Juni månadsbild-2018

Juni månadsbild-2018

Juni en mix av regn och sol

Juni månadsbild – fast bilden tog jag idag… Tiden har gått för fort och juni försvann och hann bli juli innan minnet kom ikapp. Förändring? Torrare är nog den största förändringen. Känns nästan som augusti om jag tänker på ljuden. Blåser gör det, det ser man i avenbokslönnen, A carpinifolium, till höger

Juni månadsbild 2018Ringblommorna är fröer som låg kvar sen förra året. Grodde bättre nu än när jag sådde dem…

 

En glad grej…

Har lockats att skaffa mig några Iris pseudata, korsningar mellan den vanliga pseudacorus, svärdslilja, och ensata, japansk iris. Planterade dem förra året och i år har tre olika blommat. Visar en av de här och nu ’Roryu’. De har komplicerade, tungvrickande japanska? namn. Men snygga är dem. Gillar färgen på den här – trodde den skulle vara gul men den är mer något annat men väldigt vackert. Korall-orange-gul mix tänker jag. Undrar vad Bengt Grive skulle etiketterat den som.

Iris pseudata ’Roryu’

Den lilla väderrapporten..

Det kom en hel del regn under veckan före midsommar, kanske veckan före också… Och mycket av växterna tackade, rätade på sig och såg genast ut att må bättre. Men nu har värmen brett ut sig igen sen ett par dagar efter midsommar. Det har blåst väldigt rejält och det gör torkan ännu värre.

Juni månadsbild för Juni 2017 hittar du här om du vill se skillnaden.

Mesta tiden har jag spenderat på en klippa vid havet det sista. Trädgård är härligt och kul på alla sätt men såna här somrar älskar jag att lyssna på vågorna som rullar i olika tempo.. Men jag har skaffat mig en bra manick och den ska jag berätta mer om senare. Nu har vi passerat midsommar och det är hög tid för sticklingar.

Sjätte månadsbilden 2018 och sommarsemester ligger framför de flesta!

 18 thoughts on “Juni månadsbild-2018”

 • Regn har vi desværre ikke fået, men det er der vist mange andre i Sverige, som heller ikke har, du har bare været heldig. Flot iris.
  Hilsen Lisbeth

  • Tack Lisbeth! Det var ett ganska smalt stråk i Sverige som fick en del nederbörd. Men idag såg jag att en del växter börjar sloka igen.

   Hälsningar, Carina

  • Tack Lisbeth!
   Så var det… Vi hade turen att ligga i ett smalt stråk där det kom lite regn..

   Ha det gott! Carina

 • Heldige deg som har fått litt regn. Litt forskjell er det på dine bilder, men ikke mye. Veksten blir hemmet av tørken.
  Her var det 32,6 grader i dag, og det er på grensen til å tåle dette her. Regn har blitt en mangelvare denne sommeren her.
  Det høres herlig ut å ligge på et skjær og høre på bølgene.

  Kos deg med ferie!

  Klem, Marit

  • Mmm så kändes det men nu är vi inne på andra veckan med hög värme och sol igen… Och idag såg jag nya slokande rhododendron. Det har varit och är härligt. Det är liksom inget alternativ att jobba i trädgården när det är så varmt.

   Kram, Carina

 • Ja torrt är det och visst behöver man semester från trädgården också. Särskilt om man har tillgång till havet. En riktig ”cliff-hanger” du lägger ut – en bra manick.
  //Helene

  • Ja det har varit och är riktigt skönt med trädgårdssemester. Ska försöka berätta mer på torsdag 🙂

   Ha det gott! Carina

 • Hvor er det en smuk iris. Dejligt, at der er kommet regn hos dig. Her må vi nøjes med det vand, der kommer ud af haveslangen, og det er meget dyrt.

  Hilsen Elna

  • Tack Elna! Visst är den vacker 🙂 Det kom regn för ett par veckor sen men nu slokar växterna igen.

   Ha det gott! Carina

 • På en klippa vid havet måste vara rätt plats att tillbringa sina dagar denna rekordvarma torra sommar.
  Intressant färg på din iris.
  Kram

  • Ja det känns bra 🙂 Spännande var ett bra ord. Jag blev förvånad – trodde den skulle vara gulare men gillar det här mera.

   Kram, Carina

 • Hej Carina

  Ja det är precis som i augusti!
  Iris x pseudata är stort nu. De började i japan men den stora utvekling nu verka hända i USA.

  Ha en trevlig sommardag

  • De förlänger blomningen och är tåliga så det förstår jag. Du nämner två stora länder för irishybridisering. Japan är ibland lite mer subtila.

   Tack detsamma! Carina

 • Det är faktiskt den första riktigt soliga och varma dagen UTAN blåst sen midsommar. Innan dess hade vi extremt torrt i 3 månader, sen fick vi faktiskt hela 11 mm under midsommar. Men…sen har det varit torrt igen. Det kom några droppar i förrgår, men dom var som sagt väldigt få och gav inte utslag i vattenmätaren ens. Allt (utom gräset som tur är, man slipper klippa) verkar dock växa otroligt med hjälp av vår brunnsbevattning och bärande av vattenkannor (min gubbes jobb). Igår började vi rensa i ”långrabatten”

  • Synd – jag har haft många underbara dagar här. Skönt att ni har vatten att vattna med trots allt.

   Ha det gott! Carina

 • Nåt hände i förra inlägget, men det som fattades var att vi ”bara” hann med c:a 20 m så idag ska vi fortsätta.
  KRAM/Susie

 • Ursnygg färg och jag undrar också vad Bengt Grive skulle kallat den.
  Har också en känsla av att vi ligger en månad längre fram. Det är bara mina pioner som hållit tidplanen. Fast en orkade inte slå ut, knopparna torkade. Det var första året det hänt. Ovanligt torrt, ovanligt blåsigt, ovanligt varmt. Det mesta är ovanligt i år eller … är det så att det är det här som kommer att bli det vanliga. Man börjar ju fundera och oroas.

  Spännande ska det bli att höra om den braiga manicken. Ha det så bra vid din klippa vid havet. Och njut av vågorna som rullar in.

  Kram Anita

  • Tack Anita!
   En månad känns helt rätt. Syrsor i juni – nej det har inte varit förut. Spännande att pionerna kör på vanligt schema trots allt men intorkade knoppar är ju inte så kul. Och visst funderar jag också.

   Ska försöka visa manicken på torsdag.

   Kram, Carina

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.