Kas som minskar kallbänken är på plats

Kaos med styrfart mot ordning

Kaos på väg mot ordning

Kaos kan säkert vara jobbigt, säger inget annat. Men självskapade kaos som mitt är inget egentligt problem. Jag har ju en plan som genomförs i mitt eget tempo. Mitt kaos skapade jag när jag tog ett hastigt men rätt beslut. I tanken hade jag planerat en plantering på ett ställe men när jag skulle börja där så kändes det fel. Felet fixade jag genom att flytta planteringen och kaos ordnades i högt tempo… Faktum är att det tog mindre än 2 timmar.

Tomma krukor har jag haft i prydliga travar bakom kallbänken som i sig såg hyfsat prydlig ut. Nu tog jag och flyttade allt i rasande tempo och tänkte att sen… då ska jag ordna en ny plats för kallbänk, krukor mm. Hade någon filmat skulle det regnat ner krukor ca 10 m bort från där de låg. Och där ligger de kvar även nu. Kommer tid kommer råd och jag hittar ett nytt fiffigt ställe. Men i veckan som gick fick kallbänken en ny plats. Den fylldes med grus och frösådder. Men också med ett gäng nya buskar och träd.

Det årliga besöket hos specialplantskolan är avklarat och jag hittade som vanligt mycket spännande. Jag har inte fallit huvudstupa för kryddbusken som heter ’Hartlage Wine’, den har varit lite för brunröd för min smak. Men ’Aphrodite’ har en renare röd färg. Den här blomman har börjat åldras och är inte riktigt rättvis… Några hortensior, magnolior, rhododendron, doftschersminer Philadelphus, min första bambu Fargesia ’Red Dragon’ och lite annat följde med hem.

Calycanthus ’Aphrodite’ och en japansk iris, I ensata ’Love Goddess’ som blommat redan andra säsongen hos mig

Kaos fast mindre än förut

De nya buskarna och träden orkar jag inte ha stående i kruka på backen nu när det är så torrt. Så det triggade mig att ta itu med kaoset som jag skapade i maj. 12 skottkärror grus senare kunde jag placera alla ’fynden’ i kallbänken. Jag fick ner det mesta av frösådderna jämte… Och jag fick skolat om 9 olika sådder bland annat sumpcypresserna som jag blev glatt förvånad att de grodde.

Nu ska jag ta och köra till tippen för att mitt plastberg ska återvinnas. Trasiga krukor och tråg, tomma jordpåsar allt ska tillbaka. På ett sätt var det bra förr att växter kom med en jordklump och jord köptes inte i påsar 🙂  Och nuförtiden känns det helt ok att vara bakåtsträvande…

Kaos runt nya rhododendronplanteringen

Kaos men på väg mot ordning. Det gick fortare än jag trott och hoppats att få dit grus och få ner krukorna i sanden. Det är fascinerande – sandhögen var som cement på ytan. Men ca 10 cm ner var sanden fortfarande fuktig trots att högen ligger i gassande sol alla dygnets timmar.

Återstår att hitta en plats för tomma krukor men medan jag skrev så har jag fått en idé. Fast just nu är jag inte så pigg på att vara i planteringarna…

Koas som minskar kallbänken är på plats

Havstulpaner är små men vassa, den här skar djupt… 

En liten ä-la havstulpan gjorde rejäl skada… De är antagligen extra vassa på S Åstol som vi paddlade ut till i torsdags. Visserligen är det snyggt paketerat men känns ändå utmanande. Å andra sidan är det aldrig så kul att gräva som när jag inte borde.

Det här inlägget länkar jag till Trädgårdsfägring – en samlingsplats för trädgårdsbloggar…

Ha en härlig vecka!

18 Kommentarer

 1. Marit den 15 juli, 2018 kl 10:04

  Hej Carina!

  Huff, det i foten din ser vondt ut!

  Kaos er en mer eller mindre permanent tikstand her 😉
  Du er jo så effektiv når du først gjør noe. Jeg skulle gjerne hatt en hageassistent ansatt til å gjøre sånne ting som du gjør 😉
  Jeg holder på med så mye på en gang, og synes ikke at jeg egentlig får gjort noe som helst…

  God bedring!
  Klem, Marit

  • Carina den 15 juli, 2018 kl 19:09

   Tack Marit! Jag hade stövlar på och jobbade i trädgården idag och när jag var klar blev jag tvungen att byta bandaget… Det såg väldigt bra ut. Drog ihop det ordentligt med strips och kanterna låg så snyggt ihop 🙂

   Var inte så effektiv idag. Drog lite ogräs här, tog nån stickling där och sådär gick jag runt utan att fokusera ordentligt. Men allt behöver ju göras så vad spelar det för roll. Ibland vill jag också ha en assistent att jobba med. Det är roligare att vara två och jobba. Det går fortare fram och känns som det går mer än dubbelt så fort 🙂

   Kram, Carina

 2. Inger den 15 juli, 2018 kl 20:28

  Ja det gäller att vara kreativ med sina krukor och planteringar. Din fot ser inte bra ut, hoppas det läker snabbt.
  Kram

  • Carina den 17 juli, 2018 kl 06:45

   Tack Inger! Nu mår krukorna gott i sanden 🙂 Och jag har börjat på ett nytt parti där buskarna och träden ska få en plats.

   Kram, Carina

 3. Karsten F den 15 juli, 2018 kl 20:48

  Hej Carina

  Inte kul med en sånt sår i foten!
  Bra du tar det lugnt med dit stora projekt…
  Vet du om Calycanthus ‘Aphrodite’ är lika tålig som ‘Hartlage Wine’?

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 17 juli, 2018 kl 06:43

   Hej Karsten!

   Såvitt jag vet är det ingen skillnad i härdighet. Plantskolisten sa om ’Aphrodite’ – en av århundradets bästa nytillskott i växtvärlden. Så jag tänker – testa och se 🙂

   Tack – såret läker riktigt bra 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Helene; Trädgård i Torslanda den 15 juli, 2018 kl 20:49

  Sköt om ditt sår så att det inte blir infekterat. Då är du ju avstängd länge. Du har verkligen inte valt en enkel sommar för ditt kaos. Men du verkar ju ha läget under kontroll med alla krukor och växter. Kommer du att bli lättad sedan när kaoset har övergått till normal stress eller kommer du att sakna det? En del är ju som gjorda för att hantera kaos, du verkar var en sådan person.
  Ha det fint
  Helene

  • Carina den 17 juli, 2018 kl 06:41

   Tack Helene! Det verkar läka alldeles utmärkt men jag gjorde rent och plåstrade om ordentligt 🙂
   Oj – bra fråga 🙂 Just det här kaoset kommer kännas bra när det är borta. Eller snarare jag hatar att ha krukor stående som måste vattnas. Så att få ner alla sådder och omskolade i en kallbänk med fuktigt grus i botten. Alla andra projekt är mestadels bara kul…

   Ha det gott! Carina

 5. Marika den 16 juli, 2018 kl 08:12

  Hej Carina!
  Du verkar ha koll på ditt kaos, och vet vad du skall göra. Såret såg inte kul ut, hoppas det läker ordentligt.
  Ha det gott /Marika

  • Carina den 17 juli, 2018 kl 06:32

   Hej Marika!
   Mmm… jag är nöjd med jobbet från häromdan. Känns inte som jag har någon stress utan gör saker när det lockar. Foten verkar läka väldigt bra men jag var noggrann med rengöring och förband från början 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Susie på Stjärnarve... den 16 juli, 2018 kl 08:50

  At ha ett sår på ett ställe som man belastar hela tiden är inte trevligt. Då måste man vara extra försiktig. Använd en sån där – dyr – salva som kommer i en pytteliten silverfärgad tub och som heter ”Sårläkande kräm”. Min gubbe som haft problem med en tå i över ett halvår har börjat med den och nu ÄNTLIGEN har det börjat läka. (Har jobbat på apotek en gång i tiden, så jag vet vad jag pratar om. *fniss*)
  Annars verkar det kul med ett välordnat kaos, det är väl kanske vad en annan har också!
  KRAM/Susie

  • Carina den 17 juli, 2018 kl 06:31

   Jag använde strips att dra ihop kanterna med och en ’bra’ kompress på det. Rejält med tejp att fästa med och sen en muskeltejp utanpå. Det hade gått ihop väldigt bra på 3 dagar. Och jag har kunnat gå utan större problem 🙂 Vill inte ha gegga under foten…

   Ens egna kaos tror jag oftast känns bra 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Anja C. Hill den 18 juli, 2018 kl 12:29

  Hejsan Carina!
  Så där lät jag också för 15 år sedan! Har alltid hatat att dra benen efter mig eller att saker inte blir klara. Men, idag är det annat…;-)
  Din fot ska du däremot inte ignorera utan se till att den är så där ren och fin som på bilden så att den läks bra

  Ha det gott! /Anja.

  • Carina den 21 juli, 2018 kl 16:58

   Tack goaste Anja! Jag gjorde rent den ordentligt och sen har den läkt jättefint. Idag tog jag av bandaget för gott 🙂 Jag övar redan nu på att dra benen 🙂 Har mest tagit vara på sommaren i år. Många, många dopp har det blivit.

   Tack detsamma! Carina

 8. Lotta den 21 juli, 2018 kl 06:26

  Men usch, såret såg inte något vidare ut och med trädgårdsarbete som du håller på med dessutom och måste kunna gå på foten, men jag håller tummarna att såret går tillbaka snabbt och att det blir bra snart igen. Behövs när du har massa roliga projekt i trädgården som ska slutföras. Spännande och se hur det blir när det blir klart. Ta hand om din fot och lycka till med jobbet i trädgården !
  KRAM LOTTA

  • Carina den 21 juli, 2018 kl 16:59

   Tack Lotta!

   Jag har inte gjort så mycket i trädgården… Mest badat och solat. Och såret är jättefint så nu mår foten bra 🙂

   Kram, Carina

 9. Lisbeth den 22 juli, 2018 kl 05:57

  Hej Carina
  Det var et grimt sår, du fik der. Jeg er overrasket over at læse, at der var fugt 10 cm i dit bed.
  Du får godt nok meget at gøre med at vande det bed, det er mange fine planter, du har valgt. Jeg er især glad for min Hartlage Wein, held og lykke med den
  og ha´det godt.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 22 juli, 2018 kl 09:38

   Hej Lisbeth!
   Sand har en otrolig förmåga att dra upp fukt och att hålla den. Försöker se till att jag alltid har sand i botten av alla lundpartier. Det underlättar senare 🙂

   Såret är läkt och fint nu 🙂

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.