Mogna tomater i juni

Mogna tomater och magnifika hostor

Mogna tomater i juni

Mogna tomater gärna men redan i juni – det är ovanligt. Såpass att jag vågar säga… det har aldrig hänt tidigare. Och de står inte i växthus utan i svarta murarbaljor mot en stenvägg. Sådda i mars närmare bestämt den 5:e och utplanterade i maj.

Tomater i juniTomater i juni… ..och jag kan lova att den lilla smakade ljuvligt två da’r senare

Hostorna är magnifika i år

Jag älskar hostor, alla bladväxter egentligen, och i år är de helt sagolika. Nu börjar de stora verkligen visa att de kan och ska vara stora. Blad som dasslock… ingen överdrift. Mest sagolik är nog ’Frances Williams’ som i år har verkligt vita blommor till sina gigantiska blad. Men även Hosta ’Satisfaction’ har fått helt underbar färg och storlek. Alla är om jag ska vara ärlig helt magnifika av de stora. Flera av bilderna är från mobilkameran så kanske sämre kvalitet… Fotade några med kameran häromdan men tar mig inte tid att editera nu.

Hosta 'Frances Williams'
Hosta ’Frances Williams’ och pionen ’White Innocence’ böjer sig ner och beundrar bladen. Pionens blommor är stora men hostabladen väsentligt större. Jag gillar’t…
Paeonia 'White Innocence' and Hosta 'Frances Williams'

Hostorna är som sagt frodiga… ..trots torkan, men samtliga står i våtbäddar och fick en rejäl dos riktig kogödsel förra året.. Det är de här storbladiga som jag är mest glad i. Har några små och ett par som står i kruka men det är egentligen inte min grej att sköta växter i krukor…

Nu börjar lunden som jag började på 2014? bli riktigt maffig – för maffig och en del måste delas, flyttas…

Blir du sugen på hosta? Jag kan rekommendera Fransen hostas. Förutom sortimentet så ska deras hostor vara virusfria – viktigt för mig.

I veckan smög jag igång semestern… Solen och värmen är tillbaka och jag spenderar dagarna vid havet. Ogräset får sprida sig liksom torkan…

Ha en härlig helg, semester eller ej!

31 Kommentarer

 1. Anita den 29 juni, 2018 kl 09:25

  Härligt med semester! Och härligt med hostor. Jag bara älskar hostor och i år är dom, även hos mig, mer magnifika än vanligt. Din lund är så vacker och det är tydligt att allt trivs förträffligt. Det verkar vara en idealisk miljö. Den du skrev ’June’? på ser definitivt ut som ’June’. Jag har den och i år är den vackrare än vanligt. Endast mina ’Night before Christmas’ har fått lite snigelangrepp annars är bladen fantastiska i år. Märkligt att det finns sniglar i torkan men jag tar ett 10-tal jättelika mördarsniglar varje kväll. Tack för länken, har varit inne och tittat och wow … vilket sortiment!
  Och mogna tomater i juni. Det är nog verkligen ett rekord. Jag har mycket tomater men dom är inte mogna ännu. Jag planterade inte ut mina förrän den 10 juni så det är kanske inte så konstigt. Väntade utifall det skulle komma järnnätter och det gjorde det.Men det kommer ändå att bli rekordtidig mognad för mina också.

  Ha det så bra och njut riktigt mycket av semestern!

  Kram Anita

  • Carina den 1 juli, 2018 kl 09:09

   Tack Anita!
   Jag är helnöjd med lunden 🙂 Enda lärdomen om det blir en ’riktig’ trädgård på sikt är att gångarna ska få bli 30-40 cm bredare. Då kan de växa igen men jag kör inte över bladverk och buskar med skottkärran – det gör jag nu 🙂 Visst är det en häftig plantskola och framförallt bra och friska plantor – alltid.

   Jag har också plockat stora sniglar – de kommer klara det här också. Men det kan förhoppningsvis leda till en lägre och stabilare nivå??!?!

   Tomaterna är fler utomhus än inne i växthuset i år. Inte alls så stora och fina klasar med frukter där. Rost och Rädisor skrev om att pollenet inte vill ha för varmt… Jag har ingen aning. Jag vattnar, noterar och äter.

   Kram, Carina

 2. Lisbeths Haveblog den 29 juni, 2018 kl 09:32

  Hvor ser der skønt og frodigt ud i din have m ed alle hostaerne. Bladene er helt unikke på denne plante, og den passer alle vegne. Heldigvis er der ikke så mange snegle i årets tørke.
  God ferie 🙂

  • Carina den 1 juli, 2018 kl 09:05

   Tack Lisbeth!
   Sniglarna är lugna i år men jag plockar ändå på vissa ställen. En hosta är ganska angripen. En annan hosta har rådjuren smakat på… Jag har kärat ner mig i stora, avlånga hostablad som har en tydlig nervatur..

   Tack! Carina

 3. Elna Slot den 29 juni, 2018 kl 11:34

  Hvor er dine hostaer store og frodige. Jeg holder også meget af hostaer. Der er så mange forskellige, at man altid kan finde en, der passer til den plads, man har.
  Du må også have en god weekend!

  Hilsen Elna

  • Carina den 1 juli, 2018 kl 09:04

   Tack Elna! Det är ett fantastiskt och variationsrikt släkte… Just nu är jag glad för en liten fröplanta jag lät stå. Bladen har gått från vanligt spetsigt utdragna och är nu nästan helt runda och jättefina.

   Ha det gott! Carina

 4. Karsten F den 29 juni, 2018 kl 12:03

  Hej Carina

  Din lund ser häftig och imponerande ut. Sniglar har tidigare gjort det besvärligt för mig, men jag kommer nog at prova igen:)

  Ha en trevlig semester!

  • Carina den 1 juli, 2018 kl 09:03

   Hej Karsten!

   Så är det – somliga år är de inte roliga alls. Jag plockar rätt mycket sniglar och sen använder jag snigelmedel tidigt på säsongen så att de inte hinner explodera i antal.

   Tack! Carina

 5. maggans blogg den 29 juni, 2018 kl 16:11

  Viken fin lund du har med magnifika Hostor jag gillar även dem mest för att de har så otroligt vackra bladkombinationer .Förra sommaren var jag på en trädgårdsvisnig där mannen i huset hade just Hostor som sin specialitet han hade nämligen 500 stycken .Så många behöver man inte ha men ett antal olika har jag även i vår trädgård de går ju så bra kombinera dem med andra växter.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 1 juli, 2018 kl 09:02

   Tack Maggan!
   Det lät som en mycket spännande trädgård, en jag verkligen skulle vilja uppleva 🙂 De är fantastiska att plantera med andra. Hos mig stöttar de större hostorna sladdriga pioner. De ger ett vackert golv till högre irisruggar mm, mm.

   Tack detsamma! Carina

 6. Inger den 29 juni, 2018 kl 17:56

  Min ‘Frances Williams’ har aldrig varit så ynklig och liten som i år pga torkan. Igår kunde jag inte låta bli att vattna men det var i senaste laget.
  Hostor är underbara och bland det första jag planterade i min trädgård.
  Önskar dig en avkopplande semester.
  Kram

  • Carina den 1 juli, 2018 kl 09:00

   Tack Inger! Den är härligt lång och oplanerad. Å så synd! Men det är väl som med vildhallonen runt mig… ..jag tänker det kommer fler år 🙂 Jag älskar hostor men undviker de minsta som behöver krukor.

   Kram, Carina

 7. Marit den 29 juni, 2018 kl 19:09

  Så fine hosta du har! Frances Williams er så vakker. Det er noe med kontrastene og fargene på den som gjør den så fin. Alle mine hosta er kjøpt derfra 🙂

  God ferie!

  Klem, Marit

  • Carina den 1 juli, 2018 kl 08:59

   Tack Marit! Ja den är lite av en favorit hos mig. Det gäller att köpa hos bra leverantörer – det får hellre kosta lite mer… Igår fick jag se att ytterligare en pseudata blommade hos mig 🙂

   Kram, Carina

 8. LOTTA den 30 juni, 2018 kl 06:34

  Finns det nåt godare än egna färska tomater…..smakrika, doftande.
  Det verkar som allt ligger lite före i tiden i år men det har väl att göra med det gynnsamma vädret vi haft så länge, dock med torka.

  Ha det gott !
  /LOTTA

  • Carina den 1 juli, 2018 kl 08:57

   Egenodlat smakar oftast bäst 🙂 Och visst gör värmen stor skillnad. Vildhallonen runt trädgården torkar bort men det kommer fler år…

   Tack detsamma! Carina

 9. Rost och rädisor den 30 juni, 2018 kl 10:31

  Klart en är sugen på hosta! Men i min sandlåda blir de inte stora som dasslock och fler våtbäddar blir det nog inte heller. Projekten hopar sig. Sniglarna är ett annat problem. Felfria hostakuddar underbara, håliga ledsamt. Dina ser otroligt fina ut! Vad är det för virus du syftar på? Vill gärna veta mer. Kanske cliffhanger så fortsättning följer….
  Visst är det rekordtidigt för utomhustomaterna. Jag vill till och med påstå att flera sorter går bättre utomhus på rätt ställe än i mitt växthus i år. Det blir nämligen för varmt och pollen dör.

  • Carina den 1 juli, 2018 kl 08:56

   Nej ibland får man gilla läget… ..jag har aldrig ägt ett bra rosenläge 🙂 Viruset heter HVX, hosta virus X, och visar sig som gröna fläckar, stråk där de inte borde finnas. Finns bra läsning på nätet. Extra utsatt är tex ’Sum and Substance’ och några till. Så jag köper aldrig hostor på ställen som jag inte litar på eller kan säga – vi har leverantörer som testar… Trodde min ’Sum…’ hade virus för 3 år sen och blev tokledsen. Men det har försvunnit igen och det ska va omöjligt.

   Kram, Carina

 10. Rost och rädisor den 30 juni, 2018 kl 10:32

  Kram

 11. Villroses hage den 30 juni, 2018 kl 12:16

  Hosta er jo perfekt i lunden (og alle andre steder, forresten). Prktfulle, og særlig de store. Flotte, selv i denne tørken…
  God helg!

  • Carina den 1 juli, 2018 kl 08:53

   Javisst är dem 🙂 Och de står vackra och strama när annat blommat över och blir tråkigt…

   Tack detsamma! Carina

 12. Anja den 30 juni, 2018 kl 16:08

  Hejsan Carina!
  Folk pratar om ett rosår i år. Och visst är det så. Men, att denna torra, stekande sommar även gynnar Hosta, hade jag ingen aning om. Mina växer inte i våtbäddar. Har inte fått något extra heller i form av gödsling (kanske borde jag fundera på det?) Men, herreje så de frodas! Jag trodde att Hosta ville ha fuktigt och halvsoligt/tom skuggigt?! Tom min ’White Feather’s’ har behållit sina bleka blad tills nu. Nu börjar ett och ett annat att bli gröna. Normalt tycker jag att de vita ”fjädrarna” förvandlas till grönt väldig fort på försommaren.
  Även jag älskar blad. Olika i färg och form. Men, just nu låter jag tom sådana blommor som jag gillar lite ”så där”, som den vilda digitalisen, stå kvar trots att den i år dyker upp precis varstans. Jag ser hur flitigt insekterna, våra kära trädgårdsmedarbetare, besöker dem. De får vara kvar så länge de blommar. Man får väl offra sig för sina flitiga medarbetare :-)!

  Tomater har även jag skördat och gurkor i mängder. Ja. Detta år går till historien som den varmaste och torraste i århundranden. Vi människor kanske trivs med detta (ja, inte alla) , men jag är orolig, eftersom jag inte vet om detta är en engångsföreteelse eller om det är ett av många extremvarianter.? Men, vi får passa på att njuta ändå!.
  Ha en trevlig helg!
  Anja

  • Carina den 1 juli, 2018 kl 08:53

   Har hört från fler att hostorna trivs extra bra. Kanske en kombination av regnen i höstas och drivhusvärmen som är nu??! Men jag känner samma oro som du gör.
   Att ta vara på hjälpande trädgårdsmästare som begär så lite men gör så mycket känns självklart 🙂 Men när det kommer till det ätliga i trädgården är jag bara i fas med tomaterna. De där egna gurkorna som slår alla andra känns långt, långt bort – tyvärr.

   Tack detsamma! Carina

 13. Susie på Stjärnarve... den 2 juli, 2018 kl 07:22

  Trots att vi egentligen varken har jord och klimat (för torrt) för hostor så har jag en hel del. Och några av dom verkar trivas riktigt bra otroligt nog – och i år är mina också extra stora! 🙂
  Men att det skulle vara rosår i år – som nån skrev om ovan – håller jag inte med om, det är alldeles för torrt. Tvärtom, flera av klängrosornas långa grenar har torkat in och efter blåsten som haft varit sista dagarna så börjar dom grenar som var OK nu tappa blommorna. Dom blåser av….. 🙁
  KRAM/Susie

  • Carina den 17 juli, 2018 kl 07:06

   Kul att de trivs även hos dig och trots ’fel’ förutsättningar. Stämmer med det jag tänker – man ska alltid pröva 🙂 Sverige är ett avlångt land och även brett så det som blir bra på ett ställe kanske inte blir lika bra överallt.

   Ha det gott! carina

 14. Linda den 2 juli, 2018 kl 11:58

  Visst är det härligt att kunna skörda tomater så tidigt! Tack för tipset på Fransen hostas. Jag har ett hörn när jag funderar på att börja odla hostor. Det är så märkligt. För några år sedan tyckte jag att hostor var fula och var ovidkommande i trädgården. Tur att man kan ändra sig 😀

  Kram
  Linda

  • Carina den 17 juli, 2018 kl 07:04

   Det är helt underbart med egna tomater tidigt 🙂 Och nu har jag även aubergine på gång. Jag har haft samma inställning till hostor men började ändra mig för ca 15 år sen. Nu är de bland de mest tacksamma jag har.

   Kram, Carina

 15. Marika den 5 juli, 2018 kl 14:08

  Hej Carina!
  Oj de var verkligen stora, och fina. Har bara haft hostor i några år, det blir fler för varje år. Trivs bra i min skuggrabatt, där inte mycket annat trivs.
  Ha en skön semester/Marika

  • Carina den 17 juli, 2018 kl 07:01

   Hej Marika!

   Ja i år har de verkligen utvecklats otroligt fint 🙂 Visst är det kul med växter som trivs och blir fina i skuggan….

   Tack detsamma! Carina

 16. Merja den 11 juli, 2018 kl 06:28

  Fantastiska hostor i din samling! En växt som jag börjat gilla mer och mer. Jag har en hel del sorter,men mina kan jag inte påstå är större i år än andra år.
  Gurkor har jag skördat flera av och tomaterna börjar bli dags nu. Kanske för att jag var så sen med att ta bort fiberduken som skyddade för solen i växthuset. Satt upp i april och tog bort i början av juni… Solen var ju så stark så jag tordes inte ta bort den tidigare.

  Önskar dig en härlig semester! Havet låter underbart:)
  Min är snart slut, men tröstar mig med att sommaren tycks fortsätta med fina dagar och sol 🙂

  • Carina den 17 juli, 2018 kl 06:59

   Tack Merja!

   Jag har en fantastisk ledighet. Igår var en magisk dag vid havet… varmt och med ljumma vindar 🙂

   Härligt med egen gurka och tomater. Jag har ingen gurka i år men tomaterna är superfina. Hostorna är så tacksamma tycker jag för sin bladvariation. De är väldigt fina i blandade rabatter, jag har många som komplement till pioner.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.