Krolliljor och andra tidigblommande liljor

Krolliljor – äntligen en vit

Krolliljor, Lilium martagon, eller dess likar med sina tillbakarullade kronblad har fascinerat mig länge. De vill verkligen visa upp sitt inre. Många gånger har jag sått eller köpt frön för att få en rent vit – och misslyckats. Men i år blommade en sådd och åtminstone en lök ger helvita blommor.

Men först tack för alla härliga omtankar om min fot 🙂 Jag tvättade den med en ordentlig saltlösning och drog ihop såret med strips. Täckte med en kompress som inte fastnar i såret och drog bra med sårtejp runt. Utanpå det klippte jag till en muskeltejp, sån som man ofta använder i idrottssammanhang. Den gjorde tricket och fick kompress och annat sitta kvar. Fötter är ju hopplösa annars. Nu har jag tagit bort sista omgången och det ser jättebra ut.

Krolliljor - Lilium martagon 'Album'

I samma sådd blommade den här rosa som jag tyckte var fin…

Krollilja - Lilium martagon

 

I år har jag också planterat en L martagon ’Pink Morning’ som blommat i ljust rosa. Dålig mobilbild men ändå dokumenterad.

Lilium martagon 'Pink Morning'

 

Krolliljor som inte är martagon

Den gula nedan, L lijiangense, blommar nu sen ett par veckor. Och lagom till den blommat över kommer L leichtlinii slå ut. De är ganska lika i blomman men bladverken är olika.

Lilium lijiangense
Ovan Lilium lijiangense och nedan Lilium leichtlinii

Lilium leichtlinii

Lilium hansonii räknas också till de här liljorna som på engelska kallas ’Turk’s Cap lilies’. Hade från början lite svårt för färgerna i den här liljan. Men nu när jag ser hur tålig den är har jag börjat fascineras av både färg och detaljer.Lilium hansonii

Alla de här står soligt och har mer eller mindre blommat över. I soligt läge har jag också några hyfsat tidiga vita liljor. Den fina ’Eyeliner’ som jag älskar just den tunna mörka kanten på. Och ’White Twinkle’ som har spridda vita blommor med bruna fräknar.

Lilium 'Eyeliner' Lilium 'White Twinkle'

Och sen en mjukt orange lilja som är så fin ’Tiger Babies’. Jag fotade ganska sent en kväll så blå timmen kylde ner färgerna…

Liljor - Lilium 'Tiger Babies'

Snart tar liljorna i lunden över. Såg att de första klockorna hos de stora orientliljorna slagit ut. Det betyder också att hela lunden kommer svepas in i en i och för sig tung men härlig liljedoft…

I veckan bröts vattnet från min trädgårdsbrunn. Det finns vatten kvar men pelaren har tappat eftersom vattnet sjunkt så mycket. Nu får jag fundera på andra lösningar…

Länkar det här inlägget till trädgårdsfägring klicka HÄR eller på bilden i högerkolumnen.

 

24 Kommentarer

 1. Marit den 21 juli, 2018 kl 18:24

  Så godt å høre at det går bra med foten din! Du har mange flotte krølliljer, og de er jo så fine alle sammen!
  Det høres ikke bra ut med brønnen din! Vann må vi ha, og jeg er også nervøs for brønnen her. Den har aldri gått tom før, men denne sommeren er ikke som andre sommere…

  Klem, Marit

  • Carina den 22 juli, 2018 kl 09:57

   Dricksvattenbrunnen mår bra. Pappa säger att det knappt sjunkt något – låter konstigt… Tittade nu och det är fortsatt mest sol i väderkartan. Tror jag ska skaffa några fler krolliljor – de är ju enkla att odla och tacksamma 🙂

   Kram, Carina

 2. Lisbeths Haveblog den 21 juli, 2018 kl 18:55

  Godt at foden har det godt 🙂
  Så smukke liljer du har. Den hvide martagon er godt nok flot – også godt fotograferet på den grønne baggrund. Men de er så smukke hver og en med fine, fine detaljer.
  Håber, du finder en løsning på vand – og at du går fri af skovbrandene.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 22 juli, 2018 kl 09:55

   Tack Lisbeth! Visst är liljorna fina 🙂 Nu önskar jag mig en vit krollilja med röda prickar… Inget regn i sikte direkt men jag ska ta lite från vår huvudbrunn. Måste vattna barrväxterna åtminstone en gång. Skogsbränderna är inte just här ännu men det har börjat brinna på långt närmre håll än tidigare. Vi bor ju i skogen 🙁

   Ha det gott! Carina

 3. Sabelhagens olivlund den 21 juli, 2018 kl 19:01

  Wow så många vackra liljor du har! Tack för ett jätteintressant inlägg.
  Har varit lite dålig på att kommentera här inne hos dig, men jag här ändå:)
  Ha sköna dagra. Och krya på foten
  Kram Maria

  • Carina den 22 juli, 2018 kl 09:53

   Tack Maria! Det blir lätt så tänker jag när du inte har fullt trädgårdsfokus. Man behöver prioritera tiden 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 4. Linda den 21 juli, 2018 kl 21:23

  Aj, din stackare så ont det ser ut efter knaset med havstulpanen 🙁 Hoppas att det läker bra. Jag har skurit av mig halva tumnageln, så jag vet hur de känns (det blir aldrig bra när jag får för mig att jag är lika flink med kniven som Gordon Ramsey).

  Så fint det är med krolliljor. Jag fick ett par – bland annat en vit, men de försvann när vinterträdgården byggdes. Jag skulle gärna vilja testa att så. Att köpa lökar är ju så dyrt när det gäller just krolliljor och att så frö och se dem gro är bland det roligaste som finns. Jag köpte visserligen lökar förra året, men ingen sköt skott. Snopet. Var får du tag i frö? Tror du att det är för sent att så i år? Är de förresten svåra att driva upp från frö?

  Ett annat tips på en jordgubbe som ska vara jättegod är Mara de Bois. Nu har jag inte ätit den, men enligt vad jag har hört ska den vara fantastisk. Ska definitivt försöka hitta plantor till den till nästa säsong 😀 Jag älskar älskar älskar jordgubbar och kan inte förstå att maken hela tiden säger nej tack till de underbara bären.

  Varma kramar
  Linda

  • Carina den 22 juli, 2018 kl 09:51

   Oj, aj…. Det går ju så lätt lite galet ibland 🙁 Det har läkt väldigt bra. Min dotter insisterade att jag skulle dra en muskeltejp över bandaget och det gjorde att det satt kvar väldigt bra och att jag inte behövde rota i såret.

   Ska försöka komma ihåg att samla frön till dig… De sår man bäst i kruka på hösten och sen får de stå i krukan 3-4 år. Bra att gödselvattna när de gröna under våren. Frön har jag fått via tex STAs frölista.

   Aha – tack! Fick ett tips av en kompis, smakade jordgubben som gav lång skörd. Men sorten dömdes ut av lokala plantskolisten. Men tror jag ska pröva ändå 🙂

   Ta hand om tummetott! 🙂

   Kram, Carina

   • Linda den 22 juli, 2018 kl 09:58

    Tack! Jag har klistrat en lösnagel över skadan för att nageln inte ska fasta i någonstans. Ska byta den med några dagar mellanrum så att jag ser att allt ser okej ut därunder 😉 Bra att din dotter hade ett så klkt råd att ge.

    Åh, så snällt. Jag skulle bli jätteglad för frö om du kommer ihåg 🙂 3-4 år i kruka — det gäller att komma ihåg den 😉 Men det kanske går lika bra i mitt BB-land.

    Var det Mara de Bois som dömdes ut? Vet du varför?

    Ha en fin dag!

    Linda

    • Carina den 22 juli, 2018 kl 10:11

     Smart! Min tumnagel som umgicks för mycket med en röjsåg växer aldrig riktigt. Jag brukar få klippa eller måla för att inte haka sönder kläder.

     Nej det var en annan sort… letade om jag hade namnet men hittar det inte just nu. Jag gillade sorten – god smak och lång skörd. Plantskolisten tyckte sjuklig. Det var inte erfarenheten där jag åt gubben.

     Kram, Carina

 5. Lotta den 22 juli, 2018 kl 05:46

  Men ååå så vackra krolliljor och att få se en vit s var trevligt. Alla dina bilder av dina blommor är så vackra.
  Hoppas nu att foten fortsätter att bättra sig.
  Ta hand om dig i värmen. KRAM LOTTA

  • Carina den 22 juli, 2018 kl 09:39

   Tack Lotta! Roligt att du tycker om bilderna. Jag fotar sen ganska många år och gör det oftast ganska besvärligt för mig genom att fota i raw-format.

   Tack för omtanken! Kram, Carina

 6. Karsten F den 22 juli, 2018 kl 06:59

  Hej Carina

  Försvann min första kommentar?
  Jag tänker jag skrev något om så många fina olika tidiga liljor du har:)

  Ha en trevlig søndag

  • Carina den 22 juli, 2018 kl 09:36

   Det verkar så… Ser ingen annan kommentar från dig som är ny. Tack – de är fina och nu har orientliljorna börjat slå ut. De är extremt höga och stadiga i år 🙂

   Tack detsamma! Carina

 7. Marika den 22 juli, 2018 kl 09:29

  Hej Carina!
  Har två krolliljor som blommade för första gången i år, så vackra. En vit och en rosa, det blir fler. Pink morning och Tiger babies, har spännande färger.
  Så fina.
  Ha en fin söndag /Marika

  • Carina den 22 juli, 2018 kl 09:34

   Vad roligt att de blommat och att du fått även vit krollilja 🙂 Pink Morning var söt men jag hade nog väntat mig mer. Fast den stog i kruka nästan ända till blomningen så kanske den blir bättre nästa år. Tiger Babies är urläcker 🙂

   Tack detsamma! Carina

 8. Marie den 22 juli, 2018 kl 09:53

  Dine liljer er så elegante, hvad enten det er den ene eller den anden slags; men de mest velduftende er dem, der blomstrer nu.

  • Carina den 22 juli, 2018 kl 10:02

   Tack Marie! Visst är det så… Igår gick jag en sväng och nu ligger doften mäktig över trädgården. Jag älskar det…

   Ha det gott! Carina

 9. Anita den 22 juli, 2018 kl 09:55

  Men kära Carina! Här hinner det hända väldigt mycket när man är frånvarande ett tag. Såg nu bilden på din fot och kan som tur är pusta ut direkt då jag läst att det läkt som det ska. Smart lösning hittade du på också för som du säger, att få förband att sitta kvar på fotsulor är inte lätt.
  Och så dina krolliljor. Jag bara njuter! Och den vita är verkligen i vitaste vitt. Grattis till den, vitt är inte lätt, det blir ofta en dragning åt cremefärgat. ‘Tiger Babies’ blev jag också väldigt förtjust i.

  Ha det så bra nu och fortsätt att vara försiktig med foten. Och akta dig för att trampa på någon ny … vad det nu var för något.

  Kram Anita

  • Carina den 22 juli, 2018 kl 10:02

   Tack Anita 🙂 Havstulpaner har vi i vattenlinjen på den här sidan och jag badar oftast från klippor. De är ena vassa små rackare… Men så har vi också fått de invasiva japanska ostronen. De är invasiva på riktigt… När jag kom ut till min klippa i juni trodde jag först att det var någon plast- eller pappersspill som satt överallt i kanten på berget. Men nej… det var ostronen som exploderat sen förra året. Det var min dotter som insisterade på muskeltejpen… Åkte direkt till Oslo och hämtade henne. Hon hade fått hjärnskakning så vi har varit lite halta och lytta.

   Visst är liljorna fina 🙂 Det är mest liljor och phlox som blommar här nu. Phloxen ser trötta ut, liljorna är formidabla. De är enormt höga och stadiga i år.

   Kram, Carina

 10. Anna-Karin den 22 juli, 2018 kl 10:06

  Vilka vackra liljor. ’Eyeliner’ var hur fin som helst. Vilken fantastiskt skarp smal kant och vad effektfull den var. Ursnygg! De gula liljorna och ’Pink Morning’ tyckte jag också mycket om, och den rent vita krolliljan förstås. För många år sedan dök det upp en vit bland alla de rosa kos mig. Kommer inte ihåg om jag planterade ut den eller var den kom ifrån. Nu har den dock spritt sig och jag har fem. Så det finns hopp. 🙂

  Läste att du trampat på en havstulpan. Aj! Skönt att det blivit bra. Sår på foten är inget kul när man jobbar i trädgården.

  Hoppas du finner på en lösning med vattnet.

  Kram Anna-Karin

  • Carina den 22 juli, 2018 kl 10:13

   Tack Anna-Karin!

   Vattnet är prio 1 nu. Ska ta tag i det den här lite mulna och blåsiga dagen. Inget regn i sikte kommande 10 dygn.

   Roligt med dina krolliljor. Jag tycker de är enkla, vackra och tacksamma att odla. Och sen tänker jag att när nu en vit landat hos mig får jag samma utveckling som du 🙂 Förhoppningsvis vackra mixer mellan vit och vanlig också…. Drömma går ju alltid 🙂

   Kram, Carina

 11. Charlotta den 22 juli, 2018 kl 21:16

  Liljor är verkligen juveler i trädgården. Jag skulle vilja ha fler, men i min lerjord är det bara krolliljorna som har överlevt. De vita är också mina favoriter. Men de gula som du presenterar lockar mig att prova – kanske gillar de också lerjord… de är ganska lika krollisarna. ♥

  • Carina den 30 juli, 2018 kl 10:28

   De gula odlar jag i mullrik jord i torvparti så jag är lite tveksam till lera. Men pröva ska man alltid tänker jag. Det är så mycket växter som förvånar mig och gillar läget där de borde vantrivas 🙂

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.