Juni – en sammanfattning i bild
Midsommarpotatis, iris och pioner och så vädret förstås
Midsommar kom och gick – årets viktigaste väderhelg? Jag kan ärligt inte komma ihåg om det har regnat i juni. Blåst – det har det gjort och en hel del sol också. Men regn? Torrt är det i jorden i varje fall där jag inte har våtbäddar.
Ofta när jag fotar så blir det den enskilda växten bara för att få en egen bilddokumentation. När minnet sviktar och etiketter försvinner är det så bra med bilder. En bild säger mer än 1000 ord ni vet… I vår har jag lyft både blicken och kameran allt som oftast…
18:e juni i lunden med blommande näva, rhododendron och så hostor förstås. I bakgrunden skymtar krukförrådet…
Samma vy fast från andra hållet.
Hosta ’Spartacus’ och ’June’ tillsammans med Geranium x cantabrigiense ’Biokovo’. Trädet i mitten – Sassafras – ett måste för namnets skull. Bakom en vacker rhododendron, eventuellt Rh. brachycarpum, som blommar sent
Sassafras albidum såg jag växa vilt längs Blueridge Parkway i USA i våras. Bladen är mjukt flikade som en Barbapappa ungefär. Jag köpte den för namnets skull men de ska få underbara höstfärger också.
Blommande fluffig daggkåpa och stramt gräs bland allt annat grönt. I bakgrunden praktiska hörnan med bord, krukor och allt annat som behövs
Jag har några rejält stora perennrabatter för alla pioner och ja en hel del annat också. Pionerna behöver luftigare miljö men kanske framförallt fuktigare jord i kommande trädgård. De utvecklas inte helt bra här.
Namnlös Iris germanica och pioner i en av perennrabatterna
Juni är huvudmånaden för Iris sibirica, strandiris. Undantaget är ’Ester CDM’ som precis har börjat blomma. Irisarna får ett eget inlägg eftersom min byteshandel för ett par år sedan har resulterat i många nya som blommat i år.
Iris sibirica ’Roaring Jelly’ har vackra blommor men växtsättet och bladruggen är fin hela säsongen. Kungsängsliljans fröställningar får stå kvar och nu börjar det dyka upp mängder av frösådder i olika åldrar
Gräs underbara gräs… Hittar jag nya så prövar jag plantera de ute. De tillför så mycket lugn och sirlighet till de flesta planteringar.
En kombination jag gillar nu men som redan haft en höjdpunkt… Haconechloa macra ’Aureola’ tillsammans med Haquetia epipactis ’Thor’. ’Thor’ har blommor i gult tidigare på våren och bladen är mer gulgröna när de kommer upp. Då ser paret helt annorlunda ut tillsammans
Hostor igen… men nu är de så där stora och frodiga som jag älskar och då kan jag inte få nog.
I den djupaste skuggan…
Den mörkaste delen av lunden blir självlysande när Primula beesiana och poissonii blommar över en matta av Geranium macrorrhizum ’White Ness’. I bakgrunden Polystichum braunii
Träden i gula och limegula nyanser är ljuvliga här. Det är djup – lätt skugga till sena eftermiddagen. Cladrastis kentukea ’Perkin’s Pink’ till höger överlevde vintern och växer så det knakar. Det gör även Acer negundo ’Odessanum’ till vänster som är precis så lysande gul hela säsongen. Växer snabbt och sticklingar rotar sig – jag gillar…
Ett provisorium
För dig som inte vet – jag har den här åkerlappen som en provisorisk trädgård. Våtbäddarna i lunden är anlagda på plast på berget för att snabba på processen när jag flyttade hit växterna. Tanken är att kunna flytta inte bara växterna utan också jorden 🙂 Det gör också att en del växter står tätare än vad jag skulle planterat i en permanent rabatt.
’Sassafras’, du milde vad jag gick igång på det namnet 🙂 Jodå, blåst har det gjort och regnat också men inte så mycket. Hostorna växer här så det knakar och det mesta andra också för den delen, nu börjar jag få lite problem med att dagliljorna får för lite ljus/sol där de står så var ska jag göra nya rabatter till dem?? Nåja det är ju världsliga problem så det återstår att se 🙂 Fint du har i din trädgård! Vi ses i eftermiddag 🙂 Kram/Monne
Visst är det bara för härligt namn 🙂 Hos mig står dagliljorna för torrt för att utvecklas riktigt fint. Kombinationen av mycket ljus och fukt är inte helt lätt att hitta.
Hoppas ni fick fina fynd med er igår. Jag hittade en hel del…
Kram, Carina
Ja, juni har vært full av sol og vind, men ikke regn. Det er utrolig tørt her nå. Jeg måtte vanne en gran/picea omorica her om dagen for de nye skuddene hang rett ned, og det har jeg aldri sett før!
Dine sammenplantinger er så fine! Min ’Thor’ forsvant i vinter. Tror ikke den likte all den barfrosten som var her.
Hosta er så fine, men jeg har vært litt lei av de nettopp fordi jeg har så mange. Men nå liker jeg de igjen 😉
Det gule gresset og ’Thor’ var veldig fint i sammen. Gult og grønnhvite hosta er en god kombo.
God helg!
Klem, Marit
Här har kommit lite regn i natt 🙂
Så blir det i perioder.. ..en del växtslag blir lite mindre spännande men så hittar man tillbaks en dag. Jag hitttade en jättefin liten hosta jag vill ha häromdagen.
’Thor’ är väldigt vacker i bladen nu men är också spännande för han ser ju ganska annorlunda ut i färgerna tidigare på våren.
Tack detsamma! Kram, Carina
Hej Carina
jo, någon kanske skulle säga att plantorna står väl tätt, men jag tycker om det:)
Ha en trevlig helg
Det är samma här 🙂 Men just nu är det mest på grund av platsbrist. Orkar/vill inte gräva upp mer åker utan vill fokusera på ny trädgård.
Tack detsamma! Carina
Kul att titta in i din provisoriska trädgård. Så vackert i den mörkaste delen. Jag tokgillar Haconechloa macra ‘Aureola’ som jag grävde upp och satte i kruka.
Kram
Tack Inger! Tycker om ljusspelet som bildas i randen mellan ljus och skugga. Har sett att ’Aureola’ har börjat sprida sig in i torvblock bland annat. Så det är kanske dags för en krukning här också 🙂
Kram, Carina
Kul med översiktsbilder också. Blir alldeles matt när jag tänker på allt jobb du kommer att få med flytten av alla raringar så småningom, femårsprojekt…
Primula beesiana och poissonii så läckra i lunden. Den starka färgen kommer verkligen till sin rätt.
Ha det så gott
/Anette
Sassafras – oj vilket namn. Nytt för mig men det lär fastna i minnet.
Ja, hostorna är bara så vackra med sina blad i olika gröna nyanser. Jag har svårt att motstå dem, i synnerhet miniatyrerna som jag fått pippi på. Har två specialplanteringar för de små och några plantor kan jag nog pressa ner där ännu.
Kram!
Ja väldigt mycket vind i juni och början av juli också för den delen. Men det syns inte på dina bilder att det är torrt. Det ser grymt frodigt ut. Tänk att ha en flyttbar trädgård på det här viset och längta efter det permanenta. Trädgård är verkligen tålamod och långsiktighet.
//Helene
Så härligt med en sammanfattning från ditt vackra provisorium. En hosta med namnet ’June’ är ju passande just när du sammanfattar juni. Och det var bra, för jag har en hosta som jag bara inte kunde komma ihåg namnet på. Jag har av någon anledning haft bort etiketten men visste att om jag bara fick höra namnet så skulle jag veta att det var den. Nu vet jag, namnet är just ’June’. Tack för det 🙂
’White Ness’ har jag också men den trivs inte av någon anledning. Blir tanigare och tanigare för varje år. Märkligt för andra sorter av Geranium stortrivs i samma rabatt. Haquetia epipactis ‘Thor’ har jag också. Mycket för bladens skull. Och den blir större och större för varje år som går.
Kram Anita
Sassafras står på min önskelista sedan ett par år tillbaka, men jag har aldrig sett den live. Det skulle bli roligt att höra framöver hur den beter sig i ett längre perspektiv. Ett helt otroligt mellanprojekt du har, Carina, beundransvärt.
Den är inne på tredje säsongen hos mig. Frös lite i topparna i vintras men det var faktiskt bra. Den har fått en buskigare krona nu. Hittade den i Skåne, Kivik. Hoppas få se de fina höstfärgerna snart.
Kram, Carina