Statusuppdatering - ny rhododendronbädd

Statusuppdatering – en arbetsvecka gör skillnad

Statusuppdatering och växter i kö

Statusuppdatering mest för min egen skull – för att få se att det går framåt. Mellan varven fotar jag för just nu så blommar det som aldrig förr. Och jag behöver vila mellan varven. En del är nytt och lite extra spännande. En del blev inte det det skulle men vackert ändå. Flera magnolior blommar för första gången och hinner förhoppningsvis slå ut före söndag kväll… ..annars missar jag dem.

Till er som bloggar via blogger… I veckan som gick har det varit problem att kommentera hos er. Jag skrev flera kommentarer på olika bloggar men när jag tryckte publicera raderades de. Efter något 10-tal försök så la jag ner.

Nya rhododendronbädden torsdag morron

Torsdag morron mot torsdag eftermiddag. Innan jag la ner hann jag plantera alla buskar och växter förutom 2. Men jag vet var de ska ner…

Statusuppdatering - ny rhododendronbädd

Rhododendron calostrotum 'Gigha'Rhododendron calostrotum ’Gigha’ 

Inte en blomma i sikte men när solen, som är på väg upp, träffar hängkatsurans blad sjunger det i hjärtat… En vy som varade en förmiddag innan nästa fas tog vid.

Cercidiphyllum japonica 'Pendula' - hängkatsura

En pion har slagit ut och blommat över i värmen. Det är Paeonia mairei, glanspion, som alltid är först ut hos mig. En vildart som jag sådde 2012 och som blommat ett par år nu.

Lökväxterna

Lökväxterna har slagit ut och vissnat nästan synligt i värmen. Skönt med värme och sol men lite synd för mig som älskar dem och vill ha lång blomning.

Erythronium hendersonii, svartögd hundtandslilja

En hundtandslilja som jag trodde var borta dök plötsligt upp med en blomma. Nu några år senare börjar de bilda en grupp… Skrev om den som en oväntad överraskning 2014

Lökbädden – här visade den sista vildtulpanen upp sig i veckan, Tulipa kolpakowskiana, soltulpan är underbar med sin citrongula färg och svagt rödtonade utsida mot de grå bladen med sina vågiga kanter. En annan favorit som precis slagit ut och som blommat över på ett dygn eller två… ..Tulipa orphanidea v. flava, grekisk tulpan.

Tulipa orphanidea v. flava

Lördag, hann bli söndag,  idag och en vecka, tillika långhelg med många solar i väderkartan och en vecka med sommartemperaturer… Jag länkar bidraget till ’Trädgårdsfägring’. Kika in där du också – det finns en klickbar länk i höger kolumnen.

 

Ha en fortsatt härlig kristi himmelfärdshelg!

14 Kommentarer

 1. Karsten Friis-Hansen den 13 maj, 2018 kl 20:11

  Hej Carina

  Ja, det går så fort!
  För 3 veckor sen var vi 10dagar äfter ett normalår nu är vi et par dagar före.
  Så bra att du hann plantera nästan allt!
  Paeonia mairei är så fin!

  Ha en ttrevlig vecka

  • Carina den 15 maj, 2018 kl 20:59

   Hej Karsten!

   Den är jättefin och blommar alltid först. Men i år kommer även några andra frösådder blomma, P mollis bland annat 🙂 Ja det känns bra det börjar bli riktigt torrt nu och växter i krukor tar stryk..

   Ha det gott! Carina

 2. Marit den 13 maj, 2018 kl 20:57

  Herlige bilder! Skal si du har fått gjort mye. Dine rhododendron ser friske og fine ut. Nydelig hundetann! Den fargen ligner på den jeg endelig har fått til å blomstre. Min heter ’Frans Hals’

  Klem, Marit

  • Carina den 15 maj, 2018 kl 14:35

   Tack Marit! Frans är väldigt fin han också 🙂 Men de har hunnit blomma över hos mig sen ett par veckor.

   Kram, Carina

 3. Elna Slot den 13 maj, 2018 kl 21:50

  Der er rigtig gang i anlægsarbejder i haven, kan jeg se. Og flotte billeder, navnlig billedet af de gule tulipaner viser foråret, når det er smukkest.
  Hav en god uge!

  Hilsen Elna

  • Carina den 15 maj, 2018 kl 14:37

   Tack Elna! Jo hon jobbade på bra under veckan 🙂 De har en ljuvlig färg de där gula tulpanerna som jag älskar. Sen är de nätta och vackra i formen.

   Tack detsamma! Carina

 4. Marika den 13 maj, 2018 kl 22:16

  Hej Carina!
  Så mycket du hunnit med, plantorna ser frodiga och fina ut. Visst går det för fort nu, man hinner inte njuta av allt det fina.
  Ha en fin ny vecka /Marika

  • Carina den 15 maj, 2018 kl 14:39

   Tack Marika!

   Ja jag som brukar skriva hur jag inte stressar har stressat den här veckan. Fick påminnas om – men vad är det värsta om du inte hinner… De var jättefina och den ena, Phyllis Korn, hann visa blomning innan jag åkte. Urfin – förstår varför den är så rekommenderad.

   Tack detsamma! Carina

 5. Anne, hagenvår den 14 maj, 2018 kl 19:37

  Hei Carina!
  Akkurat nå har jeg det som du, rekker jeg det. Å være borte fra hagen, som jeg er nå nesten et sjansespill. Hva fikk jeg ikke se, men nå er det full sommer og det er så himla deilig. Jeg prøver å si til meg selv å bekymre seg over det jeg ikke rekker, er bortkasta energi. Akkurat nå sitter jeg med verandadøra åpen og hører svarttrosten/koltrasten synge mens jeg retter norskoppgaver.
  Ha det godt! Anne

  • Carina den 15 maj, 2018 kl 14:41

   Vilken underbar beskrivning av en nordisk försommarkväll antingen den är i Sverige eller Norge 🙂 Jag hade haft svårt att behålla fokus på rättningen. Jag satt ute varenda kväll innan jag åkte och njöt.

   Tack detsamma! Carina

 6. villroses hage den 16 maj, 2018 kl 06:45

  Her skjer det mye! Gjelder å skynde seg langsomt…
  Pareonia mairei blomstrer hos meg også. Fin! Og hundetannsliljene er kjempesøte.
  Ha en fin uke!

 7. Anni den 16 maj, 2018 kl 14:18

  Hos mig fastnade i alla fall din kommentar, så tråkigt när det strular!
  Vilket jobb du gjort med rhododendron, det där kommer att bli ett fantastiskt parti! Jag har en som ska planteras ut, men väntar till morgondagen är det ska bli lite normalare temperatur.
  Din hundtandslilja är bedårande, så roligt att den inte bara tittat fram utan dessutom vuxit till sig. Då blir man glad!
  Kram!

 8. Inger den 17 maj, 2018 kl 21:07

  Tyvärr blir blomningen kortvarig i värmen, idag har vi lite kallare och det känns faktiskt skönt.
  Vilken jättefin vildtulpan, så enkel och vacker.
  Kram

 9. Lisbeths Haveblog den 18 maj, 2018 kl 21:06

  Hej Carina
  Som altid dejlige billeder. Hängkatsuran er meget smuk. Yndefuld, elegant og diskret 🙂
  Mange hilsener Lisbeth

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.