Kaffe med doft

Kaffe med doft och nya rhododendron

Kaffe med doft – det var några vårpigga ljus jag föll för när jag planerade dukningen. Sen gällde det bara att lösa resten. Jag strosade långsamt härs och tvärs i 2 eller 3 växthus och blomsteraffärer i mitt inspirationsletande. Det som slog mig var att det blir inget gult en vecka före påsk och dessutom att doften som violer och penséer ger är god. En 10-pack följde med hem och sen kom tanken – men vad gör jag med dem nu? Klarar de ens av stugvärmen inne.

Kaffe med doft
Violer i kopp

Men som tur är finns det resurser på alla håll i huset och eftersom jag lånat kaffekannor och haft blommor i förut tänkte jag där borde finnas nåt. Den här gången fick kaffekannan stå kvar men koppar, gräddkanna och sockerskål åkte fram.

Kalaset blev bra och kaffe med doft kan det nog bli igen

Kalaset klarade jag av förra helgen och violerna stog sig i sina små koppar så det blev kaffe med doft. Vet inte om de doftade så mycket som jag tänkt men jag är himla nöjd. Allt var klart redan vid 12 på dan så det blev en lång men ganska kall stund i solstolen och sen tog jag kameran.

Erythronium dens-canis ssp niveum - hundtand
Den här blommade längs bergskanten – Erythronium dens-canis ssp niveum – hundtand

Första veckan i april snöade och regnade det i omgångar varje dag i veckan så mina förväntningar på mer blomning var inte stora. Fast det är bara att inse – växterna bryr sig inte de fortsätter oförtrutet uppåt. Och nu blommar ett antal tidiga hundtänder. Jag behöver gå runt, ofta för att lagra in de nya platserna jag satt växterna på. Jag tittar och memomerar. Dessutom ser jag att en hel del av sånt som jag har mycket av har bara tryckts ner när jag tröttnat. En sån växt är hundtänder som när jag tar upp vad som ser ut som en knöl lätt har 20 små knölar med sig. Och det vet vi ju alla att rekommendationen är planterade lökar med XX centimeter emellan. Det orkar jag inte!!

Lika på bild

De här två ’Rose Queen’ och ’Pink Perfection’ ser lika ut från utsidan i bild men i verkligheten har ’Rose Queen’ en bredare vit ring mot basen.

Erythronium dens-canis 'Rose Queen'
Erythronium dens-canis ’Rose Queen’
Erythronium dens-canis 'Pink Perfection'
Erythronium dens-canis ’Pink Perfection’

..sen dess i veckan

Jag har flyttat ett antal lönnar och rhododendron och dessutom planterat ett antal nya sorters rhododendron. Rh. yakushimanum ’Kaza’, Rh. phaeochrysum var. laevigatum ’Kinabalu’ och Rh. ’Dodori’ är tre fina exempel från en duktig odlare i Tyskland. I onsdags kom jag på en lösning för var jag ska plantera några buskar jag vill flytta och det var en härlig känsla. Det var himla kul att se lösningen och sen börja jobba. Snart så kommer lilla lunden med hörnorna – sköna hörnan och farfars hörna kännas hel och området som jag bara passerat har nu en plan.

Påskbukett - Glad Påsk med tulpaner och olvon
Påskbukett – Glad Påsk med tulpaner och olvon buketten är från 2018 när påsken var i slutet av mars och snön låg i ett tunt lager

Det här blev en tvåveckors summering och solen ska komma tillbaka igen. Jag ska gräva vidare i min ’farfars hörna’!

…önskar dig en Glad och solig Påsk!

16 Kommentarer

 1. Lisbeths Haveblog den 15 april, 2022 kl 10:12

  Hvilken fest du har haft med kaffe-duft!! 🙂 Det ser smukt ud.
  Åh, jeg kender glæden over at have taget en beslutning og lagt en plan.
  God fornøjelse med plantningen, Lisbeth

  • Carina den 15 april, 2022 kl 10:51

   Tack Lisbeth!

   Det blev ett himla bra kalas 🙂 Det är så skönt att hitta en lösning! Jag har haft ett antal buskar som inte trivs och jag vill inte blanda vilka färger som helst när rhododendron blommar – det kan se gräsligt ut. Så det här blir bra tänker jag.

   Ha det gott! Carina

 2. Anita den 15 april, 2022 kl 10:21

  Kaffe med doft! Det tycker jag var ett väldigt fint uttryck. Så vackert att fylla kopparna med doftande violer. Jag kan meddela att jag precis tittade ut genom fönstret från vardagsrummet, mot uterummet och såg att de första ljust gula cliviablommorna slagit ut, lagom till påsk … som på beställning. Det gav ett pirr i magen.

  Hundtänder … älskar dom! Har vita men dom har inte tittat upp ännu. Däremot såg jag de första ungerska blåsipporna vid altandäcket (allt är ju sent hos mig).

  Härligt att läsa om din känsla när du kom på hur du skulle flytta dina buskar. Visst är det skönt när något helt plötsligt uppenbarar sig som man kan känna sig väldigt nöjd med. ”Farfars hörna” lät så fint.

  Nu hoppas jag att du får en riktigt fin påskhelg!

  Kram, Anita

  • Marit den 15 april, 2022 kl 11:21

   Så flott bordet ditt ble pyntet! Ja, stemorsblomster dufter godt, og det samme gjør også Primula veris. Jeg kjøpte fire av de på garneriet her lenge før påske, og de har jeg hatt inne i drivhuset når det har vært så kaldt. De har fylt hele drivhuset med en fantastisk duft 🙂
   Dine små hundetenner er så vakre, og spesielt den nivalis. Her har de ennå ikke kommet frem enda, men jeg håper at de vil dukke opp når det blir varmere.
   Ha en fortsatt god påske!

   Klem, Marit

   • Carina den 15 april, 2022 kl 14:05

    Tack 🙂

    De kommer säkert så småningom, hundtänder är tåliga mot kyl. Primula doftar härligt och därför gillar jag att dela dem, då kommer doften från bladen och rötterna.

    Tack detsamma! Kram, Carina

  • Carina den 15 april, 2022 kl 14:03

   Jag ville hitta små violer eller om dem är penseer som passade ljusen – det var faktiskt rätt besvärligt. Men det blev bra och väldigt billigt jämfört med snittblommor…

   Farfars hörna känns bra som namn. Inte för han satt där men han planterade rabarber där. Jorden på deras tomt var sämsta, tyngsta lera man kan tänka sig. Och för 3 år sedan hittade jag ett enda litet fjuttigt blad av hans rabarber i hörnan. Nu är den fylld av magnolior och rhododendron i varma nyanser 🙂 Och jag ska nog ha en stol där på sikt.

   Så roligt att clivian slår ut just nu 🙂 Den är ju så vacker…

   Glad Påsk! Kram, Carina

 3. Carina den 15 april, 2022 kl 10:55

  Jag ville hitta små violer eller om dem är penseer som passade ljusen – det var faktiskt rätt besvärligt. Men det blev bra och väldigt billigt jämfört med snittblommor…

  Farfars hörna känns bra som namn. Inte för han satt där men han planterade rabarber där. Jorden på deras tomt var sämsta, tyngsta lera man kan tänka sig. Och för 3 år sedan hittade jag ett enda litet fjuttigt blad av hans rabarber i hörnan. Nu är den fylld av magnolior och rhododendron i varma nyanser 🙂 Och jag ska nog ha en stol där på sikt.

  Så roligt att clivian slår ut just nu 🙂 Den är ju så vacker…

  Glad Påsk! Kram, Carina

 4. Lisbeth den 15 april, 2022 kl 13:26

  En vase i sneen og en fin borddækning, det ser godt ud, jeg har også billede med af en Erythronium i mit nye indlæg, måske er det den samme.
  Kram

  • Carina den 15 april, 2022 kl 14:07

   Tack! Jag var väldigt nöjd. Vet inte vilken av sorterna du tänker på men det finns ju några… De rosa är svåra att skilja från varandra medan de vita är lite enklare.

   Kram, Carina

 5. Villroses hage den 15 april, 2022 kl 20:09

  Lekreste hundetann! Gleder meg til de kommer.
  Også en flott bukett.
  God påske!
  /Irene

 6. Marika den 16 april, 2022 kl 09:40

  Hej Carina!
  Det blev ett fint kaffekalas, och dina blomdekorationer är fina. Den sista buketten är helt fantastisk. Har också fått mina minipenséer utplanterade i krukor. De har fått vänta länge i växthuset.
  Nu ser det äntligen ut som att våren har kommit.
  Glad Påsk!
  Kram / Marika

 7. Marie den 16 april, 2022 kl 12:32

  Sjovt at læse, at du har bestilt nye rhododendron hjem fra Tyskland, for det har jeg også. Dog fra et andet firma, nemlig Hobbie Rhododendron.

 8. Titti den 16 april, 2022 kl 17:14

  Härligt med kaffekalas 🙂 TACK för tipset med att ha en själslig läkare som förstår livets goda också…tror inte min läkare tänker så tyvärr!!!
  Alltid lika kul att kika in till dig…finfina bilder…
  Påskkram från Titti

 9. Lillian den 17 april, 2022 kl 19:37

  Det er ingenting som slår duften av blomster på bordet når en skal ha selskap og kos. Jeg har både roser og tulipaner på bordene i påsken, så nå gleder jeg meg bare til jeg kan ta inn blomster fra egen hage. Det er det nok en god stund før jeg kan gjøre ennå.

 10. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 19 april, 2022 kl 11:46

  Det kan jag förstå att ditt kaffekalas blev lyckat med så vackert att titta på och med en härlig dofta av kaffe precis som det ska vara när man har kafferep och säkert någonting gott att fika till.Den sista bilden gör gott för ögat ,så jättesött.Ha det gott/Margareta

 11. Anni den 1 juni, 2022 kl 23:16

  Kaffe med doft <3 Jag som dricker te har inga problem med att låna ut kaffekopparna till planteringar! Sådana där vackra tunna koppar är det få som dricker ur numera ändå.
  Saknar min hundtandslilja lite extra när jag ser dina bilder. Får kanske skaffa mig nya.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.