset. Jeg er på etterskudd med ompotting og prikling, og da er det passe varmt i drivhuset med 17 grader selv om det er overskyet.
  Den narcissen skulle jeg gjerne ha kjøpt, for den hørtes så fin ut.

  Klem, Marit

  • Carina den 24 april, 2022 kl 18:50

   Har faktiskt ingen aning om vad det är för temperatur ute. Det är bra arbetsväder och jag har fått ner flera rhododendron och vattnat igenom dem och flera från förra året. I år ska jag låta bli att driva dahliorna och sätta ut dem direkt tänker jag.

   Kram, Carina

 4. Marit den 24 april, 2022 kl 13:50

  Som du sier skulle det stå 😉

 5. Anita den 24 april, 2022 kl 16:15

  Ha, ibland läser man (d.v.s. jag) som en kratta. Läste Linnéväder och funderade på vilket väder Linné egentligen tyckte var bäst. Så var det ju inte alls utan det var ju linneväder … 🙂 Javisst fick vi linneväder men nu behövs vindtäta kläder för nu blåser en isande kall vind. Påskliljorna tar ett tag innan dom börjar blomma hos mig men visst är dom omtyckta och tacksamma. Rådjuren gillar dom inte så därför får dom vara kvar.
  Så spännande att läsa att fermenteringen i jordfabriken verkar fungera.

  Kram, Anita

  • Carina den 24 april, 2022 kl 18:47

   Haha ja det gör vi nog allihop ibland. Jag läste en kollegas namn, la betoningen lite fel och tänkte aha han kommer från något spansktalande land…. men det var ett svenskt, taget efternamn. Jag älskar den här narcissen, den här inte så hög heller. Och med lite tur ska den breda ut sig till fina ruggar. I wales lär den vara förvildad sen flera hundra år.

   Kram, Carina

 6. Ulrika den 24 april, 2022 kl 18:53

  Med den fart du håller i trädgården förstår jag att tröjorna skalades av i snabb takt. Tror att ni haft lite varmare än vi men även här har det varit härliga dagar och så länge man håller igång (eller sätter sig i lä i solen) så känns det som försommar.
  Storslagna planer för köksträdgården! och du ser ut att ha ytorna för det. Vilken lyx! Egenodlat är något alldeles särskilt.
  Visst går det snabbt nu, trädgården har verkligen vaknat av värmen. Gäller att ta sig tid att titta och njuta.

  Kram Ulrika

  • Carina den 24 april, 2022 kl 19:19

   Ja det går fort nu 🙂 Så jag går en runda varje dag. Grönsakslandet är kalas att ha och det har varit i odling länge så jag har haft det väl förspänt. Idag såg jag att det kom upp sallat i sommarblomslådan – jag samodlade förra sommaren och uppenbarligen frösådde sig sallaten – det är lyx.

   Kram, Carina

 7. Lisbeth den 24 april, 2022 kl 22:24

  Der sker meget i varmen, i dag har vi haft det koldt. Forhåbentlig vender varmen tilbage eller endnu bedre noget regn, det trænger vi alle til.
  Kram fra Lisbeth

  • Carina den 25 april, 2022 kl 20:13

   Här var det mestadels skönt igår men det var kallt i vindbyarna när solen gick i moln 🙂 Idag var det väldigt varmt och skönt – jag fortsatte plantera rhododendron och vattna.

   Kram, Carina

 8. Elna Slot den 25 april, 2022 kl 09:56

  Ordet ”linneväder” spekulerede jeg meget over, indtil du selv kom med forklaringen 😉
  Du har som sædvanlig gang i haveredskaberne og ikke mindst skovl og spade. Jeg beundrer dig for din energi.
  Den lille Tenby daffodil ser vel nok smuk ud.

  Hilsen Elna

  • Carina den 25 april, 2022 kl 20:16

   Det förstår jag att du gjorde 🙂 Just nu känns det som det ska bli skönt att om 3 år sådär ha gjort i ordning alla hörn. Tänkte idag att då kan jag fixa grönsakslanden på våren, rensa lite i dem områden som behöver vara välrensade och lata mig resten. Tenby narcissen är jättesöt, väldigt välproportionerlig.

   Ha det gott! Carina

 9. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 25 april, 2022 kl 11:47

  Det har varit ett helt underbart väder även här uppe i norr men eftersom det ligger en hel del snö kvar så får linnet vara kvar i garderoben ett tag till men det är skönt att åtminstone ta bort något lager av kläder.Du verkar ha underbart härliga ytor att odla på och ingenting smakar så bra som det man odlar själv så är det ju.
  Den underbart gula narcissen är så fin med sin glada färg.
  Ha det gott/Margareta

  • Carina den 25 april, 2022 kl 20:17

   Roligt att våren kommit till er också och fördelen med snön är väl att det inte är lika torrt som här. De pratar redan om att grundvattnet på vissa håll är för lågt. Det är en fantastisk möjlighet att ha ett rejält grönsaksland. Tröttnar jag går det ju att så gräs 🙂

   Tack detsamma! Carina

 10. Ingeborg Hald den 26 april, 2022 kl 19:56

  Aspargesen har ikke begynt å vise seg her ennå, hvordan er det å flytte den, tåler den det, og venter du til etter høsting? Jeg skal også flytte pallekarmene mine, men tenkte at jeg kanskje måtte la aspargesen stå? Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

 11. Anni den 1 juni, 2022 kl 23:24

  Hoppas att du visar en bild på hela ditt grönsaksland när alla lådor står på plats, det skulle vara kul att se. Tänk så lätt det är att man planterar ut för mycket av fel sorts grönsak och för lite av den man äter mest av. Här är det väääldigt mycket sallad i kragarna just nu …

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.